MuSaDel
Velkommen til MuSaDel-seminar 2023! Årets tema er etter- og videreutdanning for museumssektoren
Velkommen til MuSaDel-seminar 2023! Årets tema er etter- og videreutdanning for museumssektoren

Spørsmål for årets seminar vil blant annet være: Hvilke kompetansebehov finnes i sektoren i dag og i fremtiden? Hvordan jobbes det med kompetanseheving i sektoren? Hvordan gjøres dette i andre land? Hvilke typer kompetansehevings- og etter og videreutdanningstilbud (EVU) etterlyses? Hvordan kan universiteter, høyskoler og museer i Norge samarbeide om kompetanseheving og EVU?
Seminaret er åpent for alle som er interessert i kompetanseheving og etter- og videreutdanning i museumssektoren. I år oppfordrer vi spesielt museumsledere, museums- og UH-ansatte til å delta. Under seminaret ønsker vi å gi rom til samtaler og nettverksbygging på tvers av sektorene
Seminaret er gratis og inkluderer middag dag 1 og lunsj dag 2. Antall deltakere er begrenset til 50 og vi ber om påmelding innen 22.09. ved å følge denne lenken: Påmelding
Program (med forbehold om mindre endringer)
DAG 1 (Arkitekt Christies gate 2, A123)
12.00-12.15 Velkommen
12.20-12.40 Kulturdirektoratet: Kompetansebehov og kompetanseheving for museumssektoren sett fra politisk og overordnet perspektiv
Seksjonsleder Kulturarv og museum, Inga-Lill Sundset
12.40-12.50 Pause
12.50-14.00 Museumsforbundets fagseksjoner: Kompetansebehov og kompetanseheving sett fra fagseksjonene
Fagseksjon for Kunst- og kunstindustrimuseer: Morten Spjøtvold (Kode)
Samlingsforvaltning: Jeanne Dalbu (Jærmuseet)
Formidling: Line Engen (Nasjonalmuseet) (digital)
Samisk Museumslag: Kai Rune Hætta (Saemien Sijte)
Forskning: Ingeborg Hjorth (Falstadsenteret)
Industri, kommunikasjon og anlegg: NN
14.00-14.20 Pause med noe å bite i
14.20-15.05 Plenumsamtale: Kunnskapsutvikling og kompetanseheving i sektoren sett fra museumslederne
Silje Aavitsland (Museum Stavanger)
Ole Jakob Furset (Nordlandsmuseet)
Ingrid Lunnan Nødseth (Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, MiST)
Samtaleleder: Åshild Karevold (justismuseet)
15:05-16.00 Spørsmål fra salen – Diskusjon
17:00 Middag (MuSaDel inviterer alle påmeldte deltakere)
DAG 2 (Lysholmbygget, LY32)
8.45-9.00 Velkommen tilbake
9.00-9.30 Kompetanseheving og etter- og videreutdanning for museumssektoren, sett fra UH
Brita Brenna og Ingrid Halland (UiO)
Insa Müller (NTNU)
9.30-9.45 Pause med noe å bite i
9.45-10.10 Inspirasjon fra Organisasjon Danske Museer:
Utdanningsleder ODM, Ida Bennicke (digital)
10.15-10.40 Inspirasjon fra prosjektet MuseOn Weiterbildung und Netzwerk
Sonja Thiel (digital)
10.40-10.50 Pause med rigging
10.50-12.15 Workshop - Hva kan fungere i Norge – hvordan kan UH og museene samarbeide om kompetanseheving og EVU?
12.15-13.00 Avslutning Ledes av Hanna Mellemsether (Museene Arven)
13.00 Lunsj (MuSaDel inviterer)
MuSaDel
MuSaDel
Museene endres i takt med samfunnet slik som andre kulturarvsinstitusjoner; endrede samfunnsstrukturer, kunnskapsregimer og deltakelseskulturer utfordrer etablerte forståelser av hva et museum er og hvordan museumsansatte arbeider. Det er en forutsetning at universitetsstudenter som ønsker seg en karriere i sektoren, har tilgang til forskningsbaserte og praksisnære undervisningstilbud, som forbereder dem på å utvikle fremtidens museer og museumspraksis. Samtidig har museumsansatte behov for etter- og videreutdanning som hjelper dem å fornye kompetansen sin gjennom hele arbeidslivet.
Prosjektet adresserer disse utfordringene ved å starte en kontinuerlig dialog mellom utdannings- og museumssektoren om relevant utdanning, og ved å utvikle et konkret undervisningstilbud. I MuSaDel kartlegger vi hvilke erfaringer studenter gjør seg i overgang fra studier til arbeidslivet, og hvilke kunnskaps- og kompetansebehov sektoren anser for å være viktig og bli viktig i fremtiden. Kartleggingen tjente i 2023 som samtalestarter mellom utdannings- og museumssektoren under Seminar om utdanningssamarbeid. Dialogen fortsetter i årlige seminar som møtested for undervisere, forskere og studenter fra UH-sektoren og museumsfeltet.
