course-details-portlet

TMMT4004

Anvendt matmikrobiologi og bioteknologi

Velg studieår

Det tilbys ikke lenger undervisning i emnet.

Studiepoeng 7,5
Nivå Høyere grads nivå
Undervisningsspråk Engelsk og norsk
Sted Trondheim
Vurderingsordning Skriftlig skoleeksamen

Om

Om emnet

Faglig innhold

Emnet fokuserer på mikroorganismer og enzymer som brukes industrielt for produksjon av fermenterte næringsmidler, ingredienser, fôr og for optimal utnyttelse av restråstoff. Emnet inkluderer karakterisering og vedlikehold av biologiske prosesshjelpemidler. Metodikk for isolering, identifisering og karakterisering av mikroorganismer blir behandlet og studentene skal gjennomføre praktisk produksjon av fermenterte matvarer (eks yoghurt). En introduksjon til bioprospektering, mikrobiell økologi i mat og metodikk for å analysere mikrobielle samfunn blir gitt.

Læringsutbytte

Kunnskap: -Kandidaten har avansert kunnskap om bruk av bakterier, mugg, gjær, alger og enzymer i produksjon av næringsmidler, ingredienser, fôr og biobasert emballasje. -Kandidaten har kunnskap om isolering, identifisering, karakterisering og vedlikehold av mikroorganismer som kan brukes i fermenteringsformål -Kandidaten har kunnskap om sammenhengen mellom biologiske prosesshjelpemidler og produktegenskaper -Kandidaten har kunnskap om bruk av biologiske prosesshjelpemidler for optimal utnytte av restråstoff -Kandidaten forstår grunnleggende begreper i mikrobiell økologi og kjenne til metoder for å analysere mikrobielle samfunn -Kandidaten har kunnskap om bioprospektering -Kandidaten har kunnskap om hvordan mikroorganismer kan anvendes for å øke matvarers holdbarhet og mattrygghet

Ferdigheter -Kandidaten kan arbeide selvstendig med en teoretisk problemstilling og formidle arbeidet sitt på en vitenskapelig måte

Generell kompetanse -Kandidaten har innsikt i planlegging og gjennomføring av anvendte matmikrobiologi prosjekter

Læringsformer og aktiviteter

Forelesninger (45t), selvstudium (60t),laboratoriearbeid med rapport (70t), studentpresentasjon (25t) og ekskursjoner/gjesteforelesninger (6t).

Obligatoriske aktiviteter

  • Muntlig presentasjon
  • Laboratoriearbeid med rapport

Mer om vurdering

Obligatoriske arbeidskrav: Muntlig presentasjon og laboratoriearbeid

Utsatt eksamen: mai/juni

Ved søknader om godskrivning, godkjenning og innpassing av emner fra tidligere årskull eller andre institusjoners tilsvarende utdanninger, vil hver søknad behandles individuelt og søker må kunne medregne studiepoengreduksjon ved overlappende emner.

Kursmateriell

Informasjon blir gitt ved semesterstart

Studiepoengreduksjon

Emnekode Reduksjon Fra
MATV4004 4 sp Høst 2025
Dette emne har faglig overlapp med emnet i tabellen over. Om du tar emner som overlapper får du studiepoengreduksjon i det emnet du har dårligst karakter i. Dersom karakteren er lik i de to emnene gis det reduksjon i det emnet som er avlagt sist.

Fagområder

  • Bioteknologi
  • Mat og helse
  • Næringsmiddelfag

Eksamen

Eksamen

Vurderingsordning: Skriftlig skoleeksamen
Karakter: Bokstavkarakterer

Ordinær eksamen - Høst 2025

Skriftlig skoleeksamen
Vekting 100/100 Hjelpemiddel Kode E Dato 20.11.2025 Tid 09:00 Varighet 4 timer Eksamenssystem Inspera Assessment
Sted og rom for skriftlig skoleeksamen

Oppgitt rom kan endres og endelig plassering vil være klar senest 3 dager før eksamen. Du finner din romplassering på Studentweb.

Sluppenvegen 14
Rom SL310 blå sone
2 kandidater

Utsatt eksamen - Vår 2026

Skriftlig skoleeksamen
Vekting 100/100 Hjelpemiddel Kode E Varighet 4 timer Eksamenssystem Inspera Assessment Sted og rom Ikke spesifisert ennå.