Programtilbud for Forskningstorget i Trondheim
Forskningstorget 2023 i Trondheim
Forskningstorget 2023 i Trondheim
Forskningstorget byr på mange fengende, interessante og forskningsrelaterte aktiviteter som fordeles i syv store telt på NTNU Kalvskinnet.
Vi tar forbehold om endringer i program frem til 22. september.
Vitenshow: Frysende Energi
Bli med Nikolai fra Vitensenteret for å utforske iskalde eksperimenter, og hva de har å gjøre med energi!
Program for Forskningstorget 2023
Program for Forskningstorget 2023
Inne på NTNU Vitenskapsmuseet:
Funn av redskaper, skjelett og fossile bein gjør det mulig for oss å tenke oss flere hundre tusen år tilbake i tid, til da neandertalmennesket levde i Europa og Asia. Da de første knoklene fra neandertalerne ble funnet i Neandertal i Tyskland i 1856, mente vitenskapsfolk at dette var en primitiv og uintelligent huleboer. Nå vet vi at dette ikke stemmer.
Med avanserte jaktteknikker og godt samarbeid felte neandertalerne svære dyr som mammut og ullhåret neshorn. De var kreative og tilpasningsdyktige og de hadde dessuten stor omsorg for hverandre. Vi ser at skadde, gamle og syke har blitt pleiet, slik at de overlevde.
Ingen vet hva som skjedde da vi, det moderne mennesket, for første gang traff neandertalerne. Men vi vet at vi møttes. Vi vet at vi i tusenvis av år bodde side om side i Europa og Asia. Og vi vet at vi fikk barn sammen. Derfor har akkurat du sannsynligvis en bit neandertaler-DNA i deg.
Vitenskapsmuseet ved NTNU inviterer inn i mammutjegernes land, til neandertalernes verden. Opplev vår helt nye utstilling og lær mer om vår nærmeste slektning blant menneskeartene; Neandertalerne.
Ved Lise Mariann Alsli, NTNU Vitenskapsmuseet
Fra plastavfall til nye fine produkter
Hvor kommer plasten i havet fra? Hva kan vi gjøre for å stoppe forurensningen av vårt felles matfat. Og kan vi bruke havplasten til noe nyttig? På denne standen vil du få oppleve hvordan marin plast kan omformes til nyttige produkter og lære mer om hvordan forskere fra NTNU jobber for å løse problemene som plasten skaper når den kommer på avveie.
Ved Vincent Gartiser fra Plasteriet
På vår stand vil du få underholdning og kunnskap hele veien – fra undring til begeistring!
Du vil lære om solenergi og biogass, så vel som klimagassutslipp og miljøvennlig matproduksjon. Små smakebiter fra vår unike opplevelsessenter Tingvoll Økopark, og møt forskere fra en av Norges vakreste forskningsinstitusjoner, nemlig Tingvoll gard.
Ved Vegard Botterli, Norsk senter for økologisk landbruk på Tingvoll gard.
Å være klima- og miljøvennlig er viktig. Også i den digitale verden.
I dag finnes det metoder for å finne ut om ditt digitale fotavtrykk er klimavennlig, og samtidig lære om hva som blir viktig for fremtiden.
Ved Anne-Lise Aakervik og Carlos Vicient-Monllaó, Fakultet for arkitetur og design/FME ZEN
Vitensenteret i Trondheim vil ta deg med på en spennende reise gjennom energiens verden! Se hvordan elektrisk energi skapes, og få muligheten til å teste hvor mye elektrisk energi du selv kan produsere! Hvor energisk er DU?
Ved Kristoffer Bjørkhaug og Kamilla Nystad, Vitensenteret i Trondheim
Kan matematikk brukes til å løse en energikrise?
Hva er sammenhengen mellom matematikk og internettsikkerhet, og hvordan kan du bruke matematikk til å lure vennene dine?
På vår stand vil disse spørsmålene bli besvart, og vi vil se nærmere på hvordan matematikk kan brukes til å løse små og store problem.
Ved Erling Svela, Institutt for matematiske fag, NTNU
Velkommen til vår stand hvor vi vil dele en fascinerende gren av vitenskapen som heter plantevitenskap. Visste du at planter er energikilden for alt liv på jorden? Vi vil viser deg hvordan dette fungerer gjennom flere interaktive eksperimenter.
Blant annet vil du lære om en fantastisk prosess som heter fotosyntese. Hvor planter bruker solenergi til å lage mat som alt liv på jorden trenger. Vi vil også vise deg hvordan du kan bruke en potet til å drive en lampe! Vi håper du kommer og besøker vår stand.
Ved Steven Zwartkruis, Institutt for biologi, NTNU
Hvem er vi? Hvorfor er vi her? Hvorfor skal vi dø? Finnes det en Gud eller er vi alene? Finnes det en mening med naturen og verden? Hva er rett og galt – og er det likt overalt?
