course-details-portlet

MASA2352

Mekatronikk

Velg studieår
Studiepoeng 7,5
Nivå Videregående emner, nivå II
Undervisningsstart Høst 2024
Varighet 1 semester
Undervisningsspråk Engelsk og norsk
Sted Ålesund
Vurderingsordning Mappevurdering og muntlig eksamen

Om

Om emnet

Faglig innhold

- Mekatronisk metodikk: Innføring i mekatroniske system og roboter. - Innføring i matematiske modeller, med kinematikk og banebeskrivelser. - Grunnleggende mekatroniske komponenter: Mekaniske, hydrauliske og elektriske. - Sammenkopling av elementer, grensesnitt. - Sensorer og aktuatorer. - Styresystemer inklusivt mikrokontrollere og kommunikasjon. - Programvare: Java og C++ - Eksempler fra dagens forskning på roboter og mekatronikk.

Læringsutbytte

Kandidaten - har kunnskap om sammensatte systemer av mekaniske, hydrauliske og elektriske elementer og samspillet mellom disse elementene. - har kunnskap om design, sammenkopling og styring av mekatroniske systemer. - har kjennskap til enkle digitale verktøy som brukes til utformingen av systemer. Ferdigheter: Kandidaten - kan konstruere og bygge enkle mekatroniske systemer. - kan arbeide med måleelementer, aktuatorer og tilhørende programvare Generell kompetanse: Kandidaten - kan planlegge innføring og bruk av mekatroniske systemer. - kan se muligheter og nytte av mekatronikk i industriell produksjon og produkter. - kan vurdere begrensninger og farer ved mekatroniske installasjoner. - kan vurdere bruk av mekatronikk i ikke-industrielle sammenhenger.

Læringsformer og aktiviteter

Forelesninger og øvinger individuelt og i grupper Et mekatronisk system skal planlegges, konstrueres, bygges og testes. Det blir gitt regelmessige øvinger gjennom arbeidets progresjon, både som små delprosjekt og teoriøvinger. Forelesninger og øvinger følger produktets utvikling.

Hver student må gjennomføre HMS/labkurs ved institutt for havromsoperasjoner og byggteknikk før en får tilgang til labfasilitetene.

Mer om vurdering

Kandidatene skal arbeide i grupper på 2-3 medlemmer. Hver gruppe skal levere en mappe bestående av den obligatoriske semesteroppgaven (teller 40%, hvert gruppemedlem kan få en individuell karakter), samt presentere muntlig (teller 60%, hvert gruppemedlem kan få en individuell karakter) det arbeidet som er utført. Semesteroppgaven må være bestått for å kunne ta den muntlige eksamen.

Ny- og utsatt eksamen vil være i kommende vårsemester i mai/juni. Den er kun tilgjengelig for studenter med en bestått semesteroppgave fra høstsemesteret. Vurderingsform ved ny- og utsatt eksamen er muntlig.

Kursmateriell

Forelesningsnotater og powerpoint presentasjoner.

Fagområder

  • Ingeniør

Kontaktinformasjon

Eksamen

Eksamen

Vurderingsordning: Mappevurdering og muntlig eksamen
Karakter: Bokstavkarakterer

Ordinær eksamen - Høst 2024

Mappevurdering
Vekting 40/100 Eksamenssystem Inspera Assessment
Muntlig eksamen
Vekting 60/100 Varighet 30 minutter

Utsatt eksamen - Vår 2025

Muntlig eksamen
Vekting 60/100 Varighet 30 minutter