Hva kan jeg bli?

Kybernetikk og robotikk - masterprogram (sivilingeniør) 2-årig - Trondheim

Hva kan du bli?

Ved å utvide ingeniørgraden din med en spesialisering i kybernetikk, blir du kvalifisert til å være i front av teknologiutviklingen i en stadig mer digitalisert, automatisert og robotisert verden. Etterspørselen i arbeidslivet går stadig mer i retning av mastergrader med en tydelig og tverrfaglig bakgrunn, som behersker andre ingeniørfag i tillegg til kybernetikk.

Kybernetikk og robotikk er studiet for deg som ønsker å jobbe med fremtidens teknologier. I fremtiden innebærer det å kunne styre enheter og systemer som i dag virker helt utenkelige. Kybernetiske løsninger blir stadig mer utbredt i samfunnet, og behovet for kybernetikere øker stadig. Som ferdigutdannet kybernetiker bli du ekspert på automatiske styresystemer. Du kan lage gode styresystemer for å utnytte råstoff og energi mest mulig effektivt, for å bedre produktiviteten og øke sikkerheten i komplekse systemer.

Gjennom avanserte styresystemer innen medisin kan du bidra til økt livskvalitet for mange. Spisskompetansen kan du bruke på mange forskjellige områder som bilindustrien, båtnavigasjon, oljevirksomhet og medisinsk teknologi. Kybernetikk brukes også i biologiske og medisinske systemer som datastyrte proteser og ultralyd. Ved bruk av maskinlæring og kybernetikk kan du analysere klima eller programmere hus til å bruke minst mulig energi til det beste for klimaet vårt.

En mastergrad i kybernetikk gjør deg svært ettertraktet, og de fleste mottar jobbtilbud før studiet er avsluttet.
 

Du kan jobbe med:

  • utvikling av dronefly, selvstyrende biler, autonome skip og slangeroboter
  • utvikling av automatiske styresystemer for olje- prosessindustrien for å oppnå større miljøgevinst, bedre produktivitet og økt sikkerhet
  • utvikling av roboter for blant annet industri, transport og medisin
  • utvikling av innebygde datamaskiner
  • forskning og utvikling av medisinteknisk utstyr, f.eks. ultralyd og kunstig bukspyttkjertel for automatisk insulinregulering
  • forskning og utvikling på biologiske og økologiske systemer som f.eks. automatisert fiskeoppdrett
  • tolkning av big data
  • høyere teknologisk undervisning på universiteter og ingeniørhøgskoler

Videre studier

Etter et masterprogram er det mulig å ta en doktorgradsutdanning (ph.d.). En ph.d. er det høyeste nivået for formell utdanning i Norge.

En doktorgrad fra NTNU kvalifiserer deg for ledende arbeid innen næringsliv, forvaltning, høyere utdanning og forskning.

NTNU tilbyr en ph.d.-utdanning innen kybernetikk:

Karrieretjenesten og NTNU Bridge (krysspublisert)

Karriereveiledning – hva kan jeg bli?

NTNU Karriere kan hjelpe deg med å sortere dine muligheter, og tilbyr blant annet kurs, foredrag og veiledning innenfor områdene utdanningsvalg, bevisstgjøring av kompetanse og jobbsøking.


Utdannelse og jobbmuligheter

9000 studenter som ble uteksaminert mellom 2019-2021 har fortalt hvordan det har gått med dem etter studiene på NTNU. Les om NTNUs kandidatundersøkelse.


Praksisplasser og jobber

NTNUs studenter er svært attraktive for arbeidslivet. Det lønner seg å komme i kontakt med arbeidslivet før studiene er ferdig. NTNU Bridge kobler NTNU-studentene og arbeidslivet i samarbeid om tema til oppgaver, praksisplasser og jobber.


Bruk NTNU Alumni-nettverket

NTNU Alumni vil være nyttig for deg som student og videre gjennom hele din karriere. Du kan dra nytte av tidligere studenters erfaringer og få innblikk i arbeidslivet nasjonalt og internasjonalt. 


Følg NTNU teknologi på sosiale medier

Følg NTNU teknologi på sosiale medier

Facebook ikon. illustrasjon     Snapcat ikon. Ilustrasjon     YouTube ikon. Illustrasjon     

Kybernetikerne – teknologiens styrmenn

Kybernetikerne – teknologiens styrmenn

Kybernetikerne omtales som fremtidens elite i arbeidslivet og er etterspurt i mange forskjellige bransjer.

Automatisering og robotisering av stadig flere arbeidsoppgaver og en utvikling som går i stor fart, fører til at mange kappes om kybernetikk- og robotikk-studentene.

– Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at hver tredje norske arbeidsplass vil være berørt av automatisering og robotisering i 2035. Det må både samfunnet, arbeidsgivere og arbeidstagere være forberedt på. Denne utviklingen skaper store utfordringer, men gir også enorme muligheter.

Les mer i Gemini


Karriere og ekstern kontakt

Karriere og ekstern kontakt

Nettverket Elektronikk og Kybernetikk

NTNU Karriere
IAESTE - sommerjobb i utlandet
BEST - sommerkurs i utlandet
NTNU Bridge - jobbkoblinger
Contactor - bedriftskomite
Spark  - studentinnovasjon
Start NTNU - nyskaping
Tekna
Forskerforbundet
NFEA


Glimt fra arbeidslivet: liste


Glimt fra arbeidslivet:

Ønsket seg verdensklasse

Katrine MyglandSom 19-åring flyttet Katrine Mygland helt alene fra Flekkefjord til Trondheim. Målet var å bli sivilingeniør, og etter fullført studie ønsket hun seg en mangfoldig og spennende arbeidshverdag.

