Reisebrev - Materialteknologi (Sivilingeniør/Master, 5 år)
Reisebrev fra studenter
Reisebrev fra studenter
Materialteknologi er et internasjonalt fagfelt. Fagmiljøet har gode kontakter verden over, og mange av studentene tar derfor deler av studiene ved utenlandske universiteter.
Internasjonal utveksling
Studentene i det 5-årige sivilingeniørstudiet kan normalt søke studieopphold i utlandet i 7. og/eller 8. semester og få dette godkjent som en del av mastergraden i teknologi / sivilingeniør. Forutsetningen for å få studieoppholdet godkjent, er at fagplanen legges fram og godkjennes før studentene reiser. Søknadsfrist for forhåndsgodkjennelse av fagplanen i utlandet er medio februar i 3. årskurs. Semesteret/årskurset vil ikke bli registrert i fagkretsen før vitnemål fra utenlandsk studiested er godkjent av fakultetet.
Studenter som opptas direkte i det 2-årige masterstudiet fra ingeniørhøgskole, kan søke om studieopphold i utlandet i 3. semester i masterstudiet. Disse studenter vil ikke få mastergraden i teknologi / sivilingeniør fra NTNU dersom studieoppholdet utenlands utgjør mer enn ett semester.
NTNU har gode samarbeidsavtaler med utenlandske universiteter og vi hjelper deg gjerne med å legge til rette for at du skal kunne reise ut. Du kan lese mer om materialteknologistudentenes egne erfaringer med utenlandsopphold under.
Reisebrev - Kari Ravnestad Kjørholt - MTMT
Navn: Kari Ravnestad Kjørholt
Hvor: Grenoble INP i Grenoble, Frankrike
Når: Planlagt januar til mai 2020, men valgte å dra hjem i mars grunnet COVID-19
Hvorfor valgte du å dra på utveksling?
Etter å ha vært på utveksling på videregående visste jeg at det var noe jeg ville prøve igjen om jeg fikk sjansen. Jeg synes det var en fin mulighet til å oppleve nye kulturer, lære et nytt språk, møte masse nye og spennende folk og prøve nye ting. I tillegg er det fint med en avveksling, og jeg satte veldig pris på et semester der fokuset var noe annet enn skole. Valget falt på Grenoble fordi det ligger sentralt i Europa, så det var lett å reise rundt, og det er rett i utkanten av Alpene, så skimulighetene var fantastiske! Det er også en stor studentby, og det merker man godt på stemningen.
Hva husker du best?
På grunn av COVID-19 ble oppholdet mitt forkortet, men jeg fant meg tidlig en god gjeng jeg har mange gode minner med. Det ble mange kvelder med middag og kortspill, sene kvelder på bar med god stemning og heldigvis en god del skiturer. Det jeg derimot husker aller best er den siste fjellturen vi gikk sammen. Vi hadde forstått at konsekvensene av viruset kom til å bli store, og flere hadde allerede bestemt seg for å dra hjem de neste dagene. Allikevel var stemningen veldig god i det deilige franske vårværet, og vi satte veldig pris på å kunne være sammen i en litt usikker tid!
Hva overrasket deg mest?
Jeg vet at vi ikke alltid er så gode til å ta imot utvekslingselever når de kommer til Norge. Derfor tenkte jeg at jeg stort sett kom til å bli kjent med andre utvekslingselever da jeg selv dro til Frankrike. Jeg kjempeglad da det viste seg å ikke stemme. Det er jo en kjempefin måte å lære om fransk kultur! Vi tok en del fag sammen med et internasjonalt studieprogram, med både franskmenn og andre, og de tok oss i mot med åpne armer. Allerede første uka ble vi invitert med på arrangementer, og det fortsatte gjennom hele semesteret. Et par av mine beste venner der nede endte faktisk opp med å være franskmenn.
Hva er det viktigste du lærte?
Jeg har alltid vært en person som er glad i å planlegge langt frem i tid, og som ikke er veldig begeistret når planene endrer seg. Derfor krevde det en ganske stor omstilling da jeg forsto at jeg kom til å tilbringe halve utvekslingssemesteret mitt hjemme hos Mamma og Pappa. Det fikk meg til å innse hvor viktig det er å bruke den tiden man har godt, noe jeg heldigvis følte jeg hadde gjort. Jeg lærte også å leve mer i nuet og ble mer komfortabel med planendringer. Ellers er jeg veldig fornøyd med at jeg prioriterte å bli kjent med andre studenter tidlig, selv om det var litt slitsomt og skummelt til å begynne med.
Har du noen tips til andre som skal på utveksling?
