Toppbanner CERG

CERG-podkasten

 

CERG-podkasten

Her finner du alle episodene som er laget av CERGs egen podkast, med de nyeste episodene øverst. I CERG-podkasten snakker vi på en enkel og forståelig måte om forskningsprosjektene våre, studier vi har publisert, og andre viktige ting som skjer i forskningsgruppa. (Podkasten produserer for øyeblikket ikke nye episoder)

Du kan også høre, laste ned og abonnere på CERG-podkasten i iTunes.


Podkast: Kondisjon og demens

Episode 16: Atefe Tari

Kondis og demens

Hva slags trening kan gjøre deg mindre utsatt for demens? Og når er det for seint å begynne å trene?

Vår doktorgradsstipendiat Atefe Tari forsker på kondisjon og Alzheimers sykdom. I den 16. episoden av CERG-podkasten forteller hun om sin ferske studie som har sett på sammenhengen mellom endringer i kondisjon over tid og risikoen for å få eller dø av demens.

Podkast: Treningsutløst rabdomyolyse

Episode 15: Knut Asbjørn Rise Langlo

Treningsutløst rabdomyolyse

Er det farlig å trene så hardt at du blir støl i ei hel uke etterpå? De siste årene har flere enn tidligere blitt behandlet på sykehus for sykdommen rabdomyolyse etter knallhard trening.

Sammen med medisinstudenter ved NTNU har vår doktorgradsstipendiat Knut Asbjørn Rise Langlo nylig publisert en studie som tyder på at rabdomyolyse slett ikke er uvanlig etter ei uvanlig intensiv treningsøkt. I den 15. episoden av CERG-podkasten forteller Knut Asbjørn mer om treningspåført rabdomyolyse og forklarer hvordan man kan legge opp treningen for å unngå det.


Podkast: Kondisjon og lungefunksjon

Episode 14: Øystein Rasch-Halvorsen

Kondisjon og lungefunksjon

Hjertet er kanskje viktigst, men også lungene kan spille en rolle for kondisen din. Så hva kan du gjøre for å ta vare på lungehelsa di?

Vår doktorgradsstipendiat Øystein Rasch-Halvorsen forsker på kondisjon og lungefunksjon. I den 14. episoden av CERG-podkasten foretller han om sin nye forskningsartikkel om sammennhengen mellom kondis og lungefunksjon. Han forteller også hva du kan gjøre for å unngå at lungefunksjonen svekkes.

Du kan lese mer om doktorgradsprosjektet til Øystein her


Podkast: Kondisjon og hjerteinfarkt

Episode 13: Jon Magne Letnes

Kondisjon og hjerteinfarkt

Hvor stor betydning har egentlig kondisen for hjerterisikoen din når du i utgangspunktet er frisk? Veldig stor, viser det seg!

Vår doktorgradsstipendiat Jon Magne Letnes forsker på kondisjon og hjerterisiko. I den 13. episoden av CERG-podkasten forteller han om sin nye forskningsartikkel, som nylig ble publisert i det verdensledende hjertetidsskriftet European Heart Journal. Han gir også noen råd om effektiv trening for å få opp kondisen.

Du kan også lese mer om resultatene fra studien her.


Podkast: Trening og plutselig død

Episode 12: Jan Pål Loennechen

Trening og plutselig død

Hvis trening er sunt, hvorfor kan unge, spreke mennesker dø av det? Kan trening være farlig for deg? Kan man trene hvis man har hjerteflimmer?

Jan Pål Loennechen er vår fremste ekspert på trening, hjerterytmeforstyrrelser og plutselig død, og i den 12. episoden av CERG-podkasten snakker vi med ham om nettopp det. Jan Pål gir også sine anbefalinger om trening for personer som har atrieflimmer.


Podkast: Hvordan trener eldre?

Episode 11: Line Skarsem Reitlo

Hvordan trener eldre?

Hvordan kan vi tilrettelegge for at flere eldre skal være så fysisk aktive som de bør være? Hva slags trening foretrekker de, og hvem har størst risiko for å hoppe av et treningsprogram?

Vår doktorgradsstipendiat Line Skarsem Reitlo forsker på treningsvaner hos eldre, og har blant annet lest nesten 70 000 av treningsdagbøkene til de som deltar i Generasjon 100-studien vår. Line er gjest i 11. episode av CERG-podkasten.

Du kan lese mer om doktorgradsprosjektet til Line her


Podkast: PAI og hjerte-karsykdom

Episode 10: Sophie Kvalheim Kieffer

PAI og hjerte-karsykdom

Med 100 PAI i uka lever du lenger og unngår hjerte- og karsykdom. Men bør også personer som allerede er hjertesyke eller har hatt hjerneslag ha som mål å trene nok til å oppnå 100 PAI i uka?

Vår populære algoritme Personlig Aktivitets-Intelligens (PAI) forteller deg hvor fysisk aktiv akkurat du må være for å øke sjansen for et langt og friskt liv. I episode 10 av CERG-podkasten gir vår forskerlinjestudent Sophie Kvalheim Kieffer deg resultatene fra sin nyeste studie om PAI og hjerte- og karsykdom. 

Du kan også lese forskningen bak PAI her.


Podkast: Generasjon 100

Episode 9: Dorthe Stensvold

Generasjon 100

Betyr været noe for aktivitetsnivået til eldre? Hvorfor bør eldre ha god kondisjon? Og hvor sprek er egentlig en gjennomsnittlig 70-åring?

Snart har vi svaret på om trening forlenger livet for eldre. I sommer fullførte vi testene av deltakerne i Generasjon 100 fem år etter at de startet opp med å trene. I episode 9 av CERG-podkasten forteller vår forsker Dorthe Stensvold om de resultatene som allerede er publisert fra prosjektet. 

Du kan også lese mer om resultatene fra Generasjon 100 her.


Podkast: Fedme og atrieflimmer

Episode 8: Lars Elnan Garnvik

Trening og atrieflimmer

Hard fysisk aktivitet over mange år kan øke risikoen for hjerteflimmer. Men er det noe folk flest bør bekymre seg for? Og hva med personer som har fedme?

Vår doktorgradsstipendiat Lars Elnan Garnvik forsker på fysisk aktivitet og atrieflimmer. I episode 8 av CERG-podkasten forteller han om sin nye forskningsartikkel, som har sett på sammenhengen mellom fysisk aktivitet, fedme og risiko for å utvikle atrieflimmer.

Du kan også lese mer om resultatene fra studien her.


Podkast: Trening og hjernehelse

Episode 7: Ekaterina Zotcheva

Trening og hjernehelse

Trening er ikke bare bra for hjertet. Det er bra for hjernen også! Og sannsynligvis er det aller best å trene med såpass høy intensitet at du blir svett og andpusten.

Vår doktorgradsstipendiat Ekaterina Zotcheva forsker på trening og hjernehelse. I episode 7 av CERG-podkasten forteller hun om sin nye forskningsartikkel, som har sett på sammenhengen mellom fysisk aktivitet, mental helse og risikoen for å dø av eller med demens.

Du kan også lese mer om resultatene fra studien her.


Trening for å redusere sykdomsrisiko

Episode 6: Arnt Erik Tjønna

Trening for å redusere sykdomsrisiko

En fjerdedel av alle voksne nordmenn har metabolsk syndrom, og mange vet det ikke selv. Denne gruppa personer har høy risiko for hjerte- og karsykdom, men mange kan bli kvitt syndromet i løpet av få måneder med effektiv trening.

Arnt Erik Tjønna forsker på trening ved metabolsk syndrom, og ønsker både å finne ut hvor hard og hvor langvarig trening som er optimal for å forbedre helsa til personer med høy risiko for hjerte- og karsykdom. Hør hva han sier i sjette episode av podkasten.


Hvordan bør barn med fedme trene?

Episode 5: Charlotte Björk Ingul

Hvordan bør barn med fedme trene?

I 2022 vil det være like mange barn med fedme som undervektige barn i verden. Barn med fedme har økt risiko for mange livsstilssykdommer, for eksempel diabetes og hjerte- og karsykdom. Men hva slags fysisk aktivitet bør disse barna gjøre for å bli friskere og sprekere?

Charlotte Björk Ingul er ansvarlig for Barnefedmestudien i CERG, og i episode 5 av CERG-podkasten forteller hun om barnefedme og effekten man kan forvente av trening og livsstilsendringer.

Du kan også lese mer om Barnefedmestudien og resultatene derfra her.


Kan vi trene lungene våre?

Episode 4: Erlend Hassel

Kan vi trene lungene våre?

Vi kan ikke trene lungefunksjonen vår. Det er i hvert fall den vanlige oppfatningen, men er det riktig? Det har Erlend Hassel lyst til å finne ut.

I doktorgradsarbeidet sitt har Erlend Hassel vist at det er en sammenheng mellom lungefunksjon og kondisjon selv hos personer som ikke har kols eller andre hindre mot normal lungefunksjon. I episode 4 av CERG-podkasten har vi tatt en prat med Erlend.

Du kan også lese mer om doktorgraden og resultatene fra den her.


Glade og spreke lever lenger

Episode 3: Trude Carlsen

Glade og spreke lever lenger

Det er kanskje ikke så overraskende at middelaldrende og eldre som både holder formen ved like og unngår depressive symptomer over tid har redusert risiko for å dø tidlig. Men du blir kanskje overrasket over hvor stor risikoreduksjonen er?

Vår doktorgradsstipendiat Trude Carlsen forsker på mental helse og kondisjon. I episode 3 av CERG-podkasten forteller hun om sin nye forskningsartikkel, som har sett på sammenhengen mellom kondisjon, depressive symptomer og livslengde.

Du kan også lese mer om resultatene fra studien her.


Bør Man Trene Rett Før En Hjerteoperasjon? - Benedikte Smenes

Episide 2: Benedikte Smenes

Bør man trene rett før en hjerteoperasjon?

Det er 24 timer til du skal få åpna brystkassen og få sydd inn ei blodåre forbi et trangt parti i hjertet. Kan du beskytte hjertet ditt bedre under operasjonen hvis du tar ei kort økt på tredemølla? 

I episode 2 av CERG-podkasten forteller vår forskerlinjestudent Benedikte Smenes om sin nye forskningsartikkel, som har sett på effekten av trening som mulig beskyttelse mot skader på hjertet under en operasjon.

Du kan også lese mer om resultatene fra studien her.


Hva er CERG? - Ulrik Wisløff

Epiode 1: Ulrik Wisløff

Hva er CERG?

Hvordan får vi folk opp av sofaen? Hvordan bør man trene hvis målet er et friskere og lengre liv? Hva er Cardiac Exercise Research Group, og hva er våre bidrag til bedre folkehelse?

I aller første episode av CERG-podkasten forteller CERGs leder Ulrik Wisløff om forskningsgruppa. Han beskriver hvordan forskning fra CERG anvendes på alt fra amerikanske legekontor til norske fjelltopper. Og du får et lite innblikk i noen av de store forskningsprosjektene som gruppa jobber med i dag, og hva du kan forvente å høre om i kommende episoder av vår helt nye podkast-serie.


Sosiale medier og kontakt

Følg oss i sosiale medier:
  Facebook-logo Twitter-logo Instagram-logo

Send oss en e-post:
cerg-post@mh.ntnu.no

Send oss vanlig post:
NTNU, Fakultet for medisin og helsevitenskap
Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk
Postboks 8905
7491 Trondheim

Besøk oss:
St. Olavs Hospital
Prinsesse Kristinas gt. 3
Akutten og Hjerte-lunge-senteret, 3. etg.
7006 Trondheim

CERG logo