NTNU Kveld – Unge forskere 2021 og tema sosial ulikhet. Foto: Stig A. Larssæther
NTNU Kveld – Unge forskere og tema Klima. Foto: Stig A. Larssæther
Bilde fra NTNU kveld og tema: Hva kan erstatte plast? Foto: Trond Sverre Kristiansen
Illustrasjon: Kolbjørn Skarpnes /NTNU
Introtekst
NTNU Kveld – program
På NTNU Kveld får du forskningsbasert kunnskap – rett fra forskeren! Her møter publikum NTNUs ulike fagmiljø i en ramme av inspirerende kunnskap og opplevelse.
I 2022 fortsetter vi med nye NTNU-kvelder med innhold fra blant annet NTNUs tematiske satsningsområder: BÆREKRAFT – HAVROM – HELSE – ENERGI
Program for høsten 2022:
Program for høsten 2022:
NTNU Kveld tar sommerferie men kommer tilbake med nye aktuelle forskningstema i september.
Ønsker du å motta epost med invitasjon til NTNU Kveld fremover, meld deg på nyhetsbrev.
Vi ønsker vårt publikum en god sommer!
Tidligere arrangement i 2022
Tidligere arrangement i 2022
Kampen om sannheten – akademisk ytringsfrihet under press?
Tid: Mandag 30. mai kl. 19-21 Sted: Trondheim Folkebibliotek Arrangør:NTNU Vitenskapsmuseet Billetter: NTNU Kveld er gratis og åpent for alle
I mai leverte Kierulf-utvalget sin rapport om akademisk ytringsfrihet (NOU 2022:2).
NTNU Kveld inviterer forskere, universitetsledere og andre interesserte til å ta debatten blant annet om:
De tause forskerne: Er det sant at akademikere er fraværende i den offentlige debatten?
Selvsensur og usynliggjøring: Er smålighet mellom kollegaer og kanselleringskultur i ferd med å undergrave et sannhetssøkende akademia?
Det usynlige glasstaket: Hvor fritt kan forskere snakke når næringsliv og politikere trekker i trådene?
Internasjonale utfordringer: Hvordan påvirker internasjonalt samarbeid og trender forskernes frihet til å ytre seg fritt?
Med i diskusjonen blir blant andre rektor Anne Borg, Gunnar Bovim som var medlem av Kierulf-utvalget, og prorektor for forskning og formidling, Tor Grande.
Tid: Torsdag 21. april kl. 19- ca. 21 Sted: Dokkhuset Scene på Solsiden, Trondheim Arrangør:NTNU Vitenskapsmuseet og NTNU Bærekraft Språk: Norsk Billetter: NTNU Kveld er gratis og åpent for alle
Den siste rapporten fra FNs klimapanel slår fast at det fremdeles er mulig å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader, men da må utslippene gå ned snarest og senest i 2025.
Løsningene finnes, og i enkelte nasjoner og regioner har utslippene allerede begynt å gå ned. Samtidig er det betydelige skjær i sjøen. Skal vi lykkes, må alle bidra. Hvordan kan klimaomstillingen skje uten at det rammer de fattigste landene og de svakeste gruppene i samfunnet? Hvilke konsekvenser vil krigen mellom Ukraina og Russland få for den globale energi- og klimaomstillingen?
Anders Hammer Strømman er en av hovedforfatterne i FNs siste klimarapport, som har løsninger som hovedtema. Han vil presentere de viktigste funnene som har høstet stor oppmerksomhet: Hvilke veivalg står verden overfor, og hvilke løsninger kreves? Anders er professor i industriell økologi ved NTNU med livsløpsanalyser som spesialfelt. Han er internasjonalt prisbelønt for sin forskning, og jobber med bærekraftige energi og transport systemer.
Espen Moe vil snakke om hvilke konsekvenser krigen mellom Russland og Ukraina kan få for energipolitikken. Vil den bremse eller akselerere omstillingen fra fossil til fornybar energi?
