Navigasjon

  • Hopp til innhold
NTNU Hjemmeside

ntnu.no

  • Studier
    • Studieprogram
    • Søk opptak
    • Forkurs og oppfriskning
    • Videreutdanning og deltid
    • Studere på NTNU
  • Studentliv
    • Student i Gjøvik
    • Student i Trondheim
    • Student i Ålesund
    • Derfor velger vi NTNU
  • Forskning og innovasjon
    • Forskning
    • Innovasjon
    • Satsingsområder
    • Toppforskning
    • Ekspertlister
    • Ph.d.
  • Om NTNU
    • Fakulteter og institutter
    • Sentre
    • Bibliotek
    • Kart
    • Ledige stillinger
    • Arrangement
    • Nyheter
    • Kontakt oss
    • Om NTNU
  1. Hjem
  2. Ansatte

Språkvelger

English

Kari Helgetun Langfoss

Kari Helgetun Langfoss

Universitetslektor
Institutt for bioteknologi og matvitenskap

kari.h.langfoss@ntnu.no
73559729 91168487 Akrinn, T02.409, Kalvskinnet, Sverresgate 10
Om Publikasjoner Undervisning Formidling

Om

Mine arbeidsoppgaver:

Bachelor i Matteknologi MTMAT, (3-årig), NTNU

For 1. klasse ved bachelorprogrammet Matvitenskap, Teknologi og Bærekraft, har jeg emneansvaret for et introduksjonskurs i Mat, foredlingsteknologi og bærekraft (MATV1012). 

Høsten i 2. klasse har jeg ansvaret for planlegging og gjennomføring av et HMS-kurs som er obligatorisk for studentene som skal gjennomføre praksis i 5 måneder i sitt fjerde semester (TMAT201P). Jeg er emneansvarlig for Praksisstudier (TMAT201P) hvor alle studentene skal få en praksisplass i matindustrien eller i tilknytning til denne. Arbeidet med å skaffe riktig praksisplass til riktig student er tidkrevende, men meget nyttig for IBT med tanke på kontakt med arbeidslivet og vår mulighet til å gi studentene god arbeidslivsrelevans gjennom studiet. Stortingsmelding nr. 16 (2016-2017) Kultur for kvalitet i høyere utdanning påpeker at utdanningene må være relevante, slik at studentene evner å bruke sin faglige kompetanse i arbeidslivet. 

For 3. års studentene har jeg emneansvar for  Matteknologi- Melk og vegetabiler (MATV3004). Her underviser jeg i temaet melketeknologi og i dette emnet har vi problembaserte laboratorieøvelser hvor studentenen får jobbe med ulike case i prosesslaboratoriet. Produksjon av yoghurt og ulike oster som Camembert, Halloumi og Mozzarella er eksempel på dette. Etter mye læring gjennom forberedelser, planlegging og gjennomføring av produksjonen, skal dette dokumenteres i en grupperapport samt film som også blir vurdert av medstudenter.    

Jeg er veileder for bacheloroppgaver (TMAT3004) som gjennomføres våren i siste studieår for matteknologistudentene. Jeg har vært hovedveileder for 1-2 oppgaver per år innenfor fagfeltet melk og melketeknologi siden 2010.

Master i Mat og teknologi - 2-årig (FTMAMAT)

Jeg er involvert i flere emner i masterstudiet. I emnet Anvendt matmikrobiologi og bioteknologi (TMMT4004) veileder jeg studentene i en produksjon av yoghurt ved hjelp av ulike starterkulturer bestående av melkesyrebakteriene Streptococcus thermophilus og Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus. Videre gjennomføres sensorikk og produktvurdering av egenprodusert yoghurt. Studentene gjennomfører deretter en Isolering og verifisering av melkesyrebakterier fra egenprodusert yoghurt ved hjelp av mikrobiologiske og molekylærgenetiske metoder.

For siste års masterstudenter deltar jeg i emnet Rammebetingelser for matindustrien (TMMT 5001) hvor studentene skriver en semesteroppgave - "Utnyttelse av restråstoff gjennom verdikjede for mat". Her er mitt fokusområde rammebetingelser i meieriindustrien og jeg gjennomfører i tillegg en demonstrasjon av membranfiltreingsanlegget i prosesslab ved Akrinn.

