Innovasjon og endringsledelse - Organisasjon og ledelse - erfaringsbasert masterprogram (deltid)
Innovasjon og endringsledelse
Innovasjon og endringsledelse
Ønsker du å forstå dagens organisasjonsliv og kunne bidra til å lede endrings- og utviklingsprosjekter i kunnskapsorganisasjoner? I denne spesialiseringen lærer du å analysere og forstå utfordringer knyttet til omstilling, utvikling og nyskaping. Du får grunnleggende innsikt i hvordan organisasjoner og institusjoner formes av både ytre omgivelser og indre forhold.
Innovasjon og endringsledelse - over kursliste
Kurs som inngår i spesialiseringen
EVU-Kurs Multi
Sikkerhet og organisasjon | 01.11.2020 | 19.01.2021 |
Organisasjonsutvikling, ledelse og læring | 01.11.2020 | 26.01.2021 |
Organisasjonsutvikling, ledelse og læring | 01.11.2020 | 02.02.2021 |
Innovasjon og innovasjonsledelse | 15.05.2021 | 14.09.2021 |
Offentlige organisasjoner, samfunnsstyring og politikk | 15.05.2021 | 20.09.2021 |
Bærekraftig omstilling | 01.11.2021 | 03.01.2022 |
Innovasjon og endringsledelse - under kursliste
Dersom spesialiseringen skal inngå i en mastergrad i organisasjon og ledelse, trenger du fire spesialiseringskurs. Tre av dem må velges fra kursene over. Ett kurs kan velges fra en annen spesialisering. Kurs i spesialiseringene undervises vanligvis en gang i året.
Kurset Forskningsdesign og forskningsmetode (SOS6516) kan inngå i basismodul eller spesialisering i erfaringsbasert masterprogram i organisasjon og ledelse. Kurset er anbefalt for de som skal ta mastergrad med spesialisering i innovasjon og endringsledelse, og obligatorisk fra og med studieåret 2022/2023.
Dersom kurset skal inngå i spesialisering, er det krav om at de resterende tre kursene må tas fra den ordinære kursporteføljen i spesialiseringen du skal skrive masteroppgave i. I en overgangsperiode kan spesialiseringen godkjennes med to kurs fra spesialiseringens ordinære portefølje, Forskningsdesign og forskningsmetode (SOS6516), og et kurs fra en annen spesialisering.
Endringer studieåret 2021/2022:
- Bærekraftig omstilling (KULT6501) er et nytt kurstilbud våren 2022.
- Kurset Samhandling, sosiale nettverk og nye medier (SOS6507) utgår fra programmet fra og med studieåret 2021/2022. Studenter som tidligere har tatt dette kurset, vil få det godkjent som del av spesialiseringen.
- Forskningsdesign og forskningsmetode (SOS6516) er anbefalt for de som skal ta mastergrad i denne spesialiseringen. Fra og med studieåret 2022/2023 er kurset obligatorisk.
Målgruppe
Kursene passer for ledere eller de som ønsker å kvalifisere for leder- eller rådgiveroppgaver i linje, stab eller prosjekter, særlig i kunnskapsintensive virksomheter.
Forkunnskaper
For alle kursene er det anbefalt at du har forkunnskaper tilsvarende kurset Organisasjon og endring (SOS6502) som tilbys i basismodulen. Forskningsdesign og forskningsmetode (SOS6516) er anbefalt for de skal ta mastergrad i denne spesialiseringen og obligatorisk fra og med studieåret 2022/2023. Kravet for gjelder for alle som ikke har fullført kursdelen av programmet innen utgangen av vårsemesteret 2022.
Om spesialiseringen
Virkeligheten som dagens organisasjoner og ledere må forholde seg til, preges av endring. Markedene og konkurransen skifter, og reformer og ombygging av organisasjonene er blitt "den nye normalen". Nye prosesser, metoder og teknologier introduseres i raskt tempo, og forventningene til utvikling av nye tjenester og produkter er store, og ofte skjer endringene i former som det ikke er lett å forutse. Organisasjonene som lykkes under slike betingelser, håndterer kontinuerlig utvikling, tilrettelegger for nye arbeidsformer, medvirkning og deltakelse, forstår og utnytter avansert teknologi, stimulerer til nyskaping, forstår sikkerhetsutfordringer og har ledere som skjønner samspillet med dagens velutdannede arbeidstakere. Dette gjelder både innenfor privat, offentlig og frivillig sektor.
Læringsutbytte for spesialiseringen Innovasjon og endringsledelse
Faglig ansvar
Faglig ansvar
Spesialiseringen er et samarbeid mellom Institutt for sosiologi og statsvitenskap og Institutt for tverrfaglige kulturstudier. Institutt for sosiologi og statsvitenskap har overordnet ansvar for spesialiseringen.
Blogg: Skrev master om endring
Skrev master om endring
Ronny Nordvik skrev master om endringsledelse samtidig som arbeidsplassen gikk gjennom en stor omstrukturering.
Blogg: Mer makt til pasientene
Mer makt til pasientene
Lege Kathinka Meirik studerer endringsledelse og skriver masteroppgave om hva som skjer når pasientene får større innflytelse.