EVU-Kurs

Miljøterapeutisk arbeid – teoretiske grunnlag og perspektiver

Utviklingshemmet jente på aktivitetssenter

Foto: Alexander Fansworth, Mostphotos

Start: 02.09.2024
Søknadsfrist: 01.06.2024

Undervisningsform: Studium med fysiske samlinger
Sted for samlinger: Trondheim

Pris: 0 Kr
Studiepoeng: 7,5
Emnekode: IPH6420


Hva er egentlig miljøterapi og hva skal til for å kalle noe for miljøterapi? En påstand vil være at mye arbeid i dag kalles for miljøterapi, men er det egentlig det? Emnet søker å klare opp i disse forholdene og gi en praktisk tilnærming til å arbeide miljøterapeutisk.

Målgruppe

Emnet er rettet mot profesjoner innen helse, sosialfag og/eller pedagogikk som har arbeidsoppgaver som aktualiserer miljøterapeutisk arbeid. Eksempler kan være ansatte i spesialisthelsetjenesten, botiltak for personer med psykiske helseproblemer, rusproblematikk eller utviklingshemming, barnevern, skoler m.m.

Emnet egner seg både for de som ønsker seg enkeltstående faglig påfyll i arbeidshverdagen, og for de som vurderer å gå videre på videreutdanning i Psykisk helsearbeid eller erfaringsbasert master i psykisk helse.

Merk at vi også tilbyr emnet MDV6421 Organisering og rammebetingelser i miljøterapeutisk arbeid, som kan være en naturlig fordypning.

Innhold

Emnet presenterer en oversikt over ulike tradisjoner, teoretisk grunnlag og perspektiver i miljøterapeutisk fagideologi, og teorier om hvordan brukerrettigheter og selvbestemmelse kan ivaretas i miljøterapeutisk arbeid.

Emnet tar også opp hvilke oppgaver som tradisjonelt løses ved bruk av miljøterapeutisk tilnærming og hvordan fagpersoner kan forholde seg kritisk til faglige og etiske dilemmaer i miljøterapi. I emnet diskuteres videre betydningen av samhandling mellom brukerne og tjenesteutøvere, samt miljøfaktorer og organisering som sentrale virkemidler i det miljøterapeutiske arbeidet.

Opptakskrav

  • UTDANNING: Bachelor eller tilsvarende utdanning (180 studiepoeng) i helse- og sosialfagene: barnevernpedagogikk, ergoterapi, fysioterapi, paramedisin, sosialt arbeid (sosionom), sykepleie, vernepleie - eller: psykologi, barnehagelærer-/førskolelærerutdanning, lærerutdanning og andre tilsvarende bachelorprogram innenfor helse- og sosialfag.
  • ARBEIDSERFARING: Minst to års relevant yrkeserfaring etter fullført bachelor. Med dette menes arbeid i tilknytning til helse-, sosial- eller opplæringstjenester omregnet til 100% stilling.

Les nøye hvilke krav som stilles til dokumentasjon av hhv utdanning og arbeidspraksis.
Kun søknader som oppfyller krav til dokumentasjon vil bli behandlet.

Slik søker du

  • registrer din søknad på Søknadsweb 
  • velg institusjon: Norges-teknisk naturvitenskapelige universitet
  • logg inn med ID-porten
  • legg inn personopplysninger
  • velg Videreutdanning/påbygningsstudier
  • trykk Søk på Kursserie – Barn og unges psykiske helse – enkeltemner høst 2024
  • angi antall studiepoeng du ønsker opptak til (hvert emne er på 7,5 studiepoeng)
  • velg ett eller flere emner fra lista med søknadsalternativ: trykk +Legg til
  • trykk Send inn søknad
  • last opp dokumentasjon og trykk ferdig
  • kvitteringsiden kommer opp, hvis alt er som ønsket, trykk ferdig

Rangering av søkere

Søkere som er tatt opp på Master i psykisk helse og Videreutdanning i psykisk helsearbeid har fortrinnsrett på studieplass. Øvrige ledige plasser rangeres etter NTNUs opptaksforskrift §28:

Karakterpoeng: beregnes ut fra en vektet gjennomsnittskarakter av alle karakterer på vitnemålet som utgjør opptaksgrunnlaget. (Resultatet multipliseres med 10)
Utdanning utover opptaksgrunnlaget gir følgende tilleggspoeng: 1 poeng for 60 studiepoeng, 0,5 poeng for 30 studiepoeng, 0,25 poeng for 15 studiepoeng og 0,125 poeng for 7,5 studiepoeng. (Maksimalt 3 tilleggspoeng.)
Praksis utover minimumskravet på 2 år gir følgende tilleggspoeng: 1 poeng per år relevant yrkespraksis etter fullført og bestått høyere utdanning. Deltidsstillinger gjøres om til andel av heltid. (Maksimalt 5 tilleggspoeng.)

Mastergradens krav om gjennomsnittskarakter C kan fravikes for studenter med enkeltemneopptak. Ved ledige studieplasser kan også søkere med under to års praksis eller annen relevant utdanning på minimum bachelornivå tas opp etter individuell vurdering.

Kontakt for spørsmål om opptak og opptakskrav:
Telefon 73 59 77 01
E-post: evuopptak@aud.ntnu.no


Undervisning, eksamen og pensum

Tid og sted for undervisning

To samlinger à tre dager i Trondheim høsten 2024

  • Samling 1: 02 - 04. september
  • Samling 2: 23 - 25. september

Særskilte krav til utstyr og dataverktøy

Tilgang til PC med internett for bruk av Blackboard læringsplattform og Inspera digitalt eksamenssystem.

Eksamensbeskrivelse

Eksamensform: Digital hjemmeeksamen 8-15. oktober 2024.
Karakterskala: A - F,  hvor A er beste karakter og F er stryk.

Pensumlitteratur/kursmateriell

Publiseres på Blackboard før oppstart av emnet. Undervisningen gis i hovedsak på norsk. Forskningsartikler og annen litteratur på et nordisk språk eller engelsk vil bli brukt.

Annen informasjon

Maks antall studieplasser er 15, studenter med opptak på master i psykisk helse og videreutdanning i psykisk helsearbeid har prioritet. 

Prisinformasjon

Pris: 0 Kr

Ingen kursavgift, men alle studenter må betale semesteravgift til studentsamskipnaden. I tillegg kommer utgifter til pensumlitteratur og ev. reise/opphold.

Fagansvarlig/Forelesere

Fakultet: Fakultet for medisin og helsevitenskap
Karl Ellingsen, Professor, Institutt for psykisk helse - NAKU
Telefon: 90106240
Epost: karl.e.ellingsen@ntnu.no
Kim Berge og Nina Reed

Kontakt

Marion Iren Larsen, Studiekonsulent, Institutt for psykisk helse
Telefon: 73 55 04 72
Epost: marion.i.larsen@ntnu.no
NTNU VIDERE
Telefon: 73 59 66 43
Epost: videre@ntnu.no

Hold deg oppdatert

Nyhetsbrev fra NTNU VIDERE gir deg informasjon om videreutdanning og deltidsstudier.

Meld deg på nyhetsbrev