Elektronisk systemdesign og innovasjon - masterprogram (sivilingeniør) 5-årig - Trondheim
Hva lærer jeg?
Elektronisk systemdesign løser mange viktige samfunnsutfordringer. Studiet gir deg etterspurt kompetanse der du lærer å skape løsninger innen viktige områder som for eksempel bærekraftig samfunnsutvikling og moderne helsevesen. Studiet baserer seg på matematikk, fysikk, datateknologi og samarbeid i tverrfaglige team.
Slik har Elektronisk systemdesign allerede endret hverdagen vår:
avanserte koblinger mellom elektronikk og nerver slik at døve kan "høre" og blinde kan "se"
trådløst kroppsbårent medisinsk sensornettverk for pasientovervåking
interaktivt 3D TV med kinokvalitet
maskiner som du kan snakke til og som automatisk oversetter til et annet språk
biler som automatisk kjører deg trygt dit du ønsker
kunstig intelligens og maskinlæring
Studiet er bygd opp med grunnlag i matematikk og fysikk i de to første årene av studiet. I tillegg til den teoretiske basisen er studieprogrammet preget av at teorien skal brukes i praksis. Innovasjon vektlegges og studenter med egne ideer kan få støtte til å utvikle disse til kommersielle produkter. Nyskapingstanken vil prege alle prosjektarbeidene allerede fra første semester.
Etter tre år kan du spesialisere deg i én av de fem hovedprofilene.
Hvem passer studiet for?
Studiet passer for deg som har lyst til å kombinere realfag med digitale system for å løse spennende problemstillinger. Studiet byr også på gode tverrfaglige muligheter for de som har interesse for både teknologi og for fagområder som medisin, språk eller lyd. For deg som har lyst til å teste teoretiske løsninger i praksis har vi flere moderne forskningslaboratorier som gir muligheten til dette. Studieprogrammet gir et godt og bredt teknologisk grunnlag med mange valgmuligheter. Arbeidsmarkedet er hele verden og muligheten er mange.
Spesifiser og design digitale system med integrert prosessor, og fordele designet på maskinvare, programvare og operativsystem. Behersk høynivåspråk for konstruksjon og programmering av slike system
Digital signalbehandling, kommunikasjons- og informasjonsteori, og deres anvendelse innen bredbåndskommunikasjon, multimedieteknologi, sensornett, tingenes internett og medisinsk bildediagnostikk
Produksjon av elektroniske komponenter, mikro- og nanosystemer og deres egenskaper. Optiske komponenter som lasere, lysdioder og optiske fibre og deres anvendelse innen bredbåndskommunikasjon og medisin
studyprogramme-info-portlet
Læringsutbytte
En student som har fullført programmet, forventes å ha oppnådd følgende læringsutbytte, definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Generell kompetanse
Kandidater utdannet innen studieprogrammene Elektronisk systemdesign og innovasjon skal være teknologiske problemløsere med relevans for viktige samfunnsutfordringer. Dette innebærer at de har teknologikompetanse og metodekompetanse, innsikt i utvalgte aktuelle applikasjonsområder og hvordan elektroniske løsninger inngår i disse samt stimulere til innovasjon og entreprenørskap.
I teknologikompetansen inngår fundamentale prinsipper fra elektromagnetisme, optikk og akustikk via elektronisk komponent- og kretsteknologi til høyere abstraksjonsnivå for systemutvikling basert på programvare kombinert med analog og digital elektronikk.
Metodekompetansen involverer analyse og design av analoge og digitale informasjons- og signal- behandlende systemer.
Mål for kunnskaper, ferdigheter og kompetanse etter fullført studium
Kunnskaper:
Kandidaten har
Solide spesialkunnskaper som grunnlag for metodeforståelse, faglig fornyelse og omstilling innen elektronikk og tilhørende anvendelsesområder.
Dyptgående teoretisk og praktisk kunnskap innen én av følgende spesialiseringer:
Krets- og Radiosystem design: Kandidaten har inngående kunnskap om design, implementering og test av digitale, analoge og blandede integrerte kretser og systemer, herunder antenner og RF/mikrobølgekretser og -systemer. Kandidaten har dyptgående kunnskap om å spesifisere og designe digitale system med integrert prosessor. Kandidaten har god kunnskap om å fordele designet på maskinvare og programvare og har inngående kunnskap om høynivåspråk for konstruksjon og programmering av slike system. Typiske anvendelser er innenfor mikrokontrollere/mikroprosessorer, mikrosystemer, innvevde system, radiosystemer, medisinsk teknologi, IKT, miljøovervåkning, romteknologi m.m.
