Matvitenskap, teknologi og bærekraft

Matvitenskap, teknologi og bærekraft

Bachelor i matvitenskap, teknologi og bærekraft

studyprogramme-autofacts-portlet

 • BachelorFulltid, 3 år
 • Studiested Trondheim
 • Opptakskrav Se opptak
 • Studieplasser 45
 • SpråkNorsk
 • Søknadsfrist 15. april
MTMAT, Wed Sep 27 20:05:15 CEST 2023 | B3

Vil du hjelpe oss med å sikre trygg og bærekraftig mat i fremtiden?

I studieprogrammet matvitenskap, teknologi og bærekraft utforsker vi alt som har med mat å gjøre. Studieprogrammet kombinerer kunnskap fra forskjellige disipliner som kjemi, biologi, ernæring og teknologifag for å forstå og forbedre matens kvalitet, sikkerhet, ernæringsverdi og produksjonsprosesser. Å forstå hvordan vi kan produsere sunn, bærekraftig og trygg mat er avgjørende for å møte fremtidens utfordringer knyttet til verdens befolkning og miljø. Som matviter vil du kunne være med på å utvikle nye metoder, teknologier og produkter som kan bidra til å løse matrelaterte problemer og forbedre folks livskvalitet. Mat er Norges nest største bransje og noe vi alle er avhengig av.

 

Dette er noe av det du lærer:

 • Kunnskap om råstoff, prosessteknologi og ernæring
 • Kunnskaper om forhold som sikrer eller truer mattryggheten
 • Kvalitetsstyring og kvalitetsstyringssystemer
 • Kunnskaper om matkvalitet definert som matens kjemi og mikrobiologi, sensoriske egenskaper og prosessers innvirkning på næringsinnhold
 • Metodikk innenfor kjemisk, biokjemisk, mikrobiologisk, fysisk og sensorisk analyse
 • Kunnskap om forskning og undervisning (FoU) innen matsektoren

Les mer om hva du lærer

Du blir ettertraktet i matbransjen og tilhørende virksomheter med en bachelor i matvitenskap, teknologi og bærekraft. Matindustrien er Norges nest største industri, og vi har flere verdensledende selskaper innen sjømatsektoren. Industrien vokser stadig, og består i dag av mer enn 2 000 bedrifter. Mange matvitere jobber i laboratorier med mat- og miljøanalyser. I tillegg trenger Mattilsynet fagfolk til inspeksjon av bedrifter, saksbehandling og veiledning. Noen velger også å etablere sin egen arbeidsplass. 
 

Les mer om jobbmulighetene

Bachelorprogrammet i matvitenskap, teknologi og bærekraft skårer høyt på Studiebarometeret på både sosialt studiemiljø og arbeidslivsrelevans. Studiehverdagen er ganske strukturert med forelesninger, øvinger og laboratoriearbeid, og man er mye sammen med sine medstudenter underveis. Vi holder til i moderne lokaler på campus Kalvskinnet i Trondheim sentrum og på campus Gløshaugen.
 

Les mer om studiemiljøet

Matvitenskap, teknologi og bærekraft er et treårig bachelorstudium som kombinerer realfag og teknologi. Det første året vil vi legge vekt på realfag som kjemi og matematikk. De to neste årene består av mer matrelaterte fag hvor du blant annet lærer å produsere ost, øl og røykelaks. I vårsemesteret i det andre studieåret får du fem måneders praksis. Du kan ha praksis innenfor mange forskjellige deler av bransjen, eksempelvis meieri, fisk- og kjøttforedling, snacksproduksjon, bryggeri, analyselaboratorium, Mattilsynet eller en forskningsinstitusjon.
 

Les mer om studiets oppbygning

Spesielle opptakskrav (MATTEK) kommer i tillegg til kravet om generell studiekompetanse. 

 

Les mer om opptak og opptakskrav

Lurer du på noe om studieprogrammet eller har andre faglige spørsmål, ta gjerne kontakt med våre studieveiledere.
 

Kontakt og veiledning