Espen er professor i statsvitenskap ved NTNU – og en av Norges fremste eksperter på internasjonal energipolitikk. Han har skrevet flere bøker om den globale energiomstillingen, og har markert seg som en tydelig stemme i den hjemlige energidebatten.
Tomas Moe Skjølsvold vil snakke om betydningen av at klimaomstillingen skjer på en sosialt rettferdig måte. Hvilke grep er nødvendig for å ivareta dette? Tomas er professor i teknologi- og vitenskapsstudier ved NTNU. Han er også nestleder i NTRANS, et nasjonalt forskningssenter med fokus på energi- og klimaomstilling. Tomas forsker på vitenskapens og teknologiens rolle i samfunnet, og har skrevet flere fagbøker om emnet.
Tid: Tirsdag 19. april kl. 19- ca. 21 Sted: Dokkhuset Scene på Solsiden, Trondheim Arrangør: NTNU Vitenskapsmuseet og NTNU Lærerutdanning Språk: Norsk Billetter: NTNU Kveld er åpent for alle
Etter Tysklands okkupasjon av Norge i 1940 var det et mål for Quisling sin NS-regjering å nazifisere skoleverket og norske ungdommer.
Lærerne ble i 1942 pålagt medlemskap i det nyopprettede Lærersambandet. Lærerne organiserte massiv motstand mot okkupantstyrets nyordning. Et klart flertall meldte seg ut av Lærersambandet, noe som førte til at 1100 lærere ble arrestert, og rundt 500 ble deportert til tvangsarbeid i Kirkenes. Læreraksjonen i 1942 påførte Vidkun Quisling og Nasjonal Samling et tidlig og viktig nederlag.
Hva kan dagens skole lære av lærernes verdikamp i 1942?
Nils Edward Naastad har forsket på kritisk analyse av luftmakt i krig, men også på historiebruk etter hendelsene. Naastad vil gi oss et tilbakeblikk på hva som skjedde i 1942. Han har lang erfaring som lærer i videregående skole, og har vært førsteamanuensis ved NTNU og Luftkrigsskolen.
Unni Eikeseth har i mange år vært vitenskapsjournalist og programleder i Newton i NRK. Hun er opptatt av hva slags naturvitenskapelig kunnskap dagens elever trenger for å delta i et demokratisk samfunn og ikke å bli lurt av propaganda? Unni er førstelektor i naturfag ved Institutt for lærerutdanning NTNU.
Gunnar Grut vil snakke om noen av dagens utfordringer i skolen, belyst ved eksempler fra læreplan og læremidler. Stikkord er terrorbekjemping og digitale persondata. Hvordan kan dagens lærere navigere for å skape kritisk medborgerskap som gjør elevene i stand til å møte demokratiets utfordringer? Gunnar er statsviter og leder samfunnsfagseksjonen ved Institutt for lærerutdanning NTNU.
Vi gjør oppmerksom på at arrangementet ble fotografert, og direkte streamet. Stream kan følges fra: ntnu.no/kveld, og i ettertid blir opptaket tilgjengelig på NTNU YouTube.
NTNU Kveld – Publikum møter NTNUs ulike fagmiljøer i en ramme av kunnskap og opplevelse!
Tid: MANDAG 28. mars 2022 kl. 19.00 – ca 21.00 Sted: Dokkhuset på Solsiden, Trondheim Billetter: NTNU Kveld har gratis inngang, og er åpent for alle. Bar Passiar åpner kl. 18.00 Arrangør: NTNU Vitenskapsmuseet Språk: Norsk
Verden er overrumplet og rystet over Russlands angrep på Ukraina. Byer knuses, og krigen går hardt utover sivilbefolkningen. Millioner flykter i den største flyktningekatastrofen siden 2. verdenskrig.
Hvorfor gjorde Putin dette? Er det mulig for oss i vesten å forstå Russland? Hvilke konsekvenser får det som har hendt for Europas videre sikkerhetspolitikk? Hvilken betydning får det for Norges sikkerhetspolitikk?
