Nyheter fra CERG
CERG i media
Våre eksperter uttaler seg ofte om trening og helse i massemedia. På denne sida finner dere en oppdatert oversikt over de nyeste sakene vi har bidratt i.
Medieoppslag i 2020
Er du sliten og usikker på om du bør trene? Disse rådene hjelper deg å ta rett valg
Er du sliten fordi du har trent mye, bør du ikke velge aktivitet. Da bør du ta det med ro noen dager. Dette gjelder uavhengig av om det er styrke eller kondisjon.
Ulrik Wisløff, 16. februar
The 25 Best Ways to Protect Your Heart Now
Wisløff’s method worked. In a seminal 2007 study of adults in cardiac rehab, those who did a HIIT program three times per week—they spent four minutes at a tough 90 to 95 percent effort, recovered for three minutes, then did it again three more times—increased their VO2 max three times as much as those who walked for about 45 minutes at 70 to 75 percent effort.
MSM Lifestyle, 15. februar
Garanterer sterkere og fastere kropp
Vi har funnet ut at normalt trente med vårt treningsprogram kan oppnå 10-15 prosent bedre kondisjon på 10 uker. På 14 uker vil du kunne oppnå enda mer.
Ulrik Wisløff, 15. februar
Trening, kondisjon og et langt liv
Jeg vil poengtere at styrketreningen vi anbefaler i boka, er kjempeviktig for å tåle kondisjonsprogrammet og unngå belastningsskader.
Ulrik Wisløff, 11. februar
Se innslaget på God Morgen Norge (1 time og 18 minutter ut i programmet)t
Med militære metoder har Rosenborg bygget lagånd
Vi har jo prioritert det fysiske nå i startfasen for å legge et godt grunnlag. Av den grunn var også Ulrik med oss hit. (Ulrik Wisløff, NTNU-professoren som er ansatt som fysiolog rundt RBKs A-lag, journ.anm.). Alt som han kan tilføre oss er bra. Kunnskap er veldig viktig i idrett, og det har vi stor nytte av. Og testene viser at vi ligger langt foran tidligere.
Åge Hareide, Rosenborg-trener, 5. februar
Slik øker du utholdenheten
Resultatene tyder på at oksygenopptaket synker med om lag 7 % for hvert tiår eldre man blir.
norsk-klatring.no, 1. februar
- Du må tåle å bli svett på ryggen
Folk som begynner å trene effektivt, merker fort effekten. De blir raskt i bedre form, noe som er en motivasjon i seg selv. Folk som er i bedre form, blir ofte enda mer aktive og de får overskudd til å ta seg turer i skog og mark også i helgene. Så man kan si at en bivirkning av trening er enda mer aktivitet.
Ulrik Wisløff, 29. januar
– Spillerne var fryktelig slitne. De fikk nærmest treningsforbud i helgen
Det er klart det er tøft mentalt og fysisk. Men vi føler vi har god kontroll, og vi har kontroll fordi vi er rå på det med restitusjon.
Ulrik Wisløff, 29. januar
Kondisprofessoren knuser fem myter om fettforbrenning, intensitet, vekt og melkesyre: - Det er helt feil
All aktivitet er bra, også turer, men det er utrolig viktig å få opp pusten og pulsen av og til. Dessuten er dårlig tid nordmenns hovedgrunn til at de ikke trener. Har du liten tid til å trene, så bør du ta i litt den lille tiden du har.
Ulrik Wisløff, 26. januar
Ny forskning: Denne enkle treningen er supereffektiv og tar minimalt med tid
Det finnes allerede mye forskning som har påvist at intervalltrening gir god treningseffekt. Den mest kjente typen intervalltrening er kanskje «4x4»: Fire minutter løping med høy intensitet, etterfulgt av en pause, gjentatt fire ganger. 4x4-metoden er blitt forsket på ved Cardiac Exercise Research Group (CERG) på NTNU.
Nettavisen, 26. januar
Treningsekspertens program: Her er NTNU-metoden som får deg i toppform på 14 uker
Boka er for folk flest. Alle som har bruk for et spark i baken for å begynne å trene, men også dem som allerede trener. Selv folk som trener mye på helsestudio er ofte svake i en del av øvelsene som beskrives i boka. Også de kan få kjempeeffekt.
Ulrik Wisløff, 22. januar
Oppskriftsbok til bedre kondis

Ikke overraskende er 4x4-treningen en sentral del i Wisløffs bok.
Kondis, 20. januar
Her er de i gang med Hareides blodslit: – Det var en brutal start

De neste ukene vil Hareide og teamet hans, som blant annet er forsterket med Ulrik Wisløff, følge spillerne tett opp. Nettopp Wisløff skal blant annet følge opp spillernes søvn og restutisjon.
Adresseavisen, 18. januar
Slik trener du trygt med hjerteflimmer

En omfattende studie fra NTNU i fjor, konkluderer med at personer med hjerteflimmer kan leve lenger med regelmessig trening.
Dagbladet, 18. januar
Fjorårets beste
Mange av treningssentrene er stengt og jeg er redd dørstokkmila kan bli ganske lang, særlig for de som har hjemmekontor. Det bør myndighetene være oppmerksomme på.
Ragnhild Røsbjørgen, 15. januar
Skal gi RBK superkondis
Rosenborg-trener Åge Hareide har stor tro på at Wisløff skal bidra til å gi treningshverdagen et løft.
Trønder-Avisa, 13. januar
Rosenborg med nytt grep: – En selvfølge
Rosenborg har ansatt Ulrik Wisløff som fysiolog i klubben - for å ikke være dårligere enn Europas beste klubber på feltet.
Eurosport, 12. januar
Frokostgjest: Hjerteflimmer
Du skal trene veldig mye før du får økt risiko for å utvikle hjerteflimmer. Du skal opp på det nivået at du trener til Birken eller for å sykle Trondheim-Oslo, altså mange ganger i uka med høyt volum utholdenhetstrening med mål om å prestere i konkurranse.
Jan Pål Loennechen, 12. januar
Hør hele intervjuet (spol til ca. 49 minutter)
Rosenborg satser på teknologi innen fysisk trening: – Har sovet i timen

Vi kan garantere at vi gjør det som er fremst i verden i Rosenborg, det er jeg helt sikker på.
Ulrik Wisløff, 11. januar
Professor får nøkkelrolle i Rosenborg
Jeg skal være med å bedre belastningsstyringen. Vi skal bli enda råere på å gi rett trening til hver enkelt spiller.
Ulrik Wisløff, 11. januar
– Jeg får 600 e-poster i uka
Å endre vaner tar rundt 12 til 14 uker. Ved å bruke enkle verktøy er det mulig for oss alle å komme i god form. Det er ikke så vanskelig. Trening gjøres etter min mening alt for komplisert.
Ulrik Wisløff, 9. januar
NTNU-metoden: Få superkondis på 14 uker
I mer enn 25 år har jeg forsket for å finne ut hvilke treningsprogrammer som er mest effektive for å øke kondisjonen og få ned din kondisjonsalder, og jeg føler meg rimelig trygg på at jeg kan gi råd som bidrar til bedre helse, også for deg.
Ulrik Wisløff, 6. januar
The Secret to Longevity? 4-Minute Bursts of Intense Exercise May Help
Intervals are safe and feasible for most people. Adding life to years, not only years to life, is an important aspect of healthy aging, and the higher fitness and health-related quality of life from high-intensity interval training in this study is an important finding.
Dorthe Stensvold, 23. desember
Ragnhild Røsbjørgen er årets bioingeniør 2020
Jeg har jobbet ved NTNU i 15 år, i en forskningsgruppe som har vokst fra å være en liten gjeng på fem, seks stykker, til å bli langt større. Det har vært et eventyr som det har vært artig å være med på.
Ragnhild Røsbjørgen, 18. desember
Fra rutinelab til hjerneforskning på rotter med Alzheimers ved CERG
Jeg tenker at jeg er ganske privilegert som får jobbe med ting jeg brenner for, med både rent labarbeid og trening. Fellesnevneren for alle her på avdelingen er at vi er over gjennomsnittet interessert i trening.
Ragnhild Røsbjørgen, 15. desember
Vil du gjøre gåturen mer effektiv? Her er rådene.
Få opp pulsen når du går tur. Gå flere turer i uken hvor du får opp pulsen, og gå gjerne der det er litt kupert og noen gode motbakker.
Dorthe Stensvold, 11. desember
Ny diabetes-studie: – Hvis du trenger et kick, så er dette kjempebra

120 personer med diabetes type 2 blir nå invitert til å delta i en studie for bedre personlig oppfølging av denne gruppen kronikere. Helse Møre og Romsdal og Cardiac Exercise Research Group ved NTNU er med som samarbeidspartnere.
Tidens Krav, 5. desember
Da koronaen slo inn, løp Ville ut. Det har de fleste andre ikke gjort
Flere studier har vist at man utskiller en del lykkehormoner når man trener. Det er med på å motvirke dårlig humør og depresjon.
Ulrik Wisløff, 28. november
Get fit with HIIT in time for summer
In my main area of expertise – cardiac benefits – it was a seminal study in 2007 by Ulrik Wisløff, a leading Norwegian exercise scientist, that applied high-intensity interval training (HIIT) successfully to cardiac rehab patients with an average age of 75 years that started the ball rolling in HIIT research.
Andrew Keech, University of South Wales, Sydney, 16. november
Når koronaen ikke slipper taket
Mange av dem som har ettervirkninger etter covid-19 er redde når de anstrenger seg og puster litt raskere, fordi denne sykdommen begynte med pustebesvær. Når de kjenner på pustevansker igjen, er det en risiko for at trekker de seg fra aktivitet og blir sittende i sin redsel.
Charlotte Björk Ingul, 15. november
Overivrige eldre i Trondheim klusset til treningsstudie
Å spørre eldre om treningsvaner kan være nok til å få dem til å trene.
Dorthe Stensvold, 15. november
Her suser Tore (92) og Sigmund (86) i 100 km/t: – Det er artig å bli gammel
Andre land ser ofte til Norge. I Australia var de nær sjokkerte over hvor akrive den eldre befolkningen i Norge er.
Dorthe Stensvold, 8. november
Fulgte deltakerne i fem år: Denne treningen gir best helse
Mange har ment at eldre ikke klarer å trene med høy intensitet, men det stemmer ikke. Det handler om å få opp pulsen og bli skikkelig andpusten.
Dorthe Stensvold, 6. november
Vil etterligne treningseffekter med genterapi
Det finnes noen som ikke kan trene, eller bare på en begrenset måte. Personer som ha vært utsatt for ulykker, som sitter i rullestol, eller har sykdommer som hindrer mulighetene til fysisk utfoldelse. Vi ønsker å skape håp for disse menneskene.
Jose Bianco N Moreira, 5. november
Røykere velger oftere snus med smak, viser studie
Jeg synes forfatterne går for langt når de anbefaler politikerne å tillate snus med smak. Resultatene i studien gir ikke grunnlag for det.
