Campussamling

NTNU CAMPUSSAMLING

Prosjektet skal legge til rette for at NTNU får samlet store deler av sin virksomhet i Trondheim rundt Gløshaugen.
Prosjektet ledes av Enhet for campussamling (tidligere kalt Campusutvikling), og er inndelt i syv delprosjekter:

For hvert av disse delprosjektene er det utarbeidet byggeprogram som danner grunnlaget for videre utvikling og gjennomføringen av utbyggingen.

Oversiktsillustrasjon

Helhet

Helhet i prosjektet

I tillegg til de enkelte delprosjektene, inneholder prosjektet NTNU Campussamling flere prosesser som går på tvers av det enkelte delprosjekt. Målet med disse er å vareta helheten og sammenhengen mellom de ulike delprosjektene.

De tverrgående prosessene er i stadig endring gjennom prosjektet. Aktive arbeidsområder i denne fasen er blant annet:

  • Statsbyggs standardromskatalog
  • Gevinstrealisering og samsvarsvurderinger
  • Håndbok for arbeidsplassutforming
  • Håndbok for flytting

Gevinstrealiseringsplan for NTNU Campussamling

Gevinstrealiseringsplan er et verktøy for å planlegge og styre prosjektet for å sikre at en når målene med NTNU Campussamling.

Håndbok for arbeidsplassutforming

Håndbok for arbeidsplassutforming ble ferdigstilt i 2024. Den skisserer hvordan arbeidsplassutforming skal foregå på NTNU, med nødvendig medvirkning og medbestemmelse i tråd med gjeldende lov- og avtaleverk. Håndboka gjelder for all arbeidsplassutforming på NTNU, både i og utenfor NTNU Campussamling.

Håndbok for flytting

Håndbok for flytting er under arbeid, og planlegges ferdigstilt i 2025. Håndboka skal brukes som et verktøy for å sikre forutsigbarhet og etterrettelighet i flytteprosessen. Den beskriver prosess, oppgaver og roller for flytting. Den primære målgruppen for håndboka er ledere, ansatte, tillitsvalgte og studenter som er involvering i flytting på NTNU. I tillegg skal håndboka gjøre det enklere for øvrige aktører i flytteprosjekt å forstå de behov som NTNU har i flytteprosesser.

Kunstprosjekt i regi av KORO

Frem til 2031 vil KORO gjennomføre et omfattende og prosessuelt kunstprogram på NTNU i Trondheim. Med tre kunstrom på Gløshaugen vil kunstprogrammet gå i dialog med kunstnere, studenter og fagmiljøer.

Tidslinje delprosjekter NTNU Campussamling

Tidslinje delprosjekter NTNU Campussamling

Klikk for større bilde

Funksjonskategorier

Funksjonskategorier

Felles læringsstrøk

Felles læringsstrøk skal bidra til økt tverrfaglig samarbeid og sosial merverdi... Vis mer

Læringsareal

I NTNU Campussamling (NCS) er læringsareal et samlebegrep... Vis mer

Knutepunkt

Knutepunkt og fellesfunksjoner er i NCS brukt som betegnelse... Vis mer

Spesialareal

Spesialarealer er arealer som er bygget for eller spesielt tilpasset den... Vis mer

Arbeidsplassareal

De ansattes arbeidsformer varierer, både på tvers av fagmiljø... Vis mer

Delprosjekter funksjonskategorier

Illustrasjonen viser første utlegg av byggeprogrammets nettoarealer plassert ut på etasjene i funksjonskategorier i de seks delprosjektene.

Illustrasjon: Første utlegg av byggeprogrammets nettoarealer plassert ut på etasjene i funksjonskategorier i de seks delprosjektene. Klikk for større bilde.

Måltema

Måltema

Fleksibilitet

NTNUs bygningsmasse skal være utformet for variert bruk og være forberedt for framtidige behov. Bygningsmassen skal ha fleksibilitet med hensyn til framtidige endringer, som for eksempel omrokkering av fagmiljø, endringer i utdannings- og forskningsaktiviteter og utforming av studie- og arbeidsplasser. Det tilrettelegges for både overlapp, flerbruk og sambruk av funksjoner.

Infrastruktur og landskap

NTNU Campussamling skal integreres og utgjøre en sentral del av en kunnskaps- og innovasjonsbydel. Bygningsmassen og utviklingen av landskap og infrastruktur skal gjennom inkluderende design skape åpenhet og nye sammenhenger i området, flettet sammen av et bynettverk av gater, plasser og parkrom. Prosjektet skal tilrettelegge for redusert biltrafikk på campus. Det skal skapes åpenhet i byggenes fasader så det blir liv og samspill mellom utearealene og de indre gater og offentlige rom i byggene på campus.

Bærekraft

NTNU Campussamling skal ha et lavt klimafotavtrykk, lavt energi- og effektbehov, øke biologisk mangfold og forbedre stedskvalitetene på campus. Prosjektet vektlegger arealeffektive og fleksible bygg, god arealutnyttelse, samt materialer med lav klimabelastning. Energiforsyningen skal være miljøvennlig. Energibehovet skal begrenses med passive tiltak og energioptimaliserte tekniske anlegg. Varelogistikken blir effektivisert og det tilrettelegges for utslippsfrie kjøretøy med ny logistikksentral. Utendørs møteplasser skal kobles med sykkel og gangveier.

Involvering og organisering

Brukerinvolveringen skal gå i takt med byggeprosjektets utvikling, slik at forutsetningene for planlegging og gjennomføring er best mulig. NTNU har ansvaret for å koble byggeprosjektet til NTNUs strategiske virksomhetsutvikling slik at ønskede gevinster av prosjektet realiseres. NTNU skal legge til rette for at byggeprosjektet har tilgang til nødvendig kunnskap om den virksomheten det bygges for.

Statsbygg ivaretar byggherreansvaret på vegne av staten. Statsbygg har ansvar for brukerinvolveringen som er nødvendig for gjennomføringen av byggeprosjektet. Statsbygg og NTNU har et felles ansvar for å koordinere byggeprosjektets behov for brukerinvolveringen med NTNUs organisatoriske medvirkningsprosess. 

 

Figur: Viser oppgaver og ansvarsfordeling mellom NTNU (virksomhet) og Statsbygg (byggherre).

Brukerinvolveringen organiseres derfor også inn etter delprosjekter i det videre. Hovedhensikten med all brukerinvolveringen er å sikre at relevante og interne beslutninger kan tas på riktig tidspunkt i utviklingen. Alle delprosjekter planlegger derfor etablering av egne styringsgrupper som er spesielt knyttet til de fagmiljøene som er berørt.  

Felles epost for brukerinvolvering i Enhet for campussamling: brukerinvolvering@campusutvikling.ntnu.no

Les mer om involvering i NTNU Campussamling.

Ved NTNU organiseres mottaksprosjektet med et overordnet prosjektstyre og styringsgrupper for hvert delprosjekt. Denne organiseringen speiler Statsbyggs prosjektorganisering for gjennomføring av byggeprosjektet. Samtidig speiler prosjektorganiseringen nivåene i NTNUs organisasjon, med besluttende nivå på både nivå 1 og 2, som vist i figuren under. 

Monica Rolfsen, prorektor for samfunnsansvar og formidling, leder prosjektstyret.

 Figur: Organisering i NTNU Campussamling og prosjektets styringslinjer.  
Prosjektstyret leder NTNU Campussamling, mottaksprosjektet, på vegne av NTNU. Den blå boksen representerer hele mottaksprosjektet for NTNU Campussamling. Klikk på bildet for å få det større.

Les mer om organiseringen i NTNU Campussamling.