Studiets oppbygning

Bachelor i radiografi

Studiets oppbygning

Radiografstudiet er et treårig fulltidsstudium som fører frem til graden bachelor i radiografi. Praksis er en viktig del av studiet.

Studiet veksler mellom forelesninger, gruppearbeid, praksis og trening i blant annet å ta røntgenbilder med fantom allerede fra starten av. Bachelor i radiografi i Trondheim og Gjøvik har egne laboratorier for studenter.

De tre studieårene

Under ser du en kort beskrivelse av hvordan studieprogrammet er bygd opp. En fullstendig beskrivelse, inkludert emnebeskrivelser, finner du lenger ned på siden.

Første studieår

I første studieår er det fokus på basisfag, slik som anatomi og fysiologi, noe sykdomslære, pasientkommunikasjon, radiografrollen, strålefysikk og det å lære å ta røntgenbilder av skjelettet. Vårsemesteret avsluttes med en 5-ukers praksisperiode på skjelettlaboratorium ved ulike sykehus samt ulik type ferdighetstrening.

Andre studieår

I andre studieår er det fokus på ulike bildediagnostiske undersøkelser (blant annet MR, CT, nuklærmedisin, mammografi), bildebehandling og onkologi og stråleterapi, i tillegg til en 10 ukers praksisperiode.

Tredje studieår

I høstterminen tredje studieår får du en fordypning i skjelettrøntgen og en 12-ukers praksisperiode. Vårterminen er i hovedsak viet bacheloroppgaven.

Praksis og ferdighetstrening

All praksis og ferdighetstrening er obligatorisk. Praksisstudiene gjennomføres i hovedsak i Midt-Norge for studenter ved studiested Trondheim, og i Innlandet for studenter ved studiested Gjøvik. Du vil få praksis på ulike sykehus, også utenfor studiestedet ditt.

Du kan søke om økonomisk tilskudd til bo- og reiseutgifter i forbindelse med praksis.

Se Retningslinjer for gjennomføring og vurdering av praksisstudier.

Studieinnsats

Enkelte opplever overgangen fra skoleelev til student som stor. Som student har du mer ansvar for egen læring. Vi legger til rette for at du skal få god opplæring, men det er du som må gjøre jobben. Som heltidsstudent, forventer vi at du bruker ca 40-45 timer i uka på studiene. I teoriperiodene, vil 12-15 timer i uka være tilrettelagt av oss, litt avhengig av aktivitet.

Utenlandsopphold

Er du student ved NTNU, og nysgjerrig på livet som student utenfor Norge?

Som radiografstudent kan du ta deler av utdanningen gjennom et studieopphold i utlandet. Du kan følge teoretiske emner eller ta deler av praksisstudiene ved et studiested i et annet land. Det gir deg muligheter til å bli kjent med et nytt land, og få kunnskap om landets språk og kultur, samtidig som du får nye perspektiver; på Norge, studiet ditt, deg selv, og mye mer.

Se egen side om utveksling for radiografistudenter

Praktisk informasjon om utveksling

Studieplan detaljer

Her kan du ta en kikk på obligatoriske og valgbare emner fordelt på år og semester.

Gå til studieplan