Hva kan jeg bli?

Idrettsvitenskap - masterstudium

Hva kan du bli?

Studier av det samfunnsvitenskapelige aspektet ved idrett og fysisk aktivitet gir deg en yrkeskompetanse for praktisk og vitenskapelig arbeid.

Du kan for eksempel jobbe med:

  • trening og talentutvikling i idretten
  • organisasjonsutvikling
  • planleggings-, prosjekt- og utredningsarbeid 
  • konsulentvirksomhet og rådgivning 
  • gruppeprosesser og ledelse av prosjekter
  • forskning
  • undervisning i grunnskole og videregående skole

Ønsker du å bli lærer og undervise i skolen? Med ettårig påbyggingsstudium i praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) er du kvalifisert til å undervise 5.-10 trinn i skolen og i videregående. 

Karriereveiledning – hva kan jeg bli?

NTNU Karriere kan hjelpe deg med å sortere dine muligheter, og tilbyr blant annet kurs, foredrag og veiledning innenfor områdene utdanningsvalg, å være ny student, bevisstgjøring av kompetanse og jobbsøking.


Utdannelse og jobbmuligheter

7000 tidligere studenter har fortalt oss hvordan det har gått med dem etter de ble uteksaminert fra NTNU.


Praksisplasser og jobber

NTNUs studenter er svært attraktive for arbeidslivet. Det lønner seg å komme i kontakt med arbeidslivet før studiene er ferdig. NTNU Bridge kobler NTNU-studentene og arbeidslivet i samarbeid om tema til oppgaver, praksisplasser og jobber.


Bruk NTNU Alumni-nettverket

NTNU Alumni vil være nyttig for deg som student og videre gjennom hele din karriere. Du kan dra nytte av tidligere studenters erfaringer og få innblikk i arbeidslivet nasjonalt og internasjonalt. 

Studentintervju

Studentportrett med Guro Elisabeth Kolstad. Foto

Se muligheter og vær nysgjerrig i forelesningene

Navn: Guro Elisabeth Kolstad

Studieretning: Master i idrettsvitenskap

Arbeider som: Salgsrepresentativ og koordinator

Jeg var både program- og instituttillitsvalgt da jeg studerte ved NTNU, og dette ga meg god erfaring i møtevirksomhet som jeg mener er en fordel for jobb i etterkant.

Hva jobber du med?

Jeg jobber i et svensk sportsmerke som heter Silva. Der har jeg ansvar for å distribuere merket til noen av de største sportsbutikkene i landet. I tillegg koordinerer jeg samarbeidet mellom salg- og markedsavdelingen. Videre jobber jeg med eventer i Norge, og holder i samarbeidet med de ulike idrettsforbundene. En stor del av mitt arbeid består av å bistå butikkene lokalt, så det innebærer en del reising.

Hva er det beste ved jobben din?

Det beste med jobben er alle de ulike personene jeg møter, og hvordan jeg er med på å skape et større fokus på rette produkter til de ulike aktivitetene en skal gjennomføre. Jeg er også veldig glad i å arrangere eventer der jeg ofte koordinerer. Jeg opplever å kunne bidra til at andre skal oppleve glede ved å drive med idrett.

Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?

Veien mot denne jobben startet allerede ved studiestart da jeg engasjerte meg og så muligheter for hvordan jeg kunne bruke utdanningen senere. Jeg begynte å søke jobber i slutten av masteroppgaven, og endte til slutt med jobb hos Silva.

Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?

Jeg jobber hele tiden med mennesker, og det er en absolutt fordel å ha studert idrettsvitenskap med de fagene det fulgte med. Valg av tema på masteroppgave gjorde at kompetansen fra studiene ble hevet enda ett hakk.

Hadde du verv eller deltidsjobb i studietiden som er relevant for jobben din i dag, eller som bidro til at du fikk jobb etter studiene?

Jeg var både program- og instituttillitsvalgt da jeg studerte ved NTNU, og dette ga meg god erfaring i møtevirksomhet som jeg mener er en fordel for jobb i etterkant. Jeg ble oppmerksom på hvordan universitetet ble styrt og hvilken stemme studentene hadde.

Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag:

Vær engasjert! Se muligheter og vær nysgjerrig i forelesningene.

Studentportrett med Line Skarsem Reitlo. Foto

Mitt beste tips er å ta alle muligheter som byr seg

Navn: Line Skarsem Reitlo

Utdanning: Master i Idrettsvitenskap

Arbeider som: doktorgradsstipendiat ved Cardiac Exercise Research Group (CERG), NTNU

Det beste med jobben er at jeg kan fordype meg i et tema jeg har stor interesse for. 

Hva jobber du med?

Jeg jobber som doktorgradsstipendiat i forskningsgruppen CERG (Cardiac Exercise Research Group) som studerer effekten av trening som medisin for å behandle hjerte- og livsstilsrelaterte sykdommer. I min doktorgrad studerer jeg treningsmønsteret til eldre. Jeg har en variert arbeidshverdag hvor jeg blant annet analyserer data og skriver artikler. I tillegg har jeg kontakt med studiedeltakere gjennom datainnsamling og treninger.

