Hva kan jeg bli?

Rådgivningsvitenskap - masterstudium

Hva kan du bli?

Kunnskapen og kompetansen du får fra masterstudiet i rådgivningsvitenskap er relevant i mange sammenhenger.

Våre tidligere studenter som nå er i jobb, arbeider med

  • rådgiving, veiledning og coaching knyttet til barn, ungdom, voksne og eldre 
  • karriereveiledning og rekruttering, for eksempel hos karrieresenter 
  • personalledelse og HR 
  • PP-tjenesten 
  • konfliktrådgivning 
  • recovery i psykisk helse
  • ledelse 
  • team- og lederutvikling
  • studieveiledning og rådgivning i skolen 
  • rådgivnings- og veiledningstjenester i kommune, helse- og sosialsektor

Rådgivnings- og veiledningskompetanse er etterspurt i arbeidslivet. Du kan for eksempel bidra til effektive arbeidsmiljø og god arbeidspraksis, utvikle samarbeidsteam og ressursene til medarbeidere og ledere.

Kandidatundersøkelsen 2022

Ifølge Kandidatundersøkelsen 2022 gjennomført av Kantar, hadde 83 % av kandidatene fra master i rådgivningsvitenskap fått seg en relevant jobb innen 6 måneder etter at de ble uteksaminert.

Studentintervju

Portrett av Camilla Krogstie. Foto

La motivasjonen styre valgene dine

Navn: Camilla Krogstie

Studieretning: Master i rådgivningsvitenskap

Arbeider som: Karriereveileder ved Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo. 

I ettertid ser jeg at det var lurt å engasjere seg ut i fra interesser, kanskje aller mest fordi jeg lærte mye om meg selv og hva jeg trivdes med.

Tidligere relevante jobber

Studentveileder i ForVei, ved tidligere seksjon for Studentservice, NTNU. Deltidsjobber og frivillige jobber ved siden av studiene.

Hva jobber du med?

Jeg møter studenter fra alle studieretninger på Universitetet i Oslo til veiledningssamtaler og i kurs. Tema kan være karriereplanlegging og valg – hva skal jeg gjøre nå for å skape muligheter i fremtiden, eller konkret jobbsøking.

Hva er det beste ved jobben din?

Det beste med jobben min er å kunne jobbe med utvikling av ulike karrieretjenester i et positivt arbeidssfelleskap med kolleger som både støtter og utfordrer meg. Jeg er også takknemlig for å kunne bidra til at personer individuelt og i gruppe lærer noe om seg selv og om arbeidsmarkedet og hvordan ta gode karrierevalg.

Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?

Min første jobb etter studiene var som studentveileder på NTNU, og jeg er sikker på at mine erfaringer fra frivillig arbeid og deltidsjobber åpnet døren for meg. Jeg har aldri hatt en klar plan for hvor jeg ville, men har fulgt motivasjon og interesser og gjort det som er gøy og meningsfullt der og da. I ettertid ser jeg at det var lurt å engasjere seg ut i fra interesser, kanskje aller mest fordi jeg lærte mye om meg selv og hva jeg trivdes med. Det var konkurranse om jobben på NTNU og på Karrieresenteret hvor jeg jobber nå. I tillegg til erfaring, tror jeg det var lurt å lære om å skrive CV og søknad, og gå på intervjutrening, og å være på og kontakte arbeidsgivere.

Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?

Jeg bruker hovedsakelig ferdighetene jeg utviklet gjennom deltidsjobb, frivillig arbeid og utdannelsen. Samtaleferdigheter, akademiske ferdigheter, prosessledelse og arbeid med kompetanseutvikling av veiledere og kursholdere, for å nevne noen. Den teoretiske kompetansen ligger mer i bakgrunnen, og må oppfriskes ved behov.

Hadde du verv eller deltidsjobb i studietiden som er relevant for jobben din i dag, eller som bidro til at du fikk jobb etter studiene?

Jeg jobbet frivillig i en krisetelefon fordi jeg var interessert i psykologi og ville ha erfaring med samtaler, og for å se om det var noe for meg. Så ville jeg også ha inntekt og har hatt ulike jobber, men den viktigste erfaringen var nok som såkalt husvert og etter hvert teamleder i Studentsamskipnaden i Trondheim. Her jobbet vi med å bedre bomiljø blant studentene, konflikthåndtering, arrangerte turer, drev café og hadde det veldig gøy. Hvis jeg noen gang skal satse videre på akademisk karriere er jeg glad for at jeg også har jobbet som læringsassistent og vært seminarleder. Her lærte jeg også om å møte mennesker og bidra til utvikling gjennom muntlig og skriftlig tilbakemeldinger, noe som jo er relevant i nåværende jobb.

Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag:

La motivasjonen styre valgene dine. Bli kjent med deg selv gjennom ulike erfaringer, og vit at det skal mye til for å velge feil. Vi må gjøre mange karrierevalg i løpet av livet, og blir sjelden låst til en type jobb. Det er lenge siden du ''ble'' noe med utdannelsen sin, jeg vil helle si at man får kompetanse og har erfaring med. Spørsmålet du stiller deg selv bør ikke være hva vil jeg bli, men hva vil jeg gjøre! Og heldigvis skal du gjøre mange forskjellige og spennende ting resten av livet. Ta ett skritt av gangen, og veien blir til mens du går deg vill.

Videre studier

Doktorgradsutdanning (ph.d.)

Etter et masterprogram er det mulig å ta en doktorgradsutdanning (ph.d.).

En ph.d. er det høyeste nivået for formell utdanning i Norge.

En doktorgrad fra NTNU kvalifiserer deg for ledende arbeid innen næringsliv, forvaltning, høyere utdanning og forskning.

Ledige stipendiatstillinger blir publisert på Jobbnorge.

Tidligere studenter

Hva sier tidligere studenter?

Ressurspublisering

La motivasjonen styre valgene dine

Navn: Camilla Krogstie

Studieretning: Master i rådgivningsvitenskap

Arbeider som: Karriereveileder ved Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo. 

I ettertid ser jeg at det var lurt å engasjere seg ut i fra interesser, kanskje aller mest fordi jeg lærte mye om meg selv og hva jeg trivdes med.

Bygg nettverk, engasjer deg og ta på deg verv

Navn: Ida Brattbakk

Studieretning: Master i rådgivningsvitenskap

Arbeider som: Rådgiver i Østlyng & Bjerke AS

Jeg er i kontakt med ledere i privat og offentlig virksomhet og får et innblikk i hvordan de tenker, planlegge og behandler ressursene sine.

Jeg var ivrig etter å komme i gang og bruke det jeg hadde lært!

Navn: Gunhild Marie Roald

Studieretning: Master i rådgivningsvitenskap

Arbeider som: Førsteamanuensis i rådgivningsvitenskap

Samtidig har også utdannelsen forberedt meg godt til å jobbe som forsker gjennom nettopp den reflekterende og kritiske tilnærmingen til teori og forskning.

Mitt beste tips er å jobbe jevnt og trutt

Navn: Thomas Kalvenes

Studieretning: Master i rådgivningsvitenskap

Arbeider som: Rådgiver

Nyt studietiden! Det er en unik periode i livet, hvor du virkelig kan fordype deg i et fagfelt du har interesse for.

Vær lærevillig og grip mulighetene som dukker opp underveis

Navn: Gitte Hovin

Studieretning: Master i rådgivningsvitenskap

Arbeider som: Leder på Karrieresenter Østfold

Hva sier tidligere studenter om studiene?

Hva sier tidligere studenter om studiene?

Kandidatundersøkelsen 2017 ved IPL viser resultatene fra en undersøkelse gjennomført ved Institutt for pedagogikk og livslang læring. Målet med undersøkelsen var å kartlegge blant annet hva tidligere studenter har gjort etter at de ble ferdig med graden, hvordan de gikk fram for å få jobb, hvordan og hvor de har etablert seg i arbeidslivet, hvilke bransjer de jobber i og tilfredshet med studievalg og jobb.

I tillegg ligger det karriereintervju med tidligere studenter i menyvalget "Hva kan jeg bli?" for hvert av studieprogrammene våre.