Kom og bryn deg på livets helt store spørsmål på en undringsstand. Vi kan tilby «speed-dating» rundt de virkelige store spørsmålene, etiske dilemmaer, filosofiske samtaler, samt quiz om religion.
Ved Heine A. Holmen, Institutt for filosofi og religionsvitenskap, NTNU
Den fargerike sandkassa
I vår sandkasse med miniatyrkjøretøy kan du lære hvordan høydeforskjell på kart (topografi) blir laget. Når du graver skifter jorda farge, akkurat som på kart!
Hva hører til hvor? Ulike mineraler og metaller brukes i mange produkter du kanskje ikke tenker på. Her får du se og kjenne på mineraler og metaller og gjette hvilket produkt det ofte brukes til. Mobiltelefon? Maling?
Sjokoladeoppvasken
Hvordan skiller vi ut det vi trenger? Flotasjon (eller separasjonsteknikk) må til når vi skal hente ut de ressursene vi trenger – uten å få med alt mulig annet. Det er litt som når du vasker opp og fjerner smuss og fett. Her lager vi flotasjon med godteri: kokesjokolade og mozell.
Ved Per Jynge, Institutt for geovitenskap og petroleum, NTNU
Vet du at i Norge produserer vi veldig mye av klimagassen metan?
Mye av denne metangassen brukes til å lage metanol. Kanskje vet du også at vi kan bruke metanol i biodrivstoff?
Det du kanskje ikke vet er at det finnes bakterier som «spiser» metanol og bruker metanol på samme måte som vi mennesker bruker sukker som energikilde. Kom og se hvordan bakteriene kan hjelpe oss å gjøre klimagass til vitamin!
Ved Gerd Inger Sætrom, Institutt for Bioteknologi og matvitenskap, NTNU
Hvilke mineraler trenger vi for det grønne skiftet; til fornybar energi og for utvikling av ny, smart teknologi?
Hvor finner vi disse kritiske og strategiske mineralene – og hva må til for å få dem opp av bakken? På vår stand skal du få lete etter det Norge trenger.
Ved Gudmund Løvø, Norges geologiske undersøkelse
På vår stand vil du lære mer om livet i ferskvann. Vi har levende bunndyr under mikroskopet og i bakkene, og du kan selv lete etter vannmidd og andre virvelløse dyr. Hva er egentlig en vannmidd og hvordan lever den? Ta vår quiz om vannmidden og vinn en liten premie.
Ved Elisabeth Stur og Gaute Kjærstad, Institutt for naturhistorie, NTNU Vitenskapsmuseet
Over 90% av strømmen vi bruker i Norge kommer fra vannkraft. Test vår interaktive modell av et vannkraftsystem hvor du selv kan flytte på ulike elementer for å se hvordan vann kan bli til strøm. Når du flytter på elementene kan de fylle opp vannmagasinet fra ei pumpe – deretter slippe det løst ned til kraftverket der en turbin og en generator gjør energien i vannet om til strøm og lys.
Her kan du både bli våte på hendene og lære hvordan vi bruker naturens ressurser til å lage energi. Du kan også lagre energi i naturlige batterier (vannmagasiner) og bruke den når vi trenger den mest, eller kombinere det med andre energikilder som vind- og solkraft, som bare kan lage strøm når vinden blåser eller sola skinner.
Ved Liv Randi Hultgreen og Juliet Landrø, Forskningssenter for miljøvennlig energi og HydroCen ved Institutt for energi- og prosessteknikk, NTNU
Vann, vind, bølger, strøm og sol: Havet rommer enorme energiressurser.
Hvordan kan vi bruke disse ressursene mer bærekraftig? Kom og lær hvordan vi kan fange energi på havet ved hjelp av solceller og vindmøller. Test energien som soløyer og vindmøller kan gi. Hvordan fanger de energi? Hvor store er de i virkeligheten?
Er solceller og vindturbiner best på land eller på vann? Forstå bedre hvordan vindmøller og solceller kan flyte på havet. Prøv å styre en undervannsrobot som kan passe på ting under vann. Bli med på quiz. For de minste: Bygg båt med strikkmotor.
Ved Hillevi Strand og Live Oftedahl, Institutt for Marin teknikk, NTNU
Bli med Nikolai fra Vitensenteret for å utforske iskalde eksperimenter, og hva de har å gjøre med energi!
Fredag: 09.00 og 11.30
Lørdag: 11.00 og 13.00
ENERGI er tema for Forskningsdagene 2023
ENERGI er tema for Forskningsdagene 2023
Dette er et aktuelt og viktig tema, som sikkert vil inspirere flere aktiviteter på årets arrangement...