Hva er det beste ved jobben din?

Det beste med jobben er at jeg kan fordype meg i et tema jeg har stor interesse for. Jeg har varierte arbeidsoppgaver og lærer stadig noe nytt. 

Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?

Etter mastergraden hadde jeg ulike engasjement, både ved NTNU Samfunnsforskning AS – Senter for idrettsforskning og i forskningsgruppen jeg nå jobber i. Disse jobbene ga mersmak til å jobbe videre med forskning. Jeg valgte derfor å søke midler til en stipendiatstilling.

Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?

Først og fremst har jeg fått mye bruk for det jeg lærte innenfor metode. En bred forståelse rundt betydningen av trening og fysisk aktivitet, både på individnivå og i samfunnet generelt, har også vært til stor nytte for jobben jeg har i dag.

Hadde du verv eller deltidsjobb i studietiden som er relevant for jobben din i dag, eller som bidro til at du fikk jobb etter studiene?

Det siste halvåret på mastergraden var jeg engasjert ved NTNU hvor jeg jobbet med databehandling for et prosjekt. Dette arbeidet ga meg et innblikk i hvordan det er å jobbe med forskning.

Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag?

Mitt beste tips er å ta alle muligheter som byr seg. Korte engasjement gir god erfaring og kan være begynnelsen på noe langvarig.

Studentportrett med Kjetil Henningsen. Foto

Viktig å skaffe relevant arbeidserfaring i studietiden

Navn: Kjetil Henningsen

Utdanning: Master i idrettsvitenskap

Arbeidssted: NFF Nordmøre og Romsdal

De beste er å jobbe med noe som så mange har en glede av.

Hva jobber du med?

Mine ansvarsområder er hovedsakelig serie, kamp og dommer. Jeg er administrativt ansvarlig for å sette opp serier og kamper, samt sørge for at det er dommere til disse kampene. Jeg er også involvert i utviklingsarbeidet med dommere, og har ansvaret for futsal i kretsen. I tillegg kommer det en del henvendelser fra klubber om diverse saker som det må svares på. Vi er en liten administrasjon, og vi hjelper til der det trengs. Dette gjør at ingen dager på jobb er like.

Hva er det beste med jobben din?

Det beste er å jobbe med noe som så mange har glede av. I tillegg til dette får jeg jobbe med fotball som alltid har vært min største interesse. Jeg er også heldig som har utrolig kjekke kolleger som gjør at jeg gleder meg til å gå på jobb hver eneste dag.

Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?

Mens studiene mine nærmet seg slutten fulgte jeg med på ledige stillinger og søkte både på de jeg anså som realistiske og mindre realistiske for meg. Hvis man ikke søker får man hvert fall ikke napp! Jeg endte til slutt opp hos NFF Nordmøre og Romsdal, og jeg har i dag en jobb jeg anser for å være en drømmejobb.

Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?

Gjennom dette studiet fikk jeg blant annet en større forståelse for idrettens rolle i samfunnet, og det komplekse samspillet mellom idretten og dets omgivelser. Dette har gjort meg bedre rustet til å forstå de ulike klubbenes utfordringer, og deretter forsøke å legge best mulig til rette for dem.

Hadde du verv eller deltidsjobb i studietiden som er relevant for jobben din i dag, eller som bidro til at du fikk jobb etter studiene?

Ja, jeg arbeidet som frivillig på Rosenborg sine kamparrangement i Eliteserien og i Europa League. Jeg ser på det som svært viktig å skaffe seg relevant arbeidserfaring mens man er student. I arbeidsmarkedet er det mange om beinet, og jo mer du har å vise til på cv-en, jo bedre er det.

Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag?

Tips fra meg må være å forsøke å skaffe seg relevant arbeidserfaring i løpet av studietiden. Dette kan være både lønnet og/eller frivillig arbeid. Ta gjerne også relevante kurs som du føler kan styrke ditt kandidatur i jobbsøkingen, som f.eks. trener- og lederkurs. Som nyutdannet kan jobbmarkedet virke vanskelig, men det er viktig å ikke gi opp! Fortsett å søk på stillinger selv om du får noen avslag, man trenger bare ett napp!

Studentportrett med Kristine Dyrli Ruud. Foto

Sikt deg mot det du har mest lyst til å jobbe med

Navn: Kristine Dyrli Ruud

Studieretning: Master i idrettsvitenskap

Arbeider som: Idrettsbefal i Forsvaret

Jeg har hatt stor nytte av kompetansen fra studiene. Med det brede utgangspunktet studiene har gitt meg, er det lettere å se det helhetlige bilde av idrett og mennesker.

Tidligere relevante jobber

Forskningsassistent i Forsvarets forskningsinstitutt, trener, personlig trener, arrangement og opplæring i et IT-firma.

Hva jobber du med?

Jeg jobber som idrettsbefal i Forsvaret. I korte trekk innebærer det å utdanne soldater innen fagfeltet militær fysisk trening: jeg holder treningsøkter, har leksjoner og kostholds-og treningsveiledning. Jeg har ansvar for en lokasjon med alt det innebærer av innkjøp, vedlikehold, gruppetimer, organisering og utdanning. Jeg er med på å videreutvikle fagfeltet militær fysisk trening og soldatenes utdanning, i tillegg til at jeg bidrar i grønn tjeneste.