Øyvind Ellingsen, 3. november
Isbadet gjør vondt. Men Ranheim-stjernene slipper ikke unna når et forskerteam leter etter nye svar
Vi måler hvor slitne spillerne er etter hver kamp gjennom selvrapportering, men også gjennom objektive mål som blodprøver. Da måler vi blant annet muskeltilstand og hvordan sentralnervesystemet har tilpasset seg etter kamp.
Ulrik Wisløff, 30. oktober
Derfor elsker sviktende hjerter hardtrening
Vi fant ut at trening forbedrer viktige egenskaper både i måten hjertemuskelceller håndterer kalsium på og ledning av det elektriske signalet i hjertet. Disse forbedringene gjør hjertet i stand til å slå kraftigere og kan motvirke livstruende hjerterytmeforstyrrelser.
Tomas Stølen, 30. oktober
«Ulydig» kontrollgruppe overrasket i norsk studie
Det at så stor andel av kontrollgruppen har trent, og med høy intensitet, overrasket oss og har selvfølgelig gjort det litt vanskelig å tolke resultatene.
Dorthe Stensvold, 20. oktober
Are you too old for high-intensity exercise? No, says study of 1,567 active seniors
Both physical and mental quality of life were better in the high-intensity group after five years than in the other two groups.
Dorthe Stensvold, 16. oktober
Fysisk aktive sover bedre, selv under pandemien
Det var overraskende at så mange økte treningsmengden under koronapandemien. Siden folk ble oppfordret til å unngå det offentlige rom og holde seg hjemme, var det positivt at mange brukte den ekstra tiden de fikk til å bevege seg mer.
Linda Ernstsen, 15. november
This 4×4 Workout Structure for Longevity Provides Short Bursts of ‘Good Stress
All-cause mortality was 36% lower in the HIIT group than in the control group and 49% lower than in the MICT group. Mental health benefits were more notable in the HIIT group as well
MSN, 14. oktober
High intensity interval training might help you live longer than more gentle exercise, but the link is hard to prove
The larger health benefits in HIIT, reflected by higher fitness and health-related quality of life, compared to the moderate training group and controls is an important finding.
Dorthe Stensvold, 14. oktober
– La hjertepumpa gå, og lev lenger
Våre funn tyder på at de som har drevet med hardtrening lever lenger.
Dorthe Stensvold, 8. oktober
Hvis man klarer å opprettholde et høyt aktivitetsnivå etter at man har fylt 70 år, ser det ut som om du har gjort veldig mye for helsa di. Hvis du vil ha enda bedre effekt bør du passe på at noe av aktiviteten gjøres med høy intensitet.
Dorthe Stensvold, 8. oktober
Vi ser at det har gått kjempebra med deltakerne i alle de tre gruppene, sammenlignet med det som er forventet for denne aldersgruppa.
Anders Revdal, 8. oktober
Radiointervju på God Morgen Trøndelag
– Eldre bør trene med høy intensitet
Vårt ønske nå er at nasjonale anbefalinger for fysisk aktivitet i enda større grad skal oppfordre eldre til å trene med høy intensitet – enten som eneste treningsform eller som et supplement til roligere trening.
Dorthe Stensvold, 8. oktober
De eldre er blitt yngre
Kostholdet har endret seg mye i løpet av de siste årene. Til det bedre. Vi holder oss unna det farlige fettet, og mange av oss er flinkere til å holde oss fysisk aktive. Det høres fornuftig ut at dagens eldre er fysisk yngre
Ulrik Wisløff, 4. oktober
Slik beskytter du hjertet
450 000 nordmenn lever med hjerte- og karsykdom, ifølge forskningsgruppa CERG, hvilket betyr at nesten alle kjenner noen som berøres av denne typen sykdom.
Dagbladet, 2. oktober
Jeg løp hver dag i fire uker – dette skjedde
Trening påvirker helsa positivt på mange måter selv om det ikke nødvendigvis vises så godt på badevekta. Hovedpoenget er å finne aktiviteter en trives med og gjøre permanente livsstilsendringer.
Anders Revdal, 30. september
Thomas (32) er trebarnsfar og i Norgestoppen i løping. Her er hans treningstips

Det viktigste prinsippet er kontinuitet. For å få til det bør man ikke gape over for mye i starten. Man bør ikke ha mål om å trene hver dag for å komme i form til det løpet. Man bør nok heller starte med to til tre ganger i uka. Det kommer an på utgangspunkt, men at du får trent jevnt og trutt i hvert fall hver tredje dag
Thomas Fremo, 22. september
Da de ansatte ble sendt hjem i mars, var det én ting nesten alle savnet
Gåmøter eller joggemøter er veldig effektivt, for man får trent samtidig.
Ulrik Wisløff, 19. september
Stiller ikke til start i NM – satser mot annet mesterskap
Det er litt hektisk timeplan på jobb i september, så jeg har ikke prioritert det. Men jeg skal springe Norgesløpet og NM i terrengløp. I Norgesløpet har jeg ambisjon om å sette pers og springe godt under 30 minutter på mila.
Thomas Fremo, 18. september
Disse NTNU-erne skal i ilden
Jeg fant et veldig spesielt gen som ligger i denne mørke, ukjente biten i vårt DNA. Dette genet blir påvirket av aldring og innebærer kanskje svaret for å holde oss evig ung.
Martin Wohlwend, 16. september
Spring fort på heller lite trening

Familien og jobben har klar prioritet. Springinga er berre viktigast av det uviktige. Og sjølv om eg hadde sprungi fortare om eg satsa meir, så er det ikkje sikkert at livet ville ha vorti noko betre.
Thomas Fremo, 11. september
Må ha tett oppfølging i trening for å hindre seinskadar av koronaviruset
Det er få unge som får seinskadar, fordi dei har så effektivt immunsystem og er friske frå før. Men det gjeld ungdommar flest og ikkje toppidrettsutøvarar.
Charlotte Björk Ingul, 27. august
Se innslaget på NRK Dagsrevyen
God hjertehelse: Slik gjør du kroppen 30 år yngre
Å være 60 og ha en biologisk alder på 30 er jo en lykke.
Inger-Lise Aamot Aksetøy, 27. august
Stemmer det egentlig at du er godt trent hvis du har lav hvilepuls?
Kondisjon er noe av det som sier aller mest om helsen din i dag og framtida.
Ulrik Wisløff, 25. august
17 grep for å holde hjernen frisk! – Oppnåelig for de fleste
Hver økning på 3,5 kondisjonstall, som ofte kalles 1 MET, var forbundet med 16 prosent lavere risiko for å få demens og 10 prosent lavere risiko for dødsfall knyttet til demens. Dette er en forbe-dring som er svært oppnåelig for de aller flest
Atefe Tari, 21. august
Gisle Morten og Sofie holder seg i form med fjellturer
Ved å bruke hjertepumpa i motbakkene, får man litt høyintensiv kondisjonstrening. Det er lettere å lure inn intensitetsøkter i naturen enn når man på asfalt og tredemølle skal ha intervaller på fire minutter.
Thomas Fremo, 21. august
Treningsprogrammet som virker: – Får mindre fett og mer muskler
Du gjør enormt mye for helsa hvis du trener. Det er all grunn til å tro at levealder forlenges, men det viktigste av alt er at du får bedre livskvalitet og får leve bedre med færre sykdommer.
Dorthe Stensvold, 30. juli
Enkel behandling: Annika kvitt tarmplagene
Høyintensiv intervalltrening stimulerer til bedret balanse i det autonome nervesystemet som har en åpenbar innvirkning på symptombildet hos de fleste (men ikke alle) personer med IBS (og andre kroniske smertetilstander). Et godt eksempel på et slikt treningsprogram er det programmet som er utviklet ved NTNU (ref. CERGS 7-ukers treningsprogram ved NTNU).
Dagbladet, 26. juli
Klæbo imponerte i golfdebuten. Nå vil han lære av golfproffene
Golf er en koordinasjonsidrett, en lavintensitetsidrett og en ekstremt sosial idrett.
Charlotte Björk Ingul, 25. juli
Superøvelsen mot høyt blodtrykk
De to gruppene trente tre ganger i uka i 12 uker. 4x4-gruppa senket det systoliske blodtrykket (overtrykket) med 12 mmHg (millimeter kvikksølv) i løpet av 24 timer, mens gruppa som trente moderat fikk en nedgang på 4,5 mmHg i løpet av 24 timer.
Dagbladet, 20. juli
Lunsjtrening med FunRun
Vi følger NTNU som har et opplegg som ligger på nett. Det er kjempebra. Det passer for absolutt alle. Det er godt dokumentert på at det har god effekt på kondisjonen.
Ingvild Moe Mæhlum, frisklivskoordinator i Enebakk
Hjerteflimmer? Grepet som halverer dødsrisikoen
Studien sier ikke noe om hva som er optimal trening, men den kan si noe om at det er fornuftig å være fysisk aktiv i 150 minutter med moderat intensitet.
Lars Berton Elnan Garnvik, 30. juni
NTNU-studie: Slik kan du leve lenger med hjerteflimmer
Man bør velge treningsformer som involverer de store muskelgruppene for å få god effekt på hjerte- og karsystemet, som for eksempel løping, sykling eller ski-gåing. Man bør trene med moderat til høy intensitet for å oppnå best mulig effekt på hjertet. I en underanalyse fant vi at høy intensitet var mest fordelaktig for å redusere dødelighetsrisikoen hos denne pasientgruppen.
Lars Berton Elnan Garnvik. 30. juni
Ny forskning: Morsmelk kan bli vidundermedisin - så lenge du trener under svangerskapet
Det tyder helt klart på at 3'SL er vidundermiddelet som gjør trent morsmelk så sunt for barna.
Ulrik Wisløff, 29. juni
Trening i svangerskapet kan gjøre morsmelk til vidundermedisin
Vi har lenge vært klar over at gravide som trener generelt sett får friskere barn enn de som ikke er aktive gjennom svangerskapet. Denne effekten varer livet ut, men vi har ikke visst så mye om hvorfor. Den nye studien kan være en god start for å løse dette puslespillet.
Ulrik Wisløff, 29. juni
Frykter bølge av hjertesyke etter korona: – Vi har sett ett tilfelle av hjertesvikt allerede
Når pasientene ligger på respirator, så fungerer lungene veldig dårlig. Det øker trykket inn mot hjertet, sånn at begge hjertekamrene kan begynne å svikte.
Charlotte Björk Ingul, 21. juni
NTNU-forskerne anbefaler 4x4-intervaller. Men er det egentlig mer effektivt enn andre intervall-økter?
Det er ikke noe magisk med 4x4, men det er enkelt å huske og har gjentatte ganger vist seg å være svært effektivt hvis man ønsker å få bedre kondisjon. Men du kan like gjerne legge opp økta annerledes, så lenge den inneholder intervalldrag på minst to minutter.
Anders Revdal, 11. juni
Trenger 120 diabetikere
Jeg håper pasientene føler at vi lytter på dem og deres utfordringer: hvorfor får de ikke til å gjøre det som sykepleiere og leger forteller dem om å spise sunnere og bevege seg mer?
