course-details-portlet

MATV3003

Mattrygghet og kvalitetsledelse

Studiepoeng 7,5
Nivå Tredjeårsemner, nivå III
Undervisningsstart Høst 2025
Varighet 1 semester
Undervisningsspråk Norsk
Sted Trondheim
Vurderingsordning Oppgave

Om

Om emnet

Faglig innhold

Lovverk. HACCP. Personalhygiene. Renhold. Vannforsyning. Kjemiske og biologiske kontaminanter i mat og vann. Matforgiftninger. Infeksjonsbiologi. Epidemiologi. Etterforskning av matbårne utbrudd. Kvalitetsplanlegging, kvalitetskontroll og kvalitetssikring. Sporbarhet og beredskap. Avvik og korrigerende tiltak. Revisjon og dokumentasjon. Sertifisering og akkreditering. Kvalitetskostnader. Kvalitetsforbedring. Miljøhygiene og -ledelse. Internkontroll.

Læringsutbytte

Kunnskap:

K1 Kandidaten har bred kunnskap om biologiske, kjemiske og fysiske kontaminanter i vann, råvarer og prosessert mat, og hvilke faktorer som kan påvirke mattryggheten (lokalt og globalt)

K2 Kandidaten har bred kunnskap om de grunnleggende prinsippene for god produksjonspraksis (grunnforutsetninger) samt innsikt i lovverket som angår mattrygghet

K3 Kandidaten har kunnskap om hvordan etterforskning av mat- og vannbårne utbrudd gjennomføres

K4 Kandidaten har kunnskap om hygieniske barrierer for å sikre trygg drikkevannsforsyning

K5 Kandidaten har bred kunnskap om prinsippene for de sentrale kvalitets- og mattrygghetsstandardene som benyttes i matindustrien (HACCP, ISO 9001, BRC, ISO 22000)

K6 Kandidaten har kunnskap om generell kvalitetsledelse (kvalitetsplanlegging, kvalitetskontroll, kvalitetssikring og kvalitetsforbedring)

K7 Kandidaten har kunnskap om internkontrollforskriftene IK-MAT og IK-HMS

K8 Kandidaten har kjennskap til ledelsessystemer for kvalitet innen laboratoriedrift (ISO/EN 17025)

K9 Kandidaten har kjennskap til ledelsessystemer for miljø (ISO 14001 og EMAS)

Ferdigheter:

F1 Kandidaten kan bidra konstruktivt ved utarbeidelse og utførelse av kvalitetsplaner, fareanalyse og kvalitetsrevisjoner

F2 Kandidaten kan delta aktivt i bedriftens forbedringsarbeid og beredskapsarbeid

F3 Kandidaten kan utarbeide internkontrollsystemer for bruk i matindustrien

F4 Kandidaten kan utrede og diskutere faglige problemstillinger både muntlig og skriftlig

Læringsformer og aktiviteter

Forelesninger (60 t), teoriøvinger (12 t) og gruppearbeid i utbruddsetterforskning (8 t), selvstudium (118 t). Forelesningene om matbårne patogener og sykdom samkjøres med TMAT3001 Matmikrobiologi

Obligatoriske aktiviteter

  • Mattrygghet
  • Kvalitetsledelse
  • Etterforskningslogg

Mer om vurdering

Det er tre obligatoriske arbeidskrav: 1: Teoretisk øving i mattrygghet, 2: Teoretisk øving i kvalitetsledelse, 3: Logg fra utbruddsetterforskning. Alle tre må være bestått for å få vurdering i emnet. Emnet vurderes gjennom en skriftlig semesteroppgave (gruppearbeid).

Ny/utsatt eksamen: Etter avtale med emneansvarlig. Ved søknader om godskrivning, godkjenning og innpassing av emner fra tidligere årskull eller andre institusjoners tilsvarende utdanninger, vil hver søknad behandles individuelt og søker må kunne medregne studiepoengreduksjon ved overlappende emner.

Spesielle vilkår

Krever opptak til studieprogram:
Matvitenskap, teknologi og bærekraft (MTMAT)

Forkunnskapskrav

Studierettskrav. Tilgang til emnet forutsetter studierett ved Bachelor i matvitenskap, teknologi og bærekraft, NTNU, Trondheim. Hvis kapasitet kan andre studenter søke om å ta emnet.

Kursmateriell

Oppgis ved semesterstart.

Studiepoengreduksjon

Emnekode Reduksjon Fra
TMAT3003 4 sp Høst 2021
MN304012 4 sp Høst 2021
Dette emne har faglig overlapp med emnene i tabellen over. Om du tar emner som overlapper får du studiepoengreduksjon i det emnet du har dårligst karakter i. Dersom karakteren er lik i de to emnene gis det reduksjon i det emnet som er avlagt sist.

Fagområder

  • Næringsmiddelfag

Kontaktinformasjon

Emneansvarlig/koordinator

Faglærere

Ansvarlig enhet

Institutt for bioteknologi og matvitenskap

Eksamen

Eksamen

Vurderingsordning: Oppgave
Karakter: Bokstavkarakterer

Ordinær eksamen - Høst 2025

Oppgave
Vekting 100/100 Dato Innlevering 15.12.2025 Tid Innlevering 12:00 Eksamenssystem Inspera Assessment