Hva kan jeg bli?

Master i fagdidaktikk

Hva kan du bli?

En master i fagdidaktikk gir deg mange jobbmuligheter. Kombinert med lærerutdanning gir masteren i fagdidaktikk deg et godt grunnlag for å drive undervisning i skole og på andre arenaer. Masterstudiet gir deg kompetanse til å ta del i og drive utviklingsarbeid i skolen og andre kunnskapsinstitusjoner. 

Med en master i fagdidaktikk kan du også bli kvalifisert for arbeid i offentlig administrasjon og forvaltning, i universitets- og høgskolesektoren, og i forlag. 

Master i fagdidaktikk gir ikke alene godkjent lærerutdanning, men etter fullført masterutdanning vil du fylle krav om mastergrad for opptak til PPU (praktisk-pedagogisk utdanning heltid) eller FPPU-A (fleksibel praktisk pedagogisk utdanning – allmennfag), dersom den totale fagsammensetningen din også oppfyller kravene.   

Tidligere studenter ved master i samfunnsfagdidaktikk jobber i dag blant annet

  • som lektor i grunnskolen
  • som lektor i videregående skole
  • i museumssektoren
  • med kulturhistorie/kulturminneforvaltning
  • som rektor
  • som rådgiver i kommune, fylke og stat

Karriereveiledning – hva kan jeg bli?

NTNU Karriere kan hjelpe deg med å sortere dine muligheter, og tilbyr blant annet kurs, foredrag og veiledning innenfor områdene utdanningsvalg, å være ny student, bevisstgjøring av kompetanse og jobbsøking.


Utdannelse og jobbmuligheter

7000 tidligere studenter har fortalt oss hvordan det har gått med dem etter de ble uteksaminert fra NTNU.


Praksisplasser og jobber

NTNUs studenter er svært attraktive for arbeidslivet. Det lønner seg å komme i kontakt med arbeidslivet før studiene er ferdig. NTNU Bridge kobler NTNU-studentene og arbeidslivet i samarbeid om tema til oppgaver, praksisplasser og jobber.


Bruk NTNU Alumni-nettverket

NTNU Alumni vil være nyttig for deg som student og videre gjennom hele din karriere. Du kan dra nytte av tidligere studenters erfaringer og få innblikk i arbeidslivet nasjonalt og internasjonalt. 

 

Studentintervju

Studentportrett med Christian Paulssen. Foto

Ingen dager er like!


Navn: Christian Paulssen
Studieretning: Master i samfunnsfagdidaktikk
Arbeider som: Lærer ved Seiersten ungdomsskole.

Mitt beste tips er å alltid ha lojalitet til elevene sine, sørge for å gi dem best mulig undervisning og veiledning. Det er elevene det handler om.

Hva jobber du med?

 

Jeg jobber som lærer ved Seiersten ungdomsskole. Her er jeg kontaktlærer, samt faglærer i norsk, samfunnsfag, KRLE og kroppsøving.

Hva er det beste ved jobben din?

Det beste er å jobbe med ungdom. Ingen dager er like, og jeg får muligheten til å skape mening og betydning i fagene hver eneste dag.

Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?

Jeg fikk først et årsvikariat, som deretter ble til en fast ansettelse.

Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?

Både den praktisk-pedagogiske utdanningen og masterutdanningen var særlig rettet mot å ta utgangspunkt i fagenes relevans, samt hvilken rolle eleven har i faget og i samfunnet de er en del av. Det er nøkkelen til å gi skolen en relevans som er knyttet til livet, og ikke til fagene isolert. Det er det viktigste jeg har med meg fra studiene inn i arbeidshverdagen, uavhengig av fag.

Hadde du deltidsjobb i studietiden som er relevant for jobben din i dag, eller som bidro til at du fikk jobb etter studiene?

Nei, ikke direkte. Jeg jobbet som nattevakt på hotell ved siden av studiene, og det er jo et eget studie i mennesker og atferd, men ikke direkte relevant. 

Etter praksisperiodene fikk jeg noen vikaroppdrag, og muligheten til å bruke praksislærere som referanser i jobbsøk. Det har kanskje hatt innvirkning, uten at jeg er helt sikker.

Hva er dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag?

I skolen mener jeg det beste tipset er å alltid ha lojalitet til elevene sine, og sørge for å gi dem best mulig undervisning og veiledning. Det er elevene det handler om. I tillegg mener jeg det er lurt å tenke at du er ditt eget arbeidsmiljø: Vær den kollegaen du selv ønsker å ha.

Videre studier

Åpne emner

Åpne emner kan tas av alle som har studierett ved NTNU. Emnene har dagsaktuelle temaer og er svært relevante for deg som er interessert i skolerelevant tematikk. Flere av emnene har tematikk knyttet til fagfornyelsen. Emnene er på 7,5 studiepoeng, og gir en innføring i temaene.

Les mer om åpne emner

Vil du bli lærer?

Ønsker du å bli lærer etter du er ferdig med studiet? Vil du bidra til å gjøre en forskjell og skape engasjement for faget ditt? Da kan du ta ettårig praktisk-pedagogisk utdanning (PPU). Med PPU kan du undervise i grunnskolens 5.–10. trinn og i videregående skole. 

Vil du ta videreutdanning eller deltidsstudier?

NTNU VIDERE tilbyr videreutdanning og deltidsstudier tilpasset deg som er i arbeidslivet. 

Du kan ta videreutdanning innenfor

Kursene er av kortere eller lengre varighet på bachelor- og masternivå. Undervisningen er fleksibel og har ofte en kombinasjon av aktiviteter på nett og intensive samlinger. 

Doktorgrad i utdanningsvitenskap

Studiet gir grunnlag for videre spesialisering, for eksempel forskerutdanning (doktorgrad) innenfor utdanningsvitenskap. NTNU tilbyr ph.d.-programmet i utdanningsvitenskap, fagretning lærerprofesjons- og skoleforskning

Ulike institusjoner kan ha særskilte opptakskrav, og opptak til ph.d.-program blir vurdert av den enkelte institusjonen.

Doktorgradsutdanning (ph.d.)

Etter et masterprogram er det mulig å ta en doktorgradsutdanning (ph.d.).

En ph.d. er det høyeste nivået for formell utdanning i Norge.

En doktorgrad fra NTNU kvalifiserer deg for ledende arbeid innen næringsliv, forvaltning, høyere utdanning og forskning.