Charlotte Björk Ingul, 8. juni
Søker personer med diabetes type 2

Diabetesforbundet, Helseinnovasjonssenteret, Cardiac Exercise Research Group ved NTNU, Kristiansund og Hustadvika kommuner, Helse Møre og Romsdal HF med flere har gått sammen i prosjektet Min T2D.
Tidens Krav, 8. juni
Stegene: Slik hviler du deg sprekere
Det kan gå utover prestasjon og treningsutbytte om du ikke har restituert godt nok. I tillegg til hvile er det avgjørende hvilken type næring du får i deg. Har du hatt en lang og ganske hard utholdenhetsøkt, må du sørge for å få fylt opp glykogenlagrene før du har en ny hard utholdenhetsøkt.
Dorthe Stensvold, 6. juni
Hva skjer med kroppen etter covid-19
Både for pasientene og for samfunnet vil det være viktig å vite hva slags senkomplikasjoner vi kan forvente oss.
Charlotte Björk Ingul, 4. juni
En litt annerledes motivasjon

Det som skiller PAI fra de andre treningshjelpemidlene er at PAI viser deg hvordan du kan oppnå god helse, fore-bygge sykdom og øke mulighet til et lengre liv uten sykdom. Dette gjøres med et enkelt måltall; PAI-tallet.
De ansatte ved Alstadhaug Frisklivssentral, 3. juni
NTNU-metoden: Slik får du motivasjon til å trene
Alle mennesker er ulike, og det er derfor umulig å gi helt eksakte råd. Men en ting gjelder alle, målet du setter deg må være realistisk og gjennomførbart. For det er bare den treningen du gjør over tid som har effekt på helsen. Skippertak hjelper bare for en kort stund. Motivasjon er som trening, det er ferskvare. Så sett opp en motivasjonsliste for hvorfor du ønsker/trenger å bevege deg mer.
Siri Marte Hollekim-Strand, 31. mai
Alzheimer er den sykdommen nordmenn frykter mest. Slik halverer du risikoen for å bli rammet
De som trener jevnlig og har god kondisjon, reduserer risikoen for Alzheimer med 40-50 prosent sammenlignet med de som har dårlig kondis. Risikoen for å dø av demens, var også kraftig redusert for denne gruppen.
Atefe Tari, 30. mai
Studie: Kostholdet som forebygger demens
Det kan virke som om det er lurt å gå for en livsstil som gir minst mulig skade på hjerte- og karsystemet for å redusere risikoen for å få Alzheimers sykdom.
Atefe Tari, 27. mai
Denne enkle testen kan fortelle deg mye om helsa
Folk er jo veldig opptatt av makspulsen sin og om det har noe med fysisk form å gjøre. Makspulsen er satt, men synker med alderen. Hvilepulsen kan derimot være en indikasjon på fysisk form.
Arnt Erik Tjønna, 20. mai
55 millioner kinesere følger hans råd om intervalltrening. Slik trener "kondisprofessoren" selv
Jeg trener gjerne fem-seks ganger i uka, men kun to av øktene er intervalltrening. For meg er PAI en måleenhet som motiverer meg til å holde meg i form.
Ulrik Wisløff, 15. mai
De med hjerteflimmer lever lenger om de trener
Funnene til CERG/NTNU er i tråd med våre anbefalinger. Det ser ut til at forekomsten av hjerteflimmer reduseres ved høyintensitetstrening, med andre ord får pasientene færre anfall.
Cesilie Meling Stenbakken, LHL-sykehuset Gardermoen, 15. mai
Med dette programmet endret Frank (42) livsstil: – Funker for alle, uansett utgangspunkt
Har du ikke tid til å følge dette programmet er det ikke håp. Noen av øktene er bare på 20 minutter.
Ulrik Wisløff, 12. mai
Med denne treningen får Maren (30) stor effekt på kort tid: Her er fire effektive økter
Det vil alltid være sånn at de som trener med høyest intensitet forbruker mest kalorier per tidsenhet. Det er helt klart lurt å gi litt gass når man først er fysisk aktiv.
Ulrik Wisløff, 11. mai
NTNUs treningsprogram: Starter du nå blir du veltrent før sommeren
Man vil merke at kondisjonen blir bedre, og at ting som har vært tungt i hverdagen tidligere, nå ikke er så tungt lenger. Man får lavere puls ved samme aktivitet, så ting vil føles lettere, og treningen kan gi økt velvære og livskvalitet.
Anders Revdal, 8. mai
Egen kondisjonskalkulator for deg med revmatoid artritt
Vi så faktisk at folk med lavest resultat på tredemølletesten fikk bedre kondisjon i kalkulatorene. Det kan ha negative effekter. For eksempel kan RA-pasienter oppfatte at de har så bra kondisjon at de ikke trenger å trene. Fagpersoner kan også gi feil treningsråd, fordi man oppfatter at personen er i ganske god form selv om det motsatte er realiteten.
Marthe Halsan Liff, 8. mai
Forskere: Slik kan idrettsutøvere påvirkes av corona-smitte
Toppidrettsutøvere tøyer strikken langt, og sånn sett kan de være mer sårbare enn andre. Men jeg har vanskelig for å tro at det skyldes at de puster viruset lettere inn. Jeg har mer tro på at nærkontakten i for eksempel fotball øker risikoen. Skiløpere som trener for seg selv i disse dager, tror jeg ikke er særlig utsatt.
Håvard Dalen, 5. mai
NTNU-programmet: Få bedre kondis og styrke på 4 uker
Programmet kan brukes både av utrente og ganske godt trente. Dette er ikke noe koseopplegg. Målet er å øke hjertekapasiteten, det vil si få bedre kondisjon, samt økte muskelstyrken. Og du trenger ikke annet utstyr enn joggesko.
Ulrik Wisløff, 4. mai
Innboksen til Wisløff er full av spørsmål. Nå skal «kondis-professoren» skrive bok
Jeg får sikkert mail fra 200 personer i uka som vil ha råd om trening.
Ulrik Wisløff, 4. mai
Løpeprofessor lanserer nytt program: Slik kan du komme i form på rekordtid
Den er veldig tidseffektiv og gir oppsiktsvekkende gode resultater. 4x4 egner seg for folk i alle aldre, uavhengig av fysisk form. Utrente som benytter denne økten bare to ganger i uken vil raskt se at kondisjonen får et solid løft. Metoden trener kroppens motor, nemlig hjertet, veldig effektivt.
Ulrik Wisløff, 3. mai
Kristine gir deg treningstips
4x4 intervaller går ut på at man finner en aktivitet man kan utføre (løp, hopp bakke etc.) med høy intensitet i fire minutter, og deretter gjentar det fire ganger. Pausen mellom hvert intervall eller innsatsperiode er på to-tre minutter, uavhengig av hvor godt trent du er. Sjekk gjerne https://www.ntnu.no/cerg/treningsrad
Ås avis, 3. mai
Jon (50) løper på en drøy halvtime. Hans ti råd for å løpe raskere hylles av professor
Vi har utviklet et system som kalles PAI. PAI hjelper deg med å trene nok til å redusere egen risiko for sykdom mest mulig. Det kan du lese mer om på våre hjemmesider ntnu.no/cerg.
Ulrik Wisløff, 20. april
NTNU-ekspert: Slik får du bedre kondis
Kondisjonstrening har langt flere helseeffekter enn du kanskje tror.
Linda Ernstsen, 19. april
– Det er ikke helg hver dag selv om du jobber hjemmefra
De som trener slik at de blir ordentlig svett og andpusten to-tre ganger hver uke, kan sitte mye stille resten av uka uten at det har så store konsekvenser for helsa.
Anders Revdal, 18. april
Personer med hjerteflimmer lever lenger hvis de trener
Regelmessig utholdenhetstrening og god kondisjon ser ut til å beskytte mot alvorlige hjerte- og karhendelser og tidlig død for personer som har etablert atrieflimmer.
Lars Elnan Garnvik, 16. april
Inviterer til virtuelt etappeløp i flere byer

Vi ønsker å skape et annerledes konkurransekonsept som kan inspirere idrettsutøvere og mosjonister med ulik idrettsbakgrunn til å måle krefter. Samtidig ønsker vi å få folk ut i frisk luft og bidra til å opprettholde god helse i befolkningen.
Thomas Fremo, 13. april
De beste løperappene for ulike løpere
Det er gøy å prøve seg på alt fra flate asfaltstrekker til skikkelig fjellterreng, for å kunne måle seg mot folk med ulik idrettsbakgrunn.
Thomas Fremo, 10. april
NTNU-rådene: Disse effektene har løping på kroppen
God kondisjon gir både bedre hjerte- og hjernehelse.
Linda Ernstsen, 9. april
Forsker på treningseffekt for eldre

Vi har all grunn til å tro at effekten av treninga er stor. Antageligvis har du akkurat like god effekt av å begynne seint i livet som tidligere i livet.
Dorthe Stensvold, 6. april
Disputerte til doktorgraden digitalt
Normalt ville det vært flere tilhørere. Når det først ble slik, så er det jo artig å være en av de aller første som gjennomførte en doktorgradsprøve digitalt.
Lars Elnan Garnvik, 30. mars
Even with atrial fibrillation, exercise linked to longer life
Among 1,100 adults with atrial fibrillation, those who got regular exercise were about 45% less likely to die of any cause, or of cardiovascular causes specifically, over a 7-9 year study period.
Reuters, 5. mars
Vi har lenge mistenkt at kondis går i arv. Nå er det bevist.
Det vil jo si at enkelte av oss har bedre forutsetning for å få god kondis. Mange har sikkert kjent på dette selv; at man må trene mer for å oppnå det samme som vennene sine. Men hvis man øker mengden eller intensiteten på treningen vil man få bedre kondis, selv om man må gjøre en større innsats enn andre.
Marie Klevjer, 4. mars
Hør innslaget (spol til 10 min 58 sek)
Forskere i Trondheim har funnet seks nye kondisgener
Vi ser at mennesker med høy kondisjon har de samme bokstavene på samme plass i genet, mens de som har lav kondis har andre bokstaver på den plassen.
Anja Bye, 2 mars
Slik fant de treningslysten
Mange tror de må trene i minst en time minst tre ganger i uka for å få effekt, men som vi ser er det ikke riktig.
Dorthe Stensvold, 29. februar
Jeg følte stor tilfredshet og glede over å møte et helsevesen i verdensklasse
To måneder etter operasjonen ble min kone og jeg invitert til et hjertekurs. Deretter fulgte jeg et treningsopplegg i regi av St. Olav. To dager i uken med én times tøff intervalltrening basert på «Wisløffmetoden» ga raskt virkning. De obligatoriske 24 timene ga lyst til å fortsette treningen hjemme.
Birger Andreas Myrstad, hjertepasient, 28. februar
Hjerneforskerens beste avslapningsråd
Hjerteaktiviteten ble mindre stresspreget fordi hvilepulsen gikk ned mens man mediterte. Langtidseffekten var færre kroppslige og mentale stress-plager.
