Navigasjon

  • Hopp til innhold
NTNU Hjemmeside NTNU Hjemmeside

ntnu.no

  • Studier
    • Studere på NTNU
    • Finn studieprogram
    • Søke opptak
    • Videreutdanning og deltid
    • Forkurs og oppfriskning
  • Studentliv
    • Student i Gjøvik
    • Student i Trondheim
    • Student i Ålesund
  • Forskning og innovasjon
    • Forskning
    • Innovasjon
    • Satsingsområder
    • Toppforskning
    • Ekspertlister
    • Ph.d.
  • Om NTNU
    • Fakulteter og institutter
    • Sentre
    • Bibliotek
    • Kart
    • Ledige stillinger
    • Arrangement
    • Nyheter
    • Kontakt oss
    • Om NTNU
  1. Ansatte

Språkvelger

English

Gunn Merethe Bjørge Thomassen

Last ned pressefoto
Last ned pressefoto
Foto:

Gunn Merethe Bjørge Thomassen

Post doc
Institutt for bioteknologi og matvitenskap
Fakultet for naturvitenskap

gunn.m.thomassen@ntnu.no
73412524 +4790148980 Akrinn, T02.551, Kalvskinnet, Sverresgate 12
Om Forskning Publikasjoner Undervisning Formidling

Om

Jeg har en mastergrad i teknologifag (siv.ing) med spesialisering i bioteknologi. Videre en doktorgrad innen mikrobielle miljø i lakseslakteri. Min forskningsaktivitet er hovedsakelig knyttet til mikrobiologi og mattrygghet i matproduksjonsmiljø, men jeg har også erfaring fra forskning på beskyttelse mot biologiske trusselstoffer. 

Forskningsinteresser:

  • Mikrobielle miljø i matproduksjonssystemer
  • Matbårne patogene bakterier
  • Listeria monocytogenes 
  • Hydroponisk dyrking av matplanter
  • Sirkulære systemer innen matproduksjon

Kompetanseord

  • Biofilm
  • Forringelsesbakterier
  • Holdbarhet
  • Hydroponisk dyrking av matplanter
  • Listeria monocytogenes
  • Matmikrobiologi
  • Mikrobielle miljø
  • Mikrobiologi
  • Patogene bakterier
  • Salmonella

Forskning

Gjennom det meste av min yrkeskarriere har jeg jobbet innen mikrobiologi, og spesielt matmikrobiologi, med sykdomsfremkallende bakterier og hvordan de utgjør en trussel mot mennesker. Målet i flere av prosjektene jeg har jobbet med har vært å få mer kunnskap om mikroorganismene i fokus, for å kunne utvikle strategier for å hindre at mennesker tar skade av dem. I min forskning bruker jeg både konvensjonelle mikrobiologiske metoder, molekylære metoder og sekvenseringsbaserte metoder, og jeg prøve å utvikle mine kunnskaper og ferdigheter innen bioinformatikk og analyse av store datamengder. Innen matmikrobiologi har konvensjonelle mikrobiologiske metoder vært av ytterste betydning i lang tid, og det er de fortsatt. Imidlertid har molekylære metoder og moderne sekvenseringsteknologier gjort enorme fremskritt de siste årene og er nå uhyre viktige i matmikrobiologisk forskning. Alle disse metodene har sine styrker og svakheter, men brukt riktig så utfyller de hverandre meget godt.

I min doktorgradsavhandling studerte jeg utviklingen og dynamikken til motstandsdyktige bakteriesamfunn i prosessmiljøet i et nyåpnet lakseforedlingsanlegg. Jeg undersøkte problemene knyttet til biofilm i prosesseringsutstyr og persistens av Listeria monocytogenes, samt hvordan dette kan være knyttet til andre bakterier som for eksempel Pseudomonas spp.

Nå for tiden jobber jeg som post doc i prosjektet " Hydroponic Plant Cultivation on a Lunar Base Using Nutrient Sources from Human Waste ", hvor mitt forskningsansvar er på matsikkerhet i hydroponisk kultiverte matplanter.