Jeg er også veileder for masteroppgaver  både for oppgaver ved Matvitenskap (FTMAMAT - TMMT5003) og ved bioteknologi (MSBIOTECH eller MSAQFOOD). 

Trøndelag Høyere Yrkesfagskole/THYF (Høyere yrkesfaglig utdanning)

Som en del av stillingen min underviser jeg også for studenter ved THYF linje for MatTeknikk (2,5 år nettstøttet med samlinger), 1- årlig fagskolestudium i Verdiskaping lokalmat og for praksiskandidater (fagbrev i Industriell matproduksjon - vg3) i emner som melketeknologi, vegetabilteknologi, prosjektarbeid, kvalitetsstyring og HMS. Jeg underviser i praktisk og teoretisk osteproduksjon, ysting, i fagskolestudiet "Handverksysting- verdiskaping i mjølkeforedling" opprettet av Fagskulen Vestland i samarbeid med Sogn Jord- og Hagebruksskule (SJH) og Trøndelag høyere yrkesfagskole (THYF) avd. Trondheim.

Ved Trøndelag høyere yrkesfagskole (THYF), lokalisert på Byåsen vgs., brukes et treningsmeieri hvor våre studenter og kursdeltakere får opplæring i produksjon av ulike meieriprodukter. Dette er en arena hvor praktisk problemløsning og studentinteraktive læringsmetoder praktiseres. Her kommer hygiene, renhold, kvalitetsstyring og HACCP inn som viktige rutiner og arbeidsmetoder.

Eksterne oppdrag/kurs

Jeg har holdt noen eksterne kurs i ysting og enkel melkeforedling blant annet i Ålesund samt for Mære og Skjetlein. Å holde kontakt med småskalamiljøet i Midt Norge ser jeg på som svært nyttig og interessant. Målet er at lokale produsenter/serveringssteder og foredlingsbedrifter, får økt kunnskap og ferdigheter innen de ulike temaene ved å praktisere teorien! Dette bidrar til mat med kvalitet, økt mangfold og mat som er trygg. Jeg samarbeider med kompetansenavet for lokalmat på Mære om komptanseheving og rådgivning innenfor videreforedling av melk fra egen gård eller sambruk.

Prosjekter

Jeg har deltatt i prosjektet DigiMat hvor jeg viderefører organisering og gjennomføring av Digitale møter med praksisstudentene hvor de presenterer ulike digitale problemstillinger fra sine praksisbedrifter. Deltar nå i prosjektet DIGGsam hvor medstudentvurderinger skal gjennomføres i praksisstudier (TMAT201P) og i matteknolgi (MATV3004, tidligere TMAT3002).

Organisasjonsarbeid

Jeg var verneombud ved Institutt for matteknologi i perioden 2015-2017.

Jeg er medlem i organisasjonen Norsk Gardsost og via denne organisasjonen kan jeg bidra med studentoppgaver både på universitetsnivå og fagskolenivå. Jeg er også medlem i Teknologisk Matforum for å holde meg oppdatert på hva som skjer i matbransjen og knytte nettverk med eksisterende og nye praksisplasser. Jeg er medlem av IDF (International Dairy Federation) Norge hvor jeg sitter i SCDST – Standing commitee for Dairy Science and Technology. Organisasjoner jeg også holder meg oppdatert på er NML (Norske Meierifolks Landsforening), EUROPEL (European Dairy Sensory Contest) og AEDIL (Assosiation for European Dairy Industry Learning).  

Publikasjoner

  • Kronologisk
  • Etter kategori
  • Se alle publikasjoner i Cristin

2021

  • Lindstad, Agnete J.; Finne Kure, Cathrine; Mehli, Lisbeth; Langfoss, Kari Helgetun. (2021) Muggflora på Grotteost. Gardsosten.
    Vitenskapelig artikkel
  • Lindstad, Agnete J.; Langfoss, Kari Helgetun; Kure, Cathrine Finne; Mehli, Lisbeth. (2021) Mycoflora of artisanal cave cheese. 2021.
    Mastergradsoppgave

Tidsskriftspublikasjoner

  • Lindstad, Agnete J.; Finne Kure, Cathrine; Mehli, Lisbeth; Langfoss, Kari Helgetun. (2021) Muggflora på Grotteost. Gardsosten.
    Vitenskapelig artikkel

