Trond Amundsen
Bakgrunn og aktiviteter
Ledig postdoc-stilling (frist 10. mars 2021)!
Det er en ledig 3-årig postdoc-stilling på vårt prosjekt DYNAMAR - Dynamics of Sexual Selection in a Changing Ocean: Integrating Life History and Local Adaptation. Prosjektet ledes av meg, i samspill med en rekke dyktige kolleger på NTNU, NINA, Havforskningsinstituttet, og andre norske og utenlandske universiteter:
Masse spennende felt- og labarbeid i sampill med andre på prosjektet! Hvis du er interessert og kvalifisert: søk! Hvis du kjenner noen som kan være det: tips dem, og oppmuntre dem til å søke!
Litt mer info om prosjektet på Forskningsrådets nettsted - DYNAMAR-prosjektet er finansert av Forskningsrådet for perioden 2019-2024.
https://prosjektbanken.forskningsradet.no/#/project/NFR/294453
Forskningsprofil
I forskningen min er jeg ute etter å forstå hvordan dyrs atferd har utviklet seg gjennom evolusjon. Jeg har særlig forsket på problemstillinger knyttet til foreldreomsorg og seksuell seleksjon - enkelt sagt dyrenes familie- og kjønnsliv, og samspillet mellom disse. Jeg har arbeidet med en rekke fugle- og fiskearter for å finne ut av dette - for tiden forsker jeg mest på korallrevsfisk, og en del på nordiske kutlingfisker. Jeg er særlig opptatt av tre temaer: (1) kjønnsrolledynamikk hos dyr - hvordan konkurranse og og kurtise påvirkes av det sosiale miljøet, (2) hunnlig prakt hos dyr, og hvordan denne henger sammen med konkurranse mellom hunner, og med det å tiltrekke seg hannlige partnere, og (3) sosial og genetiske familiesystemer - hvor mange og hvilke individer av det andre kjønn dyr lever sammen med, og får avkom med. Sentralt i alle disse temaene står kommunikasjon ved hjelp av ulike typer "signaler" (farger, lyder, lukter). Vi har studert mange av disse spørsmålene med tangkutlingen (Gobiusculus flavescens) som modellart, en liten men økologisk svært viktig marin fisk. For tiden arbeider jeg mest korallrevsfisk, der målet er å forstå hvorfor disse fiskene er så fargerike og hvilken rolle fargen spiller i konkurranse og makevalg. Mesteparten av forskningen i gruppen min har som primært mål å forstå sentrale biologiske prosesser og fenomener som tidligere ikke har vært skikkelig forstått - altså å forstå mer av naturen som omgir oss og som vi er avhengig av. Men vi jobber også med problemstillinger knyttet opp mot bevaringsbiologi og klimaeffekter på dyr, deriblant hva forsuring av havene som følge av økte CO2-utslipp kan bety for fisk. Jeg arbeider også med bevaringsbiologi hos korallrevsfisk, og i dag konkret med effekter av korallbleking og koralldød. I forskningen min samarbeider jeg med spesialister fra en rekke land, og med studenter og forskere i forskningsgruppen min her på NTNU.
Undervisning og veiledning
Jeg liker å undervise på alle nivåer, fra introduksjonskurs til PhD-nivå. Jeg er spesielt opptatt av undervisning der studentene er aktive medspillere. Tema for kursene mine er blant annet generell dyreatferd, kommunikasjon og reproduksjonsatferd, seksuell seleksjon, og biologisk vitenskapsteori (inkl. vitenskapsetikk). Jeg synes også det er spennende å veilede MSc- og PhD-studenter.
Jeg underviser på disse kursene
BI1003 Evolusjon, Atferd og Økologi
Grunnkurs i evolusjon, atferd og økologi - det aller første biologikurset i studieprogrammet vårt. Jeg er ansvarlig for undervisningenn i dyreatferd. Undervises på norsk.
How To Do Science
Introduksjonskurs til MSc. Ansvarlig for undervisning i vitenskapelig metode. Undervises på engelsk
BI3052 Study Design
Dette er et relativt nytt MSc-kurs som gir en grundig innføring i hva man bør tenke på når man skal designe gode studier, generelt og for MSc-arbeid. Undervises sammen med Jon Wright (kursleder) og Christophe Pélabon. Jeg er ansvarlig for temaene "Hypotesetesting i vitenskapen", "Eksperimentelle og observasjonelle studier" og "Laboratorie vs feltstudier". Undervises på engelsk.