Jeg er også med i et nyoppstartet Geminisenter, VertiGrow, hvor vi har samlet tverrfagelig kompetanse knyttet til vertikal dyrking i kontrollerte miljø.

  • Forskningsgruppe for Matvitenskap

LunarPlant: Hydroponic Plant Cultivation on a Lunar Base Using Nutrient Sources from Human Waste

Prosjektet skal studere komplekse responser hos planter dyrket hydroponisk med næringskilder laget av menneskelig avfall, samt å utvikle infrastruktur for bærekraftig hydroponisk plantedyrking i verdensrommet.

Optimal utnyttelse av havets matressurser (OPTiMAT)

OPTiMAT vil ha hovedfokus i den delen av verdikjeden som innbefatter ressursene etter at de er tatt opp fra havet og innovative løsninger for å bearbeide disse til trygge og lønnsomme forbrukerprodukter av høy kvalitet.

Kartlegging av listeria i sjøfasen ved produksjon av atlantisk laks (TRACEListeria)

Prosjektet skal øke kunnskapen om fôr, oppdrett og dets betydning for kontaminering av L. monocytogenes i verdikjede laks ved å dokumentere smitteveier for L. monocytogenes fra fôrprodusenter via matfiskanlegg og videre til ferdig pakket fisk.

Publikasjoner

  • Kronologisk
  • Etter kategori
  • Se alle publikasjoner i Cristin

2023

  • Thomassen, Gunn Merethe Bjørge; Reiche, Thorben; Hjørungnes, Martinus; Mehli, Lisbeth. (2023) High Disinfectant Tolerance in Pseudomonas spp. Biofilm Aids the Survival of Listeria monocytogenes. Microorganisms
    Vitenskapelig artikkel

2022

  • Thomassen, Gunn Merethe Bjørge; Mehli, Lisbeth. (2022) Gjenstridige bakteriesamfunn i lakseslakteri. Norsk Sjømat
    Populærvitenskapelig artikkel
  • Thomassen, Gunn Merethe Bjørge; Krych, Lukasz; Knøchel, Susanne; Mehli, Lisbeth. (2022) Bacterial community development and diversity during the first year of production in a new salmon processing plant. Food Microbiology
    Vitenskapelig artikkel
  • Thomassen, Gunn Merethe Bjørge. (2022) Resilient bacterial communities in a salmon processing environment - The impact on food safety. NTNU Open
    Doktorgradsavhandling
  • Thomassen, Gunn Merethe Bjørge; Reiche, Thorben; Tennfjord, Christine Eikås; Mehli, Lisbeth. (2022) Antibiotic Resistance Properties among Pseudomonas spp. Associated with Salmon Processing Environments. Microorganisms
    Vitenskapelig artikkel

2021

  • Reiche, Thorben; Mehli, Lisbeth; Thomassen, Gunn Merethe Bjørge. (2021) Phenotypic and Genotypic Characterization of Antimicrobial Resistance in Pseudomonas spp. isolated from the Salmon industry. NTNU
    Mastergradsoppgave
  • Thomassen, Gunn Merethe Bjørge; Krych, Lukasz; Knøchel, Susanne; Mehli, Lisbeth. (2021) ON-rep-seq as a rapid and cost-effective alternative to whole-genome sequencing for species-level identification and strain-level discrimination of Listeria monocytogenes contamination in a salmon processing plant. MicrobiologyOpen
    Vitenskapelig artikkel
  • Bringsli, Renate; Mehli, Lisbeth; Thomassen, Gunn Merethe Bjørge. (2021) Antimicrobial resistance and biofilm formation among Pseudomonas spp., Serratia spp. and Aeromonas spp. isolated from Norwegian Farmed Salmon . NTNU
    Mastergradsoppgave

