Bakgrunn og aktiviteter

Prodekan for utdanning ved Fakultet for naturvitenskap med hovedområder innenfor:

  • Utdanning (profesjonsrettede bachelorutdanninger (ingeniør, bioingeniør og teknologi)
  • Innovasjson og samarbeid med næringsliv (inkl. koordinator av Samarbeidsforum)
  • EVU - etter og videreutdanning

 

Bakgrunn:

Mange års erfaring med forsknings- og utviklingarbeid innenfor forskningsinstitutt, mat- og bioteknologisk industri. Mye av FoU-aktiviteten er motivert av et ønske om økt utnyttelse av våre globale mattressurser. Omega-3 har vært en rød tråd i den profesjonelle karrieren, med teknologisk fordypning innenfor raffinering og oppkonsentrering av oljer, ensymatisk prosessering av proteiner og lipider, emulgering, prosessering av sjømat samt lipidoksidajon. 

Industrierfaringen har videre resultert i økt forbrukerinnsikt, kompetanse rundt innovasjonsverktøy, konseptutvikling, markedsføring av sunne matvarer og forståelse av viktigheten av tverrfaglige team for å løse utfordringer i industrien. Tilsvarende innovasjonsverktøy som man benytter i matindustrien er også benyttet til studentrekruttering.

Erfaring som leder både i industri og institutt. 

Den vitenskapelige delen av stillingen består av undervisning og forskning, hvorav ledelse av det tverrfaglige FoU-satsingsområdet OPTiMAT «Optimal utnyttelse av havets matressurser».

Erfaring:

Akademia:

  • Prodekan, FoU, Fakultet for teknologi, NTNU
  • Instituttleder, Institutt for matteknologi, Høgskolen i Sør-Trøndelag, (HiST) og NTNU
  • Studieleder, Program for matteknologi, Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST)

Industri og instituttsektor (17 år):

  • Seniorforsker, Mills DA (Innovasjon og merkevareavd)
  • Utviklingssjef, O3C Nutraceuticals (Join venture Aker Biomarine og GC Rieber)
  • Forsker, SINTEF Fiskeri og havbruk
  • Laboratorieleder (og kvalitetsleder), GC Rieber Oil

 

Prosjekter

OPTiMAT- Optimal utnyttelse av havets matressurser - satsningsområde (2015-2023)

Innovative teknologiske løsninger for økt holdbarhet i lett-prosessert sjømat (Regionalt forskningsfond)

Rekruttering av studenter

Ny master i mat og teknologi

 

Nåværende undervisning:

  • TMMT5001 Emneansvar for Rammebetingelse i matindustrien (i nystartet master i mat og teknologi)
  • TMMT4001 Anvendt matmikrobiologi og bioteknologi (underviser i anvendt bioteknologi/enzymer og restråstoff)
  • Veileder for studenter på ulike utdanningsnivå, samt veielder av studenter i praksis

 

Omtale i media

Populær linje får mastergrad (Universitetsavisa, 2016)

Her er noen av landets mest fornøyde studenter (Universitetsavisa, 2016)

Matteknologistudiet på toppen (Matindustrien)

Bachelor i matteknologi skårer høyest i landet på Studiebarometeret (NHO Mat og drikke)

Studiebarometeret: NTNU-studentene er fornøyde (www.ntnu.no)

Matteknologi-studenter trives best (Dagligvarehandelen)

Institutt for matteknologi (IMAT) scorer høyest i landet på Studiebarometeret! (Innsida, Fakultet for Teknolgi)

Bli med på NM i røkt og gravet laks og ørret (Norsk Sjømat)

Mattnyttig utdanning med høy trivselsfaktor (Fosnafolket)

Matindustrien som læringsarena - studentarbeid i matindustrien (Foredrag på landskonferanse NHO)

Økt profilering ga resultater på søkertallene (Norsk Sjømat)

Mattnyttig utdanning med høy trivselsfaktor (kronikk i lokalavisa Hitra Frøya)

Norges beste studiemiljø i følge studentene selv (Rådgivernytt)

 

Utdannelse

  • PhD, "Lipids from residual rest raw materials - quality assessment by advanced analytical methods" Bioteknologi, NTNU
  • Master, Næringsmiddelkandidat, Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB)
  • Bachelor, Næringsmiddelteknolog, HiST

 

 

Vitenskapelig, faglig og kunstnerisk arbeid

Et utvalg av nyere tidsskriftspublikasjoner, kunstneriske produksjoner, bok, inklusiv bokdeler og rapport-del. Se alle publikasjoner i databasen

Tidsskriftspublikasjoner

Rapport/avhandling

  • Falch, Eva. (2006) Lipids from residual fish raw materials. Quality assessment by advanced analytical methods. 2006. ISBN 82-471-7380-8.