Fysikk og matematikk

Sivilingeniør/Masterprogram 5-årig, Trondheim

Fysikk og matematikk

– Studiemiljø

Nabla - bilde

Noen av medlemmene fra linjeforeningen Naba i 2019. Foto.


Studiemiljø

Studiemiljø

For å komme i gang med studiene har sivilingeniørstudiene ved NTNU et to ukers obligatorisk oppstartsprogram, Teknostart, ved starten av første semester. Teknostart består av en introduksjon til matematikkfaget for første semester, samt et prosjekt i det aller første fysikkfaget som undervises for fysikk og matematikk.

Dette prosjektet er spesielt for studentene på fysikk og matematikk, og her jobber man i grupper sammen med andre studenter fra sin studieretning. Dermed får man allerede fra dag én kontakt med sine klassekamerater, og et nettverk som varer hele studietiden. I mange tilfeller hele livet! I tillegg til Teknostart foregår også fadderukene disse første to ukene, så de første to ukene er det ofte full fart både på dagtid og på ettermiddag- og kveldstid.

Sivilingeniørlinjen for fysikk og matematikk kalles ofte bare “fysmat”, og studenter ved fysmat tilhører Linjeforeningen Nabla. Nabla er en svært aktiv linjeforening med rundt 20 ulike komiteer og undergrupper. Nabla vil bli en viktig del av din hverdag som student ved NTNU, enten du er med som frivillig i foreningen, som på deltaker et eller flere av Nablas mange arrangementer gjennom semesteret, eller som fadderbarn under fadderukene.


Fadderukene

Fadderukene

For studieretningene som hører til på campus Gløshaugen er det linjeforeningene som arrangerer fadderukene, og hver linjeforening lager eget opplegg til sine studenter. En linjeforening er en forening for alle studentene ved en bestemt studieretning, og har først og fremst som oppgave å ivareta sine studenter sosialt. Linjeforeningene har ikke bare ansvaret for fadderukene, men arrangerer også foredrag, kurs, bedriftspresentasjoner, karrieredager, fester, turer, og andre sosiale tilstelninger for sine medlemmer gjennom hele resten av semesteret. Foreningen drives av frivillige studenter fra studieretningen som linjeforeningen hører til, og består av en rekke ulike undergrupper som har ansvar for hver sine deler av linjeforeningens drift. Hver linjeforening har et ulikt utvalg av slike undergrupper, men typiske er eksempler er arrangementskomité, redaksjon, fagkommité, webkommité, revygruppe, kor, band, bedriftskommité, og mange fler.

Allerede før skolestart arrangerer Nabla et uformelt bli-kjent-grilltreff for alle sine nye studenter og årets faddere. På Kom-i-gang-dagen står Nabla utenfor sitt kontor på Realfagbygget og deler ut kaffe, kaker, og informasjon om de kommende dagene for deg som er ny “fysmater”. På immatrikuleringsdagen starter fadderperioden offisielt, og du får deg en faddergruppe bestående av medstudenter og faddere fra fysmat. Fadderperioden varer i to uker, og byr blant annet på rebusløp, togafest, filmkveld, blåtur, spillkvelder, og mye mer. Kort tid etter fadderperioden gjøres det stor stas på de nye medlemmene av Nabla når det tradisjonsrike immatrikuleringsballet avholdes til ære for våre nye studenter.


Undervisning

Undervisning

Forelesningen er fortsatt den vanligste undervisningsformen ved NTNU - i alle fall i første del av studiet. Dette er en undervisningsform du er kjent med fra den videregående skolen, så overgangen til universitetet blir ikke så stor. Du kommer imidlertid til å merke forskjell på klassestørrelsen. Et vanlig kull på fysmat består av litt over 100 studenter, men mange av fagene du skal ha i løpet av studietiden din undervises for flere studieretninger enn bare fysmat. Du vil dermed oppleve å ha forelesning i store auditorier med plass til flere hundre studenter, og du vil ha fag som undervises for flere tusen studenter.

