NTNU - Master i språk og kommunikasjon i profesjoner - Hva kan du bli? - Karriereintervju
Karriereintervju
Kommunikasjonsrådgiver i Trondheim kommune 
Masterstudiene ga meg flere nye perspektiv på hva kommunikasjon er og hvilken rolle kommunikasjon kan spille i arbeidslivet.
Navn: Terese Samuelsen
Arbeidssted: Trondheim kommune
Hva er dine arbeidsoppgaver?
Jeg jobber både strategisk, med planlegging og rådgivning, og operativt, med innhold til kommunens kanaler. Eksempler på oppgaver er å skrive og fotografere reportasjer fra tjenestene, lede prosjekter, og å analysere resultater av innhold vi har publisert. Stillingen er plassert sentralt i organisasjonen, noe som gir en svært variert arbeidshverdag med impulser fra alle kommunens områder.
Hva er det beste med jobben din?
Jeg motiveres av kommunens samfunnsoppdrag - Vi jobber for at alle som bor i Trondheim skal leve gode liv, både i dag og i framtida. Det er både inspirerende og utfordrende. Jeg lærer noe nytt hver dag.
Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?
Målet med denne mastergraden var å bli kvalifisert for en jobb innen kommunikasjon, for en organisasjon med en sentral rolle i bærekraftig omstilling. Jeg fikk tilbud om jobben like etter at jeg fullførte studiene.
Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?
Masterstudiene ga meg flere nye perspektiv på hva kommunikasjon er, og hvilken rolle kommunikasjon kan spille i arbeidslivet. Dette er kunnskap jeg bruker når jeg løser oppgaver i jobben min. Studiene har gjort meg bedre i stand til å jobbe systematisk, analytisk, og strukturert. Jeg har svært god nytte av erfaringer fra tidligere studier og jobber i stillingen jeg har nå.
Hva er dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag?
Videreutdanning åpner dører til nye muligheter i arbeidslivet. Hvis du er usikker på hva du vil jobbe med, husk at du kan studere videre senere. Noen år i jobb kan gi deg erfaringer som gjør senere masterstudier mer engasjerende og relevante for karrieren din.
Elisabeth Rongved
Kommunikasjonsrådgiver ved Universitetet i Stavanger 
Ved å ta denne masteren har jeg fått flere verktøy til å forstå de kommunikasjonssituasjonene som oppstår hyppigst i arbeidslivet.
Navn: Elisabeth Rongved
Arbeidssted: Universitetet i Stavanger
Hva er dine arbeidsoppgaver?
Som kommunikasjonsrådgiver har jeg en veldig variert arbeidsdag. Hovedoppgavene er å kommunisere forskning og aktiviteter ved Nasjonalt lesesenter, Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora ved Universitetet i Stavanger. Vår forskning er viktig for barnehagelærere, lærere og andre som jobber med leseopplæring, språkopplæring og skoleutvikling. Derfor må vi nå ut til disse målgruppene på varierte måter. Som kommunikasjonsrådgiver intervjuer jeg forskere og skriver saker til Forskning.no og UiS sine nettsider, jeg jobber med nettsidene våre, sosiale medier og jobber med kommunikasjon i ulike prosjekter. Jobben innebærer også mye medietrening, pressekontakt, skrivekurs, kurs i sosiale medier og så videre.
Hva er det beste ved jobben din?
Det jeg liker best med å jobbe med kommunikasjon, er å jobbe med å gjøre forskning og kunnskap tilgjengelig for folk som ikke til vanlig er en del av akademia. Det er veldig kjekt å jobbe med mange kunnskapsrike og dyktige mennesker, og være en ressurs for at de skal kunne nå ut til mange. Det er en variert rolle med kontinuerlig læring, både innen kommunikasjonsfaget og ikke minst innen de fagene jeg jobber med.
Jeg har lært utrolig mye om utdanningsforskning og leseforskning de årene jeg har jobbet her, takket være mine rause og kunnskapsrike kollegaer! Vi jobber tett på kollegaene våre, og vi må hele tiden utvikle oss og komme opp med ideer for hvordan vi skal komme i dialog med målgruppene våre, på ulike plattformer og arenaer.
Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?
Som kommunikasjonsrådgivere er vi ofte forventet å skulle ha kunnskap om mange typer kommunikasjonssituasjoner, også de lokale på arbeidsplassen, som foregår mellom mennesker. Samtidig er nok mange av oss nok mest kjent med massekommunikasjon, fra studier innen medievitenskap, markedsføring og lignende.
Ved å ta denne masteren har jeg fått flere verktøy til å forstå de kommunikasjonssituasjonene som oppstår hyppigst i arbeidslivet, for eksempel møter, ledelseskommunikasjon, brukerkontakt og så videre. Dette har gjort at jeg har en bredere kommunikasjonsfaglighet å spille på, som kommer veldig godt med i mange situasjoner. Studiet utfordrer også en del holdninger til kommunikasjon vi lett kan ta for gitt, og det har jeg satt stor pris på.
Hva er dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag?
Jeg vil anbefale alle unge som ønsker å jobbe med kommunikasjon om å få så mye arbeidserfaring som mulig, for eksempel gjennom studentaviser, profesjonell jobbing med sosiale medier eller lignende. Og så bør du være glad i å snakke med folk og interessert i å fortelle historier på alle mulige måter! Du må være forberedt på å være selvstendig, initiativrik, og å lære deg å jobbe effektivt og gjøre en haug med ulike ting hele tiden. Lær av folk som har gått før deg, og la deg inspirere av alle former for kreative uttrykk. Les bøker og magasiner, se filmer, bli inspirert av kunst og musikk, og vær kritisk og analytisk når du gjør det.
Mange tror at kommunikasjon er lett, og noe vi bare kan sette ut til roboter og malverk. Vi som jobber med dette, vet at det er langt unna sannheten, selv om det er mye spennende som skjer innenfor KI som er nyttig og gøy for oss. Det er du som kjenner dem du skal kommunisere med og konteksten deres best, og derfor vil du ha en kompetanse boten ikke har. Utnytt dette. Den menneskelige kvaliteten og relasjonene er det som skiller oss fra robotene, og det må vi ta på alvor.
Fordyp deg i det feltet innenfor kommunikasjon du synes er mest interessant. Bare slik kan du også vurdere kvaliteten på det robotene serverer. Særlig i denne tidsalderen vil jeg understreke hvor viktig det er at du selv tar ansvar for å få "møkk under neglene" (selv om vi stort sett sitter ved tastatur). Kladd og prøv og øv deg på å bli bedre og bedre til det du gjør, uten for mye teknisk hjelp. Ikke fall for fristelsen til å la en bot gjøre jobben for deg fordi det er "enkelt". Da blir det generisk, og du utvikler aldri din egen stil, stemme og kritiske sans. Det øker risikoen for at du til slutt blir erstattelig. Samtidig: Ikke vær redd for å utforske teknologien. Men sett din egen faglighet i høysetet. I tillegg er det viktig å være kritisk og spørrende til praksiser og holdninger, slik at vi kan fortsette å utvikle dette spennende faget og bidra med mer forskningsbasert kompetanse og kunnskap på arbeidsplassene våre. Der er masterprogrammet i språk og kommunikasjon i profesjoner et topp sted å være!