Digitale løsninger for planlegging og optimalisering av vedlikehold - kurs
Digitale løsninger for planlegging og optimalisering av vedlikehold
Start:
08.10.2024
Slutt:
16.12.2024
Søknadsfrist:
20.08.2024
Sted for samlinger:
Trondheim
Pris:
24000 Kr
Studiepoeng:
7,5
Emnekode:
PK6029
Søknadsfristen er passert.
Ta kontakt for ledige plasser
Emnet kan inngå i NTNUs Masterprogram i teknologiledelse og digital omstilling, spesialisering for teknologibasert omstilling, spesialisering i digitalisering og automatisering, eller som del av et annet studium ved NTNU hvor det passer inn.
Målgruppe
Emnet passer for vedlikeholdsledere og andre som jobber med optimalisering og effektivisering av vedlikehold. Du arbeider for eksempel med analyse av vedlikeholdsdata for å kunne ta bedre beslutninger med hensyn til bruk av tilstandskontroll, hvor mye og når man skal gjennomføre vedlikehold. Du er også opptatt av hvordan digitale verktøy inngår i moderne vedlikeholdsstyring. Og så må du heller ikke være redd for å teste ut noen enkle modeller ved bruk av Excel. Emnet passer for de fleste bransjer innenfor produksjon, transport og forvaltning.
Innhold
Med sikte på å løse utfordringene ved nyere strategier slik som prediktivt vedlikehold, blir optimering av intervall og intervensjonsnivå ved bruk av tilstandskontroll behandlet. Emnet tar også for seg utvikling av digitale tvillinger for vedlikehold spesielt med hensyn på hvordan vedlikeholdsoppgaver kan grupperes og synkroniseres med planer for drift og produksjon, innsamling og analyse av erfaringsdata for bruk i vedlikeholdsstyring samt vedlikeholdets betydning mht. sikkerhet og pålitelighet for komplekse systemer.
Tema:
- Vedlikeholdsstyring og bruk av IKT-baserte vedlikeholdsstyringssystemer
- Alders-, blokk- og minimale vedlikeholdsstrategier
- Optimering av intervall og intervensjonsnivå ved modeller for tilstandskontroll
- Digitale tvillinger for vedlikeholdsfunksjonen
- Sanntidsmodeller for synkronisering av operasjon, drift og vedlikehold
- Gruppering av vedlikeholdsoppgaver, og optimering av strategier for gruppering
- Pålitelighetsstyrt vedlikehold (RCM)
- Innsamling og analyse av erfaringsdata for bruk i vedlikeholdsstyring
- Vedlikeholdets betydning mht. sikkerhet og pålitelighet for komplekse systemer
- Bruk av numeriske metoder
Undervisning
Emnet gjennomføres med to samlinger, tre + to dager med forelesninger, gruppearbeid og diskusjoner. Det legges stor vekt på diskusjoner og erfaringsoverføring mellom deltakerne.
Første samling starter med at hver student skal presentere utfordringer i egen virksomhet knyttet til å ta i bruk digitale løsninger på vedlikeholdsområdet. Ulike problemstillinger vil bli gruppert tematisk og belyst gjennom begge samlingene så langt det lar seg gjøre.
Mellom de to samlingene er det selvstudier med lesepensum, oppgaver og veiledning via internett. En av hjemmeoppgavene skal knyttes til problemstillingen studenten presenterte i starten av samlingen. Så langt det lar seg gjøre skal denne hjemmeoppgaven løses som gruppearbeid hvor gruppene etableres ut fra felles tema presentert innledningsvis.
For hver gruppe skal det settes opp minimum ett nettmøte mellom gruppedeltagerne og faglærer(e) hvor gruppeoppgaven diskuteres. Det settes også opp et nettmøte mellom alle studenter og faglærer(e) i mellomperioden for å diskutere utfordringer med de felles hjemmeoppgavene.
Opptakskrav
Opptakskravet er todelt:
1. Bachelorgrad eller tilsvarende avsluttet utdanning av minimum 180 studiepoengs omfang, og
2. Minimum to års relevant arbeidserfaring
Arbeidsforhold må dokumenteres med attest fra arbeidsgiver som beskriver stillingstype/arbeidsoppgaver, stillingsprosent og varighet.
Du må dokumentere utdanning og arbeidserfaring innen søknadsfristen for å få søknaden din behandlet.
Anbefalte forkunnskaper
Grunnleggende kunnskaper i sannsynlighetsregning. Emnet PK6018 Industriell sikkerhet og pålitelighet eller tilsvarende forkunnskaper.
Undervisning, eksamen og pensum
Tid og sted for undervisning
To obligatoriske samlinger i Trondheim høsten 2024:
Første samling: 8. - 9. oktober
Andre samling: 19. - 21. november
Eksamensbeskrivelse
Hjemmeeksamen 13. - 16. desember.
Annen informasjon
Fagansvarlig/Forelesere
Telefon: 73597109
Epost: jorn.vatn@ntnu.no