Øyvind Ellingsen, 27. februar
Med hjerte for litt smerte
Ingen har bruk for den kunnskapen du får ved å hoppe over en bukk. Samfunnet har bruk for folk som er fysisk aktive. Innfør ulike kondisjonspregede aktiviteter som fremmer kjernemuskulaturen og er lett gjennomførbart for samtlige elever.
Ulrik Wisløff, 15. februar
Kondiskalkulator – nå også for eldre og revmatikere
Helsepersonell bør ifølge forskerne ved CERG derfor bruke den nye, sykdomsspesifikke kalkulatoren til å vurdere kondisjonsnivået til pasienter med revmatisk sykdom, og med dette motivere dem til å være fysisk aktive.
Fysioterapeuten, 13. februar
Hjertetreneren
Problemet er at altfor få bruker fysisk aktivitet som medisin. Om vi lykkes, kan vi endre rutinene for hvordan hjertepasienter behandles og følges opp i hele verden.
Ulrik Wisløff, 13. februar
Hjerte for forskning
Vi vil bruke trening som medisin og håper å bevise at trening gir et lengre og bedre liv.
Ulrik Wisløff, 8. februar
Trening hjelper både hjerte og hjerne
Vi har testet toppidrettsprinsipper på hjertesyke. Kondisjonstallet ditt er tett assosiert med hvor lenge du lever, og da har vi tenkt at vi må få det så høyt som mulig.
Ulrik Wisløff, 7. februar
Hør hele innslaget på Ekko på NRK P2
I august fikk jeg hjerteinfarkt. I dag er jeg sprekere enn på lenge, takket være hjerteforskere i Trondheim
For meg personlig har intervalltreningen vært en åpenbaring. Jeg har raskt kommet i bedre fysisk form. Kondisjonen er bedre enn på mange år. Det er en god følelse i seg selv, etter å ha gjennomgått en alvorlig helsehendelse. Det inspirerer også til videre trening.'
Kato Nykvist, Nationen, 7. februar
– Før trodde vi det var farlig å trene
Da jeg startet som revmatolog i 2006, ga jeg sjelden råd om kondisjonstrening. Vi trodde det var farlig å trene. Vi fokuserte på øvelser for leddbevegelighet. Nå vet vi at kondistrening er enda viktigere når en har leddgikt, og vi gir ingen restriksjoner.
Marthe Halsan Liff, 5. februar
Kongen delte ut forskningspriser
Professor Ulrik Wisløff fikk pris for sin forskning om kondisjon og hjertesykdommer, og at det er godt for hjertet å trene kondisjon med høy intensitet, selv om du er over 80 år. Det engasjerte tydelig Kongen, som var sykemeldt i 14 dager etter nyttår.
TV2 Nyhetene, 4. februar
Se innslaget (krever innlogging)
Kongen overrakte forskningspriser
«Resultatene av Ulrik Wilsøffs forskning har ført til direkte endringer i klinisk praksis internasjonalt, når det gjelder trening og fysisk aktivitet ved hjertesykdom», skriver Nasjonalforeningen.
kongehuset.no, 4. februar
Wisløff fikk pris av kongen
Hans forskning har vist at intensiv intervalltrening er mer effektivt for kondisen enn roligere trening, og at høyintensitetstrening er trygt, også for pasienter med alvorlig sykdom. Han har utviklet hjelpemidler som forteller den enkelte om de trener nok for å få bedre helse. Med sin forskning har Wisløff bidratt vesentlig til forebygging og behandling av viktige folkesykdommer.
Mina Gerhardsen, Nasjonalforeningen for folkehelsen, 4. februar
Professors råd for hjertepasienter: – Tren hardt
Dessverre opplever vi at altfor få hjerteleger henviser slike som Magnar til hjerterehabilitering, der det oppleves trygt å komme i gang med trening. Så der må hjertelegene skjerpe seg – vi må ha flere på rehabiltering, for det er et fantastisk tilbud.
Ulrik Wisløff, 4. februar
Se innslaget på God morgen Norge
Årets hjerteforsker mottar pris fra kongen
Vi må prøve å sette fysisk aktivitet på dagsorden igjen. Det er altfor få som er fysisk aktive nok. Vårt mantra er at du gjerne kan gjøre mye mindre, men gjøre det litt hardere. Har du til sammen 40 minutter hver uke har du gjort nok for helsa di, og det bør folk finne tid til!
Ulrik Wisløff, 4. februar
Hør innslaget i God morgen Trøndelag (spol til 1:26:00)
Fra lenestolmetoden til trening som hjertemedisin
Etter inntil fire år med treningsopplegget vårt håper vi at vi har klart å vise at riktig trening faktisk hindrer nytt hjerteinfarkt og annen alvorlig sykdom. Men like mye håper vi å vise at det faktisk er mulig å få de fleste menn og kvinner med etablert hjertesykdom til å fortsette med fysisk aktivitet i mange år, selv uten tett oppfølging fra helsepersonell.
Ulrik Wisløff, 4. februar
Kåra til årets hjerteforsker
I vårt miljø er vel dette det nærmeste vi kan komme en Nobelpris, tenker jeg. Det er selvsagt stor stas for gruppa mi og instituttet og NTNU.
Ulrik Wisløff, 3. februar
Prestisjetung pris til folkehelseforsker
Tirsdag 4. februar mottar CERG-professor Ulrik Wisløff Hjerteforskningsprisen til Nasjonalforeningen for folkehelsen. Prisen overrekkes av Kong Harald V på Det Norske Teateret i Oslo.
Gemini.no, 3. februar
– Jeg tenkte jeg var altfor ung til å få en sånn pris
Det er en stor ære, ikke bare for meg, men for hele CERG-miljøet. Dette henger veldig høyt.
Ulrik Wisløff, 2. februar (om å bli tildelt Hjerteforskningsprisen 2020)
Fra celler til folkehelse
Det var nok mange som trodde jeg var klin gæren da jeg sa jeg ville finne ut om det virket med hard trening på pasienter med hjerteinfarkt.
Ulrik Wisløff, 2. februar
PAI – treningen som gjør deg "yngre"
PAI er min oppfinnelse. Det står for Personlig Aktivitets-Intelligens, og er det eneste tallet du trenger for å vite om du trener nok til å oppnå god helse.
Ulrik Wisløff, 23. januar
NTNUs kondiskalkulator kan si mye om helsa di
Hjerteinfarkt, hjerteflimmer, demens, redusert hjernevolum, depresjon og fettlever. Kalkulatoren vår kan fortelle deg om du har økt risiko for alle disse tilstandene.
Ulrik Wisløff, 23. januar
Sjekk hvor gammel kroppen din er – slik blir du fem år yngre med to korte økter i uka
Vil du ha mest treningsutbytte på kortest mulig tid er det høy intensitet som gjelder.
Anders Revdal, 18. januar
Treningsformen hylles av eksperter: Disse øktene holder Julie (21) i superform
– Vi ser at effekten av denne typen trening er veldig god. For noen kan det virke ekstremt å trene på så høy intensitet, men for dem som ikke er i stand til å trene lengre intervaller, vil slike korte intervaller være svært nyttig. De vil ha en kjempeeffekt av det.
Inger-Lise Aamot Aksetøy, 14. januar
Les hele saken (krever innlogging)
PAI - Personlig Aktivitets-Intelligens
Vi opplever veldig stor entusiasme rundt PAI blant de som prøver det.
Anders Revdal, 13. januar
Hør hele intervjuet (spol til 01:30:45)
Aleksandr (36) går i minus, men gir ikke opp drømmen: – Jeg brenner for badstue
Sammenlignet med å gjøre ingenting får man noen helseeffekter fra badstu, men med trening får man også et sterkere hjerte og bedre muskulatur, samt styrking av skjelett og balanse. Så vet man også at trening reduserer kjente risikofaktorer som kolesterol og blodtrykk med seksti prosent.
Øivind Rognmo, 8. januar
NTNU-formelen: Mistet magefett og forbedret kondisjonen kraftig på 46 dager
Det viser at du ikke trenger å legge livet til side for å få til å trene. De har fått det til ved relativt overkommelig innsats.
Dorthe Stensvold, 7. januar
Dette bør du unngå om du skal komme i form etter treningsfrie uker
Hvis du forbedrer kondisjonen din fra dårlig til god, så halverer du risikoen for å få demens.
Atefe Tari, 7. januar
– Fortsett å trene etter hjerteinfarktet
Utholdenhetstrening over en viss intensitet gir gunstige treningseffekter på hjerte-karsystemet. Så er det slik at jo høyere intensitet, jo mer får du igjen for innsatsen. (Nettopp derfor anbefaler vi intervalltrening som en del av behandlingen ved hjertesykdom.
Inger-Lise Aamot Aksetøy, 7. januar
Enkle grep i hverdagen. Slik sparer du tid og penger
Beveg deg mest mulig i hverdagen. Og for all del, få opp pulsen.
Ulrik Wisløff, 29. desember
Glem 10 000 skritt om dagen. Nå er det 100 PAI som gjelder
Trening med høy puls gir større helseeffekt. Derfor blir trening med høy intensitet verdsatt mer. Og siden PAI baseres på puls krever det mer for å nå målet jo sprekere man blir.
Anders Revdal, 28. desember
Nina trodde tårene etter maratonen skyldtes sorg. Det var verre enn som så
Man trenger ikke trene mange timer hver uke for at trening skal ha en positiv virkning på helsen. Kilde: Cardiac Exercise Research Group (CERG)
Bergens Tidende, 20. desember
Slik minsker du faren for demens
I studien vår var hver økning på 3,5 kondisjonstall, som ofte kalles 1 MET, forbundet med 16 prosent lavere risiko for å få demens og 10 prosent lavere risiko for dødsfall knyttet til demens. Det er en forbedring som er oppnåelig for de aller fleste.
Atefe Tari, 16. desember
Les saken (krever innloggging)
Denne gjengen ligger helt i norgestoppen
Han er også så heldig at han er med på et forskningsprosjekt ved NTNU, og gjennom det blir det intervalltrening på stuegulvet et par ganger i uka.
Innherred, 12. desember
Ny forskning: Løping uansett mengde og intensitet har stor effekt på helsen
Hvis folk bare hadde skjønt hvor mye de fikk igjen for å trene bare en økt i uken, da hadde kanskje flere prioritert det. Så lenge den økten har en viss intensitet, så har den stor effekt på helsen.
Inger-Lise Aamot Aksetøy, 9. desember
Kondisjon og forekomst av koronarsykdom i en frisk befolkning: Kondisprosjektet i HUNT
Våre resultater understøtter at VO2peak predikerer koronarsykdom, der høyere verdier er beskyttende, selv i en frisk befolkning uten tegn eller symptomer på begynnende sykdom.
Jon Magne Letnes, 9. desember
– Ikke gode nok til å dosere trening for eldre
Å få opp kondisjonen har så mange gode ringvirkninger for de eldre. Det viktigste er å sette inn tiltak tidlig, for å unngå sviktende funksjon.
