Forskning og fagutvikling

Forskning og fagutvikling

Jente og gutt som bryter handbak

Research activity

såkorn

Forskningsstøtte

Forskningsstøtte

Søk prosjektstøtte

Såkornmidler fra RHAB

I 2024 har ikke RHAB anledning til å bevilge Såkornmidler. Oppdatert informasjon for 2025 kommer.

Enheter i spesialisthelsetjenesten kan søke midler til å gjennomføre tiltak som tilfører ny kunnskap og kompetanse til feltet. Andre virksomheter som yter tjenester til gruppen kan søke om støtte, hvis dette skjer i samarbeid med spesialisthelsetjenesten.

Tildelingene er Såkornmidler som brukes primært som såkorn. Det er ikke satt noen øvre eller nedre grense for søknadssum, men søkere kan altså få mindre tildelinger for enten å komme i gang med et prosjekt eller til å skrive en større søknad om eksterne midler.

Det er mulig å søke om midler til mindre fagutviklingsprosjekt, forskningsprosjekt, kompetanseheving eller andre tiltak forankret i egen klinikk/avdeling.

Dette kan være

  1. Forprosjekt/ pilotering.
  2. Arbeid med søknader til større forskningsprosjekt.
  3. Samarbeidsprosjekter med brukerorganisasjoner.
  4. Kompetansehevingstiltak for grupper av fagpersoner.
  5. Kurs, fagdager eller andre type samlinger som bidrar til å spre kompetanse og kunnskap eller øke samhandling og samarbeid med andre i klinikker/avdelinger eller kommune.

Krav til tiltak/prosjekt

  1. Det omfatter tema/målgrupper knyttet til habilitering
  2. Tiltakets forventede resultater bør anses å ha betydning for å øke kvaliteten på tjenestene og bidra til mer likeverdige tjenester. For forsknings- og fagutviklingsprosjekter er det et krav at prosjektene er forankret hos ledelse og har et klart formulert forskningsspørsmål og formål.

Prosjektet skal beskrive konkrete planer for gjennomføring og evaluering.

Dette omfatter

  1. Målene for tiltaket er klart formulerte, realistiske og mulig å evaluere.
  2. Gjennomføringsplanen er tydelig og vurderes som realistisk.
  3. Resultatene fra tiltaket forventes å ha overføringsverdi til andre.
  4. Prosjektet skal beskrive hvordan brukermedvirkning er ivaretatt.
  5. Det beskrives en konkret plan for hvordan resultatet skal formidles ut i regionen og til aktuelle fagmiljø.
  6. Det beskrives en konkret plan for evaluering av tiltaket.
  7. Det skal rapporteres til RHAB
  8. Det vil være en styrke hvis tiltaket/prosjektet imøtekommer ett eller flere av følgende punkter:
    1. Bidrar til å øke kompetanse og samhandling når det gjelder overgangen barn/voksen og/eller overganger mellom ulike tjenester
    2. Bidrar til bedre samhandling mellom barne- og voksentjenestene.
    3. Dekker hele regionen.

Søknadsskjema

Søknad om såkornmidler fra Regionalt kunnskapssenter for habilitering (RHAB). Løpende søknadsfrist.

Søk Såkornmidler

Søk forskingsmidler fra Helseforetakene

Helseforetakene har egne forskningsenheter som veileder, gir råd og støtter opp om forskning og søknader om forskningsprosjekt. Der kan alle som ønsker å gjennomføre en klinisk studie søke råd slik at idé kan bli til prosjekt, som bidrar til bedre pasientbehandling. Ta kontakt med forskningsenheten tidlig i prosessen slik at de kan bistå både i planlegging, søkeprosess og gjennomføring av studien.

Les  mer om Helse Midt-Norge RHF sine forskingsmidler

Prosjekter RHAB deltar i

Prosjekter RHAB deltar i

Gjør botulinumtoksin (BoNT-A) det lettere å gå for barn med CP?

WE-studie, logoI Norge får cirka 60 prosent av alle barn med spastisk cerebral parese (CP) intramuskulære injeksjoner med botulinumtoksin. Det er dokumentert at botulinumtoksin reduserer spastisitet, men evidensen i forhold til funksjonell effekt er begrenset. Målet med studien er å finne ut om botulinumtoksin gjør det lettere for barn med CP å gå.

Video av noen av testene i WE-studien

Les mer om WE-studien ved St. Olavs hospital

Kontakt

Epost: we-studien@stolav.no

Video: Dorte Palabon og Ida Marie Drøivoldsmo/St Olavs hospital

Publikasjon

The WE-Study: does botulinum toxin A make walking easier in children with cerebral palsy?: Study protocol for a randomized controlled trial (NTNU Open)

22.11. 2021

Forskningsprosjektet PIH Multi skal måle effekter av et intensivt habiliteringsprogram for små barn med alvorlig tidlig hjerneskade.

