Godt å vite

Godt å vite

Grafisk design-studentene ved NTNU i Gjøvik har en egen linjeforening, Darling. Linjeforeningen arrangerer karrieredager som et bindeledd mellom studier og arbeidsliv, gjesteforelesninger og sosiale tilstelninger, og den årlige designdagen.

Hva lærer jeg

Foto: Andres Gimmestad Gule/NTNU
Grafisk design - bachelorstudium

Hva lærer jeg?

Bachelor i grafisk design er et designstudium med fokus på kommunikasjon, brukskvalitet, estetikk og solid håndverk. Målet er å utdanne grafiske designere med en kompetanse som balanserer praktiske ferdigheter og formgivningsevne med evne til å tenke analytisk og konseptuelt.

Studiet er en profesjonsrettet utdanning innen grafisk design – også kalt visuell kommunikasjon, grafisk kommunikasjon eller kommunikasjonsdesign. Utdanningen forholder seg til papirbaserte medier, interaktive digitale medier, og skilt- og veifinningssystemer for bygninger og uterom.

To områder innen grafisk design vektlegges: typografi med fokus på skrift og redaksjonell design, og informasjonsdesign med fokus på informasjonsgrafikk, informasjonsarkitektur og brukersentrerte designmetoder.

Det veiledningsintensive utdanningsløpet inneholder en kontinuerlig rekke av praktiske designprosjekter, og studentene ender opp med en omfattende og forseggjort mappe. Etter tre års studier avslutter studentene med en utstilling som viser et utvalg av deres beste arbeider. Utdanningen har samtidig en markert akademisk profil, der designhistorie og praksisrelevant designteori er vektlagt.

Studiets innhold

Typografi

Med hovedvekt på skrift og redaksjonell design. Det inngår praktiske prosjekter i bokdesign, tidsskriftdesign, avisdesign, emballasjedesign, plakatdesign, webdesign, kalligrafi, skriftdesign og strategisk design i form av visuell identitet og bedriftsprofilering.

Informasjonsdesign

For eksempel prosjekter med design av brukergrensesnitt og applikasjoner for web, lesebrett og mobil, og for eksempel design av papirbaserte eller elektroniske blanketter, design av rutetabeller og bruksanvisninger, og design av informasjonsgrafikk i form av diagrammer og tematiske kart. Og ikke minst – design av skilt- og veifinningssystemer for bygninger og uterom.

Praktiske designprosjekter og essayskriving

I tillegg til praktisk designarbeid (med utvikling og formgivning av et bred spekter av grafiske kommunikasjonsløsninger) inngår essayskriving i det pedagogiske opplegget (for effektiv formidling av fagstoff og for å fremme verbale og analytiske ferdigheter). Tekniske fag, samfunnsfag og humaniorafag inngår i studiet – med emner som fargestyring, prosjektstyring, medie- og designrett, fotografihistorie, typografihistorie og designhistorie.

Studentfasiliteter

Studentfasiliteter

  • Maclaber for designstudentene med egne skrivere og adgang hele døgnet året rundt
  • Tverrfaglig interaksjonsverksted / makerspace
  • Egne «baserom» for hvert studie
  • Bibliotek med Norges beste samling av faglitteratur innen typografi, typografihistorie, grafisk design, informasjonsdesign, designmetode, interaksjonsdesign og tilstøtende fagområder
  • Tilgang til fotostudio med blitzanlegg
  • Utstyr for eyetracking og fasiliteter for andre brukbarhetsundersøkelser
  • Samarbeid med The Norwegian Colour and Visual Computing Laboratory med omfattende forskningsfasiliteter innen fargevitenskap
  • Mange grupperom som studentene kan booke og disponere