Inger-Lise Aamot Aksetøy, 4. desember
Trening kan forebygge demens
Det er ikke for seint å begynne å trene etter at du har fylt 60 år. De som får demens, får det seinere om de er god form, og de lever lenger. God fysisk form gjør sannsynligvis også at man kan bo hjemme lenger og klarer seg uten hjelp lenger.
Atefe Tari, 23. november
Slik bruker du pulssoner til å bli en bedre løper
Formelen vår har en spredning på pluss/minus ti slag, så om man er avhengig av nøyaktig makspuls, så må man teste.
Bjarne Martens Nes, 15. november
The Right Kind of Exercise May Boost Memory and Lower Dementia Risk

We expected some effect on brain health from having or adding fitness. But the effect was larger than we thought.
Ulrik Wisløff, 5. november
NTNU-studie konkluderer: Hvis du forbedrer kondisjonen din, kan du halvere risikoen for demens
Det som er unikt for denne studien, er at vi har målt kondisjonen til deltakerne to ganger over ti år - lenge før de ble syke. Da så vi virkelig effekten av å forbedre kondisjonen sin.
Atefe Tari, 4. november
Forbedrer kondisen – lever lenger uten demens
Ettersom det foreløpig ikke finnes noen effektive medisiner mot demens er det viktig å fokusere på forebygging. Trening som forbedrer kondisjonen framstår som en av de beste medisinene vi har for å forhindre demensutvikling.
Atefe Tari, 31. oktober
God kondisjon midt i livet kan hindre demens
Øker du kondisen din fra dårlig til god halverer du nærmest risikoen for å få demens. Du reduserer også risikoen for å dø av eller med demens.
Atefe Tari, 31. oktober
Do Squats Affect Your Football Performance?
According to Professor Ulrik Wisloff, head of Cardiac Exercise Research Group and K.G. Jebsen Centre for Exercise in Medicine, sprint performance and jumping height are determined by maximal strength in half squats.
Football Ghana, 27. oktober
Treningen som forbrenner mest
Vi skal huske på at den største effekten i å senke risikoen for hjerte- og karsykdom er å gå fra ingen trening til kanskje bare én trening i uka. Deretter får du gradvis bedring i risiko ved å legge på mer trening.
Øivind Rognmo, 18. oktober
Trebarnsfar Thomas (31) trener over seks timer i uken. Her er tre treningsprogram til deg med en hektisk hverdag
Det krever litt innsats å planlegge, men det gir en utrolig mestringsfølelse når man klarer å få uken til å gå opp.
Thomas Fremo, 14. oktober
Slik kan du planlegge treningsuken
Ved Norges tekniske- og naturvitenskapelige universitet i Trondheim (NTNU) har en egen forskningsgruppe viet de siste årene til å forske på trening for optimal helse. Gruppen kalles CERG og (...) har satt opp flere forskjellige treningsprogram som er tilgjengelige på deres nettside www.ntnu.no/cerg/ treningsrad.
VG, 7. oktober
Les samme sak publisert på vektklubb.no i 2018
Forskere studerte lårmusklene til mosjonister og langrennsstjerner. Funnene overrasker dem
Funnene tyder på at lårmusklene til mosjonister og verdensstjerner har samme evne til å ta opp og utnytte oksygen fra blodet til å lage energi.
Jonathan Berg, 26. september
Britisk treningstrend: Voksne leker seg spreke i parken
Dette er en helt strålende form for trening: artig, motiverende, og den gir innslag av aktivitet der man blir godt andpusten, som er nødvendig regelmessig for å oppnå god helseeffekt. Dette er topp trening for alle i alle aldre.
Ulrik Wisløff, 20. september
138 PAI
Ja. Vi vet pasienten burde være fysisk aktiv. Men hvordan få til motiveringen og monitoreringen av dette? Vi tar en prat med fastlegekollega Stian Lobben, som er opptatt av slike ting.
KVALLM Podkast, september 2019
Hjertet skal pumpe
Hvorfor trene hjertepasienter? Fordi det funker.
Elisabeth K. Vesterbekkmo, 20. september
Thomas Fremo med kanonløp i København
Jeg hadde en veldig bra inngang til dette halvmaratonløpet ettersom jeg har hatt en bortimot prikkfri oppkjøring. Det meste har gått på skinner. Jeg visste derfor at jeg hadde en gylden mulighet til å få se 1.06-tallet og kanskje til og med løpe litt fortere enn det dersom alt klaffet. Jeg synes det gjorde det.
Thomas Fremo, 20. september
Helsemyndighetene kommer med klare råd til voksne: Tren styrke to ganger i uka
Hvis du ønsker å få en god indikator på ditt eget kondisjonsnivå, kan du ta Kondiskalkulatoren.
Nettavisen, 18. september
Få superform etter 50
De har bevist at det går an å komme i gang sent, mange av dem har aldri trent før. Men på et par år hadde mange økt oksygenopptaket med 10 til 20 prosent.
Dorthe Berg Stensvold, 9. september
– Jeg var litt feit og følte meg dvask
De innså at det ikke var sunt og fikk litt av et sjokk over hvor fort forfallet skjedde.
Dorthe Berg Stensvold, 9. september
Ja, trening kan bremse aldringsprosessen
Fysisk aktive mennesker har lengre telomerer. Telomerer er de beskyttende strukturene i hver ende av kromosomene våre, og anses av mange som en markør for aldring. Det er vist sammenheng mellom telomerlengde og og levealder.
Atefe Tari, 7. september
Normal god helse innebærer jevnlig bevegelse, minst 30 minutter fysisk aktivitet tilsvarende hurtig gange hver dag
«God kondisjon er svært viktig for å kunne leve et friskt og langt liv. Det maksimale oksygenopptaket er det mest presise målet på kondisjon», skriver NTNU på sine hjemmesider om VO2- testen Vetle gjennomgår.
VG, 7. september
What's Your Fitness Age and Why Does It Matter?
Health researchers at the Norwegian University of Science and Technology are behind the concept of a fitness age. The university’s Cardiac Exercise Research Group (CERG) has spent years researching physical activity and how it relates to lifespan, and have found that a person’s fitness age is an important marker of health.
Aaptiv Magazine, 6. september
Låt fyra norske minuter maxa din hälsa
Förvånansvärt korta träningspass kan bidra massivt till vår ork, hälsa och livslängd. Insikten om det sprider sig snabbt över världen från forskare i Trondheim. Möt ”4×4”, sjuveckorsmetoden – och kalkylatorn som beräkna hur gammal din kropp egentligen har blivit.
The Lobby Magazine, 5. september
Podkast: Fire eksperter og én mosjonist gir deg sine beste løpetips
Det beste for å motivere seg til trening er å sette et mål som er såpass tøft at man ikke er helt sikker på at man klarer det. Og så gjelder det å fortelle om det til flest mulig, slik at det ikke er så lett å sluntre unna. Hvis jeg har satt meg et mål og forplikta meg til det, får jeg faktisk trent
Silvana Bucher Sandbakk, 29. august
Nora (51) trente knallhardt. Først da hun prøvde Ingrid Kristiansen suksessformel ble hun en bedre løper
Vi har god erfaring med høyintensitets intervalltrening, og denne type trening er både gjennomførbar og gir god effekt hos de aller fleste, inkludert folk som er helt utrent fra før. Fordelen med intervalltreningen er at man hurtig kommer i bedre form, noe som oppleves som motiverende for mange.
Dorthe Stensvold, 28. august
Viste støtte til hjerterehabiliteringa
Ålesund er et av få sjukehus i Norge som drives etter europeiske retningslinjer, og hjerterehabiliteringa deres drives nøyaktig slik det skal gjøres. De tjener også penger, så at de skal kunne spare penger på dette her skjønner jeg ikke. Det er økonomisk latterlig
Inger-Lise Aamot Aksetøy, 28. august
Verdens dårligste i sport
Det norske idrettsseminaret i New Dehli har et tydelig sosialpolitisk preg med vekt på helseverdien som ligger i all lek og bevegelse. Her er den norske ekspertisen sterk. Ulrik Wisløff som i norsk toppidrett er mest kjent for forskning på effekten av intervalltrening, forteller om hva tilsvarende tenkning kan gjøre med helsen for eldre.
Esten O. Sæther, Dagbladet, 23. august
Få superkondis med 4x4
4×4 er en effektiv treningsform som ble gjort populær av norske hjerteforskere på NTNU.Heldigvis er det ikke nødvendig å kjøre seg helt ned i kjelleren for å få god effekt av treningen. En økt med 4×4 er slitsom mens du holder på, men treningen er helt klart gjennomførbar for de aller fleste.
trening.no, 10. august
Fosning med sin beste plassering noen sinne
Jeg har lyst til å komme meg under 30 minutter, det er det som er hovedmålet nå.
Thomas Fremo, 5. august (etter 6. plass på 10 000-meteren i friidretts-NM med tida 30.09,90).
Vann veddemålet med mannen
Dess brattare det vert, dess betre blir det. Vi har hatt eit veddemål om kven som kom først til topps i dag. Den som vann skal få trene meir.
Silvana Bucher Sandbakk, 3. august (etter seier i kvinneklassen i motbakkeløpet Saudehornet rett opp).
Friske studenter fikk rabdomyolyse etter knallhard trening
Treningsutløst rabdomyolyse er vanligvis ikke farlig for nyrene.
Knut Asbjørn Rise Langlo, 30. juli
Slik bedrer du hjertehelsa
Jevnlig kondisjonstrening der du får opp pulsen er den mest effektive «medisinen» til et friskt og velfungerende hjerte.
Silvana Bucher Sandbakk, 29. juli
Ny studie: Så mange skritt må du gå om dagen for å få god helseeffekt
Vi anbefaler all type aktivitet, men 10 000 skritt er ikke vist å være et magisk tall. Vi anbefaler folk å være fysisk aktive slik at de blir gode og svette 2-3 ganger per uke. Om det er ved å gå, sykle, gå på ski eller svømme er uvesentlig.
Ulrik Wisløff, 22. juli
Technology helps patients lose weight
Queensland scientists have teamed with the Norwegian PAI developers for the diabetes study.
The Daily Examiner, 18. juli
I'd never exercised, ever. I wanted to achieve a healthier lifestyle. The whole process of using the watch and the phone app is motivating. I love it, I absolutely love it.
Janice Lewis, Australia, 18. juli
Kari (39) ville få maks ut av treningen. En gentest ble løsningen
Gentest er ikke nødvendig for å vite om man har gode eller dårlige gener på ulike deler av vår fysikk. Ofte kan man se det med det blotte øyet, eller i det minste får man et rimelig godt hint om hvor langt man kan nå i de forskjellige idrettene.
Anja Bye, 7. juli
Hva er normal puls?
Et individs maksimale hjertefrekvens er en iboende og ikke trenbar egenskap. Skal man bruke hjertefrekvens som mål for aktivitetsnivå ved trening, bør man kjenne sin egen maksimale hjertefrekvens eller «makspuls».
Jan Pål Loennechen, 3. juli
Treningen som hjelper mot depresjon
Forskning gir støtte for at kondisjon har en selvstendig effekt på mental helse. Ved fysisk aktivitet er det også andre ting som spiller inn, som det at man kobler ut og er sammen med andre.
