Eva Falch
Bakgrunn og aktiviteter
Bakgrunn
Mange års erfaring med forsknings- og utviklingarbeid innenfor forskningsinstitutt, mat- og bioteknologisk industri. Mye av FoU-aktiviteten er motivert av et ønske om økt utnyttelse av våre globale mattressurser. Omega-3 har vært en rød tråd i den profesjonelle karrieren, med teknologisk fordypning innenfor raffinering og oppkonsentrering av oljer, ensymatisk prosessering av proteiner og lipider, emulgering, prosessering av sjømat samt lipidoksidajon.
Industrierfaringen har videre resultert i økt forbrukerinnsikt, kompetanse rundt innovasjonsverktøy, konseptutvikling, markedsføring av sunne matvarer og forståelse av viktigheten av tverrfaglige team for å løse utfordringer. Tilsvarende innovasjonsverktøy som man benytter i matindustrien er også benyttet til studentrekruttering.
Erfaring som leder både i industri og institutt.
Den vitenskapelige delen av stillingen består av undervisning og forskning innenfor bioøkonomi, bioteknologi og utnyttelse av bioressurser.
Er Vice-president i Management Board i European Food Forum og member of Scientific Advisory Board for JPI A healthy diet for a healthy life, og innehar andre verv i styrer i innovative selskaper samt nasjonalt profesjonsråd.
Erfaring
Akademia (8 år):
- Prodekan utdanning og innovasjon, NTNU
- Prodekan, FoU, Fakultet for teknologi, NTNU
- Instituttleder, Institutt for matteknologi, Høgskolen i Sør-Trøndelag, (HiST) og NTNU
- Studieleder, Program for matteknologi, Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST)
Industri og instituttsektor (17 år):
- Seniorforsker, Mills DA (Innovasjon og merkevareavd)
- Utviklingssjef, O3C Nutraceuticals (Join venture Aker Biomarine og GC Rieber)
- Forsker, SINTEF Fiskeri og havbruk
- Laboratorieleder (og kvalitetsleder), GC Rieber Oil
Prosjekter
NTNU Food Forum - leder
Utvikling av regionale bærekraftige matsystem
Trondheim og Trøndelag som Europeisk gastronomisk matregion 2022
OMEGA fish Oil MicroEncapsulation Generating fortified food products for improved humAn health (HAVBRUK 2020 - 2024)
InterCold (INTPART)
ReFOOD (INTPART)
OPTiMAT- Optimal utnyttelse av havets matressurser - satsningsområde (2015-2023)
Rekruttering av studenter
Ny master i mat og teknologi
Nåværende undervisning
- TMMT5001 Emneansvar for Rammebetingelser i matindustrien (master i mat og teknologi)
- TMAT4850 Future meals - Eksperter i team (Landsbyleder)
- TMMT4001 Anvendt matmikrobiologi og bioteknologi (underviser masterstudenter i anvendt bioteknologi/enzymer og restråstoff)
- TMMT5003 Masteroppgave
- TMAT201P Praksisstudier (praksisveileder for flere studenter)
- TMAT3004 Bacheloroppgave
- Veiledning av bachelor-, master- og doktorgradsstudenter
Omtale i media
Livestreamet paneldebatt Sustainable Food Systems - NTNU SINTEF Annual European Strategy Summit (panelleder) Dagens Næringsliv
Trondheim og Trøndelag European Region of Gastronomy 2022
Økt kunnskap bør gi enda mer innovasjon - intervju med Norsk Sjømat
Populær linje får mastergrad (Universitetsavisa, 2016)
Her er noen av landets mest fornøyde studenter (Universitetsavisa, 2016)
Matteknologistudiet på toppen (Matindustrien)
Bachelor i matteknologi skårer høyest i landet på Studiebarometeret (NHO Mat og drikke)
Studiebarometeret: NTNU-studentene er fornøyde (www.ntnu.no)
Matteknologi-studenter trives best (Dagligvarehandelen)
Institutt for matteknologi (IMAT) scorer høyest i landet på Studiebarometeret! (Innsida, Fakultet for Teknolgi)
Bli med på NM i røkt og gravet laks og ørret (Norsk Sjømat)
Mattnyttig utdanning med høy trivselsfaktor (Fosnafolket)
Matindustrien som læringsarena - studentarbeid i matindustrien (Foredrag på landskonferanse NHO)
Økt profilering ga resultater på søkertallene (Norsk Sjømat)
Mattnyttig utdanning med høy trivselsfaktor (kronikk i lokalavisa Hitra Frøya)
Norges beste studiemiljø i følge studentene selv (Rådgivernytt)
Utdannelse
- PhD, "Lipids from residual rest raw materials - quality assessment by advanced analytical methods" Bioteknologi, NTNU
- Master, Næringsmiddelkandidat, Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB)
- Bachelor, Næringsmiddelteknolog, HiST
Emner
- TMMT4004 - Anvendt matmikrobiologi og bioteknologi
- MATV3006 - Bacheloroppgave
- TMMT5001 - Rammebetingelser for matindustrien
- TMMT5004 - Masteroppgave i matvitenskap, teknologi og bærekraft
- TMAT201P - Praksisstudier
- TMMT5003 - Masteroppgave i matvitenskap, teknologi og bærekraft
Vitenskapelig, faglig og kunstnerisk arbeid
Et utvalg av nyere tidsskriftspublikasjoner, kunstneriske produksjoner, bok, inklusiv bokdeler og rapport-del. Se alle publikasjoner i databasen
Tidsskriftspublikasjoner
- (2021) Ultrafiltration of Saithe (Pollachius virens) Protein Hydrolysates and Its Effect on Antioxidative Activity. Catalysts. vol. 11 (9).