2020

  • Umutoni, Noelle; Jakobsen, Anita Nordeng; Mukhatov, Kirill; Thomassen, Gunn Merethe Bjørge; Karlsen, Hanne; Mehli, Lisbeth. (2020) Occurrence, diversity and temperature-dependent growth kinetics of Aeromonas spp. in lettuce. International journal of food microbiology
    Vitenskapelig artikkel
  • Boyko, Viktoriya; Mehli, Lisbeth; Thomassen, Gunn Merethe Bjørge. (2020) Identifisering av, og biofilmegenskaper blant, Pseudomonas spp. fra et lakseslakteri – påvirkning på vekst og overlevelse av Listeria innocua. NTNU
    Mastergradsoppgave

2019

  • Bremvåg, Maja; Mehli, Lisbeth; Thomassen, Gunn Merethe Bjørge. (2019) Forekomst av Listeria spp. i et nyetablert prosesseringsanlegg for laks. NTNU
    Mastergradsoppgave

2018

  • Lerfall, Jørgen; Thomassen, Gunn Merethe Bjørge; Jakobsen, Anita Nordeng. (2018) Quality of fresh saithe (Pollachius virens) in modified atmosphere packages as affected by the gas composition. Food Packaging and Shelf Life
    Vitenskapelig artikkel

2016

  • Mehli, Lisbeth; Hoel, Sunniva; Thomassen, Gunn Merethe Bjørge; Jakobsen, Anita Nordeng; Karlsen, Hanne. (2016) The prevalence, genetic diversity and antibiotic resistance of Staphylococcus aureus in milk, whey, and cheese from artisan farm dairies. International Dairy Journal
    Vitenskapelig artikkel

Tidsskriftspublikasjoner

  • Thomassen, Gunn Merethe Bjørge; Reiche, Thorben; Hjørungnes, Martinus; Mehli, Lisbeth. (2023) High Disinfectant Tolerance in Pseudomonas spp. Biofilm Aids the Survival of Listeria monocytogenes. Microorganisms
    Vitenskapelig artikkel
  • Thomassen, Gunn Merethe Bjørge; Mehli, Lisbeth. (2022) Gjenstridige bakteriesamfunn i lakseslakteri. Norsk Sjømat
    Populærvitenskapelig artikkel
  • Thomassen, Gunn Merethe Bjørge; Krych, Lukasz; Knøchel, Susanne; Mehli, Lisbeth. (2022) Bacterial community development and diversity during the first year of production in a new salmon processing plant. Food Microbiology
    Vitenskapelig artikkel
  • Thomassen, Gunn Merethe Bjørge; Reiche, Thorben; Tennfjord, Christine Eikås; Mehli, Lisbeth. (2022) Antibiotic Resistance Properties among Pseudomonas spp. Associated with Salmon Processing Environments. Microorganisms
    Vitenskapelig artikkel
  • Thomassen, Gunn Merethe Bjørge; Krych, Lukasz; Knøchel, Susanne; Mehli, Lisbeth. (2021) ON-rep-seq as a rapid and cost-effective alternative to whole-genome sequencing for species-level identification and strain-level discrimination of Listeria monocytogenes contamination in a salmon processing plant. MicrobiologyOpen
    Vitenskapelig artikkel
  • Umutoni, Noelle; Jakobsen, Anita Nordeng; Mukhatov, Kirill; Thomassen, Gunn Merethe Bjørge; Karlsen, Hanne; Mehli, Lisbeth. (2020) Occurrence, diversity and temperature-dependent growth kinetics of Aeromonas spp. in lettuce. International journal of food microbiology
    Vitenskapelig artikkel
  • Lerfall, Jørgen; Thomassen, Gunn Merethe Bjørge; Jakobsen, Anita Nordeng. (2018) Quality of fresh saithe (Pollachius virens) in modified atmosphere packages as affected by the gas composition. Food Packaging and Shelf Life
    Vitenskapelig artikkel
  • Mehli, Lisbeth; Hoel, Sunniva; Thomassen, Gunn Merethe Bjørge; Jakobsen, Anita Nordeng; Karlsen, Hanne. (2016) The prevalence, genetic diversity and antibiotic resistance of Staphylococcus aureus in milk, whey, and cheese from artisan farm dairies. International Dairy Journal
    Vitenskapelig artikkel

