Sivilingeniør/masterprogram, Trondheim

Reisebrev fra studenter

Materialteknologi er et internasjonalt fagfelt. Fagmiljøet har gode kontakter verden over, og mange av studentene tar derfor deler av studiene ved utenlandske universiteter.

Internasjonal utveksling
Studentene i det 5-årige sivilingeniørstudiet kan normalt søke studieopphold i utlandet i 7. og/eller 8. semester og få dette godkjent som en del av mastergraden i teknologi / sivilingeniør. Forutsetningen for å få studieoppholdet godkjent, er at fagplanen legges fram og godkjennes før studentene reiser. Søknadsfrist for forhåndsgodkjennelse av fagplanen i utlandet er medio februar i 3. årskurs. Semesteret/årskurset vil ikke bli registrert i fagkretsen før vitnemål fra utenlandsk studiested er godkjent av fakultetet.

Studenter som opptas direkte i det 2-årige masterstudiet fra ingeniørhøgskole, kan søke om studieopphold i utlandet i 3. semester i masterstudiet. Disse studenter vil ikke få mastergraden i teknologi / sivilingeniør fra NTNU dersom studieoppholdet utenlands utgjør mer enn ett semester.

NTNU har gode samarbeidsavtaler med utenlandske universiteter og vi hjelper deg gjerne med å legge til rette for at du skal kunne reise ut. Du kan lese mer om materialteknologistudentenes egne erfaringer med utenlandsopphold under.

 

Brasil

– Magnus Sætersdal Remøe - São Paulo

Hvorfor valgte du å reise til Brasil?

Jeg dro til Brasil fordi jeg har en spesiell interesse for Latin Amerika etter å ha reist gjennom området som backpacker tidligere. Brasil har i tillegg til en spesielt spennende kultur og natur, en voksende økonomi, og et potensiale for fremtidig jobb. Det var også ønskelig å lære seg ytterligere ett språk, og ettersom jeg allerede lå på et bra nivå i spansk, skulle portugisisk være noenlunde greit å lære.

São Paulo ble valgt særlig med hensyn til språk, ettersom det nesten ikke finnes skandinaver i byen og på universitet jeg studerte ved. Det er også en megapolis, som jeg syntes det ville være spennende å bli kjent med.

Hvordan var oppholdet?

Oppholdet svarte definitivt til forventningene. Skolen var på et høyt nivå, i hvert fall innen materialteknologi, og jeg lærte etterhvert flytende portugisisk. Brasilianere er vel kanskje det mest joviale og imøtekommende folkeslaget i verden, så det sosiale var også veldig bra. Ettersom sommerferien deres faller fra desember-mars fikk jeg også opplevd landet i løpet av 2,5 måneders reising. Det var utrolig spennende...

Hva husker du best fra oppholdet?

Nordmenn og Norge er veldig forskjellige fra brasilianere og Brasil. Det er et veldig varmt og imøtekommende folk, noe man legger veldig godt merke til når man kommer alene til et nytt land. Jeg satte veldig pris på hvordan jeg ble mottatt som utlending, og all hjelpen jeg fikk av de jeg ble kjent med, både på universitetet og ellers.

Livet som utvekslingsstudent gjør at man blir kjent med utrolig mange mennesker fra hele verden, og det at alle er forskjellige og bærer hvert sitt særpreg fra sin kultur fører til et spesielt rikt og spennende miljø. Jeg er veldig glad i variasjon og mangfold rundt meg, og det fikk jeg i høyeste grad på utveksling i Brasil.

Av mer konkrete minner er det de dagligdagse tingene som har gitt det største savnet; frokost på padaria ("bakeri") med pão de queijo og acaí, churrascos (grillfester), pilsing på fortausbarer, gatekonserter med jazz, samba eller liknende. Men det er mye å ta av, som det syke nattelivet i São Paulo, gratisfestivaler, reisen gjennom nordøstkysten, Carnaval...osv...

Har du noen tips til andre som skal søke utveksling?

Husk at du skal få mer ut av året som utvekslingsstudent enn bare faglig utvikling. Hvis det er det aller viktigste kan du like så godt bli hjemme. Søk med hjertet, og finn en kombinasjon av gode utdanningsmuligheter og noe som passer dine interesser. Sånn jeg ser det er utveksling en mulighet til å vokse som et menneske, og en unik mulighet til å få gjort noe som ellers ville være vanskelig å få til, og som ville koste deg mye mer. Og til slutt, husk at det kan ta tid å lære kultur, folk og språk å kjenne. De første ukene/månedene kan tidvis være frustrerende, men dette er jo også den mest spennende tiden. Før man vet ordet av det så føler man seg som hjemme.