Studiets oppbygning

Fysikk og matematikk - Sivilingeniør/Masterprogram 5-årig, Trondheim

Studiets oppbygning

MTFYMA

Tre studenter ser på matematiske modelleringer på en skjerm. Foto
Foto: Kim Ramberghaug/NTNU

5-årig sivilingeniørprogram med mange valgmuligheter

Sivilingeniørstudiet Fysikk og Matematikk har basis i klassiske matematiske og naturvitenskapelige fag. Teknologiutvikling er også en sentral del av studiet og i utvikling av teknologi som for eksempel kunstig intelligens er også etikken viktig. Et knippe obligatoriske humanistiske fag eller samfunnsfag sikrer deg bredden i studiet.

Sivilingeniørutdanningen gjennomføres på fem år. De to første årene er et fastlagt løp med felles emner for alle i kullet. De to første årene gir deg grunnleggende kunnskaper innenfor fagene matematikk, fysikk, informasjonsteknologi, kjemi og vitenskapsteori

Forelesningen er den vanligste undervisningsformen ved NTNU - i alle fall i første del av studiet. Du kommer til å merke forskjell på klassestørrelsen fra videregående skole. Et vanlig kull på fysmat består av litt over 100 studenter, men mange av fagene du skal ha i løpet av studietiden din undervises for flere studieretninger enn bare fysmat. Du vil dermed oppleve å ha forelesning i store auditorier med plass til flere hundre studenter, og du vil ha fag som undervises for flere tusen studenter.

Flere fag har også obligatoriske innleveringer. Disse innleveringene kalles for “øvinger”, og består som regel av et sett med oppgaver som gjenspeiler det som har vært gjennomgått i denne ukens pensum. Øvingene må gjøres og leveres inn til en studentassistent, som retter og godkjenner øvingen. Det er satt opp egne timer i løpet av uken hvor studentassistentene er tilgjengelige for å svare på spørsmål og hjelpe til med øvingene.

Et typisk fag i begynnelsen av studiet vil ha følgende komponenter:

  • Forelesninger
  • Øvingsundervisning
  • Laboratorieøvinger (gjelder fysikkfagene)
  • Regneøvinger med veiledning av studentassistenter

De siste tre årene skal du spesialisere deg innenfor en av tre studieretninger, og dette velger du i løpet av det andre året.

I tredjeklasse velger du mellom følgende spesialiseringer:

Velg studieplanen under for å lese mer om spesifikke fag. Velger du studieplanen for årskull 2020 får du se fagsammensetning for alle de tre studieårene.

Studieplan detaljer

Her kan du ta en kikk på obligatoriske og valgbare emner fordelt på år og semester.

Gå til studieplan