Praksis

Medisinstudiet

Praksis

På medisinstudiet ved NTNU får du mye pasientkontakt gjennom hele studieløpet. 

Lege-pasientkurset

Lege-pasientkurset (LPK) er en sentral del av første og andre studieår. Undervisningen består av to deler: Møter på fastlegekontor (allmennpraksis) og trening på ferdighetslaboratorium (F-lab). På fastlegekontoret får du først og fremst trening i kommunikasjon med pasienter.

I F-labene på universitetet får du systematisk trening i klinisk undersøkelsesteknikk. Du får trent både på modeller og på dine medstudenter. Læringen foregår under veiledning av leger og undervisere.

Les mer om LPK her.

Praktisk klinisk undervisning

Trondheim

I tredje og fjerde studieår skal du ha praktisk klinisk undervisning (PKU) på St. Olavs hospital. Sammen med gruppen din roterer du mellom de ulike sykehusavdelingene, og møter pasienter på sengepost, poliklinikk og operasjon. Hver gruppe har mellom en og fire uker på hver avdeling (hjerteavdeling, lungeavdeling, nyreavdeling osv.).

Levanger, Gjøvik og Ålesund

Studenter med opptak til Levanger, Gjøvik og Ålesund følger et studieløp kalt NTNU Link fra og med tredje studieår, og har PKU ved lokalsykehusene som er tilknyttet studiestedet. 

Utplassering på lokalsykehus

I femte studieår tilbringer du et helt semester i praksis ved et lokalsykehus. Praksisen består av 4 uker psykiatri, og 14 uker somatisk praksis på medisinske og kirurgiske avdelinger, i tillegg til anestesi/mottaksavdelinger. Den psykiatriske praksisen på fire uker omfatter barne-, ungdoms- og voksenpsykiatri.

I løpet av praksisperioden på lokalsykehus vil du tilegne deg kunnskap og ferdigheter i et miljø preget av klinisk virksomhet. Du vil være en aktiv observatør i starten, men forventes etter kort tid å delta i avdelingens arbeid og faste rutiner. Du skal også oppnå ferdigheter i de vanligste aktivitetene som hører til det daglige arbeidet ved en sykehusavdeling. 

Praksis i kommunehelsetjenesten

I sjette studieår tilbringer du seks uker i praksis i kommunehelsetjenesten. Praksisukene er inndelt i tre dager på fastlegekontor, en dag med samfunnsmedisinsk praksis, for eksempel helsestasjon, og en dag til egenstudier og arbeid med samfunnsmedisinske oppgaver.