Linda Ernstsen, 1. juli
Gi oksygenopptaket et løft
Forskningsgruppen CERG ved NTNU har fulgt 4600 nordmenn over ni år, og funnet ut at jo høyere VO2max, jo lavere var risikoen for å få hjerteinfarkt eller annen sykdom i hjertets egne blodårer.
Runner's World, 26. juni
Thomas imponerte stort i Birken
Jeg har holdt meg frisk og fått trent godt over tid. Jeg kan naturligvis ikke være misfornøyd når jeg blir nummer tre i et så stort og sterkt startfelt som dette.
Thomas Fremo, 18. juni
Ny NTNU-studie konkluderer: Hvis du vil forebygge hjerteinfarkt, så holder det ikke med en rolig søndagstur
Det er ingen forskning som støtter påstanden om at 10.000 skritt om dagen er avgjørende for god helse. Det man heller bør fokusere på, er å få opp pulsen.
Linda Ernstsen, 16. juni
Mindre depresjon hos folk i god form
Om du har god kondisjon, er det en lavere risiko for at du har depressive symptomer
Linda Ernstsen, 12. juni
Kan det å være sprek kompensere for overvekt? Ny studie overrasker
For personer som har høy risiko for hjerte- og karsykdom, kan trening ha en betydelig helsegevinst i form av mindre behov for medikamentell behandling, redusert sykdom, økt kondisjon og økt livskvalitet.
Silvana Bucher Sandbakk, 11. juni
Spiss løpeformen med eksplosiv styrke
Muskelvekst kan redusere antallet mitokondrier i musklene, og det er negativt siden disse er essensielle for energiomsetningen i utholdenhet.
Henning Ofstad Ness, 25. mai
What Is Tabata Training?
The heart cannot pump enough blood to satisfy all the muscles” during high-intensity exercise.
Ulrik Wisløff, 22. mai
God kondisjon spesielt viktig for kvinner
– Istedenfor å spørre om pasientene beveger seg mye, bør legene også spørre om de kan løpe etter en buss om det trengs eller om de blir andpustne når de trener.
Linda Ernstsen, 21. mai
Denne treningen kan redde hjertet
Kondisjon, eller maks O2-opptak, er summen av hvor godt hjerte- og karsystemet fungerer. Det reflekterer om lungene tar inn nok luft, hvor god hjertet er til å pumpe oksygenrikt blod, hvor gode blodårene er til å transportere blodet, og hvor gode musklene er til å nyttiggjøre seg næringen og oksygenet de får tilført. Dermed er det ikke overraskende at det er observert en sammenheng mellom kondisjonsnivå og hjerte-risiko.
Ulrik Wisløff, 20. mai
Løpetid
Generelt er det sånn at jo mer oksygen og næring man klarer å levere til musklene jo bedre kan man yte. 4x4 er en intervalltreningsform som på kort tid klarer å øke kapasiteten hjertet har til å frakte oksygen til musklene.
Ulrik Wisløff, 11. mai
Her begynner Ranheim med opplegget Horneland ikke vil ha
Vi er opptatt av å styre belastningen til spillerne, slik at vi får nøyaktige målinger på treningene våre og reduserer skadefrekvens.
Ulrik Wisløff. 10. mai
Effektiv trening i naturen
De i moderat- og høyintensitetsgruppa trente mer utendørs enn innendørs. Nesten to tredjedeler av treningsøktene var ute.
Line Skarsem Reitlo, 9. mai
Derfor er god kondis bra for leveren din!
Overvekt og inaktivitet har lenge blitt beregnet som de største risikofaktorene, men nå viser en ny studie gjennomført av Ilaria Croci ved NTNU og University of Queensland i Australia, at også dårlig kondis er en betydelig risikofaktor
kk.no, 9. mai
Dampende sex for bedre kondis
Professoren Ulrik Wisløff forteller at det å trene så svetten renner to til tre ganger i uka er en rask og sikker oppskrift på å komme i form.
BodyMag, 9. mai
Intervalltrening og styrketrening hos personer med kronisk hjertesvikt
Viktige funn i forskningen til CERG har vist at aerob intervalltrening er en av treningsformene som gir best uttelling for hjertehelsen.
Norsk Helseinformatikk, 8. mai
Dei unge veiknar
«Kondisjon målt som VO2max er det beste målet for å predikere livslengd og god helse», skriv kondisjons- og hjarteforskarane ved NTNU på si heimeside.
Jon Hustad, Dag og Tid, 3. mai 2019
Ny studie: Én av tre nordmenn har fettlever – de fleste uten symptomer
Selv personer som sitter lite stille i løpet av dagen har markant økt forekomst av fettlever dersom de har dårlig kondis
Ilaria Croci, 2. mai 2019
Stor tro på folkefest for nytt motbakkeløp på Fosen
Det er viktig å trene på det man synes er artig, enten det er på mølle eller i marka. Liker man å trene i marka og springe motbakker der, er det mest effektivt.
Thomas Fremo, 29. april
Topptrente Johan (57) opplevde marerittet etter treningsøkten: – Jeg følte jeg ble kvalt
Generelt får ikke friske personer hjerteinfarkt av trening. Over tid reduserer fysisk aktivitet risikoen, men en hard treningsøkt kan trolig være utløsende faktor for et hjerteinfarkt som kanskje likevel hadde kommet senere.
Jan Pål Loennechen, 26. april
Utrente har ofte fettlever
For det første har personer med dårlig kondisjon mangedoblet sannsynlighet for å ha fettlever. For det andre lever de som allerede har fettlever kortere dersom kondisen er dårlig.
Ilaria Croci, 25. april
A fit body makes a healthy heart: Research says regular exercise can reduce your risk of heart attacks by HALF
Fitness isn’t just a measure of how much you’ve trained in your life, it also tells you what kind of genes you have. Other factors like obesity may also affect fitness. Both genes and physical activity play a role in how your heart and blood vessels function.
Jon Magne Letnes, 14. april
300 løp våren i møte (Frostatingløpet 2019)
Det var blytungt der motvinden var på sitt sterkeste, men det var et fint løp i ei fin løype. God trening var det uansett.
Thomas Fremo, 8. april
Gjorde endringer etter suksessesongen: Slik har hverdagen forandret seg for Ranheim-spillerne
I det fysisk-medisinske teamet er det nå fem personer. Ulrik Wisløff har det overordnede ansvaret for teamet som består av en fysisk trener, to fysioterapeuter og en lege
Adresseavisen, 6. april
Lagidrettene med størst energiforbruk: Få bedre kondisjon med lagidrett
Ved mange lagidretter stiger pulsen regelmessig over 85 prosent av maks i de mest intensive periodene. Det er det pulsnivået vi anbefaler ved intervalltrening, og mange av studiene våre viser at denne treningsformen er mer effektiv enn trening med moderat intensitet. Derfor er det ikke så overraskende at lagidretter med høyt intensitetsnivå kan være minst like effektive som jogging med et lavere intensitetsnivå.
Ulrik Wisløff, 29. mars
Trening ved overvekt: Slik unngår du skader
Dersom målet med treningen er å gå ned i vekt, vil man totalt sett bruke flere kalorier per tidsenhet ved høyintensitetstrening, sammenlignet med trening med moderat intensitet.
Arnt Erik Tjønna, 25. mars
God kondis kan halvere faren for hjerteinfarkt
Resultatene våre bør oppmuntre til å bruke trening som forebyggende medisin.
Jon Magne Letnes, 23. mars
PAI er veien til et friskere og lengre liv
Når du ligger på 100 eller mer per uke, gjør du det du kan med tanke på fysisk aktivitet til å beskytte deg mot sykdom og tidlig død.
Ulrik Wisløff, 10. mars
Hva skjer i kroppen når man binger serier?
De tre ukene med sengetid var verre for kroppen enn 30 år med aldring
Dorthe Stensvold, 8. mars
Optimalisten
Sandbakk og hans kolleger samarbeider blant annet med hjertetreningsgruppa CERG.
Forskerforum, 5. mars
Langrennsutøvere har for eksempel det høyeste maksimale oksygenopptaket av alle. Det gir viktig informasjon om hvilken evne kroppen har til å tilpasse seg, og hvordan de har oppnådd dette. Det kan vi lære av. Samtidig viser litteraturen at jo lavere det maksimale oksygenopptaket er, jo større er risikoen for hjerte- og karsykdommer og prematur død hos mennesket per i dag.
Øyvind Sandbakk, Senter for toppidrettsforskning
Kondisjonstrening kan halvere risikoen for hjerteinfarkt
Bare cirka 150 av deltakerne fikk disse hjertesykdommene, så den faktiske risikoen var ikke så stor. Det er imidlertid ikke noen grunn til å la være å trene og være aktiv, man tar jo medisiner for høyt blodtrykk selv om det er god sjanse for å holde seg frisk uten.
Bjarne Nes, 1. mars
30 minutters gange hver dag kan være nok
– Det kommer an på intensiteten, men i utgangspunktet vil ikke en gåtur på 30 minutter om dagen gi et voldsomt stort energiforbruk, men det er uansett bedre enn å sitte i ro på sofaen i en halvtime.
Dorthe Stensvold, 25. februar
Hvor blir det av gullgruven?
Aktivitetsarmbåndet Mio Slice er et direkte resultat av trønderske helsedata.
Teknologispaltist Tor Olav Mørseth, 21. februar
Ny forskning: Så farlig er snusen
I Norge har vi en ny situasjon, hvor en hel generasjon blir livslange brukere med store daglige doser fra tidlige tenår. Nikotin-mengden er den samme som ved røyking, og det er like vanskelig å slutte. Selv om innholdet av andre giftstoffer er lavere enn hos røykere, kan vi ikke utelukke sykdomsutvikling på lengre sikt. Hjerte-lungesykdommer og kreft kommer vanligvis først etter 40–50 års bruk.
Øyvind Ellingsen, 18. februar
Trening og arv: Så mye har genene dine å si for treningen
50 prosent av de fysiske forutsetningen kan man gjøre noe med, mens den andre halvparten er vi født med
Anja Bye, 11. februar
Mange har hjerteflimmer uten å vite det
Man kan trene på seg atrieflimmer, men da skal man trene svært mye. Det er nok mange flere som har atrieflimmer fordi de er for inaktive.
Jan Pål Loennechen, 8. februar
Trening i godt voksen alder viktigere enn da du var 20
Faktisk er det viktig å ta i litt iblant. Det er mye «farligere» å ikke bevege seg. Både utholdenhetstrening på høyere intensitet og styrketrening med en del motstand har vist seg å være trygge og effektive treningsformer når man blir eldre også
Silvana Bucher Sandbakk, 7. februar
Kim og Atle er ufrivillig undervektige
Gjør standard øvelser som knebøy, benkpress, skulderpress og markløft for å få de store muskelgruppene. Det er der du som regel greier å øke muskelmasse mest. Vi snakker 10–12 repetisjoner per sett, med tre til fire sett per muskelgruppe. Da skal det være så tungt at du ikke greier mer enn tolv repetisjoner.