Nanoelektronikk og fotonikk: Kandidaten har dyptgående teoretisk innsikt i elektroniske, dielektriske, magnetiske, optiske og akustiske fenomen og materialegenskaper, herunder kvantefenomen og fysiske egenskaper hos materialer og nanostrukturer. Typiske anvendelser impliserer utnyttelse av slike fenomen og materialegenskaper for innovasjon og utvikling av komponenter, integrerte kretser, mikrosystem, sensorer, optisk teknologi for anvendelser innen IKT, miljøovervåking, medisinsk teknologi, m.m.
Akustikk, signalbehandling og kommunikasjon: Kandidaten har avansert kunnskap om signalbehandlingsteori og -algoritmer, informasjons- og kommunikasjonsteori, radioteknikk og akustikk inkl. persepsjon av lyd. Anvendelser er måling, bearbeiding og overføring av signaler innenfor telekommunikasjon, lyd- og bildebehandling, medisinsk teknologi, miljøovervåkning, fjernmåling, navigasjon, romteknologi, støybekjempelse, undervannsakustikk og industriell bruk av akustikk.
Kunnskap om dagens forskningsfront eller aktuelle forsknings- og utviklingsoppgaver innen ledende industri innen sin spesialisering, og har innsikt til å ta i bruk nye forskningsresultater.
Evne til å gi innovative bidrag til ny kunnskap innen elektronikk og tilhørende anvendelsesområder.
Innsikt i teknologiledelse og ett eller flere av fagområdene økonomi, industriell økologi, miljørisiko, helse, miljø og sikkerhet, som grunnlag for å kunne delta i og lede prosjekter og annen industriell elektronisk virksomhet på en effektiv, økonomisk og samfunnstjenlig måte.
Innsikt i vitenskapshistorie, vitenskapsteori, etikk og argumentasjonsteori som et grunnlag for å forholde seg reflektert til sitt fagområde og til vitenskap generelt.
Ferdigheter:
Kandidaten
Kan anvende sine kunnskaper på en selvstendig og systematisk måte ved å analysere problemstillinger, formulere deloppgaver, velge relevante metoder og frambringe innovative løsninger, også i nye og ukjente situasjoner.
Kan utføre gjennomførbarhetsstudier, kunne identifisere teknologiske begrensninger og kunne arbeide i tverrfaglige grupper.
Behersker aktuelle verktøy som simuleringsprogramvare og instrumentering innen sitt spesialiseringsområde.
Kan følge kunnskapsutviklingen innen eget fagfelt, være i stand å skrive forskningsartikler innen sin spesialisering, og utvikle sin faglige kompetanse på eget initiativ.
Kan gjennomføre et selvstendig, avgrenset forsknings- eller utviklingsprosjekt under veiledning og i tråd med forskningsetiske normer.
Generell kompetanse:
Kandidaten
Kan formidle kunnskap innen sitt fagfelt skriftlig og muntlig til ulike tilhørergrupper på en velstrukturert, klar og objektiv måte.
Kan reflektere over etiske og samfunnsmessige effekter av eget arbeid.
Kan arbeide i tverrfaglige grupper med oppgaver av høy kompleksitet: planlegge prosjekter, delegere og koordinere oppgaver, samt bidra til at gruppen oppnår resultat.
Har et internasjonalt perspektiv på sin profesjon og evne til å delta i internasjonale prosjekter og internasjonale faglige nettverk.
Har grunnleggende innsikt i verdiskapingsaktiviteter som inngår i innovasjonsprosesser og entreprenørskap.
Har et bredt og solid fundament for livslang læring innen elektronisk systemdesign.
Fremtiden trenger Jævli flinke ingeniører og teknologer
Kvinner verden over er underrepresentert innen teknologi, ingeniør og realfag. Derfor har vi på NTNU laget serien Jævli flink pike. Her får du et innblikk i studiehverdagen til 12 teknologistudenter ved NTNU.
Spilleliste Jævli flink sesong 1 og sesong 2 på YouTube