Fagvalg – Årsstudier
Årsstudier og emnepakker
Årsstudier og emnepakker
Å velge årsstudier eller emnepakker innenfor et fagområde er et av alternativene for fagvalg i ditt breddeår eller fag 2.
Å velge et årsstudium fra et annet fagområde, vil kunne gi deg både faglig dybde og bredde i graden din. Årsstudiene er lagt opp med jevn progresjon og helhet innenfor et fagområde, og timeplanen legges klar for deg. Under finner du også emnepakker som er satt sammen av emner som går kollisjonsfritt i ett studieår.
De fleste årsstudiene legger du inn i utdanningsplanen din i studentweb, men enkelte årsstudier med egne studierettskrav krever at du søker om opptak via Samordna innen 15.april.
Enkelte årsstudier vil også kunne kvalifisere som undervisningsfag i skolen, om du velger å ta Praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) eller Fleksibel PPU etter endt mastergrad. Vil du vite om læreryrket er noe for deg, sjekk ut dokumentarserien Lærerriket.
Årsstudier og emnepakker
På årsstudiet i litteratur får du en anledning til å fordype deg i litteraturens mesterverker! Årsstudiet er et unikt studium som gir innblikk i de mest sentrale litterære tekstene i litteraturhistorien, og kan inngå i en rekke bachelorgrader.
Emnene i denne emnepakken går kollisjonsfritt.
Høst:
Vår:
Et årsstudium i drama og teater gir et bredt grunnlag for forståelse av både scenekunst, kunstpedagogikk og ulike samfunnsforhold. Gjennom praktisk og teoretisk arbeid øver du opp både analytiske og kreative ferdigheter og lærer å samarbeide med andre.
Merk: For å ta dette studiet som fag 2/breddeår, må du søke via Samordna opptak innen 15. april.
Årsstudiet består av emner om engelsk språk, litteratur og samfunnsforhold og kultur. Engelsk er språket som er mest utbredt i global kommunikasjon, og det finnes et mangfold av litteratur, filmer, vitenskapelige verk, tidsskrifter og aviser på engelsk.
Årsstudiet i etikk passer for deg som er engasjert i etiske utfordringer og viktige samfunnsspørsmål, og som ønsker et faglig grunnlag for å kunne håndtere slike problemstillinger.
Studiet egner seg også godt for deg som ønsker å gå dypere inn i etiske spørsmål på eget fagfelt, og få et gjennomtenkt og kritisk forhold til verdier og idealer i utøvelsen av ditt fag og yrke.
På årsstudiet i filmvitenskap lærer du å forstå film, serier og andre audiovisuelle uttrykk, og forklare deres betydning for mennesker, kultur og samfunn.
Studiet gir deg en introduksjon til filmens historie i Norge og internasjonalt. Videre får du innsikt i produksjonsforhold, kunstneriske utviklingslinjer og de levende bildenes samfunnsmessige betydning.
Årsstudium i filosofi passer for deg som ønsker å gå dypere inn i grunnleggende spørsmål om menneskets forhold til verden, om natur og samfunn, og som vil trene ferdigheter for å kunne argumentere og diskutere omkring slike spørsmål.
På årsstudiet i fransk lærer du om fransk språk, litteratur, historie og samfunnsforhold. I løpet av studiet jobber du også med å forbedre dine skriftlige og muntlige ferdigheter i fransk.
Drømmer du om å bli fransklærer? NTNU tilbyr et årsstudium som foregår ved Universitetet i Caen særlig rettet mot lærere og lærerstudenter. Studiet er også åpent for andre studenter som ønsker å studere fransk i Frankrike. Undervisningen foregår i sin helhet ved Det fransk-norske studiesenteret i Caen i Frankrike.
Merk: For å ta dette studiet som breddeår/fag 2, må du søke via Samordna opptak innen 15. april.
Ønsker du å bidra til en rettferdig og bærekraftig samfunnsendring? På geografistudiet undersøker du temaer som miljø og klima, innovasjon og grønn omstilling, mangfold og felleskap. Du kan jobbe med samfunnsplanlegging, natur og ressursforvalting og du kan jobbe i internasjonale organisasjoner.
Ved å studere historie lærer du å forstå hvordan verden er blitt som den er, og hvordan ulike sider av samfunnet vårt henger sammen.
Årsstudiet er sammensatt av emner som gir deg oversikt over den generelle historiske utviklingen, samt over norsk historie i et internasjonalt perspektiv, historiebruk, teori og metode.