Hva er det beste ved jobben din?

Det beste med jobben er variasjonen. Ingen dager er like, det skjer noe nytt hele tiden og jeg blir stadig utfordret. Jeg har stor frihet, har mulighet til å trene i arbeidstiden og at jeg har svært gode arbeidskollegaer.

Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?

Etter studiene gikk jeg på befalsskolen og fikk jobben underveis.

Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?

Jeg har hatt stor nytte av kompetansen fra studiene. Med det brede utgangspunktet studiene har gitt meg, er det lettere å se det helhetlige bilde av idrett og mennesker.

Hadde du verv eller deltidsjobb i studietiden som er relevant for jobben din i dag, eller som bidro til at du fikk jobb etter studiene?

Helt klart. Ved siden av studiene jobbet jeg i Forsvarets forskningsinstitutt som vitenskapelig assistent, hadde verv i idrettsforbund og jobbet som trener. Arbeidsoppgavene jeg hadde i disse jobbene har bidratt til et bredere perspektiv på oppgaver og utfordringer jeg står ovenfor og at jeg da allerede hadde fått praktisert noe av teorien fra studiene.

Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag:

Sikt deg mot det du har mest lyst til å jobbe med. Undersøk hvordan du kan nå målet og gjør det som trengs. Bruk masteroppgaven til å jobbe deg mot det du har lyst til å gjøre.

Studentportrett med Atle Rolstadaas. Foto

En bred forståelse av idretten er viktig for jobben

Navn: Atle Rolstadaas

Utdanning: Master i idrettsvitenskap

Arbeidssted: Norges Skiforbund

Ta initiativ, engasjer deg ved siden av studiene og våg og ta egne valg.

 

Hva jobber du med?

Jeg har en meget variert arbeidshverdag hvor jeg jobber mye med konseptutvikling og implementering av strategiplan. En arbeidsuke består vanligvis av å lede prosesser, utvikle materiell og intern koordinering. En stor del av arbeidet er knyttet mot våre kretsledd og klubber, noe som innebærer en del reising.

Hva er det beste ved jobben din?

Det beste er mine kollegaer og arbeidsoppgaver. I tillegg trives jeg godt med fleksibiliteten og kombinasjonen med teamarbeid og individuell jobbing.

Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?

Veien startet allerede ved studiestart, med ulike engasjementer og verv gjennom de årene jeg studerte. Etter endt studie sendte jeg ut mange søknader, var på flere intervjuer, før jeg til slutt var så heldig å få tilbudt en stilling i Skiforbundet.

Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?

Jeg har hatt stor nytte av studiene i jobben. Det å ha en bred forståelse rundt hvordan idretten er organisert, reflektert mye rundt idrettens rolle i samfunnet og det å ha lært mye om metode har vært avgjørende for at jeg kan jobbe med det jeg gjør i dag.

Hadde du verv eller deltidsjobb i studietiden som er relevant for jobben din i dag, eller som bidro til at du fikk jobb etter studiene?

Ja, hele veien. Utdanning er en ting, men den betyr lite om du ikke har en praktisk erfaring å knytte kunnskapen til. For min del har det vært viktig å være ute i felt, bygge relasjoner og ha jobbet i ulike arbeidsmiljøer. 

Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag?

Tre tips fra meg: 1) Engasjer deg og ta på deg verv ved siden av studiene. 2) Vær nysgjerrig på koblingen mellom teori og praksis. 3) Skriv oppgaver om tema som du oppriktig vil vite mer om og som kan være nyttig for videre jobbsøking. 

Videre studier

Åpne emner

Åpne emner kan tas av alle som har studierett ved NTNU. Emnene har dagsaktuelle temaer og er svært relevante for deg som er interessert i skolerelevant tematikk. Flere av emnene har tematikk knyttet til fagfornyelsen. Emnene er på 7,5 studiepoeng, og gir en innføring i temaene.

Les mer om åpne emner

Vil du bli lærer?

Ønsker du å bli lærer etter du er ferdig med studiet? Vil du bidra til å gjøre en forskjell og skape engasjement for faget ditt? Da kan du ta ettårig praktisk-pedagogisk utdanning (PPU). Med PPU kan du undervise i grunnskolens 5.–10. trinn og i videregående skole. 

Vil du ta videreutdanning eller deltidsstudier?

NTNU VIDERE tilbyr videreutdanning og deltidsstudier tilpasset deg som er i arbeidslivet. 

Du kan ta videreutdanning innenfor

Kursene er av kortere eller lengre varighet på bachelor- og masternivå. Undervisningen er fleksibel og har ofte en kombinasjon av aktiviteter på nett og intensive samlinger. 

Etter et masterprogram er det mulig å ta en doktorgradsutdanning (ph.d.).

En ph.d. er det høyeste nivået for formell utdanning i Norge.

En doktorgrad fra NTNU kvalifiserer deg for ledende arbeid innen næringsliv, forvaltning, høyere utdanning og forskning.