course-details-portlet

HFO1002

Entreprenørskap og nyskaping i praktisk-estetiske fag

Studiepoeng 7,5
Nivå Grunnleggende emner, nivå I
Undervisningsstart Høst 2025
Varighet 1 semester
Undervisningsspråk Norsk
Sted Trondheim
Vurderingsordning Gruppeoppgave

Om

Om emnet

Faglig innhold

Å etablere seg som utøvende krever talent, ferdigheter og en forståelse for hvordan prosessene i kulturfeltet virker. Hva kan kunnskap om kulturelt entreprenørskap bidra med til å lykkes?

Emnet gir innføring i teorier om kulturelt entreprenørskap og nyskaping, samt erfaring og samarbeidskompetanse i tverrfaglig prosjektorientert gruppearbeid.

I emnet møtes studenter fra ulike praktisk-estetiske fag ved NTNU og utvikler kunnskap om hvordan entreprenørskap og nyskaping kan forstås innenfor det estetiske feltet, og hvordan denne kunnskapen kan omgjøres til forståelse av eget virke. Hovedmålene er å gi kandidaten et realistisk forhold til å skape seg en kreativ arbeidssituasjon i dagens samfunn, og styrke refleksjon og forståelse av egen praksis i et samfunnsmessig perspektiv.

Samarbeidslæring gjennom gruppearbeid med studenter fra andre praktisk-estetiske fag samt kommunikasjon av og refleksjon over egen praksis er sentralt. Emnet vil bestå av både skriftlige og teoretiske aspekter i tillegg til praktisk prosjektarbeid.

I forkant av det gruppebaserte prosjektet vil kandidaten gjennom temabaserte forelesninger få en innføring i begrepsforståelse, støtteordninger, promotering, m.m.

Dette er et områdeemne innen studieområdet humaniora og estetiske fag. Den generiske tematikken er innovasjon og entreprenørskap.

Læringsutbytte

Kunnskap

Studenter som gjennomfører dette emnet har kunnskaper om:

  • måter å knytte begreper som entreprenørskap og nyskaping til praktisk-estetiske fag
  • hva kulturelt entreprenørskap innebærer
  • grunnleggende faktorer for samarbeid og prosjektarbeid
  • økonomiske støtteordninger for utøvende kunstnere, og søknadsprosesser knyttet til disse
  • kommunikasjonsstrategier av relevans for synliggjøring av egen virksomhet

Ferdigheter

Studenter som gjennomfører dette emnet vil kunne:

  • forklare og bruke sentrale begreper som entreprenørskap og nyskaping
  • kan plassere sin og andres kunstneriske virksomhet i relevante sammenhenger
  • orientere seg i støtteordninger og utarbeide søknader om økonomisk støtte for spesifikke prosjekt
  • reflektere, muntlig og skriftlig, over egen virksomhet
  • skrive prosjektomtaler og andre promoterende tekster
  • anvende samarbeidskompetanse gjennom planlegging og gjennomføring av prosjektarbeid knyttet til kunstnerisk eller kreativ virksomhet

Generell kompetanse

Studenter som gjennomfører dette emnet har:

  • samarbeidskompetanse gjennom prosjektarbeid i grupper

Læringsformer og aktiviteter

I første halvdel av semesteret er undervisningen forelesningsbasert. Deretter følger en periode med seminarundervisning, der studentene jobber med og ferdigstiller et prosjekt i grupper. Seminar og prosjektarbeidet vil ta for seg praktiske problemstillinger knyttet til kulturnæring. Prosjektet presenteres i en siste del av semesteret.

Obligatoriske aktiviteter:

  • Levere en søknad og prosjektskisse/prosjektplan (gruppeoppgave i prosjektperioden)
  • Ukentlige logger i prosjektperioden (gruppeoppgaver)
  • Presentasjon av prosjektet i siste del av semesteret (gruppeoppgave)
  • 80 % deltakelse på seminarundervisningen

De obligatoriske aktivitetene i seminarundervisningen gjennomføres i grupper. For å kunne gå opp til eksamen kreves 80 % deltakelse på seminarundervisningen og godkjenning av obligatorisk aktivitet. Obligatorisk aktivitet er kun gyldig i semesteret emnet tas og påfølgende semester.

Studentene plikter å holde seg orientert om aktuelle beskjeder fra institutt eller faglærer via Blackboard.

Obligatoriske aktiviteter

  • Flere obligatoriske aktiviteter

Mer om vurdering

Skriftlig presentasjon av prosjektet, levert som gruppe. Oppgaven leveres digitalt (i Inspera) ved semesterets slutt, som en pdf-fil.

Utsatt eksamen arrangeres som en-ukes hjemmeeksamen i påfølgende semester.

Forkunnskapskrav

Ingen.

Fagområder

  • Entreprenørskap

Kontaktinformasjon

Eksamen

Eksamen

Vurderingsordning: Gruppeoppgave

Ordinær eksamen - Høst 2025

Gruppeoppgave
Karakter Bestått/ Ikke bestått Vekting 100/100 Dato Innlevering 28.11.2025 Tid Innlevering 10:00 Eksamenssystem Inspera Assessment

Vurderingsordning: Hjemmeeksamen

Utsatt eksamen - Vår 2026

Hjemmeeksamen
Karakter Bokstavkarakterer Vekting 100/100 Dato Utlevering 21.05.2026
Innlevering 28.05.2026
Tid Utlevering 10:00
Innlevering 10:00
Varighet 1 uker Eksamenssystem Inspera Assessment