Kunsthistoriestudiet ved NTNU er et teoretisk studium og undervises gjennom forelesninger, seminarer og ekskursjoner. Du får innsikt i ulike stilepoker og kunnskap som gjør deg stand til å analysere kunstuttrykk ut i fra sin historiske sammenheng. Studiet gir også innsikt i hvordan museer forvalter sine samlinger og formidler kunsten gjennom fysiske og digitale plattformer.
Latin er det viktigste språket i Vestens historie for vitenskap, litteratur, religion, politikk og utdanning fra antikken og opp gjennom tidene. Du lærer latinsk språk, stil og grammatikk og blir kjent med noen av de viktigste latinske verkene fra antikken fram til den europeiske og norske middelalderen.
På årsstudiet i Likestilling og Mangfold vil du lære å tenke kritisk rundt samfunnsaktuelle tema som rasisme, ulikhet, kjønnsroller og kultur. På studiet lærer du å reflektere rundt tema som man tar for gitt i samfunnet, som at kjønnsroller er naturlige, likestilling er en «norsk verdi», og hvordan man tenker og snakker om immigrasjon og innvandrere.
På studiet medievitenskap får du en innføring i ulike teorier og metoder for å tolke og forstå medier, medieproduksjon og mediebruk. Studiet gir deg innsikt i de ulike medienes historie, framvekst og innflytelse i samtiden. Du lærer om en rekke ulike mediesjangre og uttrykk, fra tv-serier og film til nettaviser, reklame, spill og sosiale medier.
Årsstudiet i musikkvitenskap tilbyr praktisk og teoretisk innhold som passer for deg som vil konsentrere deg om å forstå musikk i et år. Du får individuell undervisning i ditt hovedinstrument ukentlig, i tillegg til undervisning i musikkhistorie og analyse, gehørtrening og improvisasjon, øvelser i å lage musikk og grunnleggende musikkteknologi.
Merk: For å ta dette studiet som fag 2, må du søke via Samordna opptak innen 15. april.
Årsstudiet i nordisk utdanner studenter som kan formidle, reflektere over og anvende språk- og litteraturkunnskap i svært mange sammenhenger. Gjennom en to tusen år lang historie har norsk kultur vært i dialog med andre nasjoners språk og kultur. I årsstudiet i nordisk studerer du derfor språk, litteratur og kultur i Norge og Norden både i et historisk og i et systematisk perspektiv.
Ønsker du å studere læring i samspill mellom menneske, miljø og samfunn, i en verden i endring? Da passer pedagogikkstudiet for deg.
Innenfor pedagogikken studerer du temaer som oppdragelse, sosialisering, læring, undervisning og utdanning.
Årsstudiet i psykologi gir deg en innføring i psykologiens verden sett fra flere perspektiver. Du lærer om menneskesinnet og om psykiske lidelser, og du blir kjent med psykologiske forskningsmetoder og psykologifagets historiske utvikling.
Merk: For å ta dette studiet som breddeår/fag 2, må du søke via Samordna opptak innen 15. april.
Denne emnepakken består av enkeltemner i psykologi på til sammen 60 studiepoeng, og emnene går kollisjonsfritt. Studenter som ikke går bachelor i psykologi, kan velge denne emnepakken eller søke om opptak til årsstudiet i psykologi. (Studenter som går bachelor i psykologi har egne anbefalte fordypningsemner, se studiets oppbygning.)
PSY15xx emnene er adgangsbegrenset. Du må søke opptak til disse emnene innen 1. juni og 1. desember: Opptak til adgangsbegrensede emner - Kunnskapsbasen - NTNU og PSY2xxx er åpne emner.
Høst:
- PSY2101 Psykiske lidelser
- PSY1507 Innføring i sosialpsykologi
- PSY1508 Innføring i personlighetspsykologi
- PSY2023 Psykologiske perspektiver på læring
Vår:
- PSY2101 Psykiske lidelser
- PSY1502 Innføring i kognitiv psykologi
- PSY1503 Innføring i biologisk psykologi og genetikk
- PSY2105 Evolusjonspsykologi
- PSY2107 Sosial-, samfunns- og kulturpsykologi*
- PSY2108 Fordypning i personlighetspsykologi*
(*PSY2107 og PSY2108 har forkunnskapskrav, se emnebeskrivelsene)
Over hele verden har religioner bidratt til å forme kulturer og samfunn – og omvendt.