Med utgangspunktet i at den samme utdanningen kan være grunnutdanning for noen og etter- og videreutdanning for andre, utvikler prosjektet parallelt et undervisningstilbud i tett dialog mellom Museene Arven og studenter og undervisere fra NTNU. Emnet gjennomføres to ganger i løpet av prosjektperioden, emneevaluering og forskning på lærende sine opplevelser brukes aktiv til videreutvikling av emnet, og danner samtidig empirien for læringsforskning. Forskningens fokus ligger på hva som skjer når formell utdanning og livslang læring møtes i læringssituasjoner der studenter og museumsansatte lærer sammen. En artikkel med resultat fra denne forskningen markerer prosjektets avslutning, mens undervisning i emnet «Museum, samfunn, deltakelse» og seminar eller annen nettverksaktivitet fortsetter etter endt prosjektperiode.
Prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og Museene Arven. Prosjektet er støttet av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) under programmet «Økt arbeidsrelevans i høyere utdanning».
Prosjekteamet består av prosjektleder Insa Müller (NTNU og Museene Arven), vitenskapelig assistent Ingrid Elise Fostervold (NTNU), fagsjef Hanna Mellemsether (Museene Arven), fagsjef forvaltning Bodil Østerås (Museene Arven), fagsjef formidling Gunhild Rikstad (Museene Arven) og førsteamanuensis Mattias Bäckström (NTNU).
En lokal og en utvidet referansegruppe med representanter fra flere museer og utdanningssteder bistår prosjektteamet i arbeidet sitt.
Masteremnet KULMI3215 Museologi og kulturarvspedagogikk gjennomgår i rammen av MuSaDel-prosjektet en utviklingsprosess for å i økende grad tilpasse innholdet i emnet til arbeidslivets kompetansekrav. Utviklingen av emnet bygger på kartlegging av kompetansebehov og lærdom fra seminar om utdanningssamarbeid i Museums-Norge høst 2022. Emnet tematiserer læring og deltakelse som mål og metode i museene. Ved å samle studenter på masternivå (KULMI3215) og museumsansatte som tar emnet som videreutdanningsemne (KULMI6215) i læringssituasjoner knyttet til en konkret utfordring, tilrettelegger emnet for at lærende med ulik bakgrunn, kunnskaper og kompetanser lærer med, til og fra hverandre.
I begynnelsen av semesteret ble studentene introdusert for en case: I kjølvannet av Skeivt kulturår 2022 ønsker Egge Museum å utvikle et museumsprosjekt sammen med likestillingsorganisasjonen Rød Tråd. For å kunne gjennomføre prosjektet ønsker Egge Museum å søke på Liksom-Kulturdirektoratet sin utlysning Deltakende museumsprosjekt som bidrar til økt mangfold i museene. Studentenes oppgave var å utvikle en prosjektidé og senere skrive en søknad til denne utlysningen.
I uke 10 ble undervisning gjennomført som et intensivkurs på Egge Museum i Steinkjer. Museet stilte lokaler og infrastruktur til rådighet og studentene bodde hele uken sammen på en gård i nærheten av museet.
Uken startet med en workshop i regi Kvinnemuseet og Kvinnenettverket med tema Kjønnsrepresentasjon i museet. Sammen med rundt 20 ansatte i Museene Arven hørte studentene på foredrag, diskuterte kjønnsrepresentasjoner i museer og analyserte og diskuterte utstillingen «Traktor». Gjennom deltakelse i et kompetansehevingstiltak for museumsansatte, fikk masterstudentene direkte innsyn i, og mulighet til å delta i pågående fagdiskusjoner i sektoren.
Under intensivuken fikk studentene bruke deres kjennskap til pensumlitteraturen og egne erfaringer, og de hørte på forelesninger fra universitetslærere, fag-, formidlings- og forvaltningsansvarlig i Museene Arven. Studentene deltok i workshop om læring i museene i regi av NCK og hadde speed date med representant for Rød Tråd. Med hjelp av alle disse ressursene utviklet de prosjektideer for deltakende museumsprosjekt. Uken ble avsluttet med at studentene pitchet prosjektideene sine for medstudentene og et fagpanel bestående av emneansvarlig, vitenskapelig assistent og fagenheten i Museene Arven som ga tilbakemeldinger og innspill til videre utvikling av prosjektbeskrivelsen og prosjektsøknad.