Rapport

  • Thomassen, Gunn Merethe Bjørge. (2022) Resilient bacterial communities in a salmon processing environment - The impact on food safety. NTNU Open
    Doktorgradsavhandling
  • Reiche, Thorben; Mehli, Lisbeth; Thomassen, Gunn Merethe Bjørge. (2021) Phenotypic and Genotypic Characterization of Antimicrobial Resistance in Pseudomonas spp. isolated from the Salmon industry. NTNU
    Mastergradsoppgave
  • Bringsli, Renate; Mehli, Lisbeth; Thomassen, Gunn Merethe Bjørge. (2021) Antimicrobial resistance and biofilm formation among Pseudomonas spp., Serratia spp. and Aeromonas spp. isolated from Norwegian Farmed Salmon . NTNU
    Mastergradsoppgave
  • Boyko, Viktoriya; Mehli, Lisbeth; Thomassen, Gunn Merethe Bjørge. (2020) Identifisering av, og biofilmegenskaper blant, Pseudomonas spp. fra et lakseslakteri – påvirkning på vekst og overlevelse av Listeria innocua. NTNU
    Mastergradsoppgave
  • Bremvåg, Maja; Mehli, Lisbeth; Thomassen, Gunn Merethe Bjørge. (2019) Forekomst av Listeria spp. i et nyetablert prosesseringsanlegg for laks. NTNU
    Mastergradsoppgave

Undervisning

Emner

  • MATV3006 - Bacheloroppgave
  • TMAT201P - Praksisstudier

Vårsemesteret i 2024 underviste jeg omtrent halvparten av emnet TBT4110 Mikrobiologi som inngår i flere ulike studieprogram ved Fakultet for Naturvitenskap. I høstsemesteret i 2024 underviste jeg delen om kvalitetsledelse i emnet MATV3003 Mattrygghet og kvalitetsledese som inngår i Bachelorstudiet i Matvitenskap, teknologi og bærekraft.

Jeg har undervist laboratoriekurs i mikrobiologi, bioteknologi og generell kjemi på bachelornivå gjennom en periode på åtte år (2013-2020). I tillegg har jeg undervist et laboratoriekurs i sikker matproduksjon på masternivå. Jeg har også holdt enkeltforelesninger om genmodifiserte organismer innen emnet Matteknologi for tredjeårsstudenter. Ett semester (høsten 2016) hadde jeg undervisningsansvaret for to fag i Yrkesfaglærerutdanningen og for en mindre del av et tredje fag. Dette inkluderte å forberede og holde alle forelesningene i de aktuelle temaene, evaluere øvelser, gjennomføre laboratorieøvelsene, forberede og evaluere eksamener.

Veiledning

I løpet av min doktorgrad var jeg biveileder for seks masterstudenter og tre bachelorgrupper som alle jobbet med arbeid knyttet til doktorgradsprosjektet mitt. I min nåværende stilling som Postdoc har jeg vært biveileder for fire bachelorgrupper og to masterstudenter. 

Jeg er alltid interessert i å ta inn nye studenter som ønsker å gjøre oppgaven sin innenfor mitt forskningsfelt.

Formidling

2024

  • Vitenskapelig foredrag
    Thomassen, Gunn Merethe Bjørge. (2024) Persistence of foodborne pathogens during hydroponic cultivation of lettuce on nutrients based on source-separated urine. International Committee on Food Microbiology and Hygiene FoodMicro 2024, 28th International ICFMH Conference , Burgos 2024-07-08 - 2024-07-11

2023

  • Poster
    Thomassen, Gunn Merethe Bjørge; Sandberg, Martin; Jakobsen, Øyvind Mejdell; Schiefloe, Mona; Kittang, Ann-Iren; Mehli, Lisbeth. (2023) Growth and survival of bacterial pathogens in plant nutrient solutions based on human waste. EFFoST 37th EFFoST International Conference 2023 , Valencia 2023-11-06 - 2023-11-08
  • Faglig foredrag
    Thomassen, Gunn Merethe Bjørge. (2023) Hydroponic Plant Cultivation on a Lunar Base Using Nutrient Sources from Human Waste. Teagasc Food Bioscience, V1 Internal group meeting, Teagasc Food Bioscience , Fermoy 2023-12-08 - 2023-12-08
  • Faglig foredrag
    Thomassen, Gunn Merethe Bjørge. (2023) Mattrygghet i hydroponisk dyrking av salat ved bruk av næring fra «human waste ». Agritech Cluster Fremtidige muligheter med bærekraftige matsystem , Digitalt 2023-02-14 -