- (2021) Effect of Different Drying Methods on the Nutritional Value of Hibiscus sabdariffa Calyces as Revealed by NMR Metabolomics. Molecules. vol. 26 (6).
- (2020) The value chain of the white fish industry in Norway: History, current status and possibilities for improvement – A review. Regional Studies in Marine Science. vol. 36.
- (2014) Inhibitory effects of kiwifruit extract on human platelet aggregation and plasma angiotensin-converting enzyme activity. Platelets. vol. 25 (8).
- (2012) Effects of similar intakes of marine n-3 fatty acids from enriched food products and fish oil on cardiovascular risk markers in healthy human subjects. British Journal of Nutrition. vol. 107 (9).
- (2009) Functional, bioactive and antioxidative properties of hydrolysates obtained from cod (Gadus morhua) backbones. Process Biochemistry. vol. 44 (6).
- (2008) Solid phase extraction as a tool to separate lipid classes and study deterioration of marine lipids. Journal of Aquatic Food Product Technology. vol. 17 (1).
- (2007) High resolution NMR for studying lipid hydrolysis and esterification in cod (Gadus morhua) gonads. Chemistry and Physics of Lipids. vol. 147.
- (2006) By-products from gadiform species as raw material for production of marine lipids as ingredients in food or feed. Process Biochemistry. vol. 41.
- (2006) Geographical and seasonal differences in lipid composition and relative weight of by-products from gadiform species. Journal of Food Composition and Analysis. vol. 19.
- (2006) Multi-component analysis of marine lipids in fish gonads with emphasis on phospholipids using high resolution NMR spectroscopy. Chemistry and Physics of Lipids. vol. 144 (1).
- (2005) Composition of fatty acids and lipid classes in bulk products generated during enzymic hydrolysis of cod (Gadus morhua) by-products. Process Biochemistry. vol. 40.
- (2005) Characteristics of protein fractions generated from hydrolysed cod (Gadus morhua) by-products. Process Biochemistry. vol. 40.
- (2004) Yield and composition of different fractions obtained after enzymatic hydrolysis of cod (Gadus morhua) by-products. Process Biochemistry. vol. 40 (3-4).
- (2004) Fatty acid and lipid class composition in eyes and brain from teleosts and elasmobranchs. Comparative Biochemistry and Physiology - Part B: Biochemistry & Molecular Biology. vol. 138 (2).
Rapport/avhandling
- (2020) Documentation and visibility of innovation at NTNU - Focus on societal impact and collaboration with working life. 2020.
- (2020) Position Paper on the European Commission`s Farm to Fork Strategy 2020. 2020.
- (2020) Increased Utilisation and Value Creation from white Fish Rest Raw Materials. Abstracts - The Third Symposium Sustainable technologies for food processing and preservation. 2020.
- (2019) STRATEGIC RESEARCH AGENDA 3ed Joint Programming Initiative “A Healthy Diet for a Healthy Life” 2019 Strategic Research Agenda - Joint Programming Initiative a Healthy Diet for a Healthy Life is apublication of the Joint Programming Initiative a Healthy Diet for a Healthy Life and has receivedinput from the Coordination and Support Action JPI HDHL 2.0, a project funded by Horizon 2020 as no. 696300.www.healthydietforhealthylife.eu. 2019.
- (2006) Lipids from residual fish raw materials. Quality assessment by advanced analytical methods. 2006. ISBN 82-471-7380-8.