course-details-portlet

TMR4137 - Bærekraftig utnyttelse av marine ressurser

Om emnet

Vurderingsordning

Vurderingsordning: Mappevurdering
Karakter: Bokstavkarakterer

Vurdering Vekting Varighet Delkarakter Hjelpemidler
Hjemmeeksamen 50/100 2 timer A
Rapport 40/100 ALLE
Semesteroppgave 10/100 ALLE

Faglig innhold

Emnet består av flere tema som delvis undervises parallelt, integrert med hverandre, og som til sammen utgjør en helhet. Det første tema omfatter en innføring i de viktigste fysiske prosesser og energistrømmer i atmosfære og hav, havets betydning for klima, biologiske produksjonsprosesser i havet, og energiflyten i næringskjeden, de viktigste levende ressursene i havet, våre viktigste fiskearter og bestander. Metoder for overvåkning, modellering og beskyttelse av fiskebestandene gjennomgås. Det neste tema omhandler fiskerienes historie, dagens globale og nasjonale situasjon innenfor fiskeri- og havbruksnæringene og annen utnyttelse av biologiske ressurser i havet, internasjonal og norsk lov og rett, ressursforvaltning, regelverk. Videre gis en innføring i etiske spørsmål, konflikter og konfliktløsning, samt forholdene mellom fiskere og forvaltningen, prinsipper for bærekraftig utvikling og ansvarlig fiske. Deretter beskrives historie, utvikling og anvendelse av marin teknologi i fartøyer, redskaper og oppdrettsanlegg, inkludert sentrale prinsipper og fenomener knyttet til fiskeri- og havbruksteknologi. Teknologiens innvirkning på havmiljø og havbunn, konsekvenser av høyt drivstofforbruk, uønsket fangst, bi-fangst, bruk av selektive redskaper etc gjennomgås. Disse forholdene vil bli belyst gjennom et opplegg bestående av laboratorieøvinger, ekskursjoner samt demonstrasjoner og øvinger om bord i NTNUs forskningsfartøy. Det fjerde temaet setter fokus på verdikjeden i fiskeri og havbruk, produksjon og produktivitet defineres, herunder produktfunksjoner, kostnadsfunksjoner og innsatsfaktorer. Enkle lineære modeller for produksjon i fangstledd og havbruk gjennomgås, sammen med enkle metoder for teknisk/økonomisk/biologisk prosjektering av fangst og oppdrettssystemer. Metoder og kriterier for prosjektevaluering gjennomgås.

Læringsutbytte

Emnet skal gi studenter fra forskjellige institutter/disipliner, som utdanner seg innen området marine ressurser og havbruk en felles plattform, en felles forståelse og et felles begrepsapparat som gjør dem i stand til å kommunisere og samarbeide effektivt. Bærekraft er et sentralt sammenkoblende tema i emnet. Faget skal gjøre studentene i stand til å beskrive og forstå de viktigste prosessene i havet, viktige elementer i marin teknologi, grunnleggende elementer i prosjektering av marine systemer, samt metoder for prosjektevaluering. Studentene skal bli i stand til å kombinere innsikt i naturens fysiske og biologiske marine systemer med innsikt i hvordan menneskeskapte biologiske og teknologiske systemer for utnyttelse av havets levende ressurser kan prosjekteres, bygges og drives, på en måte som gir miljømessig, sosial og økonomisk bærekraft

Læringsformer og aktiviteter

Forelesninger, semesterprosjekt, og øving med bruk av fiskeredskap med havforskningsfartøy. Semesterprosjektet gjennomføres i gruppe av fire til fem studenter, og vurderes basert på innlevering av individuell rapport per student og felles presentasjon fra hver gruppe.

Obligatoriske aktiviteter

  • Semesteroppgave presentasjon
  • Rapport semesteroppgave

Mer om vurdering

Mappeevaluering gir grunnlag for sluttkarakteren i emnet.
Mappen består av tre deler: i) skriftlig eksamen, ii) individuell rapport fra gruppebasert semesteroppgave, samt iii) gruppepresentasjon fra semesteroppgave.
I mappen teller skriftlig eksamen: 50%, godkjent prosjektrapport: 40%, samt gruppefremføring 10%. Resultater for delene angis i %-poeng. Vurdering for hele mappen (sluttkarakteren) angis med bokstavkarakter.
Ved gjentak må alle vurderinger i emnet gjentas.
Innlevert prosjektrapport og avholdt presentasjon fra semesteroppgave er obligatorisk aktivitet for adgang til eksamen.

Kursmateriell

Kompendium, forskningsrapporter og vitenskapelige artikler, øvingstekster.

Flere sider om emnet
Fakta om emnet

Versjon: 1
Studiepoeng:  7.5 SP
Studienivå: Høyere grads nivå

Undervisning

Termin nr.: 1
Undervises:  HØST 2020

Undervisningsspråk: Engelsk

Sted: Trondheim

Fagområde(r)
  • Teknologiske fag

Eksamensinfo

Vurderingsordning: Mappevurdering

Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
Høst ORD Semesteroppgave 10/100 ALLE
Rom Bygning Antall kandidater
Høst ORD Rapport 40/100 ALLE
Rom Bygning Antall kandidater
Høst ORD Hjemme-eksamen 50/100 A

Utlevering
14.12.2020

Innlevering
14.12.2020


15:00


17:00

INSPERA
Rom Bygning Antall kandidater
Sommer UTS Semesteroppgave 10/100 ALLE
Rom Bygning Antall kandidater
Sommer UTS Rapport 40/100 ALLE
Rom Bygning Antall kandidater
Sommer UTS Hjemme-eksamen 50/100 A INSPERA
Rom Bygning Antall kandidater
  • * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
Eksamensinfo

For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"

Mer om eksamen ved NTNU