Prosjektet omhandler deltakelse i et intensivt habiliteringsprogram tilpasset foreldre og barn i alderen 0 til 6 år med alvorlig motorisk funksjonshemning. Hovedformålet med prosjektet er å undersøke effekten av et slikt klinisk behandlingsprogram på barnets fungering og på foreldrenes mestringsevne.

Prosjektet ble tildelt nesten 20 millioner i støtte. Ved St. Olavs hospital er det gjennomført en pilot i prosjektet og første gruppe som deltar i studien kommer i mars 2022.

Prosjektbeskrivelse

PIH Multi - Intensiv trening av barn med tidlig hjerneskade - en nasjonal, multisenter effektstudie (Cristin-prosjekt-ID: 2513544)

Sammendrag

Forskningsprosjekt PIH Multi vil måle effekten av et intensivt habiliteringsprogram for små barn med alvorlig tidlig hjerneskade på barnets tilpasningsdyktighet og motoriske, språklige og sosiale funksjon og på foreldrenes grad av kompetanse, mestringsevne (empowerment) og stressnivå.

I denne randomiserte kontrollerte studien (RCT) vil 90 barn bli inkludert i et prosjekt med varighet 24mnd for hvert enkelt barn, hvor halvparten av barna vil motta intensivert habilitering av 12 måneders varighet det første året, mens den andre halvparten gjennomgår intensivprogrammet i det andre året.

Standardiserte måleverktøy for å dokumentere effekt av intensivprogrammet vil bli brukt som primære utfallsmål. Intensivtilbudet vil bli gitt for barn i alle helseregionene og vil foregå ved Sørlandet sykehus i Kristiansand, Haukeland Universitetssjukehus i Bergen, St Olavs hospital i Trondheim og Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø. Alle barnehabiliteringstjenestene i Norge vil rekruttere barn til prosjektet, som inkluderer 2 PhD-prosjekter - ett som skal se på effekter av intensivprogrammet hos barnet, og ett som skal se på foreldreeffekter.

Resultater fra dette nasjonale multisenter prosjektet gir en unik mulighet for å skaffe ny kunnskap om effekten av en norsk modell av intensiv habilitering for førskolebarn med tidlig hjerneskade. Resultatene vil kunne ha stor betydning for hvordan vi gjennomfører og organiserer evidensbaserte intervensjonsprogrammer for disse barna og vil også gi ny kunnskap om hvordan man kan støtte, lære opp og styrke foreldre med en slik utfordring. Hvis denne norske modellen, som allerede har vært en klinisk tjeneste ved noen få sykehus i Norge, i denne studien gir ønskede resultater, vil den kunne danne et viktig grunnlag for bred implementering i alle helseregioner i Norge til alle førskolebarn med alvorlig hjerneskade.

Prosjektdeltagere

  • Regionalt senter for intensiv barnehabilitering ved Sørlandet sykehus.
  • Habiliteringstenesta for barn og ungdom ved Haukeland universitetssjukehus.
  • Trondsletten habiliteringssenter, Habiliteringstjenesten for barn og unge ved St. Olavs hospital.
  • Habilitering for barn og unge ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Sentrale personer i prosjektet

  • Jon Skranes (prosjektleder), Ida Vestrheim, Kristian Sørensen, Bjørn Lerdal ved Sørlandet sykehus.
  • Anne-Lise Høyland, Rannei Sæther ved St. Olavs hospital/NTNU.
  • Ånen Aarli ved Haukeland universitetssjukehus.
  • Oddmar Ole Steinsvik, Jasmina Majkic-Tajsic, ved Universitetssykehuset Nord Norge.

Om studien

25.03.2021

Tvang og makt overfor personer med utviklingshemming: Helse og omsorgstjenesteloven, kapittel 9

Mål for prosjektet

Da det er økende bruk av tvang i tjenester til utviklingshemmede, ønsker vi å studere tvangsvedtak for å prøve å belyse hva som kjennetegner tvangsbruken og økningen i tvangsbruken. Målet er kunnskap om hva som skrives fram om behovet for tvangsutøvelse og hvilke faglige begrunnelser, rammebetingelser og individuelle behov ligger til grunn i vedtakene. Vi ønsker å få innsyn i det faglige arbeidet som utføres for å hindre tvangsbruk og finne andre løsninger enn tvang, samt å øke oppmerksomheten på tematikken.

Målgruppe

Målgruppene for prosjektet er helsetjenestene som arbeider med utviklingshemmede og utviklingshemmede personer.  

Kontakt

Om du ønsker mer informasjon om prosjektet ta kontakt med Monica Røstad
Epost: monica.rostad@ntnu.no

19.01.2021

Fysioterapeutisk oppfølging hos pasienter med multifunksjonshemming

Dette prosjektet undersøker i hvilket omfang og på hvilke måter fysioterapeuter og bistandsytere i primær- og spesialisthelsetjenesten ivaretar kroppsfunksjon hos pasienter med sterkt redusert grovmotorisk funksjon. Pasienter med sterkt redusert motorisk funksjon og sammensatte problemstillinger er i stor risiko for å utvikle sekundære muskel-skjelettproblemer. Målet er å kartlegge ivaretakelsen av denne pasientgruppen og å foreslå utbedringer der det er mulig.

