Hva kan jeg bli?

Kjemi - bachelorstudium

Hva kan du bli?

I beregningskjemien gjøres kjemiske forsøk med matematiske modeller og datakraft.

Bachelorprogram 3-årig, Trondheim

Samfunnet trenger kjemikere. Som kjemiker vil du være ettertraktet i arbeidslivet, og kan blant annet jobbe innen forskning, matproduksjon, miljøteknologi, oljeindustri, medisin og undervisning – eller kanskje starte eget firma.

Etter å ha fullført et 3-årig bachelorstudium i kjemi velger mange å gå videre med et 2-årig masterstudium. Da får du en mastergrad hvor du spesialiserer deg innen det du er interessert i, noe som gir flere jobbmuligheter. Les mer under videre studier - master.

Du kan også velge å gå rett ut i jobb. Da kan du for eksempel jobbe som ingeniør innen kjemi, miljø, farmasi, som konsulent i rådgiverfirma eller på laboratorium ved sykehus og næringsmiddelinstitutter. 

For å jobbe i skolen må du i tillegg ta 1-årig påbygging med pedagogisk utdannelse (PPU).

Videre studier

Ta en mastergrad

Etter å ha fullført et 3-årig bachelorstudium i kjemi velger de fleste å gå videre med et 2-årig masterstudium. Da får du en mastergrad hvor du spesialiserer deg innen det du er spesielt interessert i, noe som gir flere jobbmuligheter.

Med en bachelorgrad i kjemi er du kvalifisert for opptak til disse studiene:

I tillegg kan du, med riktig spesialisering, kvalifisere deg til disse studiene:

Du er selv ansvarlig for å sette deg inn i spesifikke opptakskrav for disse studiene, og planlegge hvilke valgfag du må ta for å være kvalifisert til å ta disse masterprogrammene.

 
 

Andre masterprogram på NTNU kan også være aktuelle for deg.

Kjemi

Intervju med tidligere student

Bilde av stipendiat Silje N. Bryntesen. Foto.

Stipendiat Silje N. Bryntesen underholder gjerne på fest med kunnskap om alt mulig som foregår rundt oss i hverdagen. 

– Kjemi er overalt! Å studere det gjør deg i stand til å se verden med nye øyne.


Navn: Silje Nornes Bryntesen

Studieprogram: Bachelor og master i kjemi. 

Uteksaminert fra NTNU: Ferdig med masteren i 2019 

Arbeidssted/giver: NTNU Institutt for energi og prosessteknikk

Tittel: Doktorgradsstipendiat, skal være ferdig i 2022

Tidligere relevante jobber: Som student har jeg hatt sommerjobb på to ulike steder; Ineos og Norner. Ineos er en fabrikk som produserer plastpellets som sendes videre til firmaer som bruker disse til å lage produkter. I Norner jobbet jeg som assisterende materialteknolog på en en lab, der jeg gjorde ulike tester på plastikk. 

Hva jobber du med?
I doktorgradsstillingen er jeg med på å lage Norges første gigabatteri-fabrikk. Det er et oppstartsprosjekt og jeg er den første stipendiaten som er ansatt på det. Det er helt nytt og jeg kan nesten velge hva jeg skal gjøre selv, noe som er kjempeartig! Noe av det jeg gjør, er å se på hvordan man kan optimalisere batteriproduksjonen med tanke på energi og kostnad. I tillegg finner vi ut av hvordan vi kan eliminere ulike løsemidler som er farlige for miljøet. Jeg fokuserer på en liten del av prosessen, men må ta hele i betraktning. Vi følger med på ny forskning innenfor batteriproduksjon og analyserer hva som gjøres. Vi prøver å finne måter å gjøre det bedre på, samtidig som vi kan tilpasse det til norske forhold. 

Hva gjorde du på bacheloren og masteren?
Noe jeg likte godt med å ta bachelor i kjemi, er at du har mange valgmuligheter i løpet av studiet. Når du skal skrive bacheloroppgave og spesialisere deg det tredje året, kan du velge retning ut ifra hva du liker å holde på med. Du kan velge en veldig matematisk eller en mindre teoretisk men mer anvendt retning. Du kan for eksempel gå videre medlab og syntese, som du får i organisk kjemi. Eller hvis du som meg liker en mellomting, kan du holde på med strukturkjemi. 
Da får du mye kunnskap om hvordan materialer og periodesystemet fungerer. Det fokuseres mye på funksjonene til ulike materialer og analysering av hvordan materialene er bygd opp. Ulike materialers anvendelsesområder, og hvordan deres egenskaper knyttes opp mot grunnstoffene dem er bygget opp av er noe av det vi ser på.

I bacheloroppgaven min skrev jeg om hva skjer inni materialet når du bruker et elbil-batteri. Jeg hadde lyst til å fortsette å jobbe med elektrokjemi og slike litium ion-batterier, så på masteren valgte jeg materialteknologi. Materialteknologiinstituttet var da det eneste hvor jeg kunne holde på med slik elektrokjemi. Du kan nærmest si at jeg lurte meg litt inn på det instituttet for å kunne gjøre det jeg hadde mest lyst til. Så selv om det på papiret står at jeg har master i kjemi, er den mer i retning av materialteknologi.

Alle timene med laboratoriearbeid på bacheloren ga meg en bedre praktisk forståelse enn de som kom fra andre retninger, for eksempel bachelor i materialteknologi. Så kjemibakgrunnen min var en stor fordel!

