Bachelor i matvitenskap, teknologi og bærekraft
Matvitenskap, teknologi og bærekraft
Bachelor i matvitenskap, teknologi og bærekraft
- BachelorFulltid, 3 år
- Studiested
Trondheim
- Opptakskrav Se opptak
- Studieplasser 45
- SpråkNorsk
- Søknadsfrist15. april
Vil du hjelpe oss med å sikre trygg og bærekraftig mat i fremtiden?
Mat er Norges nest største bransje og noe vi alle er avhengig av. Matvitenskap, teknologi og bærekraft er studiet for deg som ønsker å bidra til teknologiske fremskritt, kvalitetssikring, mattrygghet, innovasjon og bærekraftige prosesser.
Dette er noe av det du lærer:
- Råstoff, prosessteknologi og ernæring
- Kunnskaper om forhold som sikrer eller truer mattryggheten
- Kvalitetsstyring og kvalitetsstyringssystemer
- Kunnskaper om matkvalitet definert som matens kjemi og mikrobiologi, sensoriske egenskaper og prosessers innvirkning på næringsinnhold
- Metodikk innenfor kjemisk, biokjemisk, mikrobiologisk, fysisk og sensorisk analyse
- Kunnskap om forskning og undervisning (FoU) innen matsektoren
- Kunnskap om råstoffene og hvordan prosessering påvirker kvalitet og mattrygghet
Du blir ettertraktet i matbransjen og tilhørende virksomheter med en bachelor i matvitenskap, teknologi og bærekraft. Matindustrien er Norges nest største industri, og vi har flere verdensledende selskaper innen sjømatsektoren. Industrien vokser stadig, og består i dag av mer enn 2 000 bedrifter. Mange matvitere jobber i laboratorier med mat- og miljøanalyser. I tillegg trenger Mattilsynet fagfolk til inspeksjon av bedrifter, saksbehandling og veiledning. Noen velger også å etablere sin egen arbeidsplass.
Bachelorprogrammet i matvitenskap, teknologi og bærekraft skårer høyt på Studiebarometeret på både sosialt studiemiljø og arbeidslivsrelevans. Studiehverdagen er ganske strukturert med forelesninger, øvinger og laboratoriearbeid, og man er mye sammen med sine medstudenter underveis. Vi holder til i moderne lokaler på campus Kalvskinnet i Trondheim sentrum og på campus Gløshaugen.
Matvitenskap, teknologi og bærekraft er et treårig bachelorstudium som kombinerer realfag og teknologi. Det første året vil vi legge vekt på realfag som kjemi og matematikk. De to neste årene består av mer matrelaterte fag hvor du blant annet lærer å produsere ost, øl og røykelaks. I vårsemesteret i det andre studieåret får du fem måneders praksis. Du kan ha praksis innenfor mange forskjellige deler av bransjen, eksempelvis meieri, fisk- og kjøttforedling, snacksproduksjon, bryggeri, analyselaboratorium, Mattilsynet eller en forskningsinstitusjon.
Spesielle opptakskrav (MATTEK) kommer i tillegg til kravet om generell studiekompetanse.
Lurer du på noe om studieprogrammet eller har andre faglige spørsmål, ta gjerne kontakt med våre studieveiledere.