Jeg er veldig glad jeg bodde i studentboliger, selv om standarden var relativt lav. Det var mye som skjedde på kveldene, og det å bo i nærheten av andre utvekslingselever gjorde det mye lettere å bli godt kjent med dem. Ellers ville jeg brukt eldre studenter for det de er verdt. Det er bare å spørre om alt du lurer på, de er sikkert bare glade for å kunne dele opplevelsen sin med deg!
Reisebrev - Angelica Marie Maza Larsen - MTMT
Navn: Angelica Marie Maza Larsen
Hvor: Dongguk University, Seoul, Sør-Korea
Hvor lenge: Ett semester, fra mars til juli
Hvorfor valgte du å dra på utveksling?
Jeg ønsket å oppleve en annen studentkultur, et annet universitet i et fremmed land og bli kjent med mennesker verden over. Sør-Korea ligger veldig langt framme teknologisk og byr på mange spennene muligheter for fremtiden. I tillegg er sørkoreansk popkultur veldig fascinerende. Jeg hadde lyst til å bo i en storby og valgte derfor Seoul.
Hva husker du best?
En av de fineste dagene må være under Cherry Blossom sesongen da vi syklet langs hovedelven i Seoul kalt Han River. Været var nydelig, og det var blomsterblader overalt. Senere på kvelden arrangerte vi piknik der vi spiste Korean Fried Chicken, satte på musikk og nøt den fine utsikten ved elven.
Hva overrasket deg mest?
Positivt overrasket over miljøet innenfor materialteknologi på universitetet. De hadde mange og store laboratorier der professorene hadde stor lidenskap for deres egen forsking. Utelivet i Seoul ble jeg også veldig positivt overasket over og er definitivt noe enhver bør oppleve.
Hva var det viktigste du lærte?
Jeg lærte hvor stor nytteverdi det er å kunne flere språk, men at man kommer veldig langt med google translate og et smil. Det er en by der man kan oppleve tradisjonelle markeder, mat og templer. Samtidig bli begeistret over hvor effektivt og godt alt fungerer som f.eks. kollektivtransporten.
Har du noen tips til andre som skal på utveksling?
Begynn planleggingen tidlig og vær obs på de ulike søknadsfristene som gjelder. Et annet tips er at man på forhånd gjør seg godt kjent med landet man skal dra til. Undersøk klima, kulturelle normer og matkulturen da dette har mye å si for hvor godt du vil trives. Selv elsket jeg Seoul og vil definitivt tilbake!
Reisebrev - John Reboli Olsen MTMT
Navn: John Reboli Olsen
Hvor: University of British Columbia i Vancouver, Canada.
Hvor lenge: Ett semester, fra januar til april. Pluss tre uker med reise etterpå.
Hvorfor valgte du å dra på utveksling?
Jeg dro på utveksling for å oppleve en del av det jeg normalt gjør, men med en helt annen kultur, andre mennesker og på et nytt og spennende sted. Canada er kjent for store fjell med mye snø, og dette var hovedgrunnen for å dra til Vancouver. Whistler Blackcomb er et gigantisk skianlegg som strekker seg over to fjell på størrelse med Galdhøpiggen og ligger i nærheten av Vancouver. Å oppleve skikulturen i disse massive fjellområdene var en uforglemmelig opplevelse. University of British Columbia er også et anerkjent universitet som er gode på materialteknologi. Kanadierne er kjent for å være veldig hyggelige, noe jeg fikk bekreftet med en gang. I tillegg til ski, har Vancouver og områdene rundt alt du kan ønske deg, men en mangfoldig kultur.
Hva husker du best?
Det jeg husker best fra oppholdet er den første turen i skianlegget. Det var så mye snø at vi slet med å komme i gang hvis vi stoppet opp. Uansett hvor du så, var det snø, store trær dekket med snø, massive fjell og folk som stod på ski uten en annen tanke i hodet.
Hva overrasket deg mest?
Det som overrasket meg mest var skolesystemet. Delvurderinger gjennom hele semesteret er noe vi ikke er så vant med, som man har i alle fagene ved UBC. Også er Vancouver helt latterlig stort.
Hva er det viktigste du lærte?
Det viktigste jeg lærte på utveksling var å ta kontakt med nye mennesker. Som nordmenn er vi gode til å holde oss for oss selv, noe som ikke er så vanlig andre steder. Som nordmann kan man kommunisere på bussen uten å si et ord, noe som ikke er så vanlig i Canada, hvor ukjente ofte snakker mer sammen.
Har du noen tips til andre som skal på utveksling?
For å komme seg på utveksling (til UBC) krever det litt papirarbeid som man bør komme i gang med tidlig. Siste tips er å ta kontakt med folk og ikke være redd for å prøve nye ting, utveksling skal oppleves.