Hva er det beste ved jobben?
Noe av det jeg liker best, er at jeg kan sitte og diskutere hvordan man kan løse ting med de som er best i verden på akkurat dette feltet. Slik får jeg lære av de aller beste!
Jeg får dessuten jobbe med alle typer mennesker i alle aldre. I tillegg til professorer jobber jeg med masterstudenter og andre stipendiater. Jeg får undervise fag, rette øvinger og prøver, og kan også ha en egen masterstudent som kan hjelpe meg med å utføre eksperimenter.

Jeg liker at det er et svært internasjonalt miljø. Jobben er dynamisk og spennende, så jeg må holde meg kontinuerlig oppdatert på alt som skjer innen forskningsfeltet mitt. Jeg får også dra på utenlandske konferanser, og dra på universiteter verden over for å holde meg oppdatert på forskningen.

Jeg er opptatt av miljøet og vil være med på å gjøre en forskjell. Da er det supert å kunne være med på noe så unikt som å sette opp Norges første batterifabrikk som skal produsere elbil-batterier. Det er jo så spennende!

Hvordan fikk du jobben etter studiene? 
Jeg ble mer eller mindre headhuntet til stipendiatstillingen mens jeg holdt på med masteren på grunn av bakgrunnen min fra kjemi og materialteknologi. Spesielt kompetansen min innenfor batterisyntese, som jeg skrev om i masteroppgaven. De ville blant annet ha hjelp å sette opp en ny litium ion forskningslab. Det var en fantastisk mulighet, og jeg hadde kjempelyst til å være med på et «game changer»-prosjekt.

Hva er «kjemikere» spesielt gode på?
Man blir utrolig rutinert på lab! I undervisningen lærer du også enkle triks som du virkelig skjønner er supre når du ikke gjør dem. Ett eksempel på det, er å hele tiden ta nøyaktige notater for absolutt alt du gjør på laben, noe foreleserne påpeker konstant. Gjør du ikke det, sitter du der uten å ane hvorfor et resultat ble annerledes enn det forrige når du skal skrive rapport. Å ha slike ting på plass gjorde at jeg raskt kom langt i masteroppgaven, mens andre lenge måtte gjøre ting på nytt og på nytt når det kom til lab-arbeid. Man blir også god til å se sammenhengen mellom teori og praksis. Ikke minst blir man et oppkomme av «fun facts»! Hvorfor blir kaffekoppen kald? Hvilke reaksjoner foregår når et stearinlys brenner ned? Hvor blir det av voksen? Slikt gjør meg enormt nysgjerrig. 

På hvilken måte er dine studier relevant for jobben din?
Som doktorgradsstipendiat bruker jeg uvanlig mye av det jeg har lært på skolen, fordi jeg fortsetter i samme retning. 
Men uansett hvilken jobb du går ut i, har du lært deg hvordan hjernen din tar til seg ny kunnskap. Du har bygget en grunnmur som gjør deg i stand til å lære det som kreves i jobben. 

Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag:
Kom deg fortest mulig ut i en jobb som er relevant for det du studerer. Da føler du med én gang at du kan noe. For når du sitter på skolebenken, kan det være litt vanskelig å skjønne hva du skal bruke alt sammen til. Men kommer du deg ut i arbeidslivet ser du nytten i det du lærer, noe som gir en utrolig motivasjonsboost. 

Det er også viktig å lære seg at det ikke finnes noen dumme spørsmål. Ingen kan alt, og at absolutt alle spør spørsmål! Dess raskere man innser dette, dess mer lærer man. 

Hva er det beste med å studere kjemi, og hvorfor skal man søke det?
For det første er det supergøy! Det er mye lab og det er en del hard jobbing, men det er så verdt det!
Du lærer utrolig mye om det som foregår i hverdagen, og ikke minst hvorfor! Hvorfor er det best å bruke plastikk til én ting, jern eller treverk til noen annet, for eksempel? Du ser verden med nye øyne.
Dessuten er NTNU verdens beste sted å studere! Alle er rett og slett fantastiske og studiemiljøet er bare helt uvurderlig. Det skjer så mye, og det er mange fine linjeforeninger og sportslige aktiviteter gjennom NTNUI. Det finnes noe for alle, så alle kan finne sin plass. Du møter mange mennesker med de samme grunnverdiene. Nysgjerrigheten har man til felles! 

 


Samarbeidsforum

Samarbeidsforum

En hvit S på blå bakgrunn med teksten Samarbeidsforum. Logo

Fakultet for Naturvitenskap har et aktivt samarbeid med norsk industri og offentlig forvaltning. Les mer om Samarbeidsforum, intervjuer med personer i næringslivet og jobbmuligheter.


Karriereveiledning

Karriereveiledning

NTNU Karriere kan hjelpe deg med å sortere dine muligheter, og tilbyr blant annet kurs, foredrag og veiledning innenfor områdene utdanningsvalg, å være ny student, studie- og eksamensteknikker, bevisstgjøring av kompetanse og jobbmuligheter.

NTNU Bridge kobler NTNU-studenter og arbeidslivet. Her finner du arbeidsgivere som søker studenter til prosjektoppgaver, masteroppgaver, praksisplasser, sommerjobber og del- og heltidsjobber.