Emne - Ressursutnyttelse i matsystemer - MATV4004
Ressursutnyttelse i matsystemer
Nytt fra studieåret 2025/2026
Om
Om emnet
Faglig innhold
Verdens matressurser må utnyttes bedre enn i dag. Dette emnet gir en innføring i hvordan oppgradere ressurser som går tapt gjennom verdikjeden til mat, fôr og andre produkter i tillegg til hvordan fremstille nye ingredienser til mat og helse. Dette emnet gir en grundig innføring i hvordan sidestrømmer fra prosessering av mat oppstår, hvilke biomolekyler de består av, hvordan håndtering og avansert teknologi kan brukes for å utnytte disse på en best mulig måte. Emnet fokuserer på grønne teknologier for å utvinne, fraksjonere, rense, og anvende disse biologiske ressursene til produksjon av fermenterte produkter, ingredienser og fôr. Emnet gir en grundig innføring i industriell bioteknologi hvor det benyttes mikroorganismer, alger og enzymer. Emnet vil gi en forståelse av sammenhenger i matsystemer spesielt i forhold til hvordan sirkulær bioøkonomi kan bidra til å ta bedre vare på matressursene og unngå svinn. Emnet begrenser seg ikke bare til mat eller enkeltmolekyler, men inkluderer en kategorisering av ressursene med tanke på verdi og ressurshierarki hvor en har fokus på totalutnyttelse og hvor også bioraffinering inngår som en viktig del.
Emnet legger grunnlaget for kontinuerlig oppdatering av kunnskap og ferdigheter innenfor et felt i rask utvikling, noe som er essensielt for å kunne møte fremtidige utfordringer i arbeidslivet.
Læringsutbytte
Kunnskap
- Kandidaten har kunnskap om hvordan sidestrømmer fra prosessering av råstoff oppstår og hvilke avanserte teknologier som benyttes for å utnytte disse ressursene optimalt.
- Kandidaten har kunnskap om sammensetning og stabilitet av ulike sidestrømmer fra matproduksjon og har forståelse for hvilke teknologier som kan øke utnyttelsesgraden
- Kandidaten har kunnskap om anvendt bioteknologi ved bruk av mikroorganismer, enzymer og alger til produksjon av næringsmidler, ingredienser, kosttilskudd, fôr og biobaserte produkter (enzymatisk hydrolyse, fermentering, vekstsubstrat osv.)
- Kandidaten har kunnskap om grønne teknologier for utvinning, fraksjonering av biomolekyler, fremstilling av ingredienser og applisering i matvarer.
- Kandidaten har kunnskap om matmodeller til uttesting av nye ingredienser
- Kandidaten har kunnskap om sammenhenger mellom råstoff, teknologi og produktegenskaper
- Kandidaten har kunnskap om bioprospektering, bioaktivitet og fysiokjemiske egenskaper av sidestrømmer
- Kandidaten har kunnskap om forbruker og samfunnets aksept for "nye" ingredienser i mat
- Kandidaten forstår begreper, definisjoner og regelverk knyttet til ressursutnyttelse av mat og bioressurser
Ferdigheter
- Kandidaten kan arbeide selvstendig med en teoretisk problemstilling og fremstille arbeidet sitt på en vitenskapelig måte både muntlig og skriftlig
- Kandidaten kan planlegge og gjennomføre pilotforsøk hvor utvalgte grønne teknologier er benyttet for å øke ressursutnyttelsen
- Kandidaten forstår muligheter og utfordringer knyttet til utnyttelse av restråstoff og sidestrømmer og kan evaluere potensialet
- Kandidaten kan anvende mikroorganismer og enzymer for å optimalisere utnyttelsen av restråstoff
Generell kompetanse
- Kandidaten har innsikt i planlegging og gjennomføring av bioteknologiske prosjekter
- Kandidaten vil kunne gjøre kritiske vurderinger av ulike teknologier og metoder for ressursutnyttelse med tanke på bærekraft
- Kandidaten kan reflektere over de etiske aspektene ved ressursutnyttelse og bærekraft, og hvordan deres valg som fagpersoner kan påvirke miljøet og samfunnet
Læringsformer og aktiviteter
Forelesninger (20t), selvstudium (120t), laboratoriearbeid med rapport (20t), studentpresentasjon (20t) og ekskursjoner/gjesteforelesninger (20t). Undervisningen vil foregå på norsk eller engelsk, avhengig av studentsammensetningen.
Obligatoriske aktiviteter
- Laboratoriearbeid med rapport
- Muntlig presentasjon
Obligatoriske aktiviteter
- Muntlig presentasjon
- Laboratoriearbeid med rapport
Mer om vurdering
Obligatoriske arbeidskrav: Muntlig presentasjon og laboratoriearbeid med rapport, begge skal være godkjent for å få ta eksamen.
Skriftlig eksamen teller 100% av sluttkarakter
Utsatt eksamen: mai/juni
Ved søknader om godskrivning, godkjenning og innpassing av emner fra tidligere årskull eller andre institusjoners tilsvarende utdanninger, vil hver søknad behandles individuelt og søker må kunne medregne studiepoengreduksjon ved overlappende emner.
Anbefalte forkunnskaper
Forkunnskaper innenfor mikrobiologi og kjemi fra høyere utdanning.
Kursmateriell
Informasjon blir gitt ved semesterstart
Studiepoengreduksjon
| Emnekode | Reduksjon | Fra |
|---|---|---|
| TMMT4004 | 4 sp | Høst 2025 |
Fagområder
- Bioteknologi
- Næringsmiddelfag
Kontaktinformasjon
Emneansvarlig/koordinator
Faglærere
Ansvarlig enhet
Eksamen
Eksamen
Ordinær eksamen - Høst 2025
Skriftlig skoleeksamen
Oppgitt rom kan endres og endelig plassering vil være klar senest 3 dager før eksamen. Du finner din romplassering på Studentweb.