Emne - Ernæring - TMAT2002
TMAT2002 - Ernæring
Om emnet
Vurderingsordning
Vurderingsordning: Skriftlig skoleeksamen
Karakter: Bokstavkarakterer
Vurdering | Vekting | Varighet | Delkarakter | Hjelpemidler |
---|---|---|---|---|
Skriftlig skoleeksamen | 100/100 | 4 timer | D |
Faglig innhold
Offisiell ernæringspolitikk
Kostdata, kostmodeller og merkeordninger
Industriell ernæring
Energiomsetning, målemetoder for kroppssammensetning
Fordøyelse og absorpsjon
Energigivende næringsstoffer
Vitaminer, mineraler og andre stoffer i mat
Ernæringskvalitet og bearbeiding
Aktuelle tema
Livsstilssykdommer, fysisk aktivitet og helse
Ernæring gjennom livets faser
Læringsutbytte
KUNNSKAP
- gjøre rede for ulike metoder brukt ved kostholdsundersøkelser
- forklare bruk av kostholdssirkelen, matpyramiden og tallerkenmodellen og angi kravene i nøkkelhullsmerkingen og GDA
- angi de viktigste punktene i «Utviklingen i norsk kosthold»
- forklare fordøyelsesprosessen og absorpsjon av næringsstoffene
- gjøre rede for de energigivende og ikke-energigivende næringsstoffene og de viktigste kildene til disse
- angi hovedtrekkene for omsetning av glukose som likevekt i blodglukose, glykemisk indeks og belastning, lagring og frigjøring av fett og lipoprotein-omsetningen
- oppsummere hovedessensen i de norske kostrådene og anbefalingene for et mer bærekraftig kosthold
- forklare sammenhengen mellom kosthold og helse ved ikke-smittsomme sykdommer
FERDIGHETER
- beherske bruk av kostholdsplanleggeren og matvaretabellen
- beregne energiinnhold og energiprosentfordeling i ulike matvarer og måltider og vurdere resultatet opp mot anbefalinger og kostråd
- beherske bruk av forskrifter som omfatter deklarasjon av vitaminer og mineraler, beriking, samt ernærings- og helsepåstander i matvarer
- beregne energibehov ved hjelp av hvilestoffskiftet og PAL
- vurdere hvordan næringsstoffer påvirkes ved bearbeiding og industrielle prosesser
- gi enkle råd om kosthold for ammende, barn, eldre, allergikere og vegetarianere
- gi enkle råd om et bærekraftig kosthold
GENERELL KOMPETANSE
- vurdere sammensetningen av et kosthold i forhold til kostrådene og anbefalinger for kosthold, ernæring, bærekraftig ernæring og fysisk aktivitet
- formidle relevante faglige problemstillinger om ernæring i forhold til norsk ernæringspolitikk, og grunnleggende ernæringskunnskaper
- vurdere hvordan matvarenes næringsstoffer påvirkes ved bearbeiding og industriell prosessering
- vurdere ernæringsinformasjon i media
Læringsformer og aktiviteter
Plenumsforelesninger. Arbeidsoppgaver og obligatoriske innleveringer
Arbeidstimer for ulike læringsaktiviteter
Plenumsundervisning 5*14= 70 timer
Obligatorisk aktivitet øving 1 minimum 8 timer
Obligatorisk aktivitet øving 2 minimun 24 timer
Selvstudium ca. 100 timer
Totalt ca. 202 timer
Obligatoriske aktiviteter
- Individuell kostregistrering i kostholdsplanleggeren
- gruppeoppgave med forenklet kostholdsundersøkelse
Mer om vurdering
Eksamen gjennomføres individuelt. Ved søknader om godskrivning, godkjenning og innpassing av emner fra tidligere årskull eller andre institusjoners tilsvarende utdanninger, vil hver søknad behandles individuelt og søker må kunne medregne studiepoengreduksjon ved overlappende emner.
Ny/utsatt eksamen (kontinuasjonseksamen): August. Ved utsatt eksamen kan skriftlig eksamen bli endret til muntlig eksamen.
Spesielle vilkår
Obligatorisk aktivitet fra tidligere semester kan godkjennes av instituttet.
Krever opptak til studieprogram:
Bioteknologi og kjemiingeniørfag (FTÅRKJ)
Matvitenskap, teknologi og bærekraft (MTMAT)
Anbefalte forkunnskaper
Matkjemi
Forkunnskapskrav
Studierettskrav. Emnet har studierettskrav, og er forbeholdt studenter tatt opp til Bachelor i matvitenskap, teknologi og bærekraft, NTNU, Trondheim.(2. årskurs).
Kursmateriell
Pedersen JI, Müller H, Hjartåker A, Anderssen S (2017) Grunnleggende ernæringslære ISBN 9788205496934 Utviklingen i norsk kosthold 2018, Evt. arbeidskompendium Supplerende opplysninger, pensum på Blackboard
Studiepoengreduksjon
Emnekode | Reduksjon | Fra | Til |
---|---|---|---|
MK301212 | 7.0 | HØST 2019 |
Ingen
Versjon: A
Studiepoeng:
7.5 SP
Studienivå: Tredjeårsemner, nivå III
Termin nr.: 1
Undervises: VÅR 2023
Undervisningsspråk: Norsk
Sted: Trondheim
- Næringsmiddelfag
Eksamensinfo
Vurderingsordning: Skriftlig skoleeksamen
- Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
- Vår ORD Skriftlig skoleeksamen 100/100 D 05.06.2023 15:00 INSPERA
-
Rom Bygning Antall kandidater - Sommer UTS Skriftlig skoleeksamen 100/100 D INSPERA
-
Rom Bygning Antall kandidater
- * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"