Forelesninger vil være en viktig del av undervisningen, og de første årene vil det også være obligatoriske innleveringer i alle fag hver uke. Disse innleveringene kalles for “øvinger”, og består som regel av et sett med oppgaver som gjenspeiler det som har vært gjennomgått i denne ukens pensum. Øvingene må gjøres og leveres inn til en studentassistent, som retter og godkjenner øvingen. I løpet av ett semester er det ca. 12 slike øvinger i hvert fag, og man må typisk ha 8 av øvingene sine godkjent for å få lov til å ta eksamen. Det er satt opp egne timer i løpet av uken hvor studentassistentene er tilgjengelige for å svare på spørsmål og hjelpe til med øvingene. Etterhvert som man kommer utover i studiet blir disse øvingene ofte frivillige, og det legges opp til økt bruk av prosjektarbeider og problem- og prosjektbasert læring. Den største forandringen i begynnelsen av studiet er at du selv blir ansvarlig for læringen. Et typisk fag i begynnelsen av studiet vil ha følgende komponenter:

  • Forelesninger
  • Øvingsundervisning
  • Laboratorieøvinger (gjelder fysikkfagene)
  • Regneøvinger med veiledning av studentassistenter

Sosialt - Linjeforeningen Nabla

Sosialt - Linjeforeningen Nabla

Gjennom året holder Nabla en rekke arrangementer for sine medlemmer. I oktober arrangeres det et UFO-foredrag, med påfølgende tur til Hessdalen for å speide etter UFO’er, sove i lavvo og sosialisere rundt bålet. Rundt eksamensperioden før jul er det både julebord, juleverksted og juletrebordfest på Nablas egen kjellerbar på Moholt. I januar arrangeres Nablas årlige skitur til Åre i Sverige - en populær tur fylt med ski og moro. Nabla avholder også sine årlige Jacobinske Vinterleker, og i mars feirer Nabla bursdagen sin i en hel uke. Denne uken fylles blant annet med revy, konsert med Nablas eget kor og band, sportslige aktiviteter, filmkveld, og bursdagsfest.

Nabla har mer enn tjue ulike komitéer og undergrupper du kan bli med i, og dermed også få muligheten til å bli kjent med folk på tvers av kull og faddergrupper. Blant komitéene finnes arrangementkomitéen, Nablas faglige komité, bedriftskontakten, revyen, redaksjonen, ølbryggerlauget, webkomitéen, og mange fler. Dersom du ikke finner noe som passer for deg er det gode muligheter for å starte opp nye komitéer, arrangementer, eller interessegrupper.

Jevnt gjennom året arrangeres det også quizer, temafester på kjelleren, populærvitenskapelige foredrag og faglige kurs. Nablas hovedstyre har kontortid to ganger i uka, der det serveres vafler og kaffe, og ellers brukes kontoret som en sosial møteplass og lunsjrom for Nablas medlemmer. Tre ganger i semesteret kommer også Nablas egen linjeforeningsavis, Nabladet, ut, og hver uke slippes det en ny episode av vår podkast, Skråttcast.


Krysspublisert - Trondheim - ID: 1290570129

Trondheim

Byen som preges av studenter

Mange studenter i publikum på konsert. Foto.

Trondheim er Norges tredje største by og hjem for hele 33 000 studenter. Trondheim har lenge vært kjent for å være landets beste studentby, med en unik studentkultur preget av frivillighet. Hva du nå enn liker å gjøre i fritiden, så finner du helt sikkert noe å være med på.

→ Mer om studentlivet i Trondheim

Deling - NTNU neste stopp på Facebook

Følg oss på sosiale medier

Er du nysgjerrig på livet som student ved NTNU?

NTNU neste stopp 

NTNUstudent

Studiemiljø

Studiemiljø

Nabla er linjeforeningen for sivilingeniørprogrammet Fysikk og matematikk ved NTNU. Les mer om linjeforeningens aktiviteter.

NTNUI - NTNUs idrettsforening.
NTNUI tilbyr et rikt utvalg av idrettslige aktiviteter, alt fra masseidretter for å holde deg litt i form, til individuelle idretter og lagidretter på nasjonalt nivå. For deg som liker turer i skog og mark, er turen kort til Studenterhytta i Bymarka og et nett av koier i den nære fjellheimen.

ISFIT - den internasjonale studentfestivalen i Trondheim (ISFiT) har etablert seg som et sentralt kontaktpunkt mellom studenter fra mange land. Her belyses og diskuteres aktuelle internasjonale problemstillinger.

Samarbeidsforum

Samarbeidsforum

Et aktivt samarbeid mellom næringslivet og Fakultet for naturvitenskap og teknologi ved NTNU.

Aktiv studentkontakt
Studentkontakt er et av hovedformålene for Samarbeidsforumet, gjennom blant annet oppfølging av studenter, bedriftsbesøk, sommerjobber, prosjekter og masteroppgaver i samarbeid med de aktuelle medlemsbedriftene.

Besøk våre nettsider