Studiemiljø

Fysikk og matematikk - Sivilingeniør/Masterprogram 5-årig, Trondheim

Studiemiljø

MTFYMAT

Noen av medlemmene fra linjeforeningen Naba i 2019. Foto.
Foto: Per Henning/NTNU

Linjeforeningen Nabla

Sivilingeniørlinjen for fysikk og matematikk kalles ofte bare “fysmat”, og studenter ved fysmat tilhører Linjeforeningen Nabla, en svært aktiv linjeforening med rundt 30 ulike komiteer og undergrupper. Med et så bredt tilbud innenfor alt fra revy og band til sportslige grupper til vårt eget tidsskrift velger nesten alle å engasjere seg i større eller mindre grad i linjeforeningen

Blant komitéene finnes

  • Arrangementskomitéen
  • Nablas faglige komité
  • Bedriftskontakten
  • Revyen
  • Redaksjonen
  • Ølbryggerlauget
  • Webkomitéen
  • Sportskomiteer som Realvenninnene(damefotballag), Realkameratene (herrefotballag), Klatreklubben, Nablas Aerodynamiske Venner (frisbeegolf), Turgruppe og Løpeklubben.

Dersom du ikke finner noe som passer for deg er det gode muligheter for å starte opp nye komitéer, arrangementer, eller interessegrupper.

Nablas hovedstyre har kontortid to ganger i uka, der det serveres vafler og kaffe, og ellers brukes kontoret som en sosial møteplass og lunsjrom for Nablas medlemmer.

Nabla har også laget en video om overgangen fra videregående til studiet Fysikk og Matematikk.

​​​​​​​

Krysspublisert - Trondheim - ID: 1290570129

Trondheim

Byen som preges av studenter

Mange studenter i publikum på konsert. Foto.

Trondheim er Norges tredje største by og hjem for hele 33 000 studenter. Trondheim har lenge vært kjent for å være landets beste studentby, med en unik studentkultur preget av frivillighet. Hva du nå enn liker å gjøre i fritiden, så finner du helt sikkert noe å være med på.

→ Mer om studentlivet i Trondheim

Teknostart

Teknostart

For å komme i gang med studiene har sivilingeniørstudiene ved NTNU et en ukes obligatorisk oppstartsprogram, Teknostart, ved starten av første semester. Teknostart består av en introduksjon til matematikkfaget for første semester, samt et prosjekt i det aller første fysikkfaget som undervises for fysikk og matematikk.

Dette prosjektet er spesielt for studentene på fysikk og matematikk, og her jobber man i grupper sammen med andre studenter fra sin studieretning. Dermed får man allerede fra dag én kontakt med sine klassekamerater, og et nettverk som varer hele studietiden. I mange tilfeller hele livet! I tillegg til Teknostart foregår også fadderukene disse første to ukene, så de første to ukene er det ofte full fart både på dagtid og på ettermiddag- og kveldstid.

 


Fadderukene

Fadderukene

For studieretningene som hører til på campus Gløshaugen er det linjeforeningene som arrangerer fadderukene, og hver linjeforening lager eget opplegg til sine studenter. En linjeforening er en forening for alle studentene ved en bestemt studieretning, og har først og fremst som oppgave å ivareta sine studenter sosialt. Linjeforeningene har ikke bare ansvaret for fadderukene, men arrangerer også foredrag, kurs, bedriftspresentasjoner, karrieredager, fester, turer, og andre sosiale tilstelninger for sine medlemmer gjennom hele resten av semesteret. Foreningen drives av frivillige studenter fra studieretningen som linjeforeningen hører til, og består av en rekke ulike undergrupper som har ansvar for hver sine deler av linjeforeningens drift. Hver linjeforening har et ulikt utvalg av slike undergrupper, men typiske er eksempler er arrangementskomité, redaksjon, fagkomité, webkommité, revygruppe, kor, band, bedriftskomité, og mange fler.

Allerede før skolestart arrangerer Nabla et uformelt bli-kjent-grilltreff for alle sine nye studenter og årets faddere. På Kom-i-gang-dagen står Nabla utenfor sitt kontor på Realfagbygget og deler ut kaffe, kaker, og informasjon om de kommende dagene for deg som er ny “fysmater”. På immatrikuleringsdagen starter fadderperioden offisielt, og du får deg en faddergruppe bestående av medstudenter og faddere fra fysmat. Fadderperioden varer i to uker, og byr blant annet på rebusløp, togafest, filmkveld, blåtur, spillkvelder, og mye mer. Kort tid etter fadderperioden gjøres det stor stas på de nye medlemmene av Nabla når det tradisjonsrike immatrikuleringsballet avholdes til ære for våre nye studenter.