Rapport

  • Lindstad, Agnete J.; Langfoss, Kari Helgetun; Kure, Cathrine Finne; Mehli, Lisbeth. (2021) Mycoflora of artisanal cave cheese. 2021.
    Mastergradsoppgave

Undervisning

Emner

  • MATV3006 - Bacheloroppgave
  • TMMT5001 - Rammebetingelser for matindustrien
  • TMAT201P - Praksisstudier
  • MATV3004 - Matteknologi - melk og vegetabiler
  • TMMT5003 - Masteroppgave i matvitenskap, teknologi og bærekraft
  • MATV1012 - Mat, foredlingsteknologi og bærekraft
  • TMMT5004 - Masteroppgave i matvitenskap, teknologi og bærekraft

Formidling

2022

  • Faglig foredrag
    Langfoss, Kari Helgetun. (2022) Praksis i utdanningen- foredrag på MNT-seminar 19.-20. mai 2022. MNT-Seminar for studieadministrativt ansatte . NMBU; Ås-Larkollen. 2022-05-19 - 2022-05-20.
  • Faglig foredrag
    Langfoss, Kari Helgetun; Falch, Eva; Wangbertrø, Isa-Lill. (2022) Sustainable food from students’ perspective – dialogue with NTNU students. First annual Nordic Food Forum - Future sustainable food systems Exchange of knowledge and expertise between food actors . Nordic Food Forum, NTNU and Lund University; Trondheim. 2022-09-21 - 2022-09-23.

2021

  • Faglig foredrag
    Langfoss, Kari Helgetun. (2021) Medstudentvurdering fra digitalt møte i praksisemnet. Åpen Workshop i utdanningsprosjektet DIGGsam . NTNU; Digitalt. 2021-06-14 - 2021-06-14.
  • Vitenskapelig foredrag
    Lerfall, Jørgen; Langfoss, Kari Helgetun; Jakobsen, Anita Nordeng. (2021) Medstudentvurdering som verktøy for bedre måloppnåelse ved problembasert laboratorieundervisning​. Læringsfestivalen 2021 . NTNU; Online. 2021-05-10 - 2021-05-11.

2020

  • Poster
    Mari, Varhaug; Noriega Fernández, Estefanía; Sivertsvik, Morten; Rotabakk, Bjørn Tore; Langfoss, Kari Helgetun; Rustad, Turid; Sone, Izumi. (2020) Smart yoghurt – Combining innovative technologies towards more efficient yoghurt manufacturing. 34th EFFoST - European Federation of Food Science and Technology International Online Conference . European Federation of Food Science and Technology International Online Conference; Online. 2020-11-10 - 2020-11-12.

2015

  • Faglig foredrag
    Langfoss, Kari Helgetun. (2015) "Hva skjer på matteknologisk institutt , og hvordan jobber vi med bedriftene". Innspillseminar-Rekruttering i landbruket . Skognæringa Trøndelag og Nord- og Sør-Trøndelag Bondelag; NIBIO, Kvithamar, Stjørdal. 2015-10-30 - 2015-10-30.
NTNU kunnsap for en bedre verden
Studere
  • Studieprogram
  • Emner
  • Videreutdanning og deltid
  • Jobbmuligheter
  • Karriereutvikling
  • Studentaktiviteter
  • Studentblogger
  • Hvorfor velge NTNU
Kontakt
  • Kontakt oss
  • Finn ansatte
  • Skolebesøk og messer
  • Spør en ekspert
  • For alumni
  • Pressekontakter
Oppdag NTNU
  • Arrangement
  • Jobbe ved NTNU
  • Bilder og video
  • Nyheter
  • Kart
  • NTNU i Gjøvik
  • NTNU i Trondheim
  • NTNU i Ålesund
Om NTNU
  • Strategi
  • Forskning
  • Satsingsområder
  • Innovasjon
  • Utdanningskvalitet
  • Organisasjonskart
  • Om NTNU
Tjenester
  • For ansatte
  • For studenter
  • Blackboard
  • Innsida

Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

Bruk av informasjonskapsler
Tilgjengelighetserklæring
Personvern
Ansvarlig redaktør
Logg inn