Emne - Mat, foredlingsteknologi og bærekraft - MATV1012
MATV1012 - Mat, foredlingsteknologi og bærekraft
Om emnet
Vurderingsordning
Vurderingsordning: Samlet karakter
Karakter: Bokstavkarakterer
Vurdering | Vekting | Varighet | Delkarakter | Hjelpemidler |
---|---|---|---|---|
Rapport og muntlig presentasjon | 30/100 | |||
Skriftlig skoleeksamen | 70/100 | 4 timer | D |
Faglig innhold
Introduksjon til grunnleggende tema innen vegetabilier, melk, kjøtt og fisk (råstofflære og enkle prosesser)
Introduksjon til norsk matbransje
Introduksjon til bearbeiding, konservering og emballering av mat
Introduksjon til bærekraftig matproduksjon.
Beregninger innenfor konserveringsteknologi (F-verdi, vannaktivitet, varmekapasitet og liknende).
Læringsutbytte
Etter gjennomført emne er det forventet at kandidaten har hatt følgende læringsutbytte mht.:
KUNNSKAP: kandidaten skal ha innsikt i norsk matbransje (K1) Kandidaten har kjennskap til grunnleggende tema innenfor råstofflære og teknologiske prosesser som anvendes ved produksjon av produkter innen segmentene kjøtt, fisk, vegetabilier og melk (K2) Kandidaten skal kjenne til råstoffenes sammensetning og egenskaper, samt referere til teknologiske prosesser benyttet ved produksjon av produkter innen segmentene kjøtt, fisk, vegetabilier og melk (K3) Kandidaten har kjennskap til de grunnleggende prinsippene for konserveringsmetoder og bearbeidingsteknikker innen foredling av næringsmidler (K4) kandidaten skal ha kjennskap til hvordan konserveringsmetode, emballasje og logistikk relateres til en bærekraftig matproduksjon (K5)
FERDIGHETER: kandidaten har evne til å bearbeide data og å produsere skriftlig rapport (F1) kandidaten kan gjennomføre praktiske øvelser i varmesterilisering og tørking (F2) Kandidaten skal kunne identifisere relevante bærekraftsutfordringer knyttet til ulike steg i verdikjeden for ulike matvarer (F3)
GENERELL KOMPETANSE: Kandidaten kan gjennomføre arbeidsoppgaver alene og som deltager i gruppe (G1) Kandidaten skal forstå hva som menes med bærekraftig matproduksjon og kunne identifisere hvordan FNs bærekraftsmål er knyttet til matproduksjon (G2) Kandidaten kan formidle fagstoff muntlig (G3).
Læringsformer og aktiviteter
Forelesninger (60t), øvinger (30t) og laboratorieøvinger (30t), selvstudium (100t)
Obligatoriske aktiviteter
- Øvinger
- Laboratorieøvinger
Mer om vurdering
Obligatoriske arbeidskrav
4 av 4 øvinger må være godkjent for å kunne gå opp til eksamen.
2 av 2 laboratorieøvinger (praktisk gjennomføring og rapport) må være godkjent for å kunne gå opp til eksamen.
Øvinger og laboratoriearbeid/rapport skal leveres gruppevis.
Eksamensarbeid
Vurderingen er todelt. Rapport/muntlig presentasjon teller 30% av karakteren i emnet. Denne gjennomføres og leveres gruppevis, og alle på gruppen får samme karakter. Skriftlig eksamen er individuell, og teller 70% av emnekarakteren.
Ny/utsatt eksamen: mai/juni
Ved utsatt eksamen (kontinuasjonseksamen) kan skriftlig eksamen bli endret til muntlig eksamen. Hvis obligatoriske arbeidskrav er bestått, må ikke kandidaten gjennomføre teoriøvinger eller labøvinger på nytt ved ny/utsatt eksamen.
Spesielle vilkår
Obligatorisk aktivitet fra tidligere semester kan godkjennes av instituttet.
Krever opptak til studieprogram:
Matvitenskap, teknologi og bærekraft (MTMAT)
Anbefalte forkunnskaper
Ingen
Forkunnskapskrav
Studierettskrav. Tilgang til emnet forutsetter studierett ved Bachelor i matvitenskap, teknologi og bærekraft, NTNU, Trondheim. Hvis kapasitet kan andre studenter søke om å ta emnet.
Kursmateriell
Fellows, J.P. (2017) Food processing technology, Principles and practice (3. Eller 4. utg.)
Utlevert materiale på Blackboard.
Studiepoengreduksjon
Emnekode | Reduksjon | Fra | Til |
---|---|---|---|
TMAT1012 | 5.0 | HØST 2021 |
Ingen
Versjon: 1
Studiepoeng:
7.5 SP
Studienivå: Grunnleggende emner, nivå I
Termin nr.: 1
Undervises: HØST 2021
Undervisningsspråk: Norsk
Sted: Trondheim
- Næringsmiddelfag
- Atle Hannisdal
- Eirin Marie Skjøndal Bar
- Jørgen Lerfall
- Kari Helgetun Langfoss
- Kirill Mukhatov
- Marcin Andrzej Kurek
- Marte Berg Wahlgren
- Martin Haider
- Moh'D Hasan Moh'D Abualtaher
Ansvarlig enhet
Institutt for bioteknologi og matvitenskap
Eksamensinfo
Vurderingsordning: Samlet karakter
- Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
- Høst ORD Skriftlig skoleeksamen 70/100 D 02.12.2021 09:00 INSPERA
-
Rom Bygning Antall kandidater SL311 brun sone Sluppenvegen 14 38 SL520 Sluppenvegen 14 1 -
Høst
ORD
Rapport og muntlig presentasjon
30/100
Innlevering
30.11.2021
INSPERA
23:59 -
Rom Bygning Antall kandidater - Vår UTS Rapport og muntlig presentasjon 30/100 INSPERA
-
Rom Bygning Antall kandidater -
Vår
UTS
Hjemme-eksamen (1)
70/100
Utlevering
21.05.2022Innlevering
21.05.2022
09:00
INSPERA
13:00 -
Rom Bygning Antall kandidater
- * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
- 1) Merk at eksamensform er endret som et smittevernstiltak i den pågående koronasituasjonen.
For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"