course-details-portlet

FH3013

Nye perspektiver på folkehelse

Velg studieår

Vurdering og obligatoriske aktiviteter kan bli endret frem til 20. september.

Studiepoeng 7,5
Nivå Høyere grads nivå
Undervisningsstart Vår 2026
Varighet 1 semester
Undervisningsspråk Engelsk
Sted Trondheim
Vurderingsordning Skriftlig skoleeksamen

Om

Om emnet

Faglig innhold

Dette emnet gir nye perspektiver og en bredere tverrfaglig tilnærming til dagens- og fremtidig folkehelsearbeid. Ved å integrere kunnskap fra sosiologi, økonomi, etikk og global helse, tilbyr emnet studentene en helhetlig forståelse av folkehelsepraksis og de presserende utfordringene som verden står overfor.

Et sentralt fokus er å forstå folkehelse i et globalt perspektiv og bærekraft er et overordnet tema. Livsløpsperspektivet står også sentralt i emnet, og hjelper studentene til å forstå hvordan helse utvikler seg gjennom ulike livsfaser, fra fødsel til alderdom.

Læringsutbytte

Kunnskap:

Ved slutten av kurset vil studentene kunne:

  • Identifisere og analysere viktige globale helseutfordringer, inkludert sykdomsbyrder, intervensjoner og initiativer som FNs bærekraftsmål, samt deres samfunnsmessige og miljømessige implikasjoner.
  • Forklare livsløpsperspektivet i folkehelse, inkludert utviklingen av individuell og befolkningshelse gjennom livsfaser og generasjoner, med oppmerksomhet på regionale og kontekstuelle forskjeller.
  • Beskrive og anvende etiske konsepter og rammeverk i folkehelse, som rettferdighet, likhet, frihet, paternalisme, stigmatisering og ressursprioritering.
  • Analysere helseatferd og intervensjoner fra et folkehelseøkonomisk ståsted, inkludert viktige metoder for økonomisk evaluering.
  • Anvende sosiologiske teorier for å forstå helseatferd og folkehelseintervensjoner.
  • Beskrive bærekraftig utvikling og dens søyler (sosiale, økonomiske og miljømessige), og anvende bærekraftsprinsipper på globale og nasjonale folkehelsestrategier.

Ferdigheter:

Studentene vil kunne:

  • Anvende livsløpstilnærmingen til utformingen av folkehelseintervensjoner, med hensyn til kontekstuelle og regionale faktorer.
  • Evaluere og diskutere etiske dilemmaer i global og nasjonal folkehelse.
  • Demonstrere tverrfaglige beslutningsferdigheter i folkehelse gjennom praktiske gruppeaktiviteter/øvelser.
  • Analysere samspillet mellom klima, natur, menneskers helse og dyrehelse innenfor folkehelse- og bærekraftsrammer.

Generell kompetanse:

Studentene vil kunne:

  • Syntetisere kunnskap fra sosiologi, økonomi, etikk og bærekraft for å vurdere komplekse folkehelseproblemer i ulike kontekster.

Læringsformer og aktiviteter

Dette emnet bruker en rekke undervisningsmetoder, inkludert:

  • Individuell forberedelse: Studentene fullfører forberedende aktiviteter gitt av foreleserne via Blackboard, som litteratur, videoer og arbeidsoppgaver. Forberedelse forventes på forhånd, med et omfang av én dag med forberedelse for hver undervisningsdag.
  • Undervisningsdager: Disse øktene inkluderer forelesninger for å introdusere og klargjøre viktige konsepter og teorier. Studentene deltar deretter i aktiviteter som gruppearbeid, diskusjoner og debatter med fokus på case-eksempler (eller lignende) for å anvende den teoretiske kunnskapen fra forelesningene.
  • Ekskursjon og interaktive aktiviteter: emnet inneholder også en ekskursjon for å observere reell folkehelsepraksis og samarbeidsaktiviteter som "Health Resource Allocation Game" designet for å hjelpe studentene med å integrere og anvende sin kunnskap i engasjerende, problemløsende gruppesettinger.

Obligatoriske aktiviteter: Ingen.

Mer om vurdering

Eksamen: Skriftlig 4-timers eksamen.

Studenter som er tatt opp til MSHUMRES Coordinated Humanitarian Response, Health, and Displacement, må gjennomføre eksamen på engelsk.

Studenter som er tatt opp til MFHLS Master i folkehelse, kan gjennomføre eksamen på norsk, et annet skandinavisk språk eller engelsk.

Forkunnskapskrav

Opptak til Master i folkehelse (MFHLS) eller Coordinated Humanitarian Response, Health, and Displacement (MSHUMRES). Kurset er også åpent for utvekslingsstudenter, etter søknad og vurdering.

Kursmateriell

Oppgis ved semesterstart.

Eksamen

Eksamen

Vurderingsordning: Skriftlig skoleeksamen
Karakter: Bokstavkarakterer

Ordinær eksamen - Vår 2026

Skriftlig skoleeksamen
Vekting 100/100 Hjelpemiddel Kode E Varighet 4 timer Eksamenssystem Inspera Assessment
Sted og rom
Oppgitt rom kan endres og endelig plassering vil være klar senest 3 dager før eksamen. Du finner din romplassering på Studentweb.

Utsatt eksamen - Sommer 2026

Skriftlig skoleeksamen
Vekting 100/100 Hjelpemiddel Kode E Varighet 4 timer Eksamenssystem Inspera Assessment
Sted og rom
Oppgitt rom kan endres og endelig plassering vil være klar senest 3 dager før eksamen. Du finner din romplassering på Studentweb.