En student som har fullført programmet, forventes å ha oppnådd følgende læringsutbytte, definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Visjon og samfunnsoppdrag
Utvikling av ny teknologi vil ofte være basert på grunnleggende forståelse av de underliggende prosesser og modeller. Kandidater fra MTFYMA imøtekommer dette behovet med et solid integrert fundament i både fysikk og matematikk. Kandidaten arbeider effektivt og har evne til å formulere, analysere og gi løsninger innen alle typer problemstillinger i fagområdet. Kandidatene har i tillegg en verktøykasse av personlige ferdigheter, en teoretisk velfundert ingeniørtilnærming, evne til å arbeide selvstendig og i gruppe som gjør dem ettertraktet for teknologisk utvikling og verdiskapning i et bredt spekter av arbeidslivet.
Læringsmål, studieprogram:
K1: Vise fagkunnskap og faglig fundert perspektiv
Sivilingeniøren i fysikk og matematikk har en solid kjernekompetanse innen viktige tema i fysikken og matematikken.
Innen de følgende områdene av fysikk og matematikk kan kandidaten forklare grunnleggende prinsipper, forstå, samt bruke disse konseptene på realistiske problemstillinger, fortolke fenomener innenfor disse områdene ved hjelp av fysikk, matematikk og simuleringer og kjenne til hvordan matematikk og fysikk bygges på hverandre og samvirker innen de ulike områdene:
Klassisk mekanikk, Elektromagnetisme, Termisk fysikk/statistisk fysikk, Kvantemekanikk, Fluidmekanikk, Bølgefysikk, Optikk, En-variabel analyse , Følger og rekker , Flervariabel analyse , Komplekse tall, og enkel kompleks analyse (integrasjon, rekker, fourierrekker, og residyregning) , Laplace- og Fouriertransformasjon , Ordinære differensialligninger , Innføring i linear algebra, inkludert numeriske algoritmer , Partielle differensialligninger og introduksjon til matematisk modellering , Innføring i numeriske metoder for ordinære og partielle differensialligninger, inkludert feilestimering og analyse , Innføring i sannsynlighetsteori og statistikk , Innføring i enkel lineær regresjon .
K2: Analyse av komplekse problemstillinger og systemer
Sivilingeniørene i fysikk og matematikk er dyktige problemløsere: De kan jobbe med komplekse, åpne problemer og anvende sin fysisk-matematiske kunnskap og sin kritiske tenkning på et bredt spekter av problemstillinger.
De skal kunne vurdere fordeler og ulemper med ulike verktøy og metoder, herunder numeriske metoder og simuleringer opp mot analytiske og eksperimentelle metoder, vurdere modellens begrensinger, og velge de mest hensiktsmessige.
K3: Design og implementering av bærekraftige løsninger
I arbeidet med komplekse, sammensatte problemer, kan kandidatene vurdere bærekraftskonsekvenser av ulike metoder og løsninger.
De skal ha ferdigheter som gjør de i stand til å vurdere ressurseffektiviteten i ulike digitale og teknologiske løsninger.
K4: Benytte relevante metoder og verktøy
Den eksperimentelle opplæringen setter kandidatene i stand til å planlegge, designe og gjennomføre forsøk i henhold til de angitte målene.
De skal kjenne fordeler og ulemper ved de ulike metodene der hvor det fins flere algoritmer for samme problem/system, og vurdere metoder baserte på ulike parametere (tidskompleksitet, beregningskompleksitet, feil, usikkerhet, konvergens, m.m.)
De skal effektivt kunne bruke verktøy basert på KI (og andre søkeverktøy), samt verktøy for effektivt og dokumentert samarbeid.
K5: Konsekvensanalyse, risikovurdering og scenariotenkning
Sivilingeniørene i fysikk og matematikk skal kunne vurdere positive og negative konsekvenser av teknologiske valg og løsninger, basert på scenariotenking.
Sivilingeniøren i fysikk og matematikk kan håndtere data på en slik måte at de ikke kommer på avveie, ødelegges eller slettes.
K6: Kjenne til forskning og bidra til teknologiutvikling
Sivilingeniøren i fysikk og matematikk har dybdekunnskap innen et begrenset felt knyttet opp mot aktiv forskning som er relevant for teknologi, herunder tilstrekkelig faglig innsikt til å ta i bruk nye forskningsresultater.
Sivilingeniøren i fysikk og matematikk kan sette seg inn i relevant forskning og gjennomføre selvstendige forsknings- og utviklingsprosjekt som en del av et fagmiljø.
K7: Innhente og kritisk vurdere informasjon
Sivilingeniøren i fysikk og matematikk har kunnskaper og ferdigheter til å møte kontinuerlige endringer i moderne teknologi
Sivilingeniørene i fysikk og matematikk skal kritisk kunne vurdere resultater fra eksperimenter og analyser, kunne vurdere realismen i resultater og unngå fallgruver som gir unøyaktige eller feil konklusjoner.
De skal effektivt kunne bruke dokumentasjon.
K8: Livslang læring
Sivilingeniørene i fysikk og matematikk kan fornye og omstille seg faglig, herunder utvikle sin faglige kompetanse på eget initiativ og overføre kunnskap mellom ulike fagfelt.
Kandidatene er “motstandsdyktige mot frustrasjon”: De er i stand til å håndtere feil, usikre situasjoner og usikre utfall. De kan analysere og reflektere over rollen til (måle)usikkerhet, feil og uklarhet når de analyserer og løser et problem. De bruker denne kunnskapen til å identifisere passende tilnærminger og løsninger. De er erfarne i feilsøking i eksperimenter, analyser og simuleringer og mens de jobber med problemer. Dette gjør dem i stand til å håndtere åpne problemer der innledende informasjon er utilstrekkelig og motstridende.
De har erfaring med å selvstendig løse problemer
K9: Bruk og refleksjon over normer og helhetstenkning rundt etikk og bærekraft
Sivilingeniørene i fysikk og matematikk kan forstå ingeniørfagenes rolle i et helhetlig samfunnsperspektiv, har innsikt i etiske krav og hensyn til bærekraftig utvikling.
Opplæringen gjør kandidatene i stand til å gjennomføre eksperimenter og beregninger, gjøre analyser og rapportere i samsvar med forskningsetiske standarder. De får evnen til å både anvende og reflektere over disse standardene.
K10: Målrettethet, samhandlingsevne og lederskap
Kandidatene er lagspillere: De kan skille mellom ulike roller i grupper og teambasert innsats og vet hvordan de skal identifisere, karakterisere og mestre de tilsvarende rollene.
K11: Kommunikasjon, formidling og dialog
Kandidatene er gode formidlere: De kan dokumentere, analysere og formidle resultater, konklusjoner og tilsvarende metoder muntlig og skriftlig, tilpasset ulike publikum.
K12: Nyskaping, entreprenørskap og forretningsforståelse
Sivilingeniørene i fysikk og matematikk kan samarbeide med medarbeidere, og er kjent med prinsipper bak ledelse og motivasjon. De er kjent metodene bak nyskaping og kan bidra til innovasjon i og entreprenørskap.
De har et internasjonalt perspektiv på sin profesjon og kan utvikle evne til internasjonal orientering og samhandling.