Arnt Erik Tjønna, 6. februar
Forskning fra NTNU omtalt i BBC og Fox News
Foruten saken om grønnsaker for romreiser, har forskning fra CERG og Kavli-instituttet blitt omtalt i flere medier.
Universitetsavisa, 4. februar
No Excuses: Routine, High-Volume Exercise in Men Is Not Associated With Increased Mortality
While high-volume physical activity appears to promote calcific coronary atherosclerosis, it appears to still be associated with safety and possibly lower mortality risks.
Ulrik Wisløff, 1. februar
Livet etter 50: Slik får du superhelse
På et par år hadde mange økt oksygenopptaket med 10 til 20 prosent.
Dorthe Berg Stensvold, 26. januar
Studie: Vekt og trening hadde ulik effekt hos kvinner og menn
Menn har en tendens til å ta i når de rapportere hvor aktive de er. Kvinner har en tendens til å underrapportere.
Dorthe Berg Stensvold, 22. januar
Næringslivssjef Karl Jørgen Tofte ble testet: Her kan du se hans fysiologiske alder
Når folk har fulgt våre råd om å trene 4x4 to ganger i uken, ser vi at de raskt kommer i form. «Bivirkningen» er at de fortsetter å trene, fordi de er i form til det, sier Anders Haakenstad, og viser igjen til professor Ulrik Wisløff.
Anders Haakenstad (Human Performance), 22. januar
Treningsskolen: Det er ikke for seint å begynne
Enkelte studier viser at man nærmest kan reversere risikoen for alders- og livsstilsrelatert sykdom ved å begynne å trene og oppnå bedre form i voksen alder.
Silvana Bucher Sandbakk, 18. januar
Trening senker risikoen for demens
Mye forskning tyder på at fysisk aktivitet stimulerer produksjonen av vekstfaktorer i hjernen, som bidrar til å vedlikeholde hjernehelsen i områder som ofte rammes av demens.
Ekaterina Zotcheva, 16. januar
Staying fit can reduce your risk of heart attack by 50 %, study
A few months of regular exercise that gets you out of breath can be an effective strategy for reducing the risk of cardiovascular disease.
Jon Magne Letnes, 16. januar
Slik blir Flås jubileumsår
Gjennom tilbudet vårt med basistrening har vi erfart at det er veldig positivt å blande barn og voksne, så dette blir morsomt.
Ragnhild Røsbjørgen, 11. januar
Håper kronprinsen blir med på tur til Kråkfjellet
Vi får se om kronprinsen føler på presset nå som nyheten kommer på trykk i Trønderbladet
Ragnhild Røsbjørgen, 8. januar
Move like Generation 100
Nothing is different for older adults compared to younger. They can handle it just as well and they respond to exercise just as well as younger people.
Dorthe Stensvold, 3. januar
Ny studie skal se på om trening kan forlenge livet til hjertepasienter
Vi skal undersøke om fysisk trening av pasienter som har hatt hjerteinfarkt, fører til at de reduserer risikoen for å få et nytt hjerteinfarkt og at de lever lengre.
Kaare Harald Bønaa, 25. desember
How to age well
You can test your fitness age using an online fitness calculator based on data from millions of users at www.worldfitnesslevel.org. The result will either make you feel great about your health or it may give you the dire warning that you’ve got the fitness level of someone 20 years older.
The New York Times, 24. desember
Gigantstudie om trening og hjerteinfarkt
Studien kommer til å gi kunnskap de neste 30 til 50 årene.
Ulrik WIsløff, 24. desember
Se saken på NRK Dagsrevyen (spol til 4.40)
Jubler over tildeling på 1,9 millioner på tre år: – En god nyhet før jul!
Prosjektet T2D ønsker å utvikle en ny helhetlig deltagersentrert tjenestemodell for samhandling, økt fysisk aktivitet, egenmestring, avstandsoppfølging og livsstilsendring, i samarbeid mellom pasient, frivillighet, forskingsmiljø, spesialist- og kommunehelsetjeneste.
Tidens Krav, 18. desember
16 NTNU-prosjekter får Fripro-millioner
The Norwegian trial of Physical Exercise After Myocardial Infarction - NorEx - Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk, Ulrik Wisløff.
Universitetsavisa, 6. desember
Ny forskning: God kondisjon kan halvere risikoen for hjerteinfarkt
Vi ser den samme sammenhengen mellom økt kondisjon og redusert risiko for hjertesykdom blant de som er i den nedre delen av kondisjonsskalaen som blant de som er i den øvre.
Bjarne Nes, 30. november
God kondis kan halvere faren for hjerteinfarkt
Selv blant personer som tilsynelatende er friske, har fjerdedelen med best kondis faktisk bare halvparten så høy risiko som fjerdedelen med dårligst kondis.
Bjarne Nes, 30. november
Få svar på hvilken form du er i – uten å bli svett
Oksygenopptaket ditt er også den beste indikatoren på forventet livslengde.
Ulrik Wisløff, 30. november
Forskning slår fast: God kondis minsker risikoen for hjerteinfarkt
Noen få måneder med regelmessig trening kan være en effektiv strategi for å redusere risikoen for hjerte- og karsykdom.
Jon Magne Letnes, 29. november
Se saken på NRK Dagsrevyen (spol til 8.44)
Snarveien til god form: Slik går du fra utrent til trent på syv uker
Den letteste måten å trene høyintensivt på er ved systematiske intervaller.
Øivind Rognmo, 21. november
- Medikamenter er ikke løsningen for mange med langvarige smerter
Det snakkes veldig mye om fysisk aktivitet, men når man virkelig ser etter vet man veldig lite om eventuelle helseeffekter på lengre sikt. Det skal vi nå finne ut av.
Kaare Harald Bønaa, 21. november
How Old Is Your Body? Here's What Your Fitness Age Can Tell You
You could be 50, but if you have the fitness age of a 30-year-old person, you are really 30 years old.
Ulrik Wisløff, 20. november
Dårlig kondis skader blodårene, viser ny studie. Her er to treningsøkter som raskt vil forbedre utholdenheten din
Vi vet fra andre studier at reduksjon i blodårefunksjonen er første skritt på veien til åreforkalkning. Dette kan utsettes dersom man er flink å passe på blodtrykk og blodsukker. Og ikke mist ved at man trener kondisjon.
Eli-Anne Skaug, 14. november
Derfor er intervalltrening best
Personlig skulle jeg ønske det ikke var slik. Det er mye trening som er morsommere, intervalltrening er hardt, men uhyre effektivt.
Ulrik Wisløff, 13. november
Derfor er livet etter 50 bedre enn du tror
Fysisk aktivitet har enormt mye å si for god helse og for å kunne leve selvstendig i høy alder.
Dorthe Stensvold, 10. november
Hjertetrening: – Det viktigste er at folk rører seg
I praksis i Norge kjører vi intervaller fordi det har masse dokumentert effekt. Pasientene tåler det, og de liker det.
Inger-Lise Aamot, 7. november
180 med i forskningsprosjekt
Kari Margrethe Lundgren fra Stjørdal kommune, Steinar Thyholdt ved Hell Treningsstudio og Monica Devle ved St. Olavs hospital avsluttet nylig et åtte års samarbeid som hadde fokus på livstilsendring, kosthold og trening.
Stjørdals-Nytt, 1. november
Trening og atrieflimmer – hvilke råd kan du følge?
Intervalltrening kan redusere plager, bedre hjertefunksjon, bedre kondisjon og øke livskvalitet hos pasienter med anfallsvis atrieflimmer
Vegard Malmo, 30. oktober
Thomas kjempet i toppen
Jeg er mer opptatt av kvaliteten på det jeg gjør enn antall treningsøkter. Med tre unger og jobb i Trondheim så blir det ikke så mye tid til overs. Men jeg synes det er artig å være med og flyter nok fortsatt litt på det grunnlaget jeg opparbeidet meg da jeg satset på langrennssporten.
Thomas Fremo, 23. oktober
Kort trening kan gi stor helsegevinst
Deltagerne hadde som utgangspunkt at de var utrente, dermed stresset den korte treninga systemet så mye at det hadde god effekt.
Arnt Erik Tjønna, 22. oktober
Kun tre av ti voksne nordmenn er aktive nok: – Det er blitt et folkehelseproblem
Vi beveger oss mindre og mindre, og inaktivitet er blitt et folkehelseproblem som koster samfunnet dyrt.
Øivind Rognmo, 13. oktober
Bør man trene med atrieflimmer?
Vi anbefaler regelmessig trening både for de som har anfallsvis og kronisk atrieflimmer
Hjertebloggen, 13. oktober
Styrketrening øker levealderen
Hvis man trener styrke, så vil det være med på å bidra til økt levealder
Henning Ofstad Ness, 10. oktober
Slik kan flere eldre bli fysisk aktive
Ettersom gangtrening er den mest populære aktivitetsformen kan det for eksempel være en god idé å lage flere turstier
Line Skarsem Reitlo, 9. oktober
Slik kan du planlegge treningsuken
Ved Norges tekniske- og naturvitenskapelige universitet i Trondheim (NTNU) har en egen forskningsgruppe viet de siste årene til å forske på trening for optimal helse. Gruppen kalles CERG og står for Cardiac Exercise Research Group, og ledes av professor Ulrik Wisløff. De har satt opp flere fire forskjellige treningsprogram som er tilgjengelige på deres nettside.
vektklubb.no, 11. september
Slik trener du effektivt på 20 minutter
En nedgang på 5 kondisjonstall gir ifølge en studie ved K.G. Jebsen - Senter for hjertetrening ved NTNU, 56 prosent økt risiko for å ha de vanlige risikofaktorene for hjerte- og karsykdom som fedme, høyt blodtrykk og høye verdier av fettstoffer i blodet.
Dagbladet, 7. september
3 gode grunner til hvorfor du bør gå i ulendt terreng
Å gå i terreng er absolutt en fin form for trening. Det gir naturlige intervaller med flat mark og motbakker, som gjør at man kommer litt opp i puls, noe som er bra for kondisjonen
Lev med diabetes, 3. september
Lite tid til kondisjonstrening? Disse øktene bør du satse på
Har du 2,5 time til rådighet, har du tid til to intervalløkter på 45 minutter. I tillegg har du en time til rådighet til en roligere økt.
Øivind Rognmo, 31. august
Generasjon 100: Gir trening virkelig et lengre og friskere liv?
Her ser vi virkelig hvor spreke mange av dem er, og det hender vi får hakeslepp over prestasjonene. .
Brage Fjærvik-Braa, 21. august
Påvirker været eldres trening?
Det at man tilpasser aktiviteten sin etter været, er på mange måter både fornuftig og bra. Det folk skal vite er at det er utrolig lite som skal til for å forbedre sin egen fysiske form.
Nils Petter Aspvik, 21. august
Glem 10 000 skritt: Velg treningen som gjør at du lever lenger
Ulrik Wisløff anbefaler intensiv hjertetrening flere ganger i uka. Det er viktig å øke kroppens evne til å ta opp oksygen, og da trengs trening som gjør deg svett og andpusten.
wanda.sk, 20. august
How to live longer: Focus on your fitness age
Even more than your real age, your fitness age is the key to knowing your true physical prowess or exposing the holes in your training programme.
