course-details-portlet

TMAT2002

Ernæring

Studiepoeng 7,5
Nivå Tredjeårsemner, nivå III
Undervisningsstart Vår 2026
Varighet 1 semester
Undervisningsspråk Norsk
Sted Trondheim
Vurderingsordning Skriftlig skoleeksamen

Om

Om emnet

Faglig innhold

  • Offisiell ernæringspolitikk
  • Kostdata, kostholdundersøkelse
  • Merkeordninger
  • Energiomsetning
  • Fordøyelse og absorpsjon
  • Energigivende næringsstoffer
  • Vitaminer, mineraler og andre stoffer i mat
  • Ernæringskvalitet og effekt av prosessering
  • Ernæring og bærekraft
  • Livsstilssykdommer, fysisk aktivitet og helse
  • Ernæring gjennom livets faser

Læringsutbytte

KUNNSKAP

Studenten skal kunne

  • gjøre rede for ulike metoder brukt ved kostholdsundersøkelser
  • angi kravene i nøkkelhullsmerkingen og ernærings- og helsepåstander
  • angi de viktigste punktene i «Utviklingen i norsk kosthold»
  • forklare fordøyelsesprosessen og absorpsjon av næringsstoffene
  • gjøre rede for de energigivende og ikke-energigivende næringsstoffene og de viktigste kildene til disse
  • angi hovedtrekkene for omsetning av glukose som likevekt i blodglukose, glykemisk indeks og belastning, lagring og frigjøring av fett og lipoprotein-omsetningen
  • oppsummere hovedessensen i de norske kostrådene
  • forklare sammenhengen mellom kosthold og helse ved ikke-smittsomme sykdommer

FERDIGHETER

Studenten skal kunne

  • beherske bruk av kostholdsplanleggeren og matvaretabellen
  • beregne energiinnhold og energiprosentfordeling i ulike matvarer og måltider og vurdere resultatet opp mot anbefalinger og kostråd
  • beherske bruk av forskrifter som omfatter deklarasjon av vitaminer og mineraler, beriking, samt ernærings- og helsepåstander i matvarer
  • beregne energibehov ved hjelp av hvilestoffskiftet og PAL
  • vurdere hvordan næringsstoffer påvirkes ved bearbeiding og industrielle prosesser
  • gi enkle råd om kosthold for ammende, barn, eldre, allergikere og vegetarianere
  • gi enkle råd om et bærekraftig kosthold

GENERELL KOMPETANSE

  • vurdere sammensetningen av et kosthold i forhold til kostrådene og anbefalinger for kosthold, ernæring, bærekraftig ernæring og fysisk aktivitet
  • formidle relevante faglige problemstillinger om ernæring i forhold til norsk ernæringspolitikk, og grunnleggende ernæringskunnskaper
  • vurdere hvordan matvarenes næringsstoffer påvirkes ved bearbeiding og industriell prosessering
  • vurdere ernæringsinformasjon i media

Læringsformer og aktiviteter

Plenumsundervisning: omtrent 40 timer

Obligatorisk aktiviteter:

  • Kostholdsundersøkelse (gruppearbeid): minimum 45 timer
  • Fysisk deltakelse på workshop: 4 timer

Selvstudium, inkludert forberedelse til forelesninger/workshop: minimum 100 timer

Totalt ca. 200 timer

Mer informasjon om obligatorisk aktivitet oppgis på Blackboard ved studiestart.

Obligatoriske aktiviteter

  • Fysisk deltakelse på workshop
  • Kostholdsundersøkelse (gruppeoppgave)

Mer om vurdering

Obligatoriske arbeidskrav (kostholdsundersøkelse og workshop) må være godkjent for å få adgang til eksamen.

Eksamen gjennomføres individuelt.

Ved søknader om godskrivning, godkjenning og innpassing av emner fra tidligere årskull eller andre institusjoners tilsvarende utdanninger, vil hver søknad behandles individuelt og søker må kunne medregne studiepoengreduksjon ved overlappende emner.

Ny/utsatt eksamen (kontinuasjonseksamen): August. Ved utsatt eksamen kan skriftlig eksamen bli endret til muntlig eksamen.

Spesielle vilkår

Forkunnskapskrav

Studierettskrav. Emnet har studierettskrav, og er forbeholdt studenter tatt opp til Bachelor i matvitenskap, teknologi og bærekraft og Biologi og kjemi, realfag - årsstudium, NTNU, Trondheim.

Kursmateriell

Oppgis på Blackboard ved semesterstart

Studiepoengreduksjon

Emnekode Reduksjon Fra
MK301212 7 sp Høst 2019
Dette emne har faglig overlapp med emnet i tabellen over. Om du tar emner som overlapper får du studiepoengreduksjon i det emnet du har dårligst karakter i. Dersom karakteren er lik i de to emnene gis det reduksjon i det emnet som er avlagt sist.

Fagområder

  • Næringsmiddelfag

Kontaktinformasjon

Emneansvarlig/koordinator

Faglærere

Ansvarlig enhet

Institutt for bioteknologi og matvitenskap

Eksamen

Eksamen

Vurderingsordning: Skriftlig skoleeksamen
Karakter: Bokstavkarakterer

Ordinær eksamen - Vår 2026

Skriftlig skoleeksamen
Vekting 100/100 Hjelpemiddel Kode D Dato 27.05.2026 Tid 15:00 Varighet 4 timer Eksamenssystem Inspera Assessment
Sted og rom for skriftlig skoleeksamen

Oppgitt rom kan endres og endelig plassering vil være klar senest 3 dager før eksamen. Du finner din romplassering på Studentweb.

Sluppenvegen 14
Rom SL310 lilla sone
47 kandidater

Utsatt eksamen - Sommer 2026

Skriftlig skoleeksamen
Vekting 100/100 Hjelpemiddel Kode D Varighet 4 timer Eksamenssystem Inspera Assessment Sted og rom Ikke spesifisert ennå.