2022

  • Faglig foredrag
    Thomassen, Gunn Merethe Bjørge. (2022) Gjenstridige bakteriesamfunn i lakseslakteri - Betydning for mattryggheten. Lerøy Midt AS Bedriftsmøte , Hitra 2022-09-09 - 2022-09-09
  • Vitenskapelig foredrag
    Lerfall, Jørgen; Hoel, Sunniva; Krych, Lukaz; Jakobsen, Anita Nordeng; Hannisdal, Atle; Duister, Ingrid Malien. (2022) Tracing Listeria monocytogenes in the production chain of Atlantic salmon (Salmo Salar L.) . FoodMicro2022 , Athen 2022-08-28 - 2022-08-31
  • Vitenskapelig foredrag
    Lerfall, Jørgen; Hoel, Sunniva; Krych, Lukaz; Jakobsen, Anita Nordeng; Hannisdal, Atle; Duister, Ingrid Malien. (2022) Tracing Listeria monocytogenes in the production chain of Atlantic salmon (Salmo Salar L.) . Norges forskningsråd og FHF Havbruk22 , Bergen 2022-10-19 - 2022-10-21
  • Poster
    Thomassen, Gunn Merethe Bjørge; Hjørungsnes, Martinus; Reiche, Thorben; Bringsli, Renate; Mehli, Lisbeth. (2022) Mixed Pseudomonas spp . biofilm aids Listeria monocytogenes to survive disinfection. International Committee on Food Microbiology and Hygiene Food Micro 2022 - Next generation challenges in Food Microbiology , Athens, Greece 2022-08-28 - 2022-08-31

2021

  • Poster
    Thomassen, Gunn Merethe Bjørge; Krych, Lukas; Knøchel, Susanne; Mehli, Lisbeth. (2021) Efficient strain-level discrimination of the food pathogen Listeria monocytogenes. EFFoST 35th EFFoST International Conference , Lausann, Switzerland 2021-11-01 - 2021-11-04

2018

  • Poster
    Thomassen, Gunn Merethe Bjørge; Mehli, Lisbeth. (2018) Microbial contamination of fish processing plants . Bits PILANI / Sintef REfood , Goa 2018-02-08 - 2018-02-09

2017

  • Poster
    Thomassen, Gunn Merethe Bjørge; Lerfall, Jørgen; Jakobsen, Anita Nordeng; Mehli, Lisbeth. (2017) Profiling spoilage bacteria in lightly processed saithe (Pollachius virens). European Federation of Food Science and Technology (EFFoST) 31st EFFoST International Conference , Sitges 2017-11-13 - 2017-11-16

NTNU – Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

  • For ansatte
  • |
  • For studenter
  • |
  • Innsida
  • |
  • Blackboard

Studere

  • Om studier
  • Studieprogram
  • Emner
  • Videreutdanning
  • Karriere

Aktuelt

  • Nyheter
  • Arrangement
  • Jobbe ved NTNU

Om NTNU

  • Om NTNU
  • Bibliotek
  • Strategi
  • Forskning
  • Satsingsområder
  • Innovasjon
  • Organisasjonskart
  • Utdanningskvalitet

Kontakt

  • Kontakt oss
  • Finn ansatte
  • Spør en ekspert
  • Pressekontakter
  • Kart

NTNU i tre byer

  • NTNU i Gjøvik
  • NTNU i Trondheim
  • NTNU i Ålesund

Om nettstedet

  • Bruk av informasjonskapsler
  • Tilgjengelighetserklæring
  • Personvern
  • Ansvarlig redaktør
Facebook Instagram Linkedin Snapchat Tiktok Youtube
Logg inn
NTNU logo