Hva kan jeg bli?

Samfunnsøkonomi (5-årig) - masterstudium

Hva kan du bli?

Samfunnsøkonomer er ettertraktet arbeidskraft i mange forskjellige stillinger, i første rekke i offentlig virksomhet, men også i økende grad i privat næringsliv og i internasjonale organisasjoner. 

Eksempler på konkrete stillinger man kan ha med bakgrunn i samfunnsøkonomi er:

  • økonomikonsulent
  • controller
  • kunderådgiver i bank
  • personal- og organisasjonskonsulenter
  • forsker
  • valutahandler
  • finansrådgiver
  • sjeføkonom
  • makroanalytiker
  • saksbehandler
  • utreder

Samfunnsøkonomene har stor innflytelse på samfunnsutviklingen i nyere tid. Uansett hvor du begynner å arbeide, kan du regne med en utfordrende karriere i yrkeslivet som samfunnsøkonom.

Lurer du på yrkesmulighetene for samfunnsøkonomer? Ta en titt på kandidatundersøkelsene som ECONnect har gjennomført.


Karriereveiledning – hva kan jeg bli?

NTNU Karriere kan hjelpe deg med å sortere dine muligheter, og tilbyr blant annet kurs, foredrag og veiledning innenfor områdene utdanningsvalg, å være ny student, bevisstgjøring av kompetanse og jobbsøking.


Utdannelse og jobbmuligheter

7000 tidligere studenter har fortalt oss hvordan det har gått med dem etter de ble uteksaminert fra NTNU.


Praksisplasser og jobber

NTNUs studenter er svært attraktive for arbeidslivet. Det lønner seg å komme i kontakt med arbeidslivet før studiene er ferdig. NTNU Bridge kobler NTNU-studentene og arbeidslivet i samarbeid om tema til oppgaver, praksisplasser og jobber.


Bruk NTNU Alumni-nettverket

NTNU Alumni vil være nyttig for deg som student og videre gjennom hele din karriere. Du kan dra nytte av tidligere studenters erfaringer og få innblikk i arbeidslivet nasjonalt og internasjonalt. 

Studentintervju

Navn: Thea Heiene

Hvilken utdanning har du tatt?

Jeg gikk den femårige masteren i samfunnsøkonomi.

Når ble du uteksaminert fra NTNU?

2019

Hvor jobber du nå?

Nå jobber jeg som doktorgradsstipendiat ved Skatteforsk ved NMBU, hvor jeg har vært i ca. et halvt år. Der skal jeg forske på bruk av skatteparadiser, skatteunndragelse og skjult eierskap blant annet.      

Vil du fortelle litt om overgangen fra studentlivet til arbeidslivet?

Det er fire år siden jeg var ferdig, så jeg har rukket å være i tre forskjellige jobber. Jeg jobbet i Direktoratet for Mineralforvaltning i nesten ett år. Deretter jobbet jeg to år i BN Bank med risikoanalyse, og nå er jeg på en doktorgrad. Det jeg husker fra selve overgangen var at det var godt å få bruk for det jeg hadde lært, og det føltes nyttig å gjøre ting for å utføre en jobb fremfor å få en god karakter på eksamen. 

Er det noen spesifikke aspekter ved graden du kan trekke frem som betydelig for arbeidet?

Jeg har egentlig vært overrasket over hvor mye jeg har fått bruk for. Nå har jo jeg drevet med mye forskjellig, men jeg har fått bruk for alt fra makromodeller til et kurs jeg tok i økonomisk historie. Jeg valgte en retning med mye økonometri og analyse. Kunnskapen om statistikk og økonometri, og datahåndtering i STATA eller andre programmer er det jeg har fått mest bruk for.

Er det en grunn til at du har vært i så stor utskiftning av arbeid på så kort tid?

Den første jobben var en av få samfunnsøkonomstillinger som var utlyst i Trondheim da jeg skrev master. Det var kanskje ikke de temaene jeg var mest interessert i, så da byttet jeg jobb da det dukket det opp en stilling som var mer fristende innenfor et tema som jeg er interessert i. Jeg har tenkt at jeg ville ta en doktorgrad en gang, og så ble det lyst ut en jeg hadde veldig lyst på. Da tok jeg sjansen og søkte på den. 

Føler du at det er mye bredde med hva man kan jobbe som med den utdanningen innenfor samfunnsøkonomi?

Ja det er kanskje noe av det beste med utdanningen. Både basert på det jeg har jobbet med selv og det de jeg studerte med jobber som, så er det veldig mye forskjellig. Du kan nesten alltid finne en jobb hvor du får muligheten til å bruke faget ditt innenfor et  tema som du synes er spennende. Om det er helse, klima, teknologi eller noe helt annet, så kan du jobbe med det. Det synes jeg er veldig inspirerende.

Opplevde du overfor deg selv og de du studerte sammen med at det er enkelt å komme ut i arbeidslivet?

Ja, jeg fikk i hvertfall jobb før jeg var ferdig og fikk inntrykk av at de fleste fikk seg jobb relativt raskt etter studiet, og at samfunnsøkonomer er veldig ettertraktet. Med litt arbeidserfaring i tillegg ser jeg at det er veldig mange relevante jobber jeg tror jeg kunne passet i, men jeg er usikker på om jeg så det så tidlig som mens jeg studerte. Det er for eksempel utrolig mange i både offentlig og privat sektor som trenger folk som kan analyse og datahåndtering. Det har vært en kjempe vekst de siste årene.

Har du noen jobb og karrieretips?

Velge fag ut ifra det man selv synes er interessant, og tenke litt på hva man egentlig har lyst til å jobbe med. Når man skal ut i ny jobb er det viktig å ikke være redd for å stille “dumme” spørsmål. Det er ingen som forventer at man skal være ekspert når man starter, og man lærer utrolig mye av å stille spørsmål man kanskje tror er litt dumme, de er som oftest ikke det! Det kan jo være at det er noe noen andre lurer på også, i tillegg til at man blir bedre i jobben sin av det. 

Møtte studiet forventningene du hadde i forkant av oppstart?

Jeg hadde en forventning om at det skulle være litt mindre matematisk og litt mer samfunnsfag/statsviteskap. Det var først da jeg kom på masternivå og valgte litt retning med fagene at jeg følte at jeg kunne bruke det jeg hadde lært mer for å forstå verden. Jeg synes det var lite fokus den virkelige verden og mye fokus på teori på starten av studiet.     

Hva vil du si er det beste ved å studere samfunnsøkonomi og hvorfor skal man søke det?

At det gir muligheter til å jobbe med så mange forskjellige og spennende ting. Man får en kompetanse som er etterspurt, samfunnsøkonomiske perspektiver og ferdigheter innen analyse trengs mange steder. Man får mulighet til å jobbe veldig tverrfaglig om man liker det, eller man kan jobbe med kun økonomer om det frister mer.

Har du noen tips til de som studerer eller vurderer å søke samfunnsøkonomi? 

Hvis du er interessert i analyse og data: lær deg programmering! Det har jeg fått bruk for i ettertid, og skulle ønske jeg hadde lært mer av mens jeg studerte.