Navigasjon

  • Hopp til innhold
NTNU Hjemmeside NTNU Hjemmeside

Institutt for bioteknologi og matvitenskap

  • Studier
    • Studere på NTNU
    • Finn studieprogram
    • Søke opptak
    • Videreutdanning og deltid
    • Forkurs og oppfriskning
  • Studentliv
    • Student i Gjøvik
    • Student i Trondheim
    • Student i Ålesund
  • Forskning og innovasjon
    • Forskning
    • Innovasjon
    • Satsingsområder
    • Toppforskning
    • Ekspertlister
    • Ph.d.
  • Om NTNU
    • Fakulteter og institutter
    • Sentre
    • Bibliotek
    • Kart
    • Ledige stillinger
    • Arrangement
    • Nyheter
    • Kontakt oss
    • Om NTNU
  1. Institutt for bioteknologi og matvitenskap
  2. Om oss
  3. Hva er matvitenskap?

Språkvelger

English

Hva er matvitenskap ved Institutt for bioteknologi og matvitenskap?

×
  • Forsiden
  • Kontakt
  • Ansatte
  • Studier
  • Forskning
  • Om oss
    • Hva er bioteknologi?
    • Hva er matvitenskap?
MENY

Hva er matvitenskap?

Institutt for bioteknologi og matvitenskap

Hva er matvitenskap?

 

Matvitenskap dekker matens natur og endringene som skjer i maten naturlig og på grunn av håndtering og bearbeiding.

Feltet er tverrfaglig, og involverer kjemi, biokjemi, mikrobiologi, ernæring, sensorikk, matteknikk, samt forbrukervitenskap for å gi den vitenskapelige kunnskapen til å løse reelle problemer knyttet til dagens og morgendagens matsystemer.

Grunnlaget for matvitenskap ligger i en forståelse av kjemien og mikrobiologien til matråvarer og reaksjonene deres komponenter gjennomgår under prosessering og/eller lagring. Derfor kreves det en fullstendig forståelse av prosesserings- og konserveringsmetoder, inkludert primær håndtering, kjøling, røyking, tørking, frysing, pasteurisering og nye matforedlingsteknologier.

Forsker holder i en rødspette. Foto
NTNU forsker blant annet på rødspette. Foto: Per Henning/NTNU

Evnen til å analysere matbestanddeler utvikles sammen med statistiske kvalitetskontrollmetoder. Dessuten er matsikkerhetsaspekter kritiske spørsmål og må forstås. Andre emner som dekkes av forskningsgruppen for matvitenskap ved NTNU inkluderer også de fysisk-kjemiske egenskapene til mat, metabolomikk, produktutvikling, matteknikk og emballasje. Matvitenskapen integrerer denne brede kunnskapen og fokuserer først på mat og etterpå på potensielle sidestrømmer rettet mot produksjon av ingredienser og kosttilskudd til mat- og fôrindustrien.

Mat har en betydelig miljøpåvirkning, og matsikkerhet er en av verdens største utfordringer i dag og i fremtiden. Forskningsgruppen for matvitenskap ved NTNU fokuserer på forbedret bærekraft i alle sine aktiviteter ved å satse på forbedret mathåndtering, matkvalitet, prosesseringsteknologier og sirkulære matsystemer.

 

Studier i bioteknologi og matvitenskap ved NTNU

Studier ved Institutt for bioteknologi og matvitenskap

 

Forskning i bioteknologi og matvitenskap ved NTNU

Forskning ved Institutt for bioteknologi og matvitenskap (på engelsk)

Forskningsområder innenfor bioteknologi og matvitenskap ved NTNU (på engelsk)

  • Analyse og kontroll av mikrobielle samfunn
  • Biopolymerer og biomaterialer
  • Matvitenskap
  • Mikrobiell bioteknologi

 

Mer informasjon om Institutt for bioteknologi og matvitenskap

Mer informasjon om studier og forskning (på engelsk) ved Fakultet for naturvitenskap.

 

Hva er matvitenskap bilde

To forskere som lager rødspettedeig. Foto
Deig av rødspette. Foto: Per Henning/NTNU

NTNU – Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

  • For ansatte
  • |
  • For studenter
  • |
  • Innsida
  • |
  • Blackboard

Studere

  • Om studier
  • Studieprogram
  • Emner
  • Videreutdanning
  • Karriere

Aktuelt

  • Nyheter
  • Arrangement
  • Jobbe ved NTNU

Om NTNU

  • Om NTNU
  • Bibliotek
  • Strategi
  • Forskning
  • Satsingsområder
  • Innovasjon
  • Organisasjonskart
  • Utdanningskvalitet

Kontakt

  • Kontakt oss
  • Finn ansatte
  • Spør en ekspert
  • Pressekontakter
  • Kart

NTNU i tre byer

  • NTNU i Gjøvik
  • NTNU i Trondheim
  • NTNU i Ålesund

Om nettstedet

  • Bruk av informasjonskapsler
  • Tilgjengelighetserklæring
  • Personvern
  • Ansvarlig redaktør
Facebook Instagram Linkedin Snapchat Tiktok Youtube
Logg inn
NTNU logo