BI 2045 Kommunikasjon og reproduksjonsatferd
Kurset tar for seg kommunikasjon hos dyr, seksuell seleksjon og reproduksjonsatferd. Det gir en god innsikt i hvilken rolle atferd spiller i dyrs reproduksjonsdynamikk, og passer mot slutten av BSc-studiet. Kurset bygger på forelesninger og veiledet prosjektarbeid, og undervises på engelsk eller norsk avhengig av deltakelse. Du finner mer informasjon om kurset på trondamundsen.com, i NTNUs studiekatalog, og på it:s learning (for studenter på kurset).
MN 8000 Naturvitenskap i praksis: metode, etikk og formidling
Dette PhD-kurset tar for seg vitenskapens grunnleggende kjøreregler og utfordringer, i nær tilknytning til studentenes egen forskning. Det tar også for seg temaer i møtet mellom biologi og samfunn. Kurset er obligatorisk for alle PhD-studenter ved Fakultet for naturvitenskap og teknologi (NT-fakultetet), og skal normalt tas i begynnelsen av dr-studiet. Det gis som et intensivkurs i januar-februar. Kurset er et samarbeid mellom fakultetets institutter, med plenums-sesjoner for alle (vitenskapelig forfatterskap, vitenskapshistorie, mm) og seminar-basert undervisning oppdelt i tre "linjer". Jeg har ansvar for seminarene for PhD-kandidater i biologi og bioteknologi (og til dels biofysikk).
Formidling
Jeg har også glede av å formidle egen og andres forskning, og spørsmål knyttet til forskning og forskningspolitikk, til et bredt publikum, gjennom nasjonale og internasjonale media (aviser, radio, TV, blader, internett, etc). Jeg tvitrer også om forskningsnytt og annet på https://twitter.com/Trond_Amundsen og formidler også litt stoff om egen og andres forskning på min Facebook-side (https://www.facebook.com/trond.amundsen.940; åpen profil).
Vitenskapelig, faglig og kunstnerisk arbeid
Et utvalg av nyere tidsskriftspublikasjoner, kunstneriske produksjoner, bok, inklusiv bokdeler og rapport-del. Se alle publikasjoner i databasen
Tidsskriftspublikasjoner
- (2018) Sex roles and sexual selection: Lessons from a dynamic model system. Current Zoology. vol. 64 (3).
- (2017) Social structure affects mating competition in a damselfish. Coral reefs. vol. 36 (4).
- (2016) Seasonal variation in male alternative reproductive tactics. Journal of Evolutionary Biology. vol. 29 (12).
- (2016) Mate choice plasticity in a coral reef fish. Behavioral Ecology. vol. 27 (5).
- (2014) Context Consistency and Seasonal Variation in Boldness of Male Two-Spotted Gobies. PLOS ONE. vol. 9 (3).
- (2014) Mate competition and resource competition are inter-related in sexual selection. Journal of Evolutionary Biology. vol. 27 (3).
- (2014) Within-season variation in sexual selection in a fish with dynamic sex roles. Molecular Ecology. vol. 23 (14).
- (2013) Nest distribution affects behaviour and mating success in a marine fish. Behavioral Ecology and Sociobiology. vol. 67 (4).
- (2013) Elevated CO2 affects embryonic development and larval phototaxis in a temperate marine fish. Ecology and Evolution. vol. 3 (11).
- (2013) Effects of habitat complexity on mating behavior and mating success in a marine fish. Behavioral Ecology. vol. 24 (2).
- (2013) Operational sex ratio but not density affects sexual selection in a fish. Evolution. vol. 67 (7).
- (2012) Large males fight and court more across a range of social environments: an experiment on the two spotted goby Gobiusculus flavescens. Journal of Fish Biology. vol. 81 (1).
- (2012) Measuring mating competition correctly: available evidence supports operational sex ratio theory. Behavioral Ecology. vol. 23 (6).
- (2012) Sex roles and mutual mate choice matter during mate sampling. The American Naturalist. vol. 179 (6).
- (2009) Do operational sex ratio and density affect mating behaviour? An experiment on the two-spotted goby. Animal Behaviour. vol. 78 (5).
- (2009) First record of a Kabatana sp. microsporidium infecting fish in the Atlantic Ocean. Diseases of Aquatic Organisms. vol. 20 (2).
- (2009) Multiple mating and a low incidence of cuckoldry for nest-holding males in the two-spotted goby, Gobiusculus flavescens. BMC Evolutionary Biology. vol. 9.
- (2009) Female ornamentation and egg carotenoids of six sympatric gobies. Journal of Fish Biology. vol. 75 (10).
- (2009) Temporal variability in a multicomponent trait: nuptial coloration of female two-spotted gobies. Behavioral Ecology. vol. 20 (2).
- (2008) Hormonal regulation of female nuptial coloration in a fish. Hormones and Behavior. vol. 54 (4).