I forskningsprosjektet benytter vi semistrukturert intervju med kommunefysioterapeuter og primærkontakter til voksne med multifunksjonshemming.

Prosjektledere

  • Kari S. Sakshaug, Fysioterapeut ved Habiliteringstjenesten for voksne, St. Olavs hospital
  • Marit Nysæter, Spesialfysioterapeut ved Habiliteringstjenesten for voksne St. Olavs hospital

Veiledere

Kontakt

Kontaktperson for prosjektet er Gunfrid Vinje Størvold, HUNT forskningssenter Levanger.  Telefon: 99582404. Epost: gunfrid.storvold@hnt.no

12.01. 2021, Digital ekskludering

Hilde Mosve, spesialpedagog ved Habiliteringstjenesten for barn og unge i Helse Nord-Trøndelag, gjennomførte våren 2020 en undersøkelse om personer under økonomisk vergemål kunne få tilgang til BankID.

Rapport

Rapporten fra prosjektet blir lagt ut når den er ferdigstilt.

Hilde Mosve er i gang med å formulere et større forsknings- og fagutviklingsprosjekt basert på forprosjektet. Veileder på forprosjektet var Gunfrid Vinje Størvold, som er førsteamanuensis ved RHAB, NTNU og fysioterapeut ved Habiliteringstjenesten for barn og unge i Helse Nord-Trøndelag.

Plakat

Ut fra funnene har vi laget en veiledende plakat som forteller hvilke nettsteder og tjenester en person uten BankID har tilgang til og hvilke begrensninger som finnes.

Blogg

Les mer om undersøkelsen i NTNU sin fagblogg for medisin og helse - Digital ekskludering

​​​​​​Kontakt

Har du lignende erfaringer, eller har du gjennomført en lignende undersøkelse? Har du spørsmål om prosjektets tema eller utforming?

Gunfrid Vinje Størvold, Førsteamanuensis ved RKBU-Midt Norge, Institutt for psykisk helse, NTNU.

12.01. 2021

SKUP er et samarbeidsprosjekt mellom RHAB, Høgskolen i Molde og Helse Møre og Romsdal som handler om hvordan kunnskap kan implementeres og utvikles i samarbeid mellom aktørene.

Voksenhabiliteringstjenestene i helseforetakene yter veiledning og opplæring av personale i de kommunale omsorgstjenestene på bakgrunn av henviste pasientsaker. Tidligere erfaring forteller at det kan være utfordringer knytta til å få endret praksis i tjenesteytinga selv om ny kunnskap tilføres kommunen. Dette er også kjent som «kunnskap til handling-gapet».

Prosjektet er todelt, vi ønsker først å få innblikk i hvilke forutsetninger må være til stede for at reell kompetanseheving i form av endret praksis skal kunne skje. Deretter ønsker vi, sammen med tjenestene, å skape arenaer og tilnærminger hvor tjenestene kan utvikle fruktbar læring både innad i egen tjeneste og mellom nivåene innen habiliteringstjenestene. Dette vil kunne øke kvaliteten i tjeneste og komme tjenestemottakerne til gode, hvilket er målet med prosjektet.

Prosjektbeskrivelse

Samskaping og kunnskapsutvikling i praksis - SKUP. Et samarbeidsprosjekt mellom Regionalt kunnskapssenter for habilitering (RHAB/RKBU/ NTNU), Høgskolen i Molde og Helse Møre og Romsdal (Cristin)

Målgruppe

Målgruppen er ledere og ansatte i kommunale helse og omsorgstjenester, samt ledere og ansatte i voksenhabiliteringstjenestene i helseforetakene.

Kontakt

Emmy Elizabeth Langøy, førsteamanuensis NTNU. Emmy Elizabeth Langøy er i tillegg førsteamanuensis ved Avdeling for helse- og sosialfag, Høgskolen i Molde.

person-portlet

Kontakt oss

Rannei Sæther
Førsteamanuensis
rannei.sather@ntnu.no
73559089

Kontakt

Kontakt

Marit By Rise  Marit By Rise, Senterleiar RKBU

   kontakt@rkbu.ntnu.no

  Tilsette

   Om oss

Adresse

RKBU Midt-Noreg, NTNU Institutt for psykisk helse, 7491 Trondheim

Besøksadresse

Klostergata 46, 3. etasje

RKBU Midt-Norge, Inngang. Klostergata 46 Trondheim

Førespurnader og spørsmål

  Førespurnad om studiar

  Søk faglege råd og støtte

Habilitering i Helsebilblioteket.no

Habilitering i Helsebilblioteket.no

Rannei Sæther forteller hvordan du bruker emneknaggen habilitering i Helsebiblioteket.no​​​


Vil du motta vårt nyhetsbrev?

Vil du motta vårt nyhetsbrev?

SoMe, Institutt for psykisk helse, RHAB