IVB - additiv tilvirkning
Laboratorie for 3D-printing
Laboratorie for 3D-printing
Ved 3D-print lab har du mulighet for å produsere komponenter i plast. Vi disponerer flere printertyper som benytter ulike teknologier for å fremstille det du ønsker å produsere.
Tilgang og åpningstider
Åpningstider varierer – se oppslag på dører inn til S-113 og S-112. Det vil alltid være studentassistent tilstede i labens åpningstider.
Hva kan du gjøre
3D-print laben for studenter er sterkt integret i studieprogrammer for ingeniør- og designfag og brukes til prototyping og produktutvikling, samt for å visualisere og teste enkeltprodukter. For å benytte 3D-print lab, trenger du en digital modell av det du ønsker å produsere.
Ved hjelp av et 3D modelleringsverktøy (Solidworks, Autodesk Inventor, Fusion 360, Thinkercad etc.) kan du modellere ønsket geometri som så «oversettes» til kode som 3D-printerne forstår.
Ved å ta et grunnleggende 3D print kurs vil du få kjennskap til hvordan utvalgte 3D printere fungerer, hvilken programvare som benyttes for å gi den digitale modellen de egenskaper som er ønskelig.
Utstyr og materialer
Utstyr: I studentlabben i S-112 har vi et godt utvalgt av desktop printere av fra bl.a. PRUSA og Phrozen.
Materialer: Printing gjøres ofte i PLA-materiale med ulike farger (plantebasert materiale), men det kan printes andre materialer som f.eks. PETG, ABS og TPU avhengig av krav til produktet. Materiale kan derfor variere både i styrke, fleksibilitet, lysgjennomtrengning og vekt.
Opplæring og sikkerhet
- Bruk av 3D-print lab krever gjennomført teoretisk og praktisk opplæring, inkludert HMS. For detaljer, kontakt studentassistent.
Innovasjon og entreprenørskap
Ved å kunne omsette ide / skisse til en fysisk modell som så kan testes for funksjon gir dette gode muligheter for innovasjon og entreprenørskap.
Tidligere studenter har benyttet 3D printing i alt fra nydesign av håndortose til støpeformer for polyuretan.