course-details-portlet

MATV4004

Ressursutnyttelse i matsystemer

Nytt fra studieåret 2025/2026

Studiepoeng 7,5
Nivå Høyere grads nivå
Undervisningsstart Høst 2025
Varighet 1 semester
Undervisningsspråk Engelsk og norsk
Sted Trondheim
Vurderingsordning Skriftlig skoleeksamen

Om

Om emnet

Faglig innhold

Verdens matressurser må utnyttes bedre enn i dag. Dette emnet gir en innføring i hvordan oppgradere ressurser som går tapt gjennom verdikjeden til mat, fôr og andre produkter i tillegg til hvordan fremstille nye ingredienser til mat og helse. Dette emnet gir en grundig innføring i hvordan sidestrømmer fra prosessering av mat oppstår, hvilke biomolekyler de består av, hvordan håndtering og avansert teknologi kan brukes for å utnytte disse på en best mulig måte. Emnet fokuserer på grønne teknologier for å utvinne, fraksjonere, rense, og anvende disse biologiske ressursene til produksjon av fermenterte produkter, ingredienser og fôr. Emnet gir en grundig innføring i industriell bioteknologi hvor det benyttes mikroorganismer, alger og enzymer. Emnet vil gi en forståelse av sammenhenger i matsystemer spesielt i forhold til hvordan sirkulær bioøkonomi kan bidra til å ta bedre vare på matressursene og unngå svinn. Emnet begrenser seg ikke bare til mat eller enkeltmolekyler, men inkluderer en kategorisering av ressursene med tanke på verdi og ressurshierarki hvor en har fokus på totalutnyttelse og hvor også bioraffinering inngår som en viktig del.

Emnet legger grunnlaget for kontinuerlig oppdatering av kunnskap og ferdigheter innenfor et felt i rask utvikling, noe som er essensielt for å kunne møte fremtidige utfordringer i arbeidslivet.

Læringsutbytte

Kunnskap

  • Kandidaten har kunnskap om hvordan sidestrømmer fra prosessering av råstoff oppstår og hvilke avanserte teknologier som benyttes for å utnytte disse ressursene optimalt.
  • Kandidaten har kunnskap om sammensetning og stabilitet av ulike sidestrømmer fra matproduksjon og har forståelse for hvilke teknologier som kan øke utnyttelsesgraden
  • Kandidaten har kunnskap om anvendt bioteknologi ved bruk av mikroorganismer, enzymer og alger til produksjon av næringsmidler, ingredienser, kosttilskudd, fôr og biobaserte produkter (enzymatisk hydrolyse, fermentering, vekstsubstrat osv.)
  • Kandidaten har kunnskap om grønne teknologier for utvinning, fraksjonering av biomolekyler, fremstilling av ingredienser og applisering i matvarer.
  • Kandidaten har kunnskap om matmodeller til uttesting av nye ingredienser
  • Kandidaten har kunnskap om sammenhenger mellom råstoff, teknologi og produktegenskaper
  • Kandidaten har kunnskap om bioprospektering, bioaktivitet og fysiokjemiske egenskaper av sidestrømmer
  • Kandidaten har kunnskap om forbruker og samfunnets aksept for "nye" ingredienser i mat
  • Kandidaten forstår begreper, definisjoner og regelverk knyttet til ressursutnyttelse av mat og bioressurser

Ferdigheter

  • Kandidaten kan arbeide selvstendig med en teoretisk problemstilling og fremstille arbeidet sitt på en vitenskapelig måte både muntlig og skriftlig
  • Kandidaten kan planlegge og gjennomføre pilotforsøk hvor utvalgte grønne teknologier er benyttet for å øke ressursutnyttelsen
  • Kandidaten forstår muligheter og utfordringer knyttet til utnyttelse av restråstoff og sidestrømmer og kan evaluere potensialet
  • Kandidaten kan anvende mikroorganismer og enzymer for å optimalisere utnyttelsen av restråstoff

Generell kompetanse

  • Kandidaten har innsikt i planlegging og gjennomføring av bioteknologiske prosjekter
  • Kandidaten vil kunne gjøre kritiske vurderinger av ulike teknologier og metoder for ressursutnyttelse med tanke på bærekraft
  • Kandidaten kan reflektere over de etiske aspektene ved ressursutnyttelse og bærekraft, og hvordan deres valg som fagpersoner kan påvirke miljøet og samfunnet

Læringsformer og aktiviteter

Forelesninger (20t), selvstudium (120t), laboratoriearbeid med rapport (20t), studentpresentasjon (20t) og ekskursjoner/gjesteforelesninger (20t). Undervisningen vil foregå på norsk eller engelsk, avhengig av studentsammensetningen.

Obligatoriske aktiviteter

  • Laboratoriearbeid med rapport
  • Muntlig presentasjon

Obligatoriske aktiviteter

  • Muntlig presentasjon
  • Laboratoriearbeid med rapport

Mer om vurdering

Obligatoriske arbeidskrav: Muntlig presentasjon og laboratoriearbeid med rapport, begge skal være godkjent for å få ta eksamen.

Skriftlig eksamen teller 100% av sluttkarakter

Utsatt eksamen: mai/juni

Ved søknader om godskrivning, godkjenning og innpassing av emner fra tidligere årskull eller andre institusjoners tilsvarende utdanninger, vil hver søknad behandles individuelt og søker må kunne medregne studiepoengreduksjon ved overlappende emner.

Kursmateriell

Informasjon blir gitt ved semesterstart

Studiepoengreduksjon

Emnekode Reduksjon Fra
TMMT4004 4 sp Høst 2025
Dette emne har faglig overlapp med emnet i tabellen over. Om du tar emner som overlapper får du studiepoengreduksjon i det emnet du har dårligst karakter i. Dersom karakteren er lik i de to emnene gis det reduksjon i det emnet som er avlagt sist.

Fagområder

  • Bioteknologi
  • Næringsmiddelfag

Kontaktinformasjon

Eksamen

Eksamen

Vurderingsordning: Skriftlig skoleeksamen
Karakter: Bokstavkarakterer

Ordinær eksamen - Høst 2025

Skriftlig skoleeksamen
Vekting 100/100 Hjelpemiddel Kode D Dato 16.12.2025 Tid 15:00 Varighet 4 timer Eksamenssystem Inspera Assessment
Sted og rom for skriftlig skoleeksamen

Oppgitt rom kan endres og endelig plassering vil være klar senest 3 dager før eksamen. Du finner din romplassering på Studentweb.

Sluppenvegen 14
Rom SL310 hvit sone
22 kandidater

Utsatt eksamen - Vår 2026

Skriftlig skoleeksamen
Vekting 100/100 Hjelpemiddel Kode D Varighet 4 timer Eksamenssystem Inspera Assessment Sted og rom Ikke spesifisert ennå.