Torbjørn Lindstrøm Knutsen er professor i statsvitenskap med fordypning i internasjonal politikk og stormakters vekst og fall. Han har vært nasjonal rådgiver og formidler på feltet i mange år med foredrag, artikler og bøker. Knutsen trekker opp sammenhenger, fakta og erfaringene med Vladimir Putins mer enn 20 år som Russlands president. Han er ansatt ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU.
Julia V. Bondeli er postdoktor og forsker ved Institutt for internasjonal forretningsdrift ved NTNU i Ålesund. I sin doktorgrad undersøkte Julia korrupsjon i det russiske forretningslivet. Hva gjør korrupsjon i stor skala med et samfunn? Hun vil gi et overblikk over korrupsjonens systemiske karakter som en egen styringsmekanisme i det offentlige, muliggjort av utstrakte korrupte nettverk bygd på personlig lojalitet.
Karl Erik Haug er professor og instituttleder ved Institutt for moderne samfunnshistorie ved NTNU. Han har forsket på norsk utenriks-, sikkerhets- og forsvarspolitikk med særlig vekt på Norges relasjoner til fremmede nasjoner. Han vil gi oss et innblikk i hvilke konsekvenser denne krigen kan få for Europas sikkerhetspolitiske landskap videre. Haug er også styreleder ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).
Dag Henriksen er oberstløytnant, professor og forskningsleder ved Luftkrigsskolen. Han har operativ bakgrunn og har bl.a. tjenestegjort i NATO-operasjoner i Baltikum og Afghanistan, samt et år ved U.S. Air Force Research Institute. Hans doktorgrad i militære studier tok for seg sammenhengen mellom politiske målsettinger og militær maktanvendelse i Kosovokrigen. Henriksen snakker om hvilken betydning krigen i Ukraina får for Norges sikkerhetspolitikk.
Tid: Tirsdag 22. mars kl. 19-21 Sted: Dokkhuset på Solsiden, Trondheim Arrangør: NTNU Vitenskapsmuseet og NTNU Helse Språk: Norsk Billetter: NTNU Kveld er åpent for alle
Overgangsalder er en ny epoke i livet som mange ikke er helt forberedt på, og som kan skape både usikkerhet og endringer i livet. Men du er ikke alene! Vi bare snakker ikke om det!
Hva er overgangsalder – og hvordan kan dette påvirke deg?
1/3 av kvinnens liv gjenstår etter menopausen. Hvilken kunnskap trengs for best mulig livskvalitet?
Forskningsbasert kunnskap og åpenhet kreves for at vi trygt kan navigere oss gjennom denne viktige livsfasen – som i høyeste grad også angår våre partnere! Kvinner trenger informasjon for å kunne ta de riktige valgene for egen helse. Hva er status for forskning på overgangsalder?
Hanna Helgetun Krogh er spesialist i allmennmedisin, og har lang erfaring som fastlege ved Kalvskinnet legesenter i Trondheim.
Lars Slørdal er professor i medisin (farmakologi) ved Institutt for klinisk og molekylær medisin ved NTNU, og overlege ved Avdeling for klinisk farmakologi ved St. Olavs hospital.
Mette Haase Moen er professor emerita ved Institutt for klinisk og molekylær medisin ved NTNU. Hun er spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer og en nestor innen forskning og undervisning om kvinnehelse.
Ingrid Baasland er gynekolog ved Baasland-klinikken. Hun har doktorgrad innen tema livmorhals og screening. Hun forsker på kvinnehelse ved Allmennmedisinsk forskningsenhet ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie ved NTNU og Kreftregisteret.
Alle streamsendinger for NTNU Kveld arrangementer er samlet og lagt ut på NTNU s YouTube kanal
Forskning fenger!
Forskning fenger!
Universitetsavisa 24.04.2018
NTNU Kveld har måttet avvise hundrevis i døra
Når tema som nanoteknologi, psykisk helse og fuglesang trekker så stint med folk at de sitter med nesetippen presset mot scenekanten, da er det givende å drive forskningsformidling, synes prosjektleder for NTNU Kveld, Randi Wenche Haugen. Les om NTNU Kveld har måttet avvist besøkende i døra på universitetsavisa.no