Ulrik Wisløff, 9. august
Forskerprat: Overvekt og hjerteflimmer
For mannen i gata er det bare å komme seg ut og trene!
Lars Elnan Garnvik, 6. august
Slik får du hjertehelse som en 20-åring
Det beste er å trene jevnlig hele livet. Da forsinker du aldringsprosessen.
Ulrik Wisløff, 11. juli
Selvsagt skulle Lars (94) teste kondisen sin
Vi håper gjennom undersøkelser og blodprøver å se nærmere på i hvor stor grad trening er forebyggende mot hjerte- og karsykdommer.
Håvard Dalen. 6. juli
Fire løpeøkter til ferien
Denne økten ble gjort populær av norske forskere på NTNU og CERG og kalles ofte “Norwegian intervals” i utlandet.
trening.no, 29. juni
– Svært overvektige bør trene for å unngå hjerteflimmer
Risikoen for atrieflimmer var lavere jo mer fysisk aktiv man var, og det gjaldt faktisk spesielt for personer med fedme
Lars Elnan Garnvik, 28. juni
Fysisk aktivitet beskytter mot demens
Studien viser at fysisk aktivitet, særlig med høy intensitet, beskytter mot demensrelatert død.
Ekaterina Zotcheva, 14. juni
Fedme i svangerskapet påvirker barnets hjerte
Vår studie understreker betydningen av tidlig forebygging. I vår neste studie skal vi derfor trene kvinner med fedme før graviditet for å påvirke fostrets miljø i større grad.
Charlotte Björk Ingul, 6. juni
Fem viktige ting du bør vite om trening i varmen
For friske folk er ikke trening i varmen direkte farlig. Men det er særskilt viktig med godt væskeinntak før, under og etter trening i varmen.
Henning Ofstad Ness, 1. juni
Hva klokken er? Du, jeg er egentlig mest opptatt av at jeg holder på å dø her
Smartklokken Mio Slice, som er utviklet ved NTNU, gir beskjed om optimalt aktivitetsnivå ut fra hjerterytmen.
Bård Bjerkholt, kommentator i Dagens Næringsliv, 21. mai
Inger-Marit (31) jaktet sommerkroppen – trente seg syk
Treningen burde tilpasses individuelt. Du trenger ikke ta 100 repetisjoner. Det er mye bedre å ta færre, tyngre og så kan en øke gradvis.
Henning Ofstad Ness, 14. mai
Nye funn: Denne treningen gir bedre ereksjon
Det som er interessant er at det ser ut til at man må ha en viss form for intensitet for å kunne påvise effekt, og det er i tråd med det vi ser i stort sett alle studier vi gjennomfører i ulike populasjoner.
Ulrik Wisløff, 12. mai
Ny på trening: Slik kommer du i gang - og klarer å fortsette
Skal du få bedre kondis, så må du kanskje tåle at det gjør litt vondt. Du får ikke bedre kondis av å gå en tur hver dag.
Dorthe Stensvold, 5. mai
Toril gikk ned 50 kilo og fikk helsen tilbake
I sommer avsluttes en studie utført ved NTNU. Studien kalles Generasjon 100, og er den første randomiserte kontrollerte kliniske studien som har som hovedmål å undersøke hva fem år med trening gjør med sykdomsrisiko, livsglede og livslengde hos eldre.
VG, 30. april
Forsker på fysisk trening og psyke
Ikke veldig overraskende fant vi at de som holdt seg spreke og holdt seg glade over tid var de som hadde lavest risiko for å dø tidligere enn forventa levealder.
Trude Carlsen, 23. april
Da tvillingbroren døde av hjertesvikt, oppsøkte Bjørn (52) legen. Det ble et vendepunkt
Fysisk aktivitet er en medisin som virker, så lenge du tar den. Vi anbefaler hjertepasienter å trene utholdenhet og styrke helst tre ganger i uken, på samme måte som friske. Kjør gjerne en økt eller to med litt intensitet. Trener du regelmessig får du blant annet økt oksygenopptak, bedre arbeidskapasitet, bedre pumpefunksjon og blodforsyning til hjertet og redusert blodtrykk.
Inger-Lise Aamot, 16. april
Best effekt av å trene om morgenen eller kvelden?
Hvis man har tid, og liker best å trene om morgenen, så bør man gjøre det. Og motsatt hvis man er et kveldsmenneske.
Henning Ofstad Ness, 14. april
Aldri for sent for deprimerte å forbedre helsa
Regelmessig fysisk aktivitet er et av tiltakene. Det er gratis medisin og påvirker helsa på så utrolig mange flere områder enn at du blir gladere og sprekere.
Trude Carlsen, 12. april
Den nye eliteseriehelten måtte ha egen trener for å presses gjennom kondisøktene
De to har jobbet sammen én dag i uken. I tillegg har spissen kjørt løpeøkter på egen hånd - da med pulsbelte, slik at Wisløff har hatt full kontroll på hva han har gjort. (...) Én effekt er at Karlsen har testet vesentlig bedre på kondisjonstestene i vinter kontra fjoråret. En annen er at han har gått betydelig ned i vekt.
Aftenposten Morgen, 6. april
Ny forskning: Trening bremser aldringen
Tren styrke et par ganger i uken og konsentrer deg om de store muskelgruppene. For eldre er gåturer i ulendt terreng ofte mer enn nok for å opprettholde god kondisjon. Finn motbakker og ta i litt, da får du opp pulsen og sparer samtidig knærne. Det trenger ikke være et blodslit.
Ulrik Wisløff, 3. april
Mari (41) driver med en idrett som kan gi oppkast, diaré og tannverk: – Det handler om å teste egne grenser
Er treningsgrunnlaget godt, og ønsket om å delta i en ekstrem utholdenhetskonkurranse sterkt, bør man i tillegg være sikker på at man ikke har noen ukjente hjertesykdommer.
Henning Ofstad Ness, 30. mars
Slik holder du deg hjertefrisk
De fleste er for lite fysisk aktive og legene gir for lite råd om fysisk aktivitet, sannsynligvis fordi dokumentasjonen er for dårlig.
Kaare Harald Bønaa, 24. mars
A Good Heart-Rate Formula Is Hard to Beat
In 2012, researchers in Norway examined 3,320 healthy men and women and concluded the equation should be: 211 - (0.64 x Age).
The Wall Street Journal, 23. mars
Støl: Bør du egentlig trene når du er støl?
Hvis man trener med mye stølhet kan man risikere å ødelegge kroppens restitusjon, og faktisk forlenge tida det tar for kroppen å bygge seg opp igjen.
Henning Ofstad Ness, 22. mars
Treningspillen: Kan vi bytte ut trening med en pille?
Treningspillen som etterligner noen av effektene av trening finnes allerede.
Ulrik Wisløff, 15. mars
Hjertelegen som ikke er overbevist om at vi blir friskere av å trene
Hvis vi klarer å gjennomføre den studien på en god måte og få et klart svar, så vil det være en enorm seier for medisinsk forskning i Norge. Det vil være et OL- gull til hele nasjonen.
Kaare Harald Bønaa, 14. mars
Sveinung (82) begynte å trene da han var 70: – Jeg vil trene til jeg er 101 år
Prosentvis fremgang i styrke og kondisjon er forventet like stor for en på 30 år og en på 70 år. Vi har sett personer på 80 år ha kondisjon som en 20-åring.
Dorthe Stensvold, 8. mars
Trening som forbrenner og samtidig gir deg mer muskler? Fullt mulig, mener forskere
Det er ingen tvil om at crossfit lett kan gjennomføres som en god utholdenhetsøkt – hvor også de fleste blir sterkere på samme tid.
Ulrik Wisløff, 16. februar
– Kult med teknologi
Forsker Dorthe Stensvold fra K.G. Jebsen – Senter for hjertetrening (CERG) fortalte jentene om «Personlig Aktivitets Intelligens (PAI)» – Trøndersk teknologi for et sunnere og lengre liv.
Avisa Sør-Trøndelag, 14. februar
Redd hjertet med 5:2-guruens nye metode
Det vi ikke vet, er om man lever lenger ved å trene kort og hardt, eller å trene langvarig med lavere intensitet. Den studien mangler fortsatt. Vi i CERG (Senter for hjertetrening) er for all aktivitet, men nesten all vår forskning tilsier at det er lurt å bli svett og andpusten et par gang i uken.
Ulrik Wisløff, 12. februar
Bytter du ut en halvtime på sofaen med å gå, stå eller støvsuge, gir det uventet stor helsegevinst
Bestem deg for aldri å trykke på heisknappen. Gå litt fort og bli litt varm og andpusten, selv om du ikke går lenger enn du pleier.
Linda Ernstsen, 9. februar
Fysisk aktivitet skaper samhold
En av baktankene med å starte opp tilbudet var å skape samhold i bygda og gjøre noe felles, samtidig som vi får fysisk fostring.
Ragnhild Elisabeth Nyhus Røsbjørgen, 6. februar
Kronikk: Vet vi egentlig om fysisk aktivitet er bra for helsen?
Ingen legemidler ville blitt tillatt solgt hvis helseeffekten var like svakt dokumentert som effekten av fysisk aktivitet. Vi kan ikke stille lavere krav til dokumentasjonen av helseeffekter av levevaner enn vi stiller til dokumentasjonen av legemidler. For levevaner er mye viktigere for folkehelsen enn legemidler.
Ulrik Wisløff, 5. februar
Kickoff for HUNT4 i helga
Her stiller Steinar Krokstad, Arnulf Langhammer, Vegar Rangul og Jon Magne Letnes med populærvitenskapelig folkeopplysning om temaer som trening i hverdagen, lungehelse og HUNT generelt.
Steinkjer-Avisa, 26. januar
Er det farlig å trene i minusgrader?
Det er ikke veldig usunt. Alle merker at det river i nesa når det blir kaldt, men den negative helseeffekten er for de aller, aller fleste helt fraværende.
Håvard Dalen, 23. januar
Har du tilgang til en badstue?
Trening øker kroppstemperaturen; blodsirkulasjonen øker, og vi blir varmere og svetter mer. Det samme skjer når vi sitter i en badstue.
Øivind Rognmo, 13. januar
Send oss en e-post:
cerg-post@mh.ntnu.no
Send oss vanlig post:
NTNU, Fakultet for medisin og helsevitenskap
Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk
Postboks 8905
7491 Trondheim
Besøk oss:
St. Olavs Hospital
Prinsesse Kristinas gt. 3
Akutten og Hjerte-lunge-senteret, 3. etg.
7006 Trondheim
Kontaktpersoner for media
-
Anders Revdal Kommunikasjonsrådgiver/seniorkonsulent
99440711 anders.revdal@ntnu.no Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk -
Dorthe Stensvold Professor
+4792092856 dorthe.stensvold@ntnu.no Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk -
Ulrik Wisløff Professor og leder av CERG
72828113 ulrik.wisloff@ntnu.no Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk