Hva kan jeg bli? - Sosialantropologi - bachelorstudium
Hva kan du bli?
Sosialantropologer forsøker å forstå variasjoner, sammenhenger og endringer i samfunn og kultur. Et arbeidsliv i stadig endring stiller høye krav til fleksibilitet, evne til å se og oppleve verden fra andre menneskers perspektiver, kritisk tenking og refleksjon, noe du får gjennom bachelorutdanningen i sosialantropologi.
Hvilken kompetanse får du som er relevant for arbeidslivet?
Med sosialantropologi kan du jobbe i alle sektorer. Noen får jobb på bakgrunn av den generelle kompetansen de har tilegnet seg i sosialantropologi, mens andre blir ansatt for sine region-, språk- eller temakunnskaper.
Ved å studere sosialantropologi tilegner du deg faglig kunnskap. Du lærer å tenke kritisk, analysere data og formidle informasjon når du leser forskningsartikler og produserer akademiske tekster. Når du planlegger og gjennomfører en bacheloroppgave, viser du faglig selvstendighet, disiplin og får spisset kunnskap om et tema eller område.
Du kan blant annet jobbe med:
- bistands- og utviklingsarbeid
- integrering og tilrettelegging
- velferd
- organisasjonsutvikling
- kommunikasjon
Du kan blant annet jobbe i:
- bistands- og interesseorganisasjoner, som Røde Kors, FN, Regnskogfondet
- flyktningmottak
- NAV
- kommune og fylkeskommune
- rekrutteringsbransjen
- konsulentbransjen
- departement og andre statlige organer
Karriereveiledning – hva kan jeg bli?
NTNU Karriere kan hjelpe deg med å sortere dine muligheter, og tilbyr blant annet kurs, foredrag og veiledning innenfor områdene utdanningsvalg, å være ny student, bevisstgjøring av
Utdannelse og jobbmuligheter
7000 tidligere studenter har fortalt oss hvordan det har gått med dem etter de ble uteksaminert fra NTNU.
Praksisplasser og jobber
NTNUs studenter er svært attraktive for arbeidslivet. Det lønner seg å komme i kontakt med arbeidslivet før studiene er ferdig. NTNU Bridge kobler NTNU-studentene og arbeidslivet i samarbeid om tema til oppgaver, praksisplasser og jobber.
Bruk NTNU Alumni-nettverket
NTNU Alumni vil være nyttig for deg som student og videre gjennom hele din karriere. Du kan dra nytte av tidligere studenters erfaringer og få innblikk i arbeidslivet nasjonalt og internasjonalt.
Studentintervju
Jeg "åpnet øynene" til andre ved å få dem til å tenke annerledes
Navn: Linea Kristine Solgård
Studieprogram: Tidligere - Sosialantropologi (bachelor), Nå - Arkiv- og Samfunnsvitenskap (bachelor)
Arbeidsgiver: Røde Kors
Tittel: Fundraiser
Jeg har mulighet til å omstille tankemåten min for å kunne tenke som andre og dermed er ganske åpen til å forstå andre på deres egne premisser.
Hva jobbet du med?
Min jobb var å stå på stand omkring i Trondheim for å snakke med andre. De jeg fikk stoppet, snakket jeg om hvordan tilstanden til forskjellige grupper med mennesker er, f.eks. flyktningene, fattige barn i Norge, mm. Min jobb var også å overbevise de som stoppet til å bli med og gi månedlig til Røde Kors, som igjen kan være med på å redde verden - litt etter litt
Hva var det beste ved jobben din?
Jeg fikk snakket med mange mennesker og sett mange forskjellige syn. Jeg fikk innblikk i hvordan andre grupper hadde det og fikk videreformidlet det til andre. Med andre ord kan man si at jeg "åpnet øynene" til andre ved å få dem til å tenke annerledes. På en annen side fikk jeg også føle på en klar stigmatisering av yrket fundraiser og de fordommer folk har mot den - samt være med på å ende den. Sist, men ikke minst, man hjelper en stor organisasjon til å fortsette og videreutvikle det fine arbeidet de gjør og på sett og vis endre verden bittelitt.
Hvordan fikk du jobben etter studiene?
Da jeg søkte jobben som fundraiser, fokuserte jeg på utdanningen min. Jeg viste dem at jeg har mulighet til å omstille tankemåten min for å kunne tenke som andre og dermed er ganske åpen til å forstå andre på deres egne premisser. Dette syntes Røde Kors var attraktivt, hvor jeg fikk intervju i løpet av kort tid. Studiet var ikke en avgjørende faktor, men en positiv faktor som førte til ansettelse.
På hvilken måte er sosialantropologi relevant for det nye studiet ditt?
I arkivfeltet er det svært viktig å bevare dokumenter og objekter for ettertiden. Før noe blir plassert på et arkiv, skal det igjennom en vurdering, om det er vurderingsverdig eller ikke. Her kommer sosialantropologien inn og hjelper til i form av holistisk bilde. Selv om et objekt ikke er relevant på én måte, kan den være relevant og viktig på andre måter. Uten å tenke holistisk kan man dermed være med på å fjerne informasjon for ettertiden og faktisk bidra til lovbrudd. Etter endt utdanning har jeg fått høre at å ha en sosialantropologisk utdannelse (i kombinasjon med arkivstudiet) vil være svært attraktivt, siden museum også har utvelgelsesprosess, sammen med forskning på gjenstandenes kulturelle betydning og å fremme minoritetsstemmene i samfunnet.
Hvorfor velge sosialantropologi?
Uansett fagfelt man ender opp i, kan man bruke studiet til noe. Det er et ypperlig springbrett videre, som kan gi deg gode muligheter når man søker jobb. Å ha sosialantropologi på cv-en kan være en avgjørende faktor om man får jobb eller ikke. Man lærer seg også veldig godt å diskutere og se ting gjennom andres øyne. For min del er jeg glad for at jeg tok sosialantropologi, det har formet meg akademisk og privat, og kommer til å følge meg for resten av livet.
Å se verden med andre ”briller”
Navn: Mari Nøren Stenersen
Studieprogram: Jeg fulgte ikke et standard bachelorløp men kombinerte sosialantropologi med engelsk og fikk en bachelor i samfunnsvitenskapelige fag med fordypning i sosialantropologi fra NTNU. Har videreutdanning i Kunst- og Kulturledelse fra Høgskolen i Oslo og Akershus.
Arbeidssted: Oslo Kammermusikkfestival, Stoppested Verden - Internasjonal kulturfestival for barn og unge, freelance oppdrag som kulturprodusent gjennom eget foretak.
Tittel: Produsent, Arrangementsansvarlig og Prosjektleder
Frihet og tillit til å kunne skape og utvikle prosjekter jeg har troen på
Hva jobber du med?
Begge festivalene har små staber på maks 5 personer, så vi har mye overlapp på arbeidsoppgaver og ansvarsområder. Jeg jobber med alt fra markedsføring og økonomi til idéutvikling og kunstnerisk produksjon. Mest av alt handler jobben om å koble mennesker og miljøer sammen, skape nye møteplasser, utvikle ideer og sørge for at de blir muliggjort.
Hva er det beste ved jobben din?
- At jeg har frihet og tillit til å kunne skape og utvikle prosjekter jeg har troen på.
- At jeg har kollegaer som gløder for jobben sin.
- At jeg møter totalt forskjellige folk og miljøer hele tiden, med ulik bakgrunn, ferdigheter og virkelighetsoppfatning som skal samarbeide mot et felles mål.
- At jobben min resulterer i opplevelser som ser ut til å glede mange.
Hvordan fikk du jobben etter studiene?
Jeg visste at jeg ville jobbe i kunst- og kulturfeltet og at jeg godt kunne like å jobbe prosjektbasert, så jeg gikk rett til kilden. Tok kontakt med festivalsjefen for Stoppested Verden i hjembyen min Hamar og spurte om de hadde behov for flere folk i staben. Det hadde de, og etter et semi-frivillig verv første året fikk jeg mer ansvar og en større stilling i organisasjonen. Nå har jeg jobbet med festivalen på helårsbasis i fire år og er arrangementsansvarlig og prosjektleder for utvikling av virksomheten. Oslo Kammermusikkfestival ble jeg kastet inn i via en kollega et år de hadde behov for flere hender. Der har jeg også blitt værende som produsent.
På hvilken måte er dine studier relevant for jobben din?
Det jeg husker best fra studiet i sosialantropologi er professorer som snakket om å se verden med andre ”briller”. Ikle seg en holdning der du kommer utenifra og skal prøve å forstå hvordan og hvorfor uten å la egen bakgrunn og virkelighetsoppfatning påvirke deg. Dette er ikke bare et analytisk verktøy men ofte en lur, dog krevende, måte å forholde seg til folk en møter på. Jeg pusser de brillene hver dag, i jobbsammenheng så vel som privat.
