NTNU Kultursamarbeid

Reggie Got Beats & RGB Uni KD. Foto: Kai T. Dragland/NTNU

Foto: Kai T. Dragland/NTNU

NTNU jobber for et sterkt kulturliv i Trondheim og samarbeider med flere lokale aktører. Samarbeidene inkluderer prosjektsamarbeid og profilering. NTNU utnevner titler og deler ut priser innen kunstnerisk virksomhet knyttet til samarbeidene.


NTNU Kunstpris 2019

Kunstner Jens Stegger Ledaal er tildelt NTNU Kunstpris 2019.

Kunstner Jens Stegger Ledaal, foto.

Kunstner Jens Stegger Ledaal. Foto: Jens Stegger Ledaal.

Kunstner Jens Stegger Ledaal er tildelt prisen for sitt videoarbeid «Spatial Ops III-VI» (2017-2018).

Dr. Nabil Ahmed, postdoktor ved Kunstakademiet i Trondheim, Fakultet for arkitektur og design, NTNU, har gjort utvelgelse og begrunnelse for tildelingen. Fredrik Shetelig, dekan ved Fakultetet for arkitektur og design, NTNU, tildelte prisen under åpningen av den 43. Trøndelagsutstillingen.

Fra begrunnelsen

«Jens Stegger Ledaals arbeid ”Spatial Ops III-VI” kjennetegnes av sin formale kompleksitet, sin eksperimentering og sin konseptuelle presisjon. /.../ Videoarbeidet oppleves, med sine møysommelig koreograferte scener, som minneverdig, kinematisk, presist og aktuelt i sin utforsking av det interdisiplinære terrenget mellom land art, performance og videokunst. Ledaals arbeid inviterer betrakteren til å selv skape koblinger mellom samtidige fenomen slik som den økende bevisstheten rundt klimasaken og den medieskapte iscenesettelsen av konflikter. På bakgrunn av kunstverkets evne til å reflektere over de kreftene som former vår forståelse av dem moderne verden, og på bakgrunn av den høye kunstneriske produkjsonsverdien, tildeles Jens Stegger Ledaal NTNU Kunstpris 2019.»


NTNU Jazzpris 2019

Den danske saksofonisten Mette Rasmussen er tildelt NTNU Jazzpris.

Saksofonist Mette Rasmussen, foto.

Saksofonist Mette Rasmussen. Foto: Hreinn Gudlaugsson.

Prisen er på 50 000 kroner, er finansiert av NTNU og organisert av Jazzfest. Prisen ble tildelt under Jazzfest 11. mai 2019.

Mette Rasmussen kom til Trondheim og NTNU Jazzlinja som utvekslingsstudent i vårsemesteret 2010. Etter endt studium bestemte hun seg for å bosette seg i Trondheim.

Fra juryens begrunnelse

«De siste årene har Rasmussen hatt et svært høyt aktivitetsnivå – fra å spille solokonserter, opptre med egen kvintett og til å varme opp for det kanadiske post-rock bandet Godspeed You! Black Emperor. Hun har nylig vært i Japan med bandet MoE og spilt 18 konserter på 19 dager.

Det er fascinerende hvordan prismottakeren utforsker den naturlige råskapen i instrumentet og hvordan hun som improvisatør jobber med lyd og tekstur. Og i samspill med andre musikere mestrer hun på utmerket vis det solistiske med å være et instrument både i for- og bakgrunnen.»

Jazzlinja 40 år

Ved Jazzfest 8.-12. mai 2019 ble det også markert at Jazzlinja ved NTNU fyller 40 år. Siden oppstarten i 1979 har linja vært en institusjon i norsk jazzliv. Gjennom ansatte og nærmere 400 uteksaminerte kandidater har Jazzllinja vært med på å forme norsk kulturliv.

– Etableringen av Jazzlinja har vært svært viktig for Trondheim og etter hvert for NTNU. Og populariteten til Jazzlinja ser vi på alt fra søking til studiet, til at uteksaminerte musikere fra Jazzlinja omtales så godt som daglig i pressen, sier dekan ved Det humanistiske fakultet ved NTNU, Anne Kristine Børresen.

I ni år har NTNU hatt en ordning med utnevning av NTNU Jazzambassadør. Nå erstattes ordningen med NTNU Jazzpris, og under Jazzfest fikk Børresen gleden av å dele ut den aller første jazzprisen til Mette Rasmussen. 


