Forskning

DNA, illustrasjon

Tematiske satsingsområder

Satsingsområder, ill.: superhelter

NTNU bærekraft, NTNU energi, NTNU havrom og NTNU helse løser komplekse utfordringer av stor betydning for samfunnet gjennom tverrfaglig samarbeid.

Toppforskning

Toppforskning omfatter EU-finansierte prosjekter, privat finansiering, nasjonale satsinger og NTNUs egne satsinger.

Muliggjørende teknologier

NTNU styrker og prioriterer langsiktig, grunnleggende forskning og god infrastruktur gjennom NTNU Bioteknologi, NTNU Digital og Nano@NTNU.

Sentre

NTNU har flere sentre med ulik tilknytning. Her er de største sentrene.

Laboratorier

Mange av NTNUs laboratorier er nasjonale ressurser. De fleste brukes til både forskning og undervisning.

Fakulteter og institutter

Finn forskning av interesse ved aktuelt fakultet og institutt.

Ph.d.-utdanning

Kandidatene ved NTNUs ph.d.-utdanning har 2,5 års selvstendig forskning i doktorgradsforløpet. Nasjonale forskerskoler er et supplement til ph.d.-programmene. Se ledige stipendiatstillinger.

Tall og fakta

Trenger du en ekspert?

Collage av eksperter ved NTNU

Over 600 av NTNUs eksperter svarer på spørsmål og kommenterer forskning og dagsaktuelle hendelser. Finn ekspert eller tema i ekspertlistene.

Publikasjoner og disputaser

Nyskaping

Studenter i verkstedhall

Vi samarbeider med næringslivet om forskerutdanning, studentprosjekter og utveksling av kompetanse.

NTNU i Brussel

Vårt Brusselkontor arbeider for å fremme og styrke NTNUs rolle og deltakelse i EU, og er inngang til Europa for NTNUs ansatte og inngang til NTNU for organisasjoner som vil samarbeide og skape synergier med oss.

NTNU i Tokyo

NTNU og UiB har en felles rådgiver ved Innovasjon Norges Tokyokontor som skal bistå universitetene i å videreutvikle samarbeidet med japanske fagmiljøer og institusjoner.

Mest produktive samarbeid

Konsernsjef SINTEF Alexandra Bech Gjørv og rektor NTNU Gunnar Bovim

THE – Times Higher Education World University Rankings rangerer NTNU som nummer en blant universiteter i verden om å samarbeide med en enkelt industripartner: SINTEF. 9,1 prosent av NTNUs forskningspublisering er i samarbeid med SINTEF.

Samarbeidspartnere

NTNUs viktigste partnere innen forskning og nyskaping:

Forskningsnytt

Prøver av ulike treslag

Gemini.no med forskningsnytt fra NTNU og SINTEF.
Nyeste saker:

Spørsmål om forskning ved NTNU?

Kontakt

Arkitektur og design

Piren av NTNU Live Studio

Piren, NTNU Live Studios prosjekt ved Fakultet for arkitektur og design, vant Kunnskapsdepartementets pris for utdanningskvalitet 2015. Sammen med SINTEF har NTNU-studenter designet og bygget en dristig struktur i tømmer; en utkikksbro som strekker seg 12 meter utover Nidelva i Trondheim.


Nobelprisen i medisin

May-Britt og Edvard Moser

Nobelprisen i medisin 2014 ble tildelt May-Britt Moser, Edvard Moser og John O'Keefe for oppdagelsen av gitterceller som gir hjernen et koordinasjonssystem for vår navigasjon.

Forsker grand prix

FGP 2016: Sofie Snipstad og Nadia Hasnaoui

Doktorgradskandidat Sofie Snipstad vant Forsker grand prix 2016 med temaet nanomedisin mot kreft. Forsker grand prix er en nasjonal konkurranse i forskningsformidling.

Academic Enterprise Awards

Seram Coatings

Academic Enterprise Awards 2015 ble tildelt Seram Coatings som har utviklet et revolusjonerende slitasjebelegg for bruk i en rekke industrier, som bil, båt, fly, olje og gass og prosessindustrien.

DNB Healthcare

Picterus

DNB Healthcare 2015 ble tildelt Picterus som har utviklet en app til smarttelefoner som vil hjelpe foreldre over hele verden til å oppdage gulsott hos sine nyfødte barn.