Studiets oppbygging - maskiningeniør - bachelorprogram - 3-årig
bilde

Maskiningeniør VIIII
Studiets oppbygning
Studiets oppbygning
Maskiningeniørstudiet gjennomføres på 3 år og tilsvarer 180 studiepoeng. Hvert år er delt i to semester med 30 studiepoeng per semester. Studiet tilbys både i Gjøvik og Trondheim. Studiebyene har ulike studieretninger. Se studieplan for maskiningeniør nederst på siden.
Ved NTNU i Ålesund tilbys maskinstudiet Mekantronikk og produktdesign.
1. studieår
Det første studieåret er likt for alle. Alle har de samme grunnlagsemnene, uavhengig av hvilken studieby du studerer i.
Emner i første studieår
I Matematiske metoder 1 vil du få en dypere gjennomgang av den matematikken som du lærte på videregående skole eller på Forkurs for ingeniørutdanning. Matematikk som kommer senere vil bygge på det du lærer i dette kurset.
Introduksjon til maskin gir deg innblikk i maskiningeniøryrket. Du lærer å bruke datasimuleringsverktøy og kreative metoder for framstilling av ulike typer mekanismer og nye produkter.
I Mekanikk lærer du hvordan krefter virker på konstruksjoner. I tillegg får du en innføring i fasthetslære som omhandler hvordan konstruksjonen oppfører seg når den blir utsatt for krefter og små deformasjoner. Emnet skal danne grunnlaget for mer detaljerte og komplekse problemstillinger og beregninger i emner som kommer i 2. og eventuelt 3. årskurs.
I Ingeniørfaglig innføringsemne presenteres du for fire hovedtemaer som kommer til nytte i ditt videre studieløp. Disse er etikk og teknologi, vitenskapshistorie og ingeniørens rolle i samfunnet, grunnleggende programmering og prosjektarbeid.
I Matematiske metoder 2 lærer du å benytte matematikk til å modellere og løse teoretiske og praktiske problemer slik du vil møte dem videre i studiet og i yrkeslivet. Du lærer å benytte databaserte simulerings- og analyseverktøy til å visualisere og løse matematiske problemer.
I Fysikk/kjemi blir du kjent med de viktigste begrepene innenfor grunnleggende mekanikk, fluidmekanikk, bølgefysikk og kjemi, og du lærer hvordan kunnskapen kan anvendes i relevante problemstillinger.
Nettbasert studium over fire år
2. studieår
I andre studieår starter du din spesialisering innenfor en studieretning på ditt studiested.
- Industriell design - Gjøvik*
- Drift og vedlikehold - Trondheim
- Maskinkonstruksjon - Trondheim
- VVS - Trondheim
*Studieretningen industriell design tilbys også som ett nettbasert studium over fire år.
Studiets oppbygning III
3. studieår
I høstsemesterert i tredje studieår kan du velge mellom flere valgemner innen for din studieretning og spesialisere deg mer. Dette semesteret er også lagt til rette for å ha et utenlandsopphold ved et utenlandsk lærested. I vårsemesteret har du en bacheloroppgave. De fleste velger oppgaver gitt av lokalt næringsliv.
Utveksling til utlandet
Utveksling til utlandet
Et studieopphold i utlandet er lærerikt og spennende. Lærestedet må være godkjent. Emnene du skal ta i utlandet må også godkjennes som fullverdige erstatninger for de emnene du har i din studieplan ved NTNU. Det er også mulig å skrive bacheloroppgave ved et utenlandsk lærested i sjette semester.
Eksempler på læresteder hvor våre maskinstudenter har vært på utveksling:
- Danmark, København, Danmarks Tekniske Universitet - DTU
- Nederland, University of Amsterdam
- Tyskland, Hochschule Krempten
- Sveits, Geneve, CERN
- Australia, Queensland University of Technology
Les steg-for-steg guiden til hvordan du kommer deg på utveksling
Arbeidsinnsats, pensum etc.
Arbeidsinnsats
Maskiningeniørstudiet er et fulltidsstudium. Ett semester tilsvarer ca. 800 timer med forelesning, veiledning, øvinger og selvstendig arbeid.
Pensum
Ved studiestart vil dine faglærere orientere om hvilke lærebøker du bør kjøpe, så vent med innkjøp. I tillegg til lærebøker kan det komme anbefalinger om tilleggslitteratur eller kompendier. Lærebøker kan kjøpes brukt hvis de ikke har blitt revidert det siste studieåret.
Timeplan
Timeplanen er ikke klar før studiestart. Informasjon om timeplanen får du ved studiestart.
PC
Studiet er IKT-støttet. Du må ha en bærbar PC med god kapasitet, med trådløskort og programvare som gjør det mulig å bruke vår digitale læringsplattform og kommunisere med studiestedet. På studiet benyttes programvare fra Microsoft.
PC
Studieplan maskin
Studieplan detaljer
Her kan du ta en kikk på obligatoriske og valgbare emner fordelt på år og semester.