Som student på årsstudiet i religionsvitenskap får du en dypere forståelse for menneskehetens mangfoldige religiøse idé- og praksissystem i fortid og nåtid, så vel som kulturmøter og nyorienteringer.
Samfunnsøkonomi er vitenskapen om samfunnets bruk av knappe ressurser; arbeidskraft, naturressurser, produksjonsutstyr og teknologisk kunnskap. Et årsstudium i samfunnsøkonomi passer for deg som er interessert i samfunnsspørsmål og økonomiske forhold, og som ønsker å lære grunnleggende mikro- og makroøkonomi, økonomiske modeller og matematiske metoder.
Årsstudium i sosialantropologi passer for deg som er interessert i verdens små og store forskjeller, deg som lurer på om det finnes universelle sannheter og for deg som søker forståelse for ulike typer samfunnstematikk. Studiet gir deg en bredere forståelse av samfunnsaktuelle tema, alt fra konsekvenser av naturkatastrofer og pandemier til migrasjonsprosesser og overgangsritualer.
Ved å studere sosiologi lærer du om hvordan vi mennesker påvirker hverandre og hvordan vi som individer både former og formes av de fellesskapene vi er en del av. Du lærer om endringer i samfunnet og hvordan endringene påvirker enkeltmenneskets valgmuligheter og handlinger.
Årsstudiet i spansk er delt i tre hovedområder: språk, litteratur og kulturkunnskap. Du får en grundig innføring i det spanske språkets struktur og oppbygning, med vekt på forskjeller mellom norsk og spansk. Du lærer om spanskspråklig litteratur, og får en oversikt over historie og kultur fra både Spania og Latin-Amerika. Du utvikler også dine muntlige og skriftlige ferdigheter i spansk. All undervisning foregår på spansk.
Årsstudiet i STS undersøker hvordan samfunn og teknologi gjensidig påvirker hverandre. Studiet ser på dagsaktuelle debatter om kunnskap, innovasjon og teknologibruk med et kritisk blikk. Du lærer om prosesser som fører til ny kunnskap og utvikling av ny teknologi. Du lærer også om kildekritikk og hvordan du selv kan formulere gode faglige argument.
Ved å studere statsvitenskap får du kunnskap om hvordan politikk skapes, og hvilke konsekvenser den får. Studiet av konflikt og samarbeid i verdenssamfunnet står også sentralt.
Dette er et studium for deg som ønsker å lære tegnspråk. Du får en praktisk og teoretisk innføring i norsk tegnspråk, som er et visuelt minoritetsspråk med egen grammatikk. Du får god innsikt i hvordan norsk tegnspråk er historisk forankret i kulturen til døve tegnspråkbrukere før og nå.
Merk: For å ta dette studiet som fag 2, må du søke via Samordna opptak innen 15. april.
Studiet omfatter tysk språk, litteratur og kultur. Du lærer å analysere og formidle kunnskap, og du trenes i å bruke det tyske språket på et høyt nivå. Du får også muligheten til å tilbringe 1 måned ved universitetet i Kiel som gir deg en unik anledning til å bli bedre kjent med tysk kultur og å øke dine språkferdigheter ytterligere.
Studenter som tar bachelor i engelsk, fremmedspråk, kunsthistorie, medievitenskap, filmvitenskap eller drama og teater, som skal ha fag 2 etter normert tid i studieåret 2025/2026, kan søke opptak til en emnepakke i økonomi og administrasjon. I tillegg kan studenter på bachelorprogrammet i film- og videoproduksjon som skal avlegge et valgfritt emne (7,5 sp) våren 2026 søke opptak til emnepakken.
Emnepakken har et begrenset antall plasser. Studenter som skal ta fag 2 i et annet studieår enn det som er satt opp i studieplanen, vil ikke ha tilgang til å søke direkte opptak, men må ta kontakt med studieveileder ved instituttet.
Studenter må søke opptak via utdanningsplanen i studentweb innen 1. juni 2025.
Emnepakken består av følgende emner studieåret 2025/2026:
Høst:
- BØA1100 Bedriftsøkonomi med regnskap
- MET1001 Matematikk for økonomer
- MRK1001 Markedsføring - grunnkurs
- ORG1100 Organisasjon og ledelse
Vår:
- BØA1200 Finansregnskap med analyse
- MET1002 Statistikk for økonomer
- ORG2002 Foretaksstrategi
- SMØ1001 Mikroøkonomi