NTNU kveld
  • NTNU Kveld på Dokkhuset ved Solsiden. Foto: Søderholm-Steen Trøndelag Reiseliv

 

NTNU Kveld – program for våren 2019

På NTNU Kveld får du forskningsbasert kunnskap – rett fra forskeren! Her møter publikum NTNUs ulike fagmiljø i en ramme av inspirerende kunnskap og kulturell opplevelse.

 

Søvnmangel – et folkehelseproblem?

Tiden vi sover utgjør ca 1/3 av livet vårt!  Er det kun for å "lade batteriene" eller er det flere ting som skjer? Om lag 500.000 nordmenn lider av kroniske søvnproblemer med påfølgende dårlig livskvalitet. Hvorfor? Årsakene er mange og sammensatte...

Morten Engstrøm er overlege på klinisk nevrofysiologisk laboratorium ved St. Olavs Hospital og forsker ved NTNU. Han stiller spørsmålene: Hva er søvn? – bare bortkastet tid? Hvordan du har det om natten har mye å si for hvordan du har det om dagen – og motsatt.
 

Håvard Kallestad er psykologspesialist og forsker ved St. Olavs Hospital og NTNU. Han forsker blant annet på søvnproblematikk som insomni og døgnrytmeforstyrrelser samt sammenhenger mellom søvnproblemer og psykisk helse. Kan vi bruke kunnskap om søvn og døgnrytmer til å forbedre behandlingen av psykiske lidelser? Og hva kan vi gjøre for å hjelpe oss selv?

Velkommen til NTNU Kveld tirsdag 19. februar
Vi gjør oppmerksom på at arrangementet blir fotografert, streamet live og filmet for TV-sending.
Det vil bli anledning til å stille spørsmål fra publikum.
Klikk her for streaming
 


Bioteknologi – er det svaret på fremtidens utfordringer?

Hva er Bioteknologi og hva kan det brukes til? Bioteknologien er allerede inne på svært mange viktige samfunnsområder.

Øystein Arlov, forsker ved Sintef, avdeling for bioteknologi og nanomedisinØystein Arlov er forsker ved SINTEF, avd. for bioteknologi og nanomedisin. Han vil fortelle om hvordan bioteknologien anvendes i dag, og om muligheter og utfordringer innenfor dette feltet.

 

Yrr Mørch, seniorforsker ved Sintef, avdeling for bioteknologi og nanomedisinYrr Mørch er seniorforsker ved SINTEF, avd. for bioteknologi og nanomedisin. Hun forsker på nanomedisin og vil fortelle om "Når de små tingene blir store…»
Hva er nanomedisin og hva kan den bidra med? m.m.


Velkommen til NTNU Kveld tirsdag 19. mars
Vi gjør oppmerksom på at arrangementet blir fotografert, streamet live og filmet for TV-sending.
Det vil bli anledning til å stille spørsmål fra publikum.
Klikk her for streaming

 


Trondheim, hovedstad for mineralutvinning til havs?

Den teknologiske utviklingen foregår i rivende tempo. Verden trenger mineraler, ikke minst for å kunne gjennomføre det grønne skiftet. På Norges havbunn finnes ettertraktede mineraler som gull, sølv, kopper og sink. Vi skaffer oss nå kunnskap om disse mineralforekomstene og om mulighetene for å ta dem i bruk.
 

Kurt AaslyKurt Aasly er førsteamanuensis på institutt for geovitenskap og petroleum.
Trenger vi mineralene fra havbunnen? Hva innebærer det å starte utvinning av havbunnens ressurser? Hvilken teknologi trenger vi? Er dette miljømessig forsvarlig?

Heidi Rapp NilsenHeidi Rapp Nilsen er postdoktor ved institutt for filosofi og religionsvitenskap. Hun har master i økonomi og tok sin doktorgrad på økologisk økonomi og etikk i 2010. Hun spør: Eksisterer naturen kun for oss mennesker? Hun reflekterer videre rundt ansvar for å se helheten med alle inngrep vi gjør.

Egil TjålandEgil Tjåland er leder for institutt for geovitenskap og petroleum, NTNU.  Hvilket mulighetsvindu representerer mineralutvinning fra norsk havbunn? Kan dette bli et nytt norsk industrieventyr?

 

Velkommen til NTNU Kveld tirsdag 23. april
Vi gjør oppmerksom på at arrangementet blir fotografert, streamet live og filmet for TV-sending.
Det vil bli anledning til å stille spørsmål fra publikum.
Klikk her for streaming


Tid og sted

Sted: Dokkhuset
Tid: 19–21 (dørene åpnes 18)
Inngang: Gratis – åpent for alle.

Kunstneriske overraskelser og kafé med servering!


 Se tidligere arrangement


Kontakt

E-post: ntnukveld-request@ntnu.no

Prosjektleder: Randi Wenche Haugen

Forskning fenger!

Universitetsavisa 24.04.2018

NTNU Kveld har måttet avvise hundrevis i døra

Når tema som nanoteknologi, psykisk helse og fuglesang trekker så stint med folk at de sitter med nesetippen presset mot scenekanten, da er det givende å drive forskningsformidling, synes prosjektleder for NTNU Kveld, Randi Wenche Haugen. Les om NTNU Kveld har måttet avvist besøkende i døra på universitetsavisa.no