Hva er elektronisk systemdesign og innovasjon?

Elektronisk systemdesign og innovasjon - masterprogram (sivilingeniør) 5-årig - Trondheim

Hva er elektronisk systemdesign og innovasjon?

Studenter som jobber med et forskningsprosjekt for rekonfigurerbare radionettverk (bilde)

​​​​​​Elektroniske systemer fanger opp, bearbeider, lagrer, overfører eller presenterer informasjon som for eksempel lyd, bilder, medisinske eller seismiske målinger.

​Slik har Elektronisk systemdesign allerede endret hverdagen vår:

  • avanserte koblinger mellom elektronikk og nerver slik at døve kan "høre" og blinde kan "se"
  • trådløst kroppsbårent medisinsk sensornettverk for pasientovervåking
  • interaktivt 3D TV med kinokvalitet
  • maskiner som du kan snakke til og som automatisk oversetter til et annet språk
  • biler som automatisk kjører deg trygt dit du ønsker
  • kunstig intelligens og maskinlæring

Her er noen få eksempler på hvordan elektroniske systemer brukes innen ulike områder:

Lyd og bilde

Vårt forhold til lyd og bilde har endret seg dramatisk de siste årene. Størrelse, mobilitet, kvalitet og interaktivitet er noen viktige stikkord. Introduksjon av digital TV, HDTV og 3D-filmer har skapt nye forventninger til video- og audio-opplevelse. Mobile enheter gir oss tilgang til musikk, bilder og video hvor som helst og når som helst. Vi kan skape elektronisk musikk som ikke er mulig å spille på et klassisk musikkinstrument.

Kommunikasjon

Innen samferdsel har vi fått avanserte elektroniske navigasjonssystem, landingssystem for fly og antikollisjonssystem for skip og biler. Automatiske bomringer rundt de største byene skaffer penger til nye veier og tiltak for miljøvennlig trafikk. Moderne biler utstyres med stadig mer elektronikk som kollisjonsputer, ABS-bremser, antispinnsystem og tyverialarm.

Medisinsk teknologi

Moderne elektronikk har revolusjonert medisinsk diagnose ved introduksjon av nye teknikker for avbildning vha. ultralyd, CT (computer-tomografi) og MR (magnetisk resonans). I tillegg har det blitt utviklet avanserte proteser som kan styres med hjernen og elektroniske systemer som kan hjelpe skadede organer eller erstatte de helt.

Styring og overvåkning

Industrien benytter elektroniske systemer for styring og overvåking av produksjonsprosesser. Andre bruksområder er utslippskontroll, materialprøving og søppelsortering. Moderne oljeindustri er utenkelig uten bruk av avansert elektronikk både til leting og utvinning.

Elektroniske komponenter

Sist, men ikke minst, er datamaskinen blitt et vanlig arbeidsredskap både på arbeidsplassen og i hjemmene. Gjennom miniatyrisering av elektroniske komponenter og kretser, er PCen og annen avansert elektronikk i dag tilgjengelig for alle til overkommelig pris.

Sensorer og aktuatorer

Sentralt i dette bildet, ved siden av digitale kretser, står sensorer som kan “føle” lyd, lys, trykk, temperatur, akselerasjon ol. og aktuatorer som kan “handle”, dvs. utføre spesifikke operasjoner som å slå på en bryter eller sende ut lyd- eller lyssignaler.

01 sep 2023

Hva er elektronisk systemdesign?

​​​​​​​​​​​​​​Foredrag om elektronisk systemdesign og innovasjon?

​​​​​​​Bilde av professor Lars Lundheim som foredrar om elektronisk systemdesign
​​​​​​​Hva er likheten mellom en legotiger og elektronisk systemdesign? Og hva har en sprettert med dette å gjøre?
 
Alt dette og enda litt mer kommer professor Lars Magne Lundheim inn på i dette foredraget. Videoen er laget av NRK Skole i samarbeid med NTNU.

 

Bunnlinje med strek


Se andre studieprogram ​​​​​​​