HR-konsulent og prosjektleder
Navn: Astrid Trondal
Utdanning:
- Master i studier av kunnskap, teknologi og samfunn (MSTS)
- Bachelor i samfunnsvitenskapelige fag med fordypning i sosialantropologi
Arbeidssted: CatalystOne Solutions
"Jeg har en annen type forståelse for hvordan prosesser bør designes enn for eksempel en person med ren IT-bakgrunn. Det er viktig med samfunnsvitere og humanister i IT-bransjen!"
Hva jobber du med?
CatalystOne Solutions leverer skyløsninger og software innen HCM (Human Capital Management). Dette er systemer som blant annet støtter opp under HR, kompetanse, Performance Management, og talentutvikling. Jobben min er å implementere disse systemene hos kundene til CatalystOne.
Hva er det beste ved jobben din?
Jeg får jobbe med prosjektledelse og implementering av software, noe jeg synes er både spennende, utfordrende og fremtidsrettet.
Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?
Etter studiene fikk jeg jobb som Associate og deretter prosjektansvarlig i et rådgivningsselskap som måler, analyserer og støtter utviklingen av gode arbeidsplasser. Her fikk jeg verdifull erfaring innenfor praktisk analytisk kompetanse og hvordan det er å jobbe tett sammen med bedriftskunder. Denne erfaringen gjorde at jeg etter tre og et halvt år kunne søke meg til en jobb som handler mer konkret om implementering og prosjektledelse.
Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?
Å ha en grunnteoretisk kompetanse om hvordan mennesker og systemer samhandler på ulike måter er ekstremt nyttig når det gjelder digitalisering og implementering. Dette gjør at jeg har en annen type forståelse for hvordan prosesser bør designes enn for eksempel en person med ren IT-bakgrunn. Det er viktig med samfunnsvitere/humanister i IT-bransjen!
Hadde du verv eller deltidsjobb i studietiden som er relevant for jobben din i dag, eller som bidro til at du fikk jobb etter studiene?
Jeg hadde flere verv ved Studentersamfundet i Trondhjem under studietiden, blant annet som leder av Markedsføringsgjengen og medlem av Styret ved Studentersamfundet. Dette var utslagsgivende for at jeg fikk min første jobb.
Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag:
Det er aldri bortkastet å lære å kode.
Videre studier
Bachelorprogrammet i sosialantropologi gjør deg kvalifisert til å søke på flere toårige masterprogram.
Dette masterprogrammet har en bachelorgrad med fordypning i sosialantropologi som et av opptakskravene:
Du kan også være faglig kvalifisert til andre masterprogram, slik som:
- childhood studies
- entreprenørskap, innovasjon og samfunn
- fagdidaktikk – studieretning samfunnsfagdidaktikk
- funksjonshemming og samfunn
- fysisk planlegging
- globalisation and sustainable development
- likestilling og mangfold
- læring i arbeidsliv og samfunn
- NTNUs Entreprenørskole
- medier, kommunikasjon og informasjonsteknologi
- rådgivningsvitenskap
- språk og kommunikasjon i profesjoner
- studier av kunnskap, teknologi og samfunn
- tverrfaglige kultur- og kjønnsstudier
Du må selv sjekke om du oppfyller opptakskravene til disse masterprogrammene.
Masterstudier på NTNU
Andre masterprogram på NTNU kan også være aktuelle for deg.
Du er selv ansvarlig for å kontrollere spesifikke opptakskrav for disse programmene, og planlegge hvilke valgbare emner du må ta for å være kvalifisert for opptak på disse.
Vil du ta videreutdanning eller deltidsstudier?
NTNU VIDERE tilbyr videreutdanning og deltidsstudier tilpasset deg som er i arbeidslivet.
Du kan ta videreutdanning innenfor
Kursene er av kortere eller lengre varighet på bachelor- og masternivå. Undervisningen er fleksibel og har ofte en kombinasjon av aktiviteter på nett og intensive samlinger.
Etter et masterprogram er det mulig å ta en doktorgradsutdanning (ph.d.).
En ph.d. er det høyeste nivået for formell utdanning i Norge.
En doktorgrad fra NTNU kvalifiserer deg for ledende arbeid innen næringsliv, forvaltning, høyere utdanning og forskning.