MBE-maskin (Molecular Beam Epitaxy) lager nanotråder som er en tusendel størrelse av et menneskehårstrå.


Forskerutdanning

Forskerutdanningen ved NTNU er internasjonalt rettet, og kandidatene har 2,5 års selvstendig forskning i doktorgradsforløpet. Flere doktorgradskandidater er ansatt i bedrifter som er med på forskningsprosjekter.

 

Næringsliv og nyskaping

NTNU tilbyr forskningstjenester til ansatte, studenter og næringslivet, og hjelp med policy, rettigheter og kontrakter ved kommersiell virksomhet. Nettverk og møteplasser gir tilgang til miljøene innen forskning og utvikling.

 

4 nobelprisvinnere
i fysikk, kjemi og medisin

76 spin-offs
siste fem år

100 laboratorier
fra språk til vindtunnel

367 doktorgrader
i 2014

Trenger du en ekspert?

500 av NTNUs eksperter svarer på spørsmål og kommenterer forskning og dagsaktuelle hendelser.

Collage forskere

 

 

Ole Didrik Lærum

Ole Didrik Lærum

Ole Didrik Lærum ble 21 år gammel landets yngste sivilingeniør ved NTH. Han var med på bygging av Flåmsbanen før han ble leder i et ingeniørfirma i Iran og nestkommanderende for nordlinjen av den transiranske jernbanen. Lærum fikk millitær rolle da Iran ble invadert av Sovjetunionen og Storbritannia. Senere ble han rådgiver innen samferdsel for Etiopias keiser Haile Selassie. 1. januar 1946 ble Ole Didrik Lærum professor ved NTH med ekspertise på jernbanebygging, flyplasskonstruksjon og vegbygging.

Ingeniøren & eventyret, bok om Ole Didrik Lærum

Leif Tronstad

Leif Tronstad og kolleger

Leif Tronstad ble sivilingeniør i kjemi ved NTH i 1927, og fikk doktorgraden fire år senere. Han arbeidet først som dosent, og ble professor i teknisk-uorganisk kjemi i 1936, bare 33 år gammel. Under krigen var Tronstad etterretningsoffiser, trente opp motstandsmenn og hadde en avgjørende rolle for sabotasjeaksjonen mot tungtvannsfabrikken på Vemork.

Nettutstilling: Tronstad og tungtvannet

May-Britt og Edvard Moser

Nobelprisen i medisin 2014
May-Britt og Edvard Mosers forskning på hjernen gir oss kunnskap om hvordan vi navigerer, og kunnskap i kampen mot hjernesykdommer.

Arne Skulberg, vinner Forskning Grand Prix 2014

Forsker Grand Prix 2014
Arne Skulberg ble Norges beste forskningsformidler da han forklarte hvordan nesespray kan brukes for å redde mennesker fra heroinoverdose.

Alf Inge Wang

Teknologibragden 2014
Alf Inge Wang har gjort norsk og internasjonal suksess med Kahoot!, en spillbasert læringsplattform for skoler, universiteter og bedrifter.