 


Gi nysgjerrigheten næring

Håvard HalvorsenDe var midtveis i det siste studieåret da Håvard Halvorsen samlet fire studiekamerater i et rom for å starte egen bedrift. Nå lever de sammen ut drømmen som for Håvards del startet mange år før – da han oppdaget Lego.

 


John-Morten Godhavn: Faglige utfordringer – og Trondheims beste lunsjplass

John-Morten Godhavn og masterstudent Håvard Torpe.Ved Statoils forskningssenter på Rotvoll, Avdeling for Prosesskontroll, hilser overingeniør John-Morten Godhavn velkommen med et stort smil og et fast håndtrykk. Mange år på håndballbanen har gjort ham sterk i klypa.

 


Asgeir J. Sørensen: Høster "poteter" til egen bedrift

- I vår bransje jobber vi mot et internasjonalt marked. I Marine Cybernetics får vi se mye av verden og oppleve nye kulturer, samtidig som vi ikke er større enn at alle ansatte har mulighet til selv å prege hverdagen og påvirke hvor selskapet skal gå, forteller Asgeir J. Sørensen, som vil skape mange nye arbeidsplasser ved hjelp av kybernetikere fra NTNU i årene som kommer.For tiden har Asgeir J. Sørensen delvis permisjon fra sin stilling som professor ved NTNU. Sammen med tre kolleger har han tatt spranget og realisert drømmen om å starte for seg selv på bakgrunn av egen forskning.

Som administrerende direktør i millionbedriften Marine Cybernetics ansetter Asgeir i dag kandidater fra Institutt for teknisk kybernetikk i stort monn.


Kybernetikk er en universalutdanning

Mary Ann Lundteigen er i gang med en doktorgrad som omhandler sikkerhet og pålitelighet ved operasjon av olje- og gassinstallasjoner.- Valget mitt av kybernetikk var nok ikke basert på tidligere innsikt i faget. Men i dag er jeg veldig glad for at tilfeldighetene brakte meg inn på denne studieretningen, sier Mary Ann Lundteigen.

- Kybernetikk gir kompetanse på tvers av fag - maskin, elektro, prosess osv. Faget gir dessuten innsikt i tankesett og metoder som er anvendelige i mange sammenhenger, for eksempel i forbindelse med analyse av systemer og deres dynamikk, mener Lundteigen.


Kybernetikk er data med "nogo attåt"

- Jeg merker tydelig at jeg har god nytte av et solid faglig grunnlag i denne jobben, sier Grimsby Haarr. – Når du skal intervjue forskere får du mer respekt når du har en faglig plattform selv.Eivind Grimsby Haarr var i tvil om han skulle velge data eller kybernetikk etter videregående. I dag er han glad for at han valgte kybernetikken - studiet har gjort han til en "allrounder".

Eivind Grimsby Haarr vil være kjent for de fleste. Som programleder i populære Schrödingers Katt på NRK TV, bidrar han til å vekke interessen for teknologi og realfag hos mange unge mennesker.


Nils Størkersen: På dypt vann

- Teknisk kybernetikk er for oss kjernekompetanse, ifølge forskningssjef Nils Størkersen ved Forsvarets forskningsinstitutt.- Teknisk kybernetikk er for oss kjernekompetanse, ifølge forskningssjef Nils Størkersen ved Forsvarets forskningsinstitutt.

- Vi dansar, som robotar! sang Harald Eia i Åpen post. Nils Størkersens roboter gjør mer enn som så.

 


Kybernetikk er et tenkesett

Lars Andre Solberg på kontoret.Lars Andre Solberg gikk rett fra studiet over i egen bedriftsetablering, som etter to år ser ut til å bli meget vellykket. – Jeg har lært ti ganger mer enn om jeg hadde startet i en etablert bedrift, mener han.

Lars Andre Solberg peker på to viktige elementer i kybernetikkutdanningen: Du lærer å lære, og du utvikler et spesielt tenkesett som er til nytte i all videre læring.


Web-innholdvisning

NORDIC SEMICONDUCTOR

På ti måneder har de ansatt 160 nye ingeniører

Henning Stenersen (25) er nyansatt kybernetiker i Nordic Semiconductor. Her fra selskapets test-laboratorium. Foto: Erlend Tangeraas Lygre

Siden årsskiftet har nyansatte ingeniører toget inn i de ulike avdelingene.

Flere av dem er senioringeniører rekruttert fra andre land. Et lite knippe er tidligere oljearbeidere med IT-kompetanse, mens enkelte er nyutdannede studenter.

En av disse er Henning Stenersen, som i vår fullførte en mastergrad i kybernetikk ved NTNU.

– Vi er mange nye her nå. Flere av de jeg studerte med endte opp her i Nordic, sier den nyansatte kybernetikeren.

Han er en av rundt 70 personer som i år ble uteksaminert fra NTNU med den ettertraktede kompetansen.

– Det er en del ulike spesialiseringer man kan ta på kybernetikk. Selv jobbet jeg blant annet med et autonomt fartøy før jeg til slutt endte opp innvevde systemer på vitnemålet, forklarer 25-åringen.

I dag jobber han med integrasjon mellom selskapets brikker og Apples Homekit-løsning for hjemmeautomatisering.

Systemet lar Apple-brukere kommunisere med sensorer og enheter rundt omkring i huset. Det være seg lyspærene, plantene eller dørklokka.

Les mer i TU