Emne - Nye perspektiver på folkehelse - FH3013
Nye perspektiver på folkehelse
Velg studieårVurdering og obligatoriske aktiviteter kan bli endret frem til 20. september.
Om
Om emnet
Faglig innhold
Dette emnet gir nye perspektiver og en bredere tverrfaglig tilnærming til dagens- og fremtidig folkehelsearbeid. Ved å integrere kunnskap fra sosiologi, økonomi, etikk og global helse, tilbyr emnet studentene en helhetlig forståelse av folkehelsepraksis og de presserende utfordringene som verden står overfor.
Et sentralt fokus er å forstå folkehelse i et globalt perspektiv og bærekraft er et overordnet tema. Livsløpsperspektivet står også sentralt i emnet, og hjelper studentene til å forstå hvordan helse utvikler seg gjennom ulike livsfaser, fra fødsel til alderdom.
Læringsutbytte
Kunnskap:
Ved slutten av kurset vil studentene kunne:
- Identifisere og analysere viktige globale helseutfordringer, inkludert sykdomsbyrder, intervensjoner og initiativer som FNs bærekraftsmål, samt deres samfunnsmessige og miljømessige implikasjoner.
- Forklare livsløpsperspektivet i folkehelse, inkludert utviklingen av individuell og befolkningshelse gjennom livsfaser og generasjoner, med oppmerksomhet på regionale og kontekstuelle forskjeller.
- Beskrive og anvende etiske konsepter og rammeverk i folkehelse, som rettferdighet, likhet, frihet, paternalisme, stigmatisering og ressursprioritering.
- Analysere helseatferd og intervensjoner fra et folkehelseøkonomisk ståsted, inkludert viktige metoder for økonomisk evaluering.
- Anvende sosiologiske teorier for å forstå helseatferd og folkehelseintervensjoner.
- Beskrive bærekraftig utvikling og dens søyler (sosiale, økonomiske og miljømessige), og anvende bærekraftsprinsipper på globale og nasjonale folkehelsestrategier.
Ferdigheter:
Studentene vil kunne:
- Anvende livsløpstilnærmingen til utformingen av folkehelseintervensjoner, med hensyn til kontekstuelle og regionale faktorer.
- Evaluere og diskutere etiske dilemmaer i global og nasjonal folkehelse.
- Demonstrere tverrfaglige beslutningsferdigheter i folkehelse gjennom praktiske gruppeaktiviteter/øvelser.
- Analysere samspillet mellom klima, natur, menneskers helse og dyrehelse innenfor folkehelse- og bærekraftsrammer.
Generell kompetanse:
Studentene vil kunne:
- Syntetisere kunnskap fra sosiologi, økonomi, etikk og bærekraft for å vurdere komplekse folkehelseproblemer i ulike kontekster.
Læringsformer og aktiviteter
Dette emnet bruker en rekke undervisningsmetoder, inkludert:
- Individuell forberedelse: Studentene fullfører forberedende aktiviteter gitt av foreleserne via Blackboard, som litteratur, videoer og arbeidsoppgaver. Forberedelse forventes på forhånd, med et omfang av én dag med forberedelse for hver undervisningsdag.
- Undervisningsdager: Disse øktene inkluderer forelesninger for å introdusere og klargjøre viktige konsepter og teorier. Studentene deltar deretter i aktiviteter som gruppearbeid, diskusjoner og debatter med fokus på case-eksempler (eller lignende) for å anvende den teoretiske kunnskapen fra forelesningene.
- Ekskursjon og interaktive aktiviteter: emnet inneholder også en ekskursjon for å observere reell folkehelsepraksis og samarbeidsaktiviteter som "Health Resource Allocation Game" designet for å hjelpe studentene med å integrere og anvende sin kunnskap i engasjerende, problemløsende gruppesettinger.
Obligatoriske aktiviteter: Ingen.
Mer om vurdering
Eksamen: Skriftlig 4-timers eksamen.
Studenter som er tatt opp til MSHUMRES Coordinated Humanitarian Response, Health, and Displacement, må gjennomføre eksamen på engelsk.
Studenter som er tatt opp til MFHLS Master i folkehelse, kan gjennomføre eksamen på norsk, et annet skandinavisk språk eller engelsk.
Spesielle vilkår
Krever opptak til studieprogram:
Coordinated Humanitarian Response, Health and Displacement (MSHUMRES)
Folkehelse (MFHLS)
Forkunnskapskrav
Opptak til Master i folkehelse (MFHLS) eller Coordinated Humanitarian Response, Health, and Displacement (MSHUMRES). Kurset er også åpent for utvekslingsstudenter, etter søknad og vurdering.
Kursmateriell
Oppgis ved semesterstart.
Fagområder
- Folkehelse
Kontaktinformasjon
Emneansvarlig/koordinator
Faglærere
- Berge Solberg
- Elodie Anne Suzanne Besnier
- Gudrun Maria Waaler Bjørnelv
- Håkon Angell Bolkan
- Karen Walseth Hara
- Lene Aasdahl
- Linda Ernstsen
- Marit Solbjør
- Tora Bonnevie