NTNU Filmpris 2019

Produsent og regissør Line Klungseth Johansen er tildelt NTNU Filmpris.

Instituttleder Jon Raundalen og produsent og regissør Line Klungseth Johansen. Foto: Knut Fagerbakke/NTNU

Instituttleder Jon Raundalen og produsent og regissør Line Klungseth Johansen. Foto: Knut Fagerbakke/NTNU.

Line Klungseth Johansen ble tildelt NTNU Filmpris av instituttleder Jon Raundalen, Institutt for kunst- og medievitenskap, NTNU, ved en mottakelse i tilknytning til Kosmorama, 7. mars 2019.

Kosmorama og NTNU samarbeider om seminarer, debatter, filmvisninger og NTNU Filmpris. Prisen tildeles aktører som jobber for å fremme trøndersk filmproduksjon og som ved hjelp av egne aktiviteter synliggjøre og utvikler det filmfaglige miljøet i Trondheim og Trøndelag.

Fra juryens begrunnelse

«Klungseth Johansen er en ambisiøs, kompromissløs og kunstnerisk nyskapende filmskaper. /…/ I tillegg til å sprenge grenser i utforskingen av det filmatiske uttrykket, strekker hun seg i sin jakt på nye prosjekter og samarbeid på tvers av selskaper, regioner og landegrenser. /…/ Klungseth Johansen er en sjenerøs bidragsyter til filmmiljøet i Trøndelag. Hun spiller en viktig rolle i profesjonaliseringen av bransjen og arbeider målbevisst for å realisere de store produksjonene som vi trenger for å kunne bygge en bærekraftig filmbransje i Trøndelag.»


NTNU Litteraturpris 2018

Forfatter og journalist Maria Berg Reinertsen er tildelt NTNU Litteraturpris.

Dekan Anne Kristine Børresen og forfatter og journalist Maria Berg Reinertsen. Foto: Knut Fagerbakke/NTNU

Dekan Anne Kristine Børresen og forfatter og journalist Maria Berg Reinertsen. Foto: Knut Fagerbakke/NTNU.

Prisen ble tildelt av dekan Anne Kristine Børresen, Det humanistiske fakultet, NTNU, under Fakta F – sakprosafestivalen i Trondheim 2. november 2018 i Trondheim Kunsthall. Før presentasjon av og intervju med prisvinneren, diskuterte Litteraturhuset i Trondheims kritiske panel de nominerte til litteraturprisen.

NTNU Litteraturpris 2018 tildeles en nålevende faglitterær forfatter som er knyttet til Trøndelag og som har utgitt sakprosa/faglitteratur i 2016-2017. Maria Berg Reinertsen ble tildelt prisen for fagboken Reisen til Bretton Woods.

Fra juryens begrunnelse

«Boken er et eksempel på eminent fagformidling til en bred offentlighet. I dialog med de senere årenes globale finanskrise, forklarer forfatter Maria Berg Reinertsen grunnlaget for vår verdensøkonomiske orden ved opprettelsen av Verdensbanken og Pengefondet på 1940-tallet. /.../ Blandingen av solid faglig innhold, reflekterte samfunnsanalyser og en sofistikert litterær form gjør Reisen til Bretton Woods til et beundringsverdig stykke sakprosa.»


NTNUs kultursamarbeid

innen kunst, musikk, film, litteratur, videoproduksjon og scene:

Trondheim Jazzfestival (Jazzfest)

Trondheim Jazzfestival har siden etableringen frontet et sterkt kunstnerisk innhold hovedsakelig innen norsk, nordisk og europeisk jazz. Festivalen er både fornyer og tradisjonsbærer innen jazz og er gjennom sitt samarbeid med ulike musikalske miljøer ved NTNU en viktig bidragsyter til det vedvarende kvalitetssterke musikkmiljøet i Trondheim. Spesielt viktig har Jazzfest vært for utøvere med bakgrunn fra Jazzlinja ved NTNU.

NTNUs Jazzpris

Hvert år tildeles NTNUs Jazzpris på Jazzfest. Fram til 2019 ble NTNU-jazzambassadør utnevnt. I tillegg bys det på NTNU-jams og NTNU Superlørdag.

Under Superlørdag radbrekkes trøndersk musikkhistorie av NTNU Jazzensemble sammen med en utvalgt arrangør. NTNU Jazzensemble består av håndplukkede studenter fra musikkutdanningen ved NTNU.

NTNU-jazzambassadører

NTNU Jazzensembles prosjekter på Jazzfest

TrondheimSolistene

TrondheimSolistene er et internasjonalt anerkjent norsk kammerorkester som ble etablert i 1988 av fiolinist Bjarne Fiskum, som et tilbud til studenter ved Musikkonservatoriet i Trondheim (nå NTNU).

TrondheimSolistene har turneer over hele verden og regnes som et av verdens fremste kammerorkestre. De har to Spellemanspriser og seks Grammy-nominasjoner. Orkesteret er kjent for mange og spennende samarbeid med artister fra alle sjangre.

Hvert år spiller TrondheimSolistene julekonserter på NTNU for våre studenter, ansatte og alumner. I tillegg har NTNU og solistene gjort flere samarbeid i for eksempel London, India og Kina. NTNU har videre støttet flere av deres utgivelser, blant annet verdens første musikk Blu-ray-innspilling «Divertimenti», «In Folk Style» og «Souvenir», verdens første musikkinnspilling i Auro-3D.

NTNU har også støttet TrondheimSolistene i samarbeidsprosjektet «Into Whiteness – Lost Memory» med NTNU Kavli Institute, nobelprisvinner May Britt Moser, komponist Bertil Palmar Johansen og filmkunstner Johan Magnus Elvemo ved NTNU Institutt for kunst- og medievitenskap.

Prosjektet er banebrytende og ble først framført på en vitenskapelig konferanse på Cuba i januar 2017 og også framført på Starmus-festivalen i Trondheim 2017. May Britt Moser foreleser om sin hjerneforskning, TrondheimSolistene spiller musikk av Palmar Johansen og Johan Magnus Elvemos musikk spilles. Både musikk og film tar utgangspunkt i forelesningen til Moser. 

Trøndelagsutstillingen

Trøndelagsutstillingen er en årlig landsdelsutstilling for billedkunst og arrangeres av Trøndelag Bildende Kunstnere (TBK) og administreres av Trøndelag Senter for Samtidskunst (TSSK).

NTNUs Kunstpris

NTNU tildeler årlig NTNUs Kunstpris under Trøndelagsutstillingen. Fram til 2019 utnevnte vi NTNU-kunster.

Kunsteren som mottar prisen får mulighet til å gjøre gjøre ulike prosjekter for NTNU. Eksempler på prosjekter er en utstilling på NTNU-festen, kunst-trykk som benyttes som offisielle NTNU-gaver, kunst til diplomene som tildeles NTNUs doktorgradskandidater under doktorpromosjonen samt gjesteforelesninger og seminarer.

NTNU-kunstnere

Statutter for NTNU-kunstner i avtaleperioden 2019–2021

NTNU ønsker å jobbe for kopling mellom universitetet og kunstmiljøene i Trondheim.

Kåring av vinneren av NTNUs kunstpris er et samarbeid mellom NTNU og Trøndelagsutstillingen/Trøndelag Bildende Kunstnere.

Vinneren av prisen kåres av en komité bestående av Trøndelagsutstillingens jury og en kunstfaglig representant fra NTNU/KiT. Vinneren presenteres så for NTNUs kommunikasjonsavdeling. Dersom komitéen ikke kommer til enighet, kan NTNUs kommunikasjonsavdeling gi en stemme til en av kandidatene.

Kunstfaglige kriterier:

  1. NTNUs Kunstpris deles ut blant kunstnere som er antatt av utstillingens jury og som deltar under Trøndelagsutstllingen.
  2. Aktuelle kandidater er alle nåværede og tidligere studenter ved NTNU/KiT.
  3. Valg av vinner av kunstprisen skal skje på bakgrunn av kunstnerisk kvalitet på kunstverket.

Det skal føres referat fra møtet, hvor valg av kunstner og kort begrunnelse for dette valget framkommer. Avgjørelse nedtegnet i referatet er bindende. Komitéen skriver så en begrunnelse for utnevnelsen.

Offentliggjøringen skjer på åpningen av Trøndelagsutstillingen sammen med andre priser som utstillingen deler ut. NTNU er ansvarlig for offentliggjøringen av NTNU-kunstneren.

Vinneren av NTNUs Kunstpris mottar et stipend på kr. 20 000 og et diplom fra NTNU.

Formålet med prisen fra NTNUs side er å løfte fram universitetets kunstfaglige side og promotere denne og våre alumner gjennom prisutdelingen.

Kontaktpersoner:
NTNU Kommunikasjonsavdelingen: Eirik Lian
Trøndelagsutstillingen: Margrete Abelsen

Revidert 18. mars 2019

Pstereo

Pstereo er en velkomstfest for nye studenter i Trondheim og byens største publikumsfestival. På programmet står et bredt spekter av artister innen pop/rock og tilgrensende sjangere. NTNU er innholdsleverandør og samarbeidspartner til festivalen.

Kunstprosjekt

Hvert år gjennomfører NTNU-studenter et kunstprosjekt for Pstereo under ledelse av erfarne prosjektledere eller kunstnere. Studenter fra KiT (Kunstakademiet i Trondheim), arkitektur og musikkteknologi er involvert i prosjektene.

Kunstprosjektene

Trondheim Calling

Trondheim Calling er en stor, årlig publikumsfestival med nye artister og et bransjetreff i Trondheim som fremmer midtnorsk musikkproduksjon og eksport.

NTNU Musikknæringspris

NTNU Musikknæringspris på 25 000 kroner har gått til næringsaktører som jobber for å fremme trøndersk musikkproduksjon og som er med på å bygge et musikknæringsapparat rundt artister i Trondheim og Trøndelag. NTNU og Trondheim Calling samarbeidet om kåringen. NTNUs musikknæringspris ble, etter initiativ fra Trondheim Calling, avviklet i 2017.

Vinnere av NTNU Musikknæringspris

Trondheim Kammermusikkfestival (Kamfest)

Trondheim kammermusikkfestival startet i 1996 og har utviklet seg til å bli en av de mest innovative kammermusikkfestivalene i verden. Kamfest har et faglig samarbeid med Institutt for musikk med blant annet masterklasser i tillegg til at NTNU støtter gode NTNU-relaterte arrangement.

Noen samarbeid

NTNU Kammermusikkpris

NTNU Kammermusikkpris ble opprettet i anledning Trondheim kammermusikkfestivals 20-årsjubileum i 2015, og deles ut hvert andre år. Prisen er på 20.000 kr. Den er tenkt for å stimulere og inspirere til kammermusisering.

Prisen kan kun deles ut til studenter ved NTNU institutt for musikk. Kammermusikkensembler som består av studenter fra musikklinjen blir oppfordret til å delta i konkurranse for å få prisen og de må prøvespille for en jury som velger ut vinneren. 

Vinnere av NTNU Kammermusikkpris

Kosmorama

Kosmorama – Trondheim Internasjonale Filmfestival ble arrangert for første gang i 2005 og jobber for å styrke filmmiljøet og filmen i Midt-Norge. Kosmorama skal bidra til nyskaping i skjæringspunktet mellom kultur og næring og tilby de besøkende spennende filmfaglig innhold.

Samarbeidet mellom NTNU og Kosmorama startet i 2015 og er nært knyttet til Institutt for kunst- og medievitenskap med Norges ledende filmvitenskapelige miljø. Studieprogrammet innen film- og videoproduksjon er det eneste praktisk-teoretiske filmutdanningstilbudet i landet.

NTNU Filmpris

Samarbeidet består i seminarer, debatter, filmvisninger og etableringen av NTNU Filmpris. Prisen tildeles aktører som jobber for å fremme trøndersk filmproduksjon og som ved hjelp av egne aktiviteter synliggjør og utvikler det filmfaglige miljøet i Trondheim og Trøndelag.

Vinnere av NTNU Filmpris

Litteraturhuset i Trondheim

Litteraturhuset i Trondheim har arrangementer knyttet til litteratur og er arena for kultur- og samfunnsdebatter og forskningsformidling. 

Litteraturhuset i Trondheim samarbeider med forskere ved NTNU om forskningsformidling i programmet «Professor på kafé».

NTNU Litteraturpris

Samarbeidsavtalen mellom NTNU og Litteraturhuset omfatter også at deler av den økonomiske støtten fra NTNU settes av til en litteraturpris.

Vinnere av NTNU Litteraturpris

Statutter for NTNU Litteraturpris

Formålet med NTNU Litteraturpris er å anerkjenne et norskspråklig, skjønnlitterært eller faglitterært verk skrevet av en nålevende forfatter med tilknytning til Trøndelag. Den er også ment å skulle stimulere interessen for litteratur, så vel skjønnlitterær som faglitterær, og synliggjøre og utvikle litterær virksomhet knyttet til vår region. Verket må være utgitt i løpet av de to foregående år.

Prisen er på 20 000 NOK samt et diplom. Den alternerer årlig mellom et skjønnlitterært og et faglitterært verk. I 2017 går prisen til et skjønnlitterært verk.

Prisen blir tildelt på grunnlag av kvalitet, og etter kriterier som juryen ser som særegne for hver av sjangrene. Kriterier som originalitet og individuelt særpreg vil være sentrale for begge sjangre. Prisen kan gå til så vel kjente forfattere som til forfattere som ennå ikke har et etablert navn blant publikum.

Vurderingen foretas av en jury bestående av 2 personer fra Litteraturhuset, 2 fra NTNU og 1 fra Norsk Forfattersentrum Midt-Norge. Jurymedlemmene velges for ett år av gangen. En av NTNUs jurymedlemmer leder juryen. Juryen leverer en begrunnelse for sitt valg. Kommunikasjonsavdelingen ved NTNU er sekretariat for prisen.

Juryen nominerer selv, men publikum kan også sende inn forslag til kandidater som de mener fortjener prisen. Kort begrunnelse legges ved på e-post. 

Prisen kunngjøres i juni. To uker før prisoverrekkelsen offentliggjøres finalistene. Den skjønnlitterære prisen deles ut i forbindelse med Trondheim Litteraturfest i oktober, mens den faglitterære prisen deles ut i forbindelse med Fakta F – sakprosafestivalen i Trondheim i november.

Vedtatt 3. juli 2017

Dokkhuset

Dokkhuset Scene AS er en konsertscene som presenterer kammermusikk og jazz, ny musikk, verdensmusikk og andre musikalske uttrykk. NTNU har en leieavtale med Dokkhuset som varer fram til september 2026. Avtalen er reforhandlet i 2019.

NTNU bruker Dokkhuset Scene til mange arrangementer, både til seminar, konferanser, kurs og konserter. Institutt for musikk er største bruker, og NTNU Alumni, NTNU Kveld og Fakultet for arkitektur og design bruker huset regelmessig.

NTNU julelåter

NTNU gir hver høst en tidligere student/alumnus oppdraget med å re-arrangere en kjent julestemningslåt.  Et av NTNUs studentorkestre, NTNU Jazz Ensemble og/eller NTNU Kammerorkester framfører NTNUs julehilsen. I tillegg er det nyinnspilling, utgivelse av låtene og produksjon av en musikkvideo.

2018 – Hei fær en vakker julsong, tekst: trad. Sunndalen, musikk: trad./Henning Sommerro med musikere fra Institutt for musikk og Trondhjems Studentersangforening


2017 – Glade jul, arr. av Vigleik Storaas med studenter ved Institutt for musikk


2016 – Little Drummer Boy, arr. av Eva Holm Foosnæs med Henriette Kolset, studenter ved Institutt for musikk og Trondhjems Studentersangforening (TSS) 


2015 – Baby, it's cold outside


2014 – Hellig natt (Adolphe Adam), arr. av Eirik Hegdal, med Kirsti Huke, NTNU Jazz Ensemble og NTNU Kammerorkester


2013 – Walking in the air (Howard Blake), arr. av Kristoffer Lo, med NTNU Jazz Ensemble


2012 – Stjernesludd (DumDum Boys), arr. av Ola Kvernberg, med NTNU Jazz Ensemble

Æresdoktorer

NTNU utnevner en eller to æresdoktorer ved doktorpromosjonene som finner sted to ganger i året. Forutsetningen for å bli utnevnt til æresdoktor er en betydningsfull vitenskapelig innsats eller fremragende arbeid til gagn for vitenskapen, eller at det er vist fremragende innsats innenfor kunst og kultur.

Æresdoktorer innenfor kunst og kultur