11 grunner til å velge NTNU Foto: Geir Mogen
Studere på NTNU

11 gode grunner til å velge NTNU


1. Du kan velge fra Norges største studietilbud

Ved NTNU kan du velge mellom 300 studieprogram i Trondheim, Gjøvik og Ålesund. Vi har blant annet landets største tilbud innen teknologi, lærerutdanning, estetiske fag, kunst- og musikkfag.

landets største studietilbud Foto: Krisp studio

2. Du kommer høyst sannsynlig raskt i jobb etter studiene

NTNUs studenter er svært attraktive for arbeidslivet, viser flere undersøkelser:

  • Over 80% av nyutdannede fra NTNU, uansett studieprogram, får seg jobb innen fire måneder etter at de er ferdig med studiene (TNS-undersøkelse, 2013)
  • Innen sivilingeniørfagene er det nesten 90% som raskt får seg jobb  (TNS, 2013). Flesteparten av teknoloigstudentene får jobbtilbud før de er ferdig med studiene (Teknologiporten, 2013)
  • Bedrifter vil aller helst ha ingeniører og teknologer fra NTNU. Disse er mer populære i næringslivet enn de som kommer fra andre læresteder (NHOs kompetansebarometer 2015). 
  • 90% av arbeidsgiverne mener at det vil være aktuelt for dem å ansette personer med samme type utdanning fra NTNU neste gang de lyser ut en stilling (TNS, 2015).
  • 84% av masterstudentene fra NTNU var fornøyd med utdanningens relevans for arbeidslivet, tre år etter at de gikk ut fra universitetet (NIFUs spesialistundersøkelse. 2017

Starte eget? NTNU har tatt ansvar for nyskaping i mer enn 100 år og står bak flere nyetableringer enn universitetene i Oslo og Bergen. Vi har det beste tilbudet for deg som ønsker å skape din egen arbeidsplass.  De populære spillene Kahoot!,  Wordfeud og FunRun er eksempler på suksesser utviklet av NTNUere. På campus har vi to innovasjonssentre og en egen Applab hvor studenter får hjelp til å utvikle sine ideer. Spark NTNU og NTNU Bridge er to andre tiltak som kobler studenter og arbeidsliv.

Jobbe på tvers: Arbeidslivet preges mer og mer av tverrfaglig samarbeid. NTNU dekker behovet gjennom å tilby flere fellesemner hvor du møter studenter fra andre fagretninger. I Eksperter i team samler vi for eksempel studenter i “landsbyer” hvor de i fellesskap må løse praktiske problemer fra bedrifter og offentlig sektor. En gruppe med 50 studenter fra 13 ulike studieretninger kalt Revolve NTNU,  bygger hvert år en egen racerbil som de kjører i konkurranser mot andre universitetslag.   

Karriere- og jobbsøkertips: For deg som ennå ikke har spikret alle fremtidsplaner, eller ønsker tips og råd om karriereplanlegging, kan du ta kontakt med rådgivere ved NTNU Karriere for å drøfte ditt utdanningsvalg og dine jobbmuligheter.

Gode jobbmuligheter Foto: Victor Kleive

3. Du får et verdifullt vitnemål

Gullkort på jobbmarkedet: Et vitnemål fra NTNU skal gi deg et fortrinn når du søker jobb. Flere undersøkelser viser at vi har et godt omdømme både i Norge og internasjonalt. I den norske befolkningen vurderes vi som «Norges beste universitet» (Norfakta og MMI). Vi liker å tro at dette er en viktig grunn til at veldig mange av Norges smarteste ungdommer velger å ta sin utdanning hos oss. 

I perioden 2005-2015 samarbeidet omlag 1.200 ulike norske og 760 utenlandske selskaper med NTNU, i ulike prosjekter. De fleste av selskapene opplevde etter samarbeidet vekst i omsetningen og kunne ansette flere medarbeidere (DAMVAD Analytics 2017). Vi har verdens mest produktive samarbeid med næringsliv og industri, som følge av vår tette kobling til forskningsstiftelsen Sintef (THES World University Rankings, 2017). NTNU er også det eneste norske universitetet som har fått en plass på listen over de beste universitetene i verden innen teknologi (Undersøkelse fra Shanghai Jiao Tong University, 2015). 

Den beste garantien for et godt omdømme er likevel at vi utdanner kandidater som kan sitt fag. Karakterkravene til de fleste av våre studieprogram er høye. Det betyr at du hos oss vil møte dyktige medstudenter og lærere. Vi er et universitet som har store ambisjoner – på dine vegne.

Vitnemål fra NTNU

4. Du får se verden

En billett til utlandet: Som NTNU-student får du gode muligheter til å ta  et opphold i utlandet i løpet av studietiden. NTNU samarbeider med over 730 utenlandske studiesteder i mer enn 100 land. Vi har satt oss som mål at minst 40% av våre grads-studenter før de er ferdige skal ha hatt et utenlandsopphold i ett, eller to semestre. 

Hvert år sender vi ut rundt 1000 studenter på utvekslingsopphold, og tar imot rundt 2300 internasjonale utvekslings- og masterstudenter. Det betyr at du også i Trondheim, Gjøvik og Ålesund vil møte mange ungdommer fra andre land. Reiser du ut selv vil oppholdet gi deg verdifull læring både faglig og sosialt. Det gir deg også et fortrinn når du senere skal søke jobb.

I 2017 økte antall NTNU-studenter som reiste ut med 10%, mens antallet gikk ned både ved UiO og UiB (Statistikk fra Senter for internasjonalisering av utdanning).

Se verden

Se flere bilder fra NTNU-studenter som har vært på utveksling

5. Du får lære av de beste

Forskere gir deg god undervisning. På NTNU er lærerne som underviser som oftest også forskere. Ved kateteret finner du alt fra yngre dr.gradsstudenter til professorer med lang erfaring. Høsten 2014 vant to av NTNUs forskere Nobelprisen i medisin.

Blant ti fantastiske formidlere som Morgenbladet kåret høsten 2016 var to fra NTNU. Her kan du se og høre eksempler på forelesningene til Johannes Skaar (elektroteknikk) og Bassam Hussein (produksjons- og kvalitetsteknikk)​. Vi legger stor vekt på å gi god undervisning og vi premierer gode lærere.

Topp IT: På NTNU får du også tilgang på topp IT-tjenester. Siden 2017 har NTNU brukt verdens mest utbredte e-læringssystem, Blackboard.

Lær av de beste Foto: Kai Dragland

6. Du blir sjelden alene

Lett å finne likesinnede: På Norges største universitet med campuser i Trondheim, Gjøvik og Ålesund, finner du ganske sikkert noen som deler dine interesser, eller som kommer fra dine hjemtrakter. 

Studier handler ikke bare om å få så gode karakterer som mulig, men også om et godt liv. NTNU er et nasjonalt universitet som trekker til seg ungdom fra hele Norge. Derfor er det som regel alltid mulig å finne kjenninger fra hjemplassen din.  På universitetet er det også mange øvingsgrupper å være med i, og alltid noen å lese sammen med på lesesalene.

Universitetet kan virke stort og forvirrende for en fersk student. Fadderordningen er et tilbud til alle nye studenter, der du får muligheten til å bli kjent med dine medstudenter allerede første dag på NTNU.

Blir du med på fadderuka kommer du på en gruppe med andre ferske studenter som skal studere det samme som deg. Hver gruppe får en fadder som studerer på NTNU. Hun eller han kan gi deg gode råd om byen, universitetet og hjelpe deg med praktiske saker.

Du bli sjelden alene Foto: Kai Dragland

7. Du blir en del av Norges beste studentmiljø

Studentlivet på NTNU er mer enn studier. Som student i Trondheim, Gjøvik og Ålesund blir du en del av et unikt og aktivt studentmiljø, og Trondheim har flere ganger blitt kåret til Norges beste studieby (Norfakta og Junior Consulting 2016, Studentenes helse- og trivselundersøkelse - SHoT, 2014).

En av grunnene til dette er de mange organisasjonene som studentene driver selv. Engasjerte studenter legger ned en stor innsats i Studentersamfundet, UKA, Den internasjonale studentfestivalen ISFIT, linjeforeningene, studentdemokratiet og de flere hundre studentorganisajonene. Frivillighetskulturen står sterkt blant studentene. Studentersamfundet er faktisk grunn alene til at enkelte velger å flytte til Trondheim. 

Du blir en del av Norges beste studentmiljø

8. Du kan trene i Norges største idrettslag

NTNU har Norges største idrettsforening – NTNUI – med over 12 000 medlemmer fordelt på 50 ulike aktiviteter, som spenner fra fotball til rumpeldunk og undervannsrugby. Her vil du garantert finne en idrett som passer for deg. Som NTNU-student kan du trene for en billig penge.

NTNU har spesielle ordninger for deg som vil kombinere toppidrett og utdanning og de aller beste toppidrettsstudentene samles i Team NTNU.

Forskning viser at studenter som trener gjør det bedre faglig :-)

Norges største idrettslag NTNUI Foto NTNUI sykkel

9. Du er garantert tak over hodet

Gode bomuligheter. Studiebyen Trondheim garanterer at du skal få tak over hodet de første ukene som ny student. Du får et trygt sted å sove og tilgang på kjøkken, dusj og toalett. Tak over hodet-ordningen sørger for at nye studenter blir møtt av erfarne studenter, som kjenner leiemarkedet og kan gi råd om hvor du bør bo. Følg "Tak over hodet" på Facebook

Studentsamskipnaden i Trondheim, Gjøvik og Ålesund har mange studentboliger. Å bo i studentby er en fin sjanse til å bli kjent med andre studenter. I det private utleiemarkedet er tilbudet nå større enn noen gang. Det siste året har det vært “leiers marked” både i Trondheim, Gjøvik og Ålesund.

Gode bomuligheter Foto: Gorm Kallestad

10. Vi hjelper deg i gang

De første dagene. Det er sikkert mye du lurer på når du begynner på NTNU, og våre ansatte er der for deg når du trenger hjelp og veiledning i små og store spørsmål.

Studentskipnadene sørger for å du får gjennomført studiene på en trygg og effektiv måte. Blant deres tilbud er gratis helsestasjon, gratis registreringssamtale hos psykolog, refusjon ved høye helseutgifter, legeattest på dagen dersom du er syk på eksamen og hjelp til å mestre studiehverdagen

Vi hjelper deg i gang Foto: Gorm Kallestad

11. Du blir med på å skape kunnskap for en bedre verden

NTNU setter handlekraft bak visjonen om å skape "kunnskap for en bedre verden". Vi prioriterer innsats og ressurser som kan hjelpe til med å realisere FNs 17 ambisiøse bærekraftsmål. Her finner du eksempler på hvordan våre studenter og ansatte jobber aktivt for å løse de virkelig store utfordringene i verden.

13. Stoppe klimaendringene

14. Liv under vann

16. Fred og rettferdighet