Emne - Ernæring - TMAT2002
Ernæring
Om
Om emnet
Faglig innhold
- Offisiell ernæringspolitikk
- Kostdata, kostholdundersøkelse
- Merkeordninger
- Energiomsetning
- Fordøyelse og absorpsjon
- Energigivende næringsstoffer
- Vitaminer, mineraler og andre stoffer i mat
- Ernæringskvalitet og effekt av prosessering
- Ernæring og bærekraft
- Livsstilssykdommer, fysisk aktivitet og helse
- Ernæring gjennom livets faser
Læringsutbytte
KUNNSKAP
Studenten skal kunne
- gjøre rede for ulike metoder brukt ved kostholdsundersøkelser
- angi kravene i nøkkelhullsmerkingen og ernærings- og helsepåstander
- angi de viktigste punktene i «Utviklingen i norsk kosthold»
- forklare fordøyelsesprosessen og absorpsjon av næringsstoffene
- gjøre rede for de energigivende og ikke-energigivende næringsstoffene og de viktigste kildene til disse
- angi hovedtrekkene for omsetning av glukose som likevekt i blodglukose, glykemisk indeks og belastning, lagring og frigjøring av fett og lipoprotein-omsetningen
- oppsummere hovedessensen i de norske kostrådene
- forklare sammenhengen mellom kosthold og helse ved ikke-smittsomme sykdommer
FERDIGHETER
Studenten skal kunne
- beherske bruk av kostholdsplanleggeren og matvaretabellen
- beregne energiinnhold og energiprosentfordeling i ulike matvarer og måltider og vurdere resultatet opp mot anbefalinger og kostråd
- beherske bruk av forskrifter som omfatter deklarasjon av vitaminer og mineraler, beriking, samt ernærings- og helsepåstander i matvarer
- beregne energibehov ved hjelp av hvilestoffskiftet og PAL
- vurdere hvordan næringsstoffer påvirkes ved bearbeiding og industrielle prosesser
- gi enkle råd om kosthold for ammende, barn, eldre, allergikere og vegetarianere
- gi enkle råd om et bærekraftig kosthold
GENERELL KOMPETANSE
- vurdere sammensetningen av et kosthold i forhold til kostrådene og anbefalinger for kosthold, ernæring, bærekraftig ernæring og fysisk aktivitet
- formidle relevante faglige problemstillinger om ernæring i forhold til norsk ernæringspolitikk, og grunnleggende ernæringskunnskaper
- vurdere hvordan matvarenes næringsstoffer påvirkes ved bearbeiding og industriell prosessering
- vurdere ernæringsinformasjon i media
Læringsformer og aktiviteter
Plenumsundervisning: omtrent 40 timer
Obligatorisk aktiviteter:
- Kostholdsundersøkelse (gruppearbeid): minimum 45 timer
- Fysisk deltakelse på workshop: 4 timer
Selvstudium, inkludert forberedelse til forelesninger/workshop: minimum 100 timer
Totalt ca. 200 timer
Mer informasjon om obligatorisk aktivitet oppgis på Blackboard ved studiestart.
Obligatoriske aktiviteter
- Fysisk deltakelse på workshop
- Kostholdsundersøkelse (gruppeoppgave)
Mer om vurdering
Obligatoriske arbeidskrav (kostholdsundersøkelse og workshop) må være godkjent for å få adgang til eksamen.
Eksamen gjennomføres individuelt.
Ved søknader om godskrivning, godkjenning og innpassing av emner fra tidligere årskull eller andre institusjoners tilsvarende utdanninger, vil hver søknad behandles individuelt og søker må kunne medregne studiepoengreduksjon ved overlappende emner.
Ny/utsatt eksamen (kontinuasjonseksamen): August. Ved utsatt eksamen kan skriftlig eksamen bli endret til muntlig eksamen.
Spesielle vilkår
Krever opptak til studieprogram:
Biologi og kjemi (ÅBIKJ)
Matvitenskap, teknologi og bærekraft (MTMAT)
Anbefalte forkunnskaper
Matkjemi, matteknologi innenfor kjøtt, fisk, melk og vegetabiler.
Forkunnskapskrav
Studierettskrav. Emnet har studierettskrav, og er forbeholdt studenter tatt opp til Bachelor i matvitenskap, teknologi og bærekraft og Biologi og kjemi, realfag - årsstudium, NTNU, Trondheim.
Kursmateriell
Oppgis på Blackboard ved semesterstart
Studiepoengreduksjon
| Emnekode | Reduksjon | Fra |
|---|---|---|
| MK301212 | 7 sp | Høst 2019 |
Fagområder
- Næringsmiddelfag
Kontaktinformasjon
Emneansvarlig/koordinator
Faglærere
Ansvarlig enhet
Eksamen
Eksamen
Ordinær eksamen - Vår 2026
Skriftlig skoleeksamen
Oppgitt rom kan endres og endelig plassering vil være klar senest 3 